Líheň BIOS monoplast 60, vejce liliputek ve dvou řadách

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2011 18:53
mitraton

XXX.XXX.224.29

Dobrý večer přátelé chovatelé,

Rád bych se zeptal, zda mohu v líhni BIOS monoplast 60 dát vejce liliputek a zdrobnělých slepiček ve dvou řadách. Při prvním prohlížení oplozenosti(prosvěcování vajec) cca po týdnu bych neoplozená vajíčka odstranil.

Vajíčka budu samozžejmě promíchávat jak ve vztahu ke středu, tak spodní za horní. Bude první týden ve dvou vrstvách velký problém? Je pravděpodobné, že bude oplozenost dobrá, tak se může stát, že jistý počet vajíček bude nutno mít v druhé vrstvě i nadále(samozřejmě budou vajíčka promíchívána). Má toto vliv na nastavení teploty v líhni?

Nerad bych, aby to vypadalo jako mamon, ale čerstvě snesená vajíčka nemám zastoupena od druhů, jak bych si přál(některé slepičky snášely před měsícem, jiné až posledních 14 dní), proto musím použít i vajíčka starší(3-4 týdny) a navíc jsem musel posunout nasazení vajec k líhnutí o týden z důvodu plánovaného výpadku EONu po dobu 3 hodin a nových vajíček za poslední týýden je škoda nevyužít (nechtěl jsem riskovat prochladnutí vajec po dobu min. 3 hodin již v začátku, tedy po týdnu od nasazení)

Děkuji předem za rady.

S chov. pozdravem
Martin Záruba

10.4.2011 20:37
mikesek

XXX.XXX.129.171

dobrý den, podle mě to bohužel nepůjde, nenenenenesmajlík pokud jste z okolí olomouce tak vám mohu poskytnout líhnutí, ale zatím nemám moc lísek tak do 60 až 80 kusu:-)

10.4.2011 20:45
mitraton

XXX.XXX.224.29

Dobrý večer,

Děkuji Vám za nabídku,a le jsem z jižních Čech. Proč by to nešlo, z důvodu špatného prostupu teploty? Když jsem míval vejce pod slepičkami, tak baly některá vajíčka mnohdy polozastzelá, často se dostala mimo hnízdní důlek do okolního sena se slámou. Přesto se to vždy povedlo....

Rád bych znal konkrétní názory a důvody, zda to je, či nní možné a jaká jsou případná rizika(pokud vzniknou).

Pokud bude oplozenost menší, problém se po týdnu vyřeší(to již budu znát oplozenost). Rozhodující je tedy tento týden a současně případný zbytek líhnutí, pokud bude oplozenost dobrá.

Děkuji.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

11.4.2011 14:48
ovecka

XXX.XXX.171.70

Vajíčka jsou v Bios mono zhřívána sáláním od spirály ve víku. Tedy ta ve spodní řadě budou mít málo tepla, neboť se budou ohřívat jen od vajíček nad sebou a ta určitě 38°C mít nebudou. Možné svchu, určitě ne zespodu. Takže ta dole budou chladná a nebudou mít podmínky k líhnutí. Když je prohodíte, tak si to obrátí. Během tří dnů tak zkazíte líhnivost u všech vajec. Udělejte to tak, že po prosvícení dodáte další vejce, která se budou líhnout s týdením zpožděním. Poku si je označíte, můžete to několikrát opakovat a líhnout kontinuálně :-) Dana

12.4.2011 00:04
fanda62

XXX.XXX.243.142

to co říká a navrhuje Dana zní logicky,ale já jsem v pátek a dnes byl u kolegy,který měl v líhni o 20 vajec víc,měl je v horní řadě,dnes se lihli kuřate bez problému,vysvětloval to tím,že líhen má nastavenou na 38,6 stupnů,ale tahle teplota je nahoře v líhni,na dně líhně je podstatně mín a slípka v přírodě má teplotu max 38,2, Jinak ihen plnil taky pruběžně,viděl jsem na vajíčkách různé datumy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík