Pozemek je samozřejmě velmi důležitý a pastva je pro naše husy, husice a bernešky to nejlepší, ale bez štěstí a nekonečné péče o ně je to k ničemu. Letos nám sedělo i docela dost druhů, ale i přes poměrně dobrou oplozenost se moc housat nevylíhlo. Nevíme čím by to mohlo být. Ale zase nemůžeme chtít vše. Kdyby to bylo tak jednoduché nestála by mandarinka 500 a rudokrká berneška okolo 3500 kč.
To máte pravdu a tento rok ako dobre začal tak sa postupne poondial. Tak isto i keď len u obyčajných pižmoviek- odumieranie zárodkov do kolečka, čisté vajcia, znáška dvoch kačíc do jedného hniezda, agresivita, oštipovanie peria a čo ja viem čo ešte bude. Všetko sú to veci ktoré som za 25 rokov chovu nepoznal. Jarabica znáša kedy sa jej zachce a keď je aj niečo oplodnené , tak sa to nedokáže vykluť. Orebice 30 vajec, dve oplodnené, odchov 0. Viržinky- problém so znáškou a od troch párov jedno kurča. Ale musíme biť radi ako to je, lebo môže biť aj horšie. Dúfam že ešte nejaké fotečky doložíte. Najviac ma zaujmajú tie koroptvičky...
U nás zatím koroptve na tom nejsou zase až tak zle, ale zatím jsou dost mladé. Problém s jejich zdravotním stavem asi teprve přijde. Máme dva páry. Z první snůšky máme z 19 vajec 14 kuřat. Další dvě japonky sedí na 25 vejcích a ještě má jeden pár 13 vajec a druhá slepička asi 14 a dokonce začíná sama sedět, ale moc jí nevěřím, že to vydrží. Máme na chovné páry docela malé klece. Zatím ale nemůžu sehnat kvočnu, tak to asi budeme muset risknout.
Mohli by ste dať foto chov zariadenia pre koroptve? V minulosti sa mi dobre darili v klietkach 1x1 ale samo že nesadli, všetko pod velsumkami. Vo večšej voliere zas zdiveli a iný smer ako hore nepoznali. V poslednom roku chovu som prišiel o všetkých kohútikov pri toku, dostali infarkt. Postavil sa na kameň, ktorý mal každý v klietke zatokal a prevrátil sa v krčoch. Teraz mám pár, kohút holanďan a sliepka maďarka a asi tam je jazyková bariera ke´d nespolupracujú. Ešte raz by som poprosil o foto. Ďakujem.