c.martin
napsal(a):
začínám s chovem kachen tak a chtěl jsem kachny které mají zachovalí pud sezení. tak proto jsem zvolil divokou kachnu a pižmovky.. a k nim kačera ruánského.. prý na vodě se bezproblému páří.. tak jsem zvědaví na jaro ..
Známá má ruánského kačera a k němu divokou kačenku. Letos od nich měla mám pocit 7 kachňat. Vzrůstově byli něco mezi taťkou a mamkou. A byli hnědí, jen kačírkům se dělala barevná křídla.
trochu blbá otázka - ale jsem nezkušená v tomto - proč - z jakého důvodu je to potomstvo neplodné? - kachny nenosí vejce? nebo se rodí nějací - vím že se tomu říká mulardi - a to jsou jako obojí pohlaví nebo jak je to díky za odpověď. A ještě mě zajímá jak je to u potomků - kačer saský a kachna pižmovka?? taky jsou neplodní?
regina
napsal(a):
Bych se bála, že tu divokou ušlape.
no mě bylo řečeno že když se páří na vodě tak se divoké nic nemůže stát.. uvažoval jsem že bych pro ní pořídil kačera divokého ale bylo mi řečeno že když jsou v hejnu 2 kačeři tak se schazují z kachen a nedělá to dobrotu.. jedině prý 3 kačeři se ,,nehádaji,, ale to bych k nim musel pořídit tak 9 kachen a co bych pak dělal s těma kachňatama.. a ani bych nevěděl kam to dát
ruánská kachna prý taky výmečně zasedne.. ale nemůžu vsázet na to že by seděla zrovna ta moje kterou bych si já pořídil.. nemám líheň a ani si jí nechci pořizovat.. líbí se mi když kachny vodí své dětičky
to vůbec nevypadá špatně,....k těm divokým - já mám párek a vedle toho pižmovky s kačerem a pižmák nikdy neprojevil sebemenší zájem o divokou kačenku, nemluvě o tom, že by ji opravdu asi zmasakroval a obě divoké k sobě lnou a jsou docela plaché, že si za dva roky na mne nezvykli. Já mám navíc komplikaci, že kačer je hodně malinkatý, tak mi přijde, že není div, že měla loni 9 prázdných, ale kdyby se jim u mně nelíbilo, už mohli odletět, ona tedy určitě a jeho jsem také viděla letět, sice jen tak dva metry nad zemí a pět metrů do dálky, prý je vykloubkovaný, nevím co to je, ale ani to opravdu vědět nechci.
Akosi mi tu na IF uniká zmysel kríženia ruán x divoká. Verte že pokrok v chove to neurobí, natož ešte aby ste dosiahli efekt či v úspore krmiva či vo vylepšení rastových schopností. Efekt pri krížení by mal znamenať buď kvalitatívny alebo kvantitatívny posun k určitému cielu. Takéto pokusy vedú k degenerácii či už čistého druhu kačica divoká- hrozí tu úlet a zamiešanie do populácie volne žijúcich alebo zaradenie do chovu týchto hybridov. Ale i zamiešanie do populácie chovov geneticky čistých ruániek a degradácie ich genofondu. Ak už chovatel chce, mal by využiť pižmovku alebo si zaobstarať ruánku z chovu kde sa pud kvokavosti viac krát vyskytol. Medzidruhová hybridizácia ruan x pižmo a naopak je dávno odskúšaná a jej výsledky sú viac ako uspokojivé. Zadavatel sa na toto moje vyjadrenie dúfam neurazí a príjme ho ako fakt. Je len na jeho svedomí a cite že pokial sa od pokusov nenechá odradiť urobí všetko preto aby nepomohol k situácii že ruanky budú mať váhu 2,5 kg a v prírode budú ťažkopádne lietať rôzne sfarbené ,,divoké" kačice. Pre pána Petra- akú oplodnenosť ste dosiahli pri párení 1:0 ruan x 0:1 pižmo? Opačne to mám vyskúšané ale toto menej časté spojenie nie. Ďakujem.
Ti mulardi na fotkách jsou opravdu krásní. Jaká byla oplozenost vajec pižmovky s ruánským kačerem? Někdo zde kdysi psal, že při tomto spojení je velké procento neoplozených vajec. naopak při opačném spojení, kdy otcem je pižmový kačer, je oplozenost vysoká, ale zase je nutné mít líheň.
zbosace
napsal(a):
Akosi mi tu na IF uniká zmysel kríženia ruán x divoká. Verte že pokrok v chove to neurobí, natož ešte aby ste dosiahli efekt či v úspore krmiva či vo vylepšení rastových schopností. Efekt pri krížení by mal znamenať buď kvalitatívny alebo kvantitatívny posun k určitému cielu. Takéto pokusy vedú k degenerácii či už čistého druhu kačica divoká- hrozí tu úlet a zamiešanie do populácie volne žijúcich alebo zaradenie do chovu týchto hybridov. Ale i zamiešanie do populácie chovov geneticky čistých ruániek a degradácie ich genofondu. Ak už chovatel chce, mal by využiť pižmovku alebo si zaobstarať ruánku z chovu kde sa pud kvokavosti viac krát vyskytol. Medzidruhová hybridizácia ruan x pižmo a naopak je dávno odskúšaná a jej výsledky sú viac ako uspokojivé. Zadavatel sa na toto moje vyjadrenie dúfam neurazí a príjme ho ako fakt. Je len na jeho svedomí a cite že pokial sa od pokusov nenechá odradiť urobí všetko preto aby nepomohol k situácii že ruanky budú mať váhu 2,5 kg a v prírode budú ťažkopádne lietať rôzne sfarbené ,,divoké" kačice. Pre pána Petra- akú oplodnenosť ste dosiahli pri párení 1:0 ruan x 0:1 pižmo? Opačne to mám vyskúšané ale toto menej časté spojenie nie. Ďakujem.
nemám důvod se urážet.. já vám rozumím.. ale já nechci ty křížence dále prodávat nebo nebo dokonce vypouštět.. líbí se mi jen mít pestrý dvůr a mít se na co koukat.. ale budou jen na maso.. je mi jasné že křížencům s divokou budu muset často stříhat jedno křídlo aby nezdrhli..
ale u rulánky nebudu mít 100% jistotu že mi sedne na vajíčka ale u divoké ano.. jen proto mám divokou..
zbosace
napsal(a):
Predpokládám, že otázka pre pána Petra bola adresovaná mňe. Nedá sa jednoznačne určiť oplodnenosť, lebo mám dvoch káčerov, dve Ruánky a dve Pižmovky spolu. Oplodnenosť je raz väčšia, potom zas menšia. Som nadmieru spokojný, káčery krížencov sú veľký a veľmi chutný. S kačicami to už nie je také slávne, čo sa týka váhy, ale je to papanica. A na nezaplatenie je, že si sami vajcia vysedia a prihodím im aj vajcia Ruániek. Spojenie príjemného s užitočným.
jste mi nasadil brouka do hlavy
.. tak skusím pořídit několik vajec rulánek a dám je jedný pižmovce a pak co se vylíhne nechám z nich 2 kachničky a budu doufat že alespoň 1 zasedne. a jestli bude sedět rulanka a odvodí bezproblému mladé tak pak se rozhodnu co s tou divokou ale pryč jí nechci dát to spíš dostane divokýho kačera..
mno nevím kde jsem to slyšel ale efektivnější je křížit,kachnu ruanskou,saskou,nebo pekingskou s pižmovým kačerem.A dále jsem chtěl podotknout ,že pokud má ruanský kačer divokou kachnu,tak těch pižmovek si Vám ani nevšimne-natož aby se s nimi pářil-vyzkoušeno!!!!!!!!A jinak chudák ta divoká-zničí ji-stalo se mi,i přez to,že měli k dispozici potok.Jony.
Letos jsem udelal podobny experiment - k cistokrevnym kampbelkam jsem poridil jednu pizmovku...Myslim,ze z toho nic nebude.Pizmovka je samotar,smutna a kacer ji neustale odhani.Mozna je to tim,ze ma svych kachen dost.Dejte vedet,jaka byla lihnivost.Jsem zvedavej.Na fotkach Ty Vase kacenky vypadaji moc dobre.Tomas
Mám 1,2 pižmovka hnědá a pár kajug, oba druhy si sebe na vzájem nevšímají, kajugy dokonce pižmovky odhánějí. Jen pižmový kačer se nějak zamiloval do husy labutí a neustále ji nahání a houser jen kouká a křičí.
Když jsem byl malej tak si pamatuji že jsme měly bílé pižmovky a kachny saské, bylo zvláštní že saský kačer pojímal jenom jednu pižmovku, svých kachen si nevšímal a jiných pižmovek taky ne, kříženci byly pěkní, rychle rostly a pásly se. Martin
jedinej kdo mi dělá radost je kačer..nezanedbává žádnou kachnu s pářením se všemi se páří.. ale kačeny mi radost nedělaji a výsledky jsou takové že první pižmovka snesla v březnu 6 vajec nechával jsem je v hnízdě a pak nepokračovala a ani nesedla. A druhá pižmovka začala začátkem dubna snášet má naneseno v hnízdě 11 vajec a týden už nepřibívá žádné nové ani prach peří nic se neděje jsem z toho nešťastný.. musím sehnat jiné kachny.. asi jsou ze špatného chovu :-(
Ty 2 krasavice nebudou čisté pižmovky ale určitě míchlé s barbarií jinak si neumim vysvětlit že nechtěji sednout a snáší málo první kachna 6 vajec a druhá 11 vajec maji je v hnízdě a nezasedli.. tak nemám na vybranou než jim useknout hlavu..
Ruánskému kačerovi se pokusím sehnat novou kachnu ruánskou nebo saskou podle toho co seženu. Kdyby někdo měl na prodej letos dospělou kachnu v okolí Prahy tak se mi prosím ozvěte na c.martin@volny.cz Děkuji.. Myslím že je škodo aby po tak krásným kačerovi nebyli kachňata
c.martin
napsal(a):
Ty 2 krasavice nebudou čisté pižmovky ale určitě míchlé s barbarií jinak si neumim vysvětlit že nechtěji sednout a snáší málo první kachna 6 vajec a druhá 11 vajec maji je v hnízdě a nezasedli.. tak nemám na vybranou než jim useknout hlavu..
Ruánskému kačerovi se pokusím sehnat novou kachnu ruánskou nebo saskou podle toho co seženu. Kdyby někdo měl na prodej letos dospělou kachnu v okolí Prahy tak se mi prosím ozvěte na c.martin@volny.cz Děkuji.. Myslím že je škodo aby po tak krásným kačerovi nebyli kachňata
Po 3 měsících vám to asi moc nepomůže, ale jen křížením čistá pižmovka x barbarie se sedící pud a snáška nesnižuje. Máme doma jak čistou pižmovku (nyní straku, dříve čistě bílé), tak i 2 barbarie a po všech máme odchov. Letos prvničky, všechny vyvedly. Straka vede - na poprvé 20, teď 21 kusů.
Spíš to chce vybírat odchov, kde byly matka dobrá jak ve snášc,e tak i sezení. Ačkoli my ty naše máme od pána, co líhne. A jsou v pohodě.
K tomu jsme pro srandu koupili křížence ruánská x divoká - měly by být větší a přitom dál plodní. Původní záměr byl, že připustíme pižmovým kačerem. Ale vypadá to na pár, tak asi budou spolu...stejně si spolu krásně "žvatlají", tak by byla škoda, kdyby byla jenom jedna. (původně byla ta 1 pro známé ruánského kačera, jelikož mu tu jeho divokou soused zabil při sezení na vejcích, jel sekat louku a kačena přišla o hlavu ).
tady se 75% barbarie (kříženci jsou větší divoká kachna, zatím..uvidíme dál, mají teď 2 měsíce):
Husavola

XXX.XXX.153.149
Pochopym že se dá sehnat pižmovka a kachna Ruánská ale kachna divoká? Ta žije v
řece a na rybníkách. Nebo se dá někde koupyt?
c.martin
napsal(a):
Taky jsme měli takovou pižmovku, první kachňata nic moc 6 ks, podruhé už nesedla ani jsme nechtěli byla už moc velká zima. Druhou sezónu zase 6ks, podruhé 5ks. Chtěli jsme kachnu porazit ale pes se o to postaral za nás 😌