Dobrý den,
máme momentálně ve výběhu 5 hybridek, 2 perličky a 1 hedvábničku. Chceme ještě pořídit pár plymutek a příští rok odchovat kuřátka - právě pod hedvábničkou. Problém je v tom, že vajíčka od hybridek a plymutky od sebe nepoznáme, myslíte, že kříženci budou mít stejné nebo podobné kvality masa jako plymutka? Bude mít plymuťák tendenci se pářit s hedvábničkou? Nechci, aby jí nějak ublížil. A kolik vajec dát pod hedvábničku? 7? Děkuji za rady
Určitě hybrida nebude mít tak jako plymutka kvalitní maso. Jelikož hybrida je kříženec vyšlechtěný na vysokou snášku a váži necelé 2 kg záleží na značce hybrida tudíž na ni masa moc není. Zato plymutka je středně těžké plemeno, které lze použít jak na snášku zejména v bílém zbarvení, kde lze dosáhnout snášku u dobré nosnice i přes 200 ks vajec za rok tak i k jatečním účelům, jejíž maso je chutné a kvalitní. Dokonce, kdyby jste použil kornyšku s plymutkou vyšel by Vám brojler. Co se týče počtu vajec pod hedvábničku záleží na tom čí vejce ji budete podkládat, jestli to budou vejce plymutky dal by jsem pod ní 6 - 8 vajec, aby je dostatečně překryla svých vajec může mít i 12 - 15. Jestli máte společný výběh určitě Vám kohout hedvábničky může odpojímat slepice jiných plemen, nebo hybridu. Já osobně jsem pro oddělený chov, že mám každé plemeno v jiném výběhu, aby se mi nekřížily. Petr