Chtěla bych se zeptat...mám 7 slepic (3 už staré vysloužilé
a potom 4 "nové" koupené jako roční v drůbežárně). Poslední 2 týdny skoro nenesou (cca 1 vejce za 2 dny). Může to být tím, že ty "nové" obrůstají peřím a proto nenesou? Nutno podotknout že nenesly nějak extra ani předtím než začaly obrůstat. Krmím je směsí mokrého chleba, brambor, šrotu pro nosnice a vitamínovou směsí pro nosnice Biofaktory. Jsem z nich už zoufalá protože i když mám tolik slepic vypadá to, že vejce budu muset kupovat
...je to normální?
Zdá se mi, že je to pro ty drůbežárenské pořádná dieta. Normálně byly zvyklé na směs pro nosnice, která je vyvážená. Nyní, když jsou ještě oslabovány tvorbou peří, jste jim nasadila brambory a chleba jako hlavní zdroj potravy. Obojí je ve větším množství pro nosnice nevhodné. Po bramborech ztuční a chleba je průjmový. Měly by alespoň 3 týdny dostávat směs pro nosnice, aby získaly dostatek pro tvorbu peří a potom je možno vytvářet domácí směs, kde je základ asi 60-70% směs šrotů a zbytek zelené, brambor, chléb, maso. Dana
Mám i pochyby o tom, zda jsou roční * 3:-) Při přepeřování je pauza normální, k podzimu nebo v zimě je snáška menší, v mrazech i minimální. Ideální je vzít v létě slípky a vykrmit si je a ty začnou kolem vánoc snášet a snášejí celou zimu, když staré odpočívají. Já už neviděl vajíčko 2 měsíce:-), mám ale zakrslé původní plemeno na okrasu a ty moc nesnášejí, jakmile se ochladí.