Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.11.2011 22:49
rybka

XXX.XXX.201.155

Dobrý den, je zde chovatel který vlastní tuto líheň ? Byla bych moc vděčná za pár rad a zkušeností s líhnutím. Děkuji.

16.11.2011 22:53
rybka

XXX.XXX.201.155

Stejný typ je i s motorky na automatické otáčení vajec.

16.11.2011 22:56
rybka

XXX.XXX.201.155

A pak je tu ještě typ líhně Cosmo a Cosmo Evo. Tu někdo má ?

23.11.2011 20:15
rybka

XXX.XXX.201.155

Milí chovatelé, nikdo neporadí, nikdo líheň nevlastní ? smajlík

24.11.2011 22:30
happyhome

XXX.XXX.224.8

Ahoj, mám prvním rokem Cosmo, (tu bez displaye) Koupila jsem jí u Drimlů, dali mi k ní ještě nádobu na samodolévání vody. To tedy moc nefunguje, dolévala jsem dle potřeby ručně, ale to není problém. Teplotu drží bezvadně, vejce otáčí pravidelně ..jediné, co mi trochu vadí, že větrák fouká i na čerstvě vylíhlý kuřátka a nejde vypnout, ale nijaké ztráty kvůli tomu nebyly. Líhla jsem v ní letos kachny, slepice, křepelky, jela v podstatě od jara celé léto a v pohodě. L.H.

25.11.2011 13:28
rybka

XXX.XXX.201.155

Děkuji, že se našla alespoň jedna spřízněná duše, ochotná napsat něco málo ze svých zkušeností. :-)
Myslím, že když na nalíhnuté prcky fouká teplý vzduch, že jim to až tak nevadí, alespoň rychleji proschnou a můžou se odebrat a nerozhazují tak ještě nevylíhnutá vejce, nebo necháváte prcky až do konce líhnutí v líhni ?
A jak je to s vlhčením vajec u vodní drůbeže. Je třeba ještě rosit a nebo stačí vlhkost jakou vyprodukuje líheň ?

Takže máte zřejmě tenhle typ líhně a to Cosmo 70 automatický analog. za 8 500,- s DPH na cca 70 slepičích vajec ?

25.11.2011 13:46
happyhome

XXX.XXX.224.8

Jojo, tuhle mám.. Vejce kachen jsem nerosila.. má to vlhkoměr a pokud se líheň naplní vodou, tak je vlhkost akorát. Nikdy se nevyšplhala k maximu, ale když jsem to konzultovala s panem Drimlem, tak mi řekl, že to už bychom s přesností přeháněli, že v přírodě se to taky nedá přesně nastavit. Možná ten model s digitálním displayem lze řídit přesněji. Po vylíhnutí jsem přendavala prcky do bedny s infralampou.

25.11.2011 14:48
petrzmerina

XXX.XXX.73.140

rybka napsal(a):
Děkuji, že se našla alespoň jedna spřízněná duše, ochotná napsat něco málo ze svých zkušeností. :-)
Myslím, že když na nalíhnuté prcky fouká teplý vzduch, že jim to až tak nevadí, alespoň rychleji proschnou a můžou se odebrat a nerozhazují tak ještě nevylíhnutá vejce, nebo necháváte prcky až do konce líhnutí v líhni ?
A jak je to s vlhčením vajec u vodní drůbeže. Je třeba ještě rosit a nebo stačí vlhkost jakou vyprodukuje líheň ?

Takže máte zřejmě tenhle typ líhně a to Cosmo 70 automatický analog. za 8 500,- s DPH na cca 70 slepičích vajec ?

To foukání vadí tomu, že pokud se kuře (house, kachně...) proklove skrz skořápku tak vejce rychleji vysychá jak kdyby v líhni ventilátor nebyl. Pokud se mládě klube delší dobu tak by mohlo vyschnout. Konzultoval jsem tuto problematiku s odborníkem a ten doporučoval před koncem líhnutí vejce přendat do dolíhně bez ventilátoru. Je ale spoustu lidí, kteří do dolíhně nepřendávají (včetně mne). Zároveň musím připustit to že se mi stalo, že mládě kterému klubání trvalo delší dobu, vyschlo při klubání.

PS: foto 1,0 Bíelefeldka velká

25.11.2011 15:30
rybka

XXX.XXX.201.155

A není tedy lépe si v tom případě pořídit líheň bez nuceného oběhu vzduchu, nebo jsou takové líhně, kde se dá ventilátor vypnout či zmírnit foukání ? Já mám starou Biosku na 35 vajec, všechno dělám ručně, ventilátor nemá a dobrý, ale chtěla bych líheň větší z důvodu líhnutí hlavně husí, kde je docela důležité, aby se vejce nevysušovala. Je zdlouhavé líhnout husy po pár kusech. Také by případně odpadlo chlazení, kdy musí člověk nějakou dobu vejce hlídat a nezapomenout vložit lísku zpět do líhně, což se mi občas stalo, že jsem odběhla a vejce se chladila i několik hodin ( naštěstí vždy v druhé polovině inkubace, tak to dopadlo dobře ).
Obě husy mi ve finále sice seděly a pár vajec ( posledních ) si i vyseděly, ale nanesly ve dvou 102 vejce, takže bioska byť celkem spolehlivá, ale nestíhala. :-|

25.11.2011 17:17
jarvan

XXX.XXX.144.210

No vždyť ale větší líhně musí mít, už z jejich principu, nucený koloběh vzduchu. Jinak by nemohlo docházet k zahřívání.

27.11.2011 08:46
marysh

XXX.XXX.146.76

petrzmerina napsal(a):
To foukání vadí tomu, že pokud se kuře (house, kachně...) proklove skrz skořápku tak vejce rychleji vysychá jak kdyby v líhni ventilátor nebyl. Pokud se mládě klube delší dobu tak by mohlo vyschnout. Konzultoval jsem tuto problematiku s odborníkem a ten doporučoval před koncem líhnutí vejce přendat do dolíhně bez ventilátoru. Je ale spoustu lidí, kteří do dolíhně nepřendávají (včetně mne). Zároveň musím připustit to že se mi stalo, že mládě kterému klubání trvalo delší dobu, vyschlo při klubání.

PS: foto 1,0 Bíelefeldka velká

Jak se dá vyschnout při vlchkosti 70 - 80 % RH ???? Trochu přemyšlejte co pišete,pak to tady lidé čtou a věří tomu.:-(

27.11.2011 22:03
petrzmerina

XXX.XXX.177.152

marysh napsal(a):
Jak se dá vyschnout při vlchkosti 70 - 80 % RH ???? Trochu přemyšlejte co pišete,pak to tady lidé čtou a věří tomu.:-(

Za 1. málokterá obyčejná líheň má měření vlhkosti, takže se to blbě odhaduje, za 2. to co jsem napsal mi bylo doporučeno a za 3. ve větší líhni která je na fotografiích hned na začátku diskuse má tazatelka dle jejího vyjádření zájem líhnout vejce tak jak je bude mít tzn. že se budou líhnout ne v jeden termín, ale například po týdnu, tak jak moc bude pro vejce vhodné každý týden hýbat s vlhkostí nahoru a dolu když se začnou líhnout mláďata? Ono už jen to, že se něco proklube ven z vejce zvýší vlhkost v líhni samo od sebe. Takže moje doporučení líhnout v líhni s ventilátorem a následně těsně před vylíhnutím přendat do dolíhně určitě nebude na škodu. Zároveň dodávám, že ne každý má možnost přendat do dolíhně a líhne v líhni s nucenou cirkulací vzduchu a taky to jde, ale mohou nastat výše popsané problémy. Nad čím smajlíkz mého příspěvku mám tedy přemýšlet?

29.11.2011 21:49
francin

XXX.XXX.43.30

Dobrý den, tuto líheň jsem měl možnost letos vyzkoušet na několika várkách vajec. 3 x slepičí, 1x kachní , 1x krůtí. Postupoval jsem dle návodu. Zárodky se vyvíjely ze začátku dobře, ale nakonec se vylíhlo pouze25 - 30% z oplozených.Některá vejce naklovaná u špičky, zárodky odumíraly v posledních dnech inkubace (zřejmě špatná výměna vzduchu). U poslední várky jsem vytáhl teploměr, aby mohl vzduch unikat otvorem po teploměru. Výsledek byl o poznání lepší. Zároveň jsem líhl v líhni ,, samodomo" bez ventilace, 30 let staré. Ta samá vejce = vylíhlo se cca 85 % z oplozených. Už bych si ji nekoupil. Přeji dobrý chov !

29.11.2011 22:18
rybka

XXX.XXX.201.155

Děkuji za vyjádření a je tedy na trhu spolehlivější značka za přijatelné ceny? Jedná se mi hlavně o líhnutí husí tzn. aby se dala udržet vyšší vlhkost a také je pro mne důležitá kapacita, abych mohla líhnout o nějaké to vejce navíc než ve své staré biosce na 35 slepičích vajec ( i když jsem s touto stařenkou docela spokojena ). Jinak jsem omezena cenou do 10 000 Kč
Všem předem děkuji za doporučení a názory zkušených líhňařů. :-)

30.11.2011 18:17
tragopan

XXX.XXX.31.214

Dobrý den, obávám se, že v této cenové relaci těžko sežnete něco slušného. Nicméně pokud trochu přidáte tak mohu doporučit: http://www.lihne.cz/182-rcom-new50.html
Zdravím tragopan.

19.1.2014 22:07
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

rybka napsal(a):
Dobrý den, je zde chovatel který vlastní tuto líheň ? Byla bych moc vděčná za pár rad a zkušeností s líhnutím. Děkuji.

Prosím můžete zdělit jak jste s líhní COVATUTTO 108 SPOKOJENI,má cenu ji kupovat. Dík za odpověď. smajlík

21.1.2014 17:23
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

maximus.jan napsal(a):
Prosím můžete zdělit jak jste s líhní COVATUTTO 108 SPOKOJENI,má cenu ji kupovat. Dík za odpověď. smajlík

nikdo ji nemáte smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík