Obětavá husa landeská

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.6.2011 12:14
ovecka

XXX.XXX.171.69

Mám landéskou husu. Od 24.4. sedí na vejcích.Místo si vybrala sama, tak jsme jí udělali jem přístřešek, protože do boudy nechtěla. Bohužel asi liška za bílého dne ukradla začátkem května 4 husí vejce, které měla husa na zkoušku, jestli vydrží sedět. Další vejce byla v líhni. Dostala tedy dřevěné podkladky. Ty liška do týdne opět ukradla. Nasadila jsem 5 vajec pižmovky. Vše bylo v pořádku, husa seděla dále a tak jsem ji nechala na vejcích a housta z líhně jsem dala do bedny a odchovala sama. Husa až do neděle poctivě seděla na pižmovkách. V neděli jsem zjistila, že vejce jsou opět fuč /byla asi týden do líhnutí). Včera manžel stvořil pevnou boudu okolo původního hnízda. Husa ji pečlivě obhlédla a sedla si na 5 podkladků. Běhěm 3 dnů by se mi měla vylíhnout poslední housata z líhně. Jestli je husa ještě k tomu všemu přijme za svá, tak ji prohlásím za svatou.(Pokus ne, tak jí hnízdo zruším, musí toho mít letos dost). A pak že landésky nesedí. :-) Dana

14.6.2011 18:59
rybka

XXX.XXX.201.155

Zdravím, já mám dvě husy landéské, obě sedí ( k nelibosti housera ) a tento týden by měla první z nich vysedět housátka. Chodí se pravidelně vyprázdnit a rychle napást pod dohledem housera a opět spěchají s hlasitým křikem na hnízdo. Vejce jsem oběma prosvětlovala a všechna jsou OK. Takže také vyvracím jejich špatnou pověst o zachovalém pudu sezení :-)

16.6.2011 08:05
vuznice

XXX.XXX.102.99

Taky si nemůžu vynachválit landéské husy, jedna seděla na hnízdě, ale nic se ji nevylíhlo, tak jsem ji dala housata z líhně. Bez problémů je vzala pod sebe. Druhá husa se k ní připojila, pak i třetí, takže 8 housat vodí 3 husy!!! Pak jsem přivezla další housata a houser se rozhodl, že jsou jeho a žádnou husu k nim nepustí, vodí si je sámsmajlík a mám problém se k nim dostatsmajlík, je šíleně agresivní!!! U rybníku se vylíhla kachňata pižmovek, ale tuluská husa odehnala kachnu a stará se o ně se svým houserem smajlík Nevím, co to na tom našem dvoře je, ale letos je to nějaké divné:-) Vůznice

16.6.2011 23:48
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak hlásím, že první husa má pod sebou 6 housátek, naklubaná vejce a pěkně to v nich brebentí :-):-)
Druhá husa má termín za šest dní, tak jsem zvědavá, zda to také dosedí do konce. Bohužel vodit nebudou, prťata už jsou předem zamluvená. Já už mám husek letos dost. Pořád se píše, že tyto husy nesedí, tak jsem líhla v líhni. Holky mi ve dvou nanesly 102 vejce. Něco jsem nalíhla, něco prodala a ony sedly. Naštěstí mi nějaká vejce zbyla a tak jsem je mohla ještě podělit, aby seděly na svých :-)

18.6.2011 22:52
ovecka

XXX.XXX.26.131

Tak se nezadařilo a v líhni se housátka nevylíhla. Příčina nejasná, nejspíše to bylo špatným skladováním a kvalitou vajec. Přinesl to ,,chovatel" jako vykopané z hnoje. No nic, huse jsem vzala hnízdo a aby se necítila nevyužitá, zkusila jsem jí dát na starost 4 týdny stará housata. Už samostatná. Dala jsem je do boudy, kde bylo hnízdo. Husa tam vešla, vyhnala je ven a tam je nedůvěřivě prohlížela .Znovu zkontrolovala jestli tam nejsou vejce a když nic nenašla, zůstala venku a pomalu si začala přivlastňovat housata. Celý den jsem ji hlídala, ale neubližovala jim, jenom houser je trochu štípal (symbolicky, peří nelítalo). Večer jsem je chtěla zavřít do boudy, ale jak jsem na ně sáhla přihnala se husa s křikem a útočila na mne. Už byla její. Prostě svatá husa. :-) Dana

28.10.2011 18:58
metinka

XXX.XXX.76.13

Tak paní Dano zdravím a gratuluju ke "svaté" husičce. Bude to skvělá matka! Něco bych teda s tou mrchou liškou udělala!!! Já mám štěstí, že moje drahá polovička je aktivní myslivec, tak ten i kdyby měl sedět týden, tak si na tu mrchu počká! Příště bych to řešila tou pevnou bednou rovnou.
Gratuluji i "rybce" k úspěšnému líhnutí. Jsem začátečník a tak se chci zeptat, zda všechna vajíčka jste odebrala a dala do líhní??? Někdo v jiné diskuzi psal, že z husích vajec i dělá buchty, když jich má hodně (vůbec netuším, jak chutnajísmajlík). Psala jste, že jste některá prodala...Ptám se asi jako blbec :-), ale to je lidé kupovali také na líhnutí? Mám totiž dvě husičky husy německé a dvě husy české... Už mě každý odrazoval, že husy německé nesedí a housata nevodí, ale já stále doufám a věřím, že tyhle moje prostě budou!:-)Jenom jsem se tedy dočetla, že mi sednou třeba až později (až budou mít odsnášeno svoje, zkusím jí nějaké nechat a dát i podklady) a že první vajíčka mám odebírat, dávat do líhní, prodávat, či strkat pod jiné husy a kačeny, tak právě přemýšlím co s přebytečnými vajíčky... Němky mám krásné, hodné a už to jsou moji miláčci včetně housera, tak bych chtěla, aby zůstaly.
To co psala Vůznice mě opravdu hodně pobavilo smajlík a znovu dodalo naději, že třeba mi vajíčka vysedí buď husy německé, nebo klidně třeba pes smajlík

28.10.2011 20:02
lavacca

XXX.XXX.1.3

Musím říct, že i my jsme před lety propadli kouzlu landenských hus. Měli jsme pár - husička Lada byla koupena jako asi týdenní ještě se ségrou, ale ta bohužel uhynula (měli jsme podezření na durman, co jim vyrostl v ohrádce). Na podzim se jí pořídil fešák Gusta. Na jaře udělala krásné hnízdo a zasedla. Ale nic z toho nebylo. Později (cca červen) zasedla znovu a asi 10 dní líhla 5 housátek. Musím uznat, že byla super, protože zůstala sedět a nechtěla vajíčka opustit. Tak vejce šla do líhně a pak prcci k mámě. Přikládám foto, jak byla odstupňovaná. :)

Nakonec jsme husy zrušili (pak přišly ovečky), ale byly fajn. jen na náš vkus landenky nemají moc masa.

A taky nás všichni zrazovali, že landenky nesedí - Lada byla z líhně, takže jsme tomu sami moc nefandili. Ale podařilo se. :) Někdy je naštěstí ta příroda chytřejší. :-)

31.10.2011 10:56
marysh

XXX.XXX.146.76

Teda opravdu vytrvala matka,gratulují.Jen malá poznamečka - na fotografiji není husa landeská ale husa labutí ( mimochodem velmi krásna a standartní ):-)

31.10.2011 11:28
lavacca

XXX.XXX.1.3

marysh napsal(a):
Teda opravdu vytrvala matka,gratulují.Jen malá poznamečka - na fotografiji není husa landeská ale husa labutí ( mimochodem velmi krásna a standartní ):-)

:-)) Já už jsem úplně na hlavu...jasně, že je to labutí. landenskou jsme měli pak po ní, ale nic nevyvedla. Lépe řečeno jsme ji prodali na podzim jako puberťáka dál. :-)

10.5.2014 09:20
husa

XXX.XXX.154.13

Myslím,že liška by se nespokojila s vejci a šla by po huse.A hlavně husa by je bránila.Vejce krade spíš tchoř,nebo častěji potkani.Jsou velmi vynalézaví a nenápadní,v kradení vajec přeborníci.Potkan v noci zpod husy,kachny,nebo slepice dokáže za pár dní odnosit i všechna vylíhlá ptáčata!

Přidejte reakci

Přidat smajlík