Omlouvám se, že to nebude drůbež, ale chci jen opatrně ukázat, co mám vlastně za problém...takových oblud, jako na fotce, mám jenom na králičích kotcích asi patnáct, celkem už vím nejméně o padesáti kouscích. Ten vyfocený je jeden z menších chudáčků chcípáčků, je ve skutečné velikosti..všichni se drží u chlévů a králíčáren, v okruhu asi 10 čtverečných metrů. Podotýkám, že na hambalka jsem nelezla, těch 50 vidím jen zespodu na zdech a dřevě.. Co je ve chlívech pod střechou, to neřeším...Když je jich pár, je to zajímavý solitér, ale v tomhle množství už je to dost děs. Budu vděčná za jakoukoliv radu...kurníky vysířím, to problém není, ale co dál?
Problém bude tak trochu v prostredí. Večšia koncentrácia výskytu pavúkov na malej ploche naznačuje že ako predátor má v danom prostredí dostatok potravy pre seba i pre svoje potomstvo. Tomu naznačuje aj vzrast akého dosahujú dospelé jedince. Treba hladať príčinu, ktorá vytvára priestor v ktorom sa potrava týchto dravcov zdržiava, rozmnožuje či priťahuje ich. Je to hnojisko, hlboká podstielka, nádrže s vodou, žumpy, podmáčaná pôda. Následne treba aby jedna osoba, ak Vy máte problém, pravidelne a čo najčastejšie odstraňovala pavučiny a to velmi dôsledne, aby samice križiakov nemohli ukryť kokony s vajičkami. Prípadne šetrne odobrať aj so samicou a preniesť na tmavé miesto do prírody či ďalej od Vášho domu.Vysýrenie prostredia pomôže asi len dočasne, lebo po vyvetraní hospodárske budovy hlavne v tomto období budú miestom pobytu hlavne komárov, tak isto častej potravy pavúkov. Len tak na okraj, tieto tvory nie sú práve mojimi oblúbencami ale pavúka som nikdy úmyselne nezabil a často ich zachraňujem pred likvidáciou tým že si ich nechám vyliezť na ruku a tak ich vynesiem von. Nespomínam si že by ma niekedy uhryzli.