Spíš je otázka, jestli pod husou slepičí vajíčka vydrží? Přeci jen je husa trochu těžší. a pak také jiná doba inkubace, husa by mohla kuřátka vyhazovat, protože se budou líhnout o 7-9 dní dříve. a nevím jak se bude tvářit na to, že se nekoupou . Myslím si, že pod husu jsou nejlepší husí, popř. kachní. Proč jí vlastně nedáte její vlastní? Nemáte housera - nejsou oplozená? Dana
Vejce jsou živá a je potřeba zachovávat teploty při skladování nad 10°C do 16°C. Jinak se snižuje jejich biologická hodnota a vejce se hůře vyvíjejí. +2°C sice nezmrznou, ale jejich zárodek je poškozen. Vzhledem k tomu, že se skládá z desítek buněk, je každé poškození dosti významné. Pokud se poškodí více buněk dochází k úhynu zárodku v počátku (do prvního prosvícení - červené kruhy), pokud méně ovlivní to průběh líhnutí (house se nevylíhne a zemře ve vejci, vylíhne se a je deformované, vylíhne se a zemře do 3 dní). Takto skladovaná vejce bych nenabízela jako násadová.
Násadová vejce se musí skladovat v konstantní teplotě, za určité vlhkosti a v případě delšího skladování (nad 1 týden) i převracet. Je pravda, že husa nechává vejce v hniízdě. Ale každou noc je nějakou dobu zahřeje, převrací a přes den zakrývá. Hnízdo má své mikroklima. To se mi snažíme nahradit ,,ideální " teplotou a vlhkostí. J edokázáno, že starší vejce, která jsou denně na určitý čas zhřívána, mají větší líhnivost. Zárodek se vlastně udržuje při životě teplotní simulací. Celkový čas zahřívání nesmí však přesáhnout asi 20 hodin. Poté je zárodek již tak vyvinutý, že není schopen se s následným schlazením vyrovnat a umírá. Jo příroda je mocná a člověk jen čumí, jak to po ní neumí okopírovat. Dana
No právě proto nabízím ta vejce v podstatě zadarmo, můžu je sníst, což také dělám, ale kdyby někomu pomohla. Bohužel nemám jinou možnost skladování buď ty +2 stupně nebo byt, kde je tak 25 stupňů a to také není dobré. Jedno jsem tam měla a po 10 dnech v něm kloktalo. Proto řekám na jaro, až bude tepleji.
V případě takových teplot je lepší skladovat alespoň v lednici při 8-10°C. Husí vejce jsou dost drahá, protože husa jich nese míň. Snažím se jich zachovat co nejvíce. Loni si ke mně kolega přivezl 15 vajec pomořenek a divokých hus. Po týdnu jsem mu sdělovala vásledek. Jedno vyvíjející se vejce. Většina neoplozená, ta co náhodou byla, tak měla červené kroužky - poškození při skladování a převozu. A to za ně zaplatil jako za násadová 50Kč za kus. Neznalý člověk by vinil líhňaře. Jednu husičku jsme vylíhli a vyšla na 750Kč - síla. Tak proto jsem se ozvala na ta násadová vejce. já osobně nabízím vejce jako násadová, at když má prosvícena vlastní a ověřenou oplozenost. Dana
Mám 2 housery a 5 hus, jeden je 2-letý a ověřený, ale neviděla jsem ho tuhle husu co nese pojímat. Pojímá jinou, která zatím nenese, asi tedy brzy začně. Proto píšu, ne nevím, zda jsou vejce oplozená, protože s husami nejsem celý den, tak bych někomu nerada tvrdila, že je něco na 100 %.