Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.11.2011 21:45
katerina73

XXX.XXX.67.3

Dobrý den,chtěli bychom se zeptat jak je to se snůškou vajec u krůt,jestli má být hnízdo po celý čas v krůtníku nebo až po snesení prvního vejce.Děkujeme

20.11.2011 17:56
rybka

XXX.XXX.201.155

Dobrý večer. Je lépe připravit hnízda dopředu když už se krůty pojímají s krocanem, aby si mohly vybrat. Je potom větší pravděpodobnost, že budou snášet tam, kde chcete vy. Jinak pokud víte, že krůta již začala se snáškou mimo vytýčené hnízdiště, dejte jí podkladky a nechte zavřenou, aby byla přinucena snést vejce tam kam chcete vy. Bude se sice hlasitě dožadovat volnosti a také umí vejce několik hodin v sobě pozdržet, ale nakonec ho stejně snést musí.
Pokud najdete místo, kde venku začala nést, zamezte jí k němu přístup, nejlépe ho zničte. Určitě ještě několikrát bude chtít snést vejce tam, kde se snáškou začala. Také by bylo dobré vypozorovat kdy na hnízdo chodí. Jestli dopoledne či odpoledne a v tu dobu ji zavírat.
Když se vám to vše podaří a krůta ve vámi nachystaném hnízdě prťata vysedí, většinou další snášky a sezení již směřuje na stejné místo, takže se jí snažte vybrat místo klidné, někde, kde ji popř. nebudou obtěžovat ostatní obyvatelé kurníku či chlévu.
Přeji trpělivost a úspěšný chov. :-)

20.11.2011 20:10
katerina73

XXX.XXX.67.3

Děkujeme za odpověď,ještě bych se Vás zeptala,máme 3 krůty a nevíme,jestli stačí jedno hnízdo...a potom jedna krůta začala kulhat(,koupili jsme dnes vápno),žere normálně i běhá,sice kulhavě ale myslím,že je jinak zdravá.Děkuji za odpověd.

20.11.2011 21:02
rybka

XXX.XXX.201.155

Já mám také krůty tři a většinou je krocan začne pojímat v rozmezí pár dnů všechny, takže chystám hnízda tři. Nejlépe je na tom ta, která začne se snáškou první, může si vybrat. Ta poslední už musí být spokojená s tím co na ní zbude :-)
Pokud je krůta jinak čilá, myslím, že nemusíte mít obavy. Mohla se někde trochu poranit, nebo narazit. Také jestli krocan pojímá, může dojít k nějakému poranění či pohmoždění. Nohu zkuste prohlédnout, pokud není zranění viditelné, sledujte jak se to vyvíjí dál. :-)
Foto - menší část jednoho z mých odchovů smajlík

20.11.2011 21:05
rybka

XXX.XXX.201.155

A tohle jsou rodiče :-) Mimochodem dnes krocan pojímal jednu z krůt, takže se mohu těšit, že budou krůťátka zase i v zimě a to cca v lednu smajlík

20.11.2011 21:06
oskar222

XXX.XXX.93.3

co ze to mate rybko za plemena,krizence? :-)

20.11.2011 21:20
katerina73

XXX.XXX.67.3

...opravdu pěkný chov,nevím jestli vám už došel další mail,na fauně se nezobrazil,mám obavy,že tři hnízda se nám asi do právě zbudovaného krůtníku(1,5x2) asi nevlezou.smajlík..je pravda,že krůty by neměkli na sebe z hnízd vidět?Může být v tomto případě hnízdo venku?smajlík

20.11.2011 22:50
rybka

XXX.XXX.201.155

katerina73 napsal(a):
...opravdu pěkný chov,nevím jestli vám už došel další mail,na fauně se nezobrazil,mám obavy,že tři hnízda se nám asi do právě zbudovaného krůtníku(1,5x2) asi nevlezou.smajlík..je pravda,že krůty by neměkli na sebe z hnízd vidět?Může být v tomto případě hnízdo venku?smajlík

Hnízda mám tři hned vedle sebe, z krabic od banánů vystlanými senem, oddělené přepážkami, nebo udělané z celých krabic, že mají nad sebou i střechu, takže místo také moc nemají a každá chodí do svého. jen jednou se mi stalo, že si to dvě prohodily, když se šly zároveň vyprázdnit, ale to nevadilo, hlavně, že nevlezly do jednoho hnízda ( což se může stát, když je mají tak blízko sebe.) smajlík
Ta fotka nahoře je úplně s prvního líhnutí, kdy se mi krůty také pojímaly na podzim a mladé se líhly 15. ledna, kdy bylo venku - 20 stupňů. Proto ta žárovka těsně nad krůtou. V loni měly krůťata v tuto dobu - v listopadu a teď to vypadá zase jak jsem psala na leden, ale mám docela dobré podmínky na zimní odchov a preventivně si zajišťuji ( po předešlých zkušenostech ) krmení již dopředu. Vychází to, že mi krůty sedí třikrát do roka. :-|

Hnízdo venku můžete v sezonu nechat ( teď na podzim nedoporučuji ), ale má to svá úskalí ( nemáte pořádně kontrolu, predátoři, počasí atd. )

Jinak krocan je podle chovatele kříženec červeného krocana a české divoké bíle lemované krůty, červená a bílá černě lemovaná by měly být čisté a tmavá je bronzová pravděpodobně s bíločernou. Nedám na ně ale dopustit. Mají docela vysokou snášku, hlavně ta červená i když má některá krůťata drobnější postavy ( po sobě ), ale jsou skvělé kvočny a nikdy se nestalo, že by nedoseděly do konce. Bílá a tmavá jsou většího tělesného rámce, krocan je také mohutnější a z toho spojení bývají i pěkné kousky jak do váhy , tak do barvy. Takže spokojenost. :-)

20.11.2011 22:58
rybka

XXX.XXX.201.155

20.11.2011 23:01
rybka

XXX.XXX.201.155

20.11.2011 23:03
rybka

XXX.XXX.201.155

20.11.2011 23:04
rybka

XXX.XXX.201.155

Asi proto, že byl jediný bílý ze 24 ks. :-)

20.11.2011 23:08
rybka

XXX.XXX.201.155

Svým způsobem to byl co kus tak originál a to mě na křížencích baví :-)

21.11.2011 06:51
oskar222

XXX.XXX.93.3

takze koukam, ze vysedi malde i tito krizenci, tzn.,ze pouze ty hybridni kruty nevysedi potomky, že? Nebo je jeste nejake plemeno co potomky nevychova??

21.11.2011 11:00
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak to se mýlíte, i to jsem zkoušela, ale je to docela neekonomické ( krmeního spotřebovala víc než všechny krůty dohromady ) a dál s brojlerovýma neexperimentuji. Pořídila jsem si krůtu kanadskou širokoprsou, která byla pojímána krocanem tak jako ostatní ( možná i častěji ). Krocan si ji velmi oblíbil a stala se jeho favoritkou. Nanesla 23 obřích vajec, které jsem jí odebírala, neboť jsem myslela, že sedět nebude a tak jsem dala do líhně. Jenomže milá Baculka lezla do jedné z krabic od banánů a nechtěla místo opouštět. Musela jsem jí vyhánět násilím i proto, že druhá krůta neměla kam chodit snášet a byly ve chlívku docela k vůli tomu boje. Vždy zvítězila Baculka a druhá krůta se cpala slepicím do kukaně, aby mohla vejce snést. Tak jsem se rozhodla, že to s ní zkusím. Umístila jsem do chlívku velký prádlový koš, vystlala slámou a podložila podkladek. Jakmile to Baculka zjistila, hned si hnízdo chtěla prubnout. Musela jsem jí ke koši udělat tři schody z cihel, aby se do něho dostala, jinak byl koš opravdu na míru a ona spokojená. :-))
V tu dobu mi snášely husy a tak jsem jí dala na zkoužku devět kousků. Přeci jenom měly tvrdší skořápku než ty její. Věřte, nebo ne, seděla poctivě, chodila pravidelně dopoledne i odpoledne na pár minut ven a na vejce sedala velmi opatrně. Vejce dotáhla do zdárného klubání, ale jak se začaly housátka ve vejcích ozývat, začaly do chlívku ze zvědavosti lézt i husy a Baculka hnízdo úpěnlivě bránila. Možná, kdyby měla klid tak bylo vše v pořádku, ale tím jak vejce bránila, tak dvě housátka rozmačkala. Dál jsem nečekala a zbylá naklubaná vejce jí sebrala do líhně. Seděla ještě pět dní a stále pod sebou vejce hledala. Pak už jsem jí vyháněla a hnízdo nakonec zrušila. smajlík
Krůťata z tohoto spojení byla o něco větší, ale žádný zázrak to nebyl. Tělem byly po bronzovkách, ale žravé po Baculce. smajlík

25.12.2011 14:54
oskar222

XXX.XXX.93.3

Tak jsem si vse precetl a rikam si, ze ta zimni snaska, neni zpusobena tim, ze jim svitite? za normalnich okolnosti by asi zacaly od unora nebo se mylim?? Jinak od tohoto tydne jsem take stastnym chovatelem krut :)))

25.12.2011 17:06
rybka

XXX.XXX.201.155

Svícením to není určitě, spíš tím, že nemají možnost si své mladé odvodit. Krůťátka jim beru, starám se o ně sama, nemám žádné ztráty, ale zase trochu starostí navíc. smajlík
Když jsem brala mladé kačenám, také nesly stále dokola, takže je to asi jejich přirozený pud mít potomstvo.
Mimo to si myslím, že hraje nemalou roli u pozdní snášky i počasí.
Husy mi snáší už od začátku listopadu, jedna z krůt již sedí na vejcích a další dvě jsou ve snášce. :-|
Po předešlých zkušenostech se pro jistotu vždy na konci podzimu zásobím krmivem příslušným každému druhu, aby mě nic nezaskočilo, protože u nás v kraji se začíná míchat krmení až tak koncem února a začátkem března. To už budou pipiny pěkně opeřené a budou moci za sluníčka ven.
No.........alespoň ta zima rychleji uteče. smajlík

25.12.2011 17:39
oskar222

XXX.XXX.93.3

jinak muzete prosim rici odkud jste? diky

25.12.2011 19:13
rybka

XXX.XXX.201.155

Z Bruntálska, jinak mám v profilu webovky tak můžete mrknout :-)

26.12.2011 10:24
oskar222

XXX.XXX.93.3

Jinak tady je zatím můj pár, ještě dosehnat jednu krůtu, ale zatím je to marný boj smajlík
ale radost z nich je veliká :)

28.12.2011 14:46
jossev

XXX.XXX.32.139

Měl bych prosím jeden dotaz. Pořídil jsem si na podzim 1 krocana a 3 krůty. Všichni jsou letošní (květen). Krůty mě začaly snášet, tak jsem jim vejce bral, protože teď na zimu mladé nechci. Už je to cca měsíc a ony pořád snáší a když jim je tam nechám, tak na nich sedí. Co udělat pro to, aby nesnášely? Nebo spíš mě jde o to, aby snášely a sedly až na jaře. Nemůžou se teď vynést a na jaře to bude slabé? Zkušenosti žádné nemám (s přirozeným odchovem krůt), tak prosím o radu.

28.12.2011 15:06
oskar222

XXX.XXX.93.3

mohu se zeptat odkud mate tyto bile lemovane ceske kruty? diky!

28.12.2011 15:32
jossev

XXX.XXX.32.139

oskar222 napsal(a):
mohu se zeptat odkud mate tyto bile lemovane ceske kruty? diky!

Nevím jestli je to otázka na mě? Pokud ano, tak jsem je kupoval jako krůty bronzové?Tak teď nevím.

28.12.2011 15:54
oskar222

XXX.XXX.93.3

no nakonec zjistím, že ty oje budou taky bronzové a bude to v... smajlík smajlík

28.12.2011 17:28
rybka

XXX.XXX.201.155

jossev napsal(a):
Měl bych prosím jeden dotaz. Pořídil jsem si na podzim 1 krocana a 3 krůty. Všichni jsou letošní (květen). Krůty mě začaly snášet, tak jsem jim vejce bral, protože teď na zimu mladé nechci. Už je to cca měsíc a ony pořád snáší a když jim je tam nechám, tak na nich sedí. Co udělat pro to, aby nesnášely? Nebo spíš mě jde o to, aby snášely a sedly až na jaře. Nemůžou se teď vynést a na jaře to bude slabé? Zkušenosti žádné nemám (s přirozeným odchovem krůt), tak prosím o radu.

Zdravím. Já to dělám tak, že jim vejce odebírám, nechávám podkladky a když se vynesou a zasednou tak, že nejdou dva dny z hnízda, podkladky odeberu a s pár uštědřenými štípanci podložím do hnízda její ( to v případě, že chcete líhnout )
Pokud nechcete a krůta přeci sedne, seberte vše co je pod ní a zrušte hnízdo. Pokud je máte dohromady se slepicemi, budou vám vytahovat vejce, schazovat na zem a tam na nich sedět ( pokud se nerozbijí ). Také máteli větší kukaně, polezou do nich a případně slepičí vejce rozšlapou z nedostatku místa.
Nejlépe je krůty separovat a odkvokat.
Já jim zruším hnízda, ráno je vyženu ven, zamezím přístup do chlívka. Tak tři dny urputně protestují a hledají jak by se dostaly dovnitř. Večer je zaženu zpět a jelikož mám drůbež pohromadě, chvilku počkám až se slepice nazobou a usadí, zaženu krůty a zhasnu.
V tomto příznivém počasí by jste neměl mít problém je odkvokat. Horší kdyby byly velké mrazy, ale možná by je to přešlo zase samo :-)
Jinak pokud je teď odkvokáte, další námluvy budou asi ke konci jara či začátkem léta. smajlík

28.12.2011 17:59
jossev

XXX.XXX.32.139

Díky za informace. No já bych chtěl aby mě nesli začátkem jara! Dá se pro to něco udělat?

28.12.2011 18:01
jossev

XXX.XXX.32.139

Krůty mají oddělený kurník od slepic, jen výběh mají dohromady.

28.12.2011 19:11
rybka

XXX.XXX.201.155

Obávám se, že ne. Když si vezmete, že je konec prosince a krůty ještě snášejí, nebo teď dosnášely a v únoru se za normálních okolností začínají pářit, tak by měly jen něco málo přes měsíc, aby se dostaly do kondice a ještě v zimním oddobí, kdy je již tráva mizerná ( pokud se tomu tráva dá říci ).
Teď se snažte je co nejrychleji odkvokat, pak přidejte nějaké ty dobroty a vitamínky ať se holky spraví a ostatní nechte na přírodě, třeba vás překvapí, ale holky musí být opravdu v kondici. Je to pro ně velká zátěž a potřebují doplnit hlavně energii, vápník a přibrat nějaké to kilečko.
Jinak, že je máte oddělené je jenom výhoda, budou se vám lépe odkvokávat. :-)

30.12.2011 18:31
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

rybka napsal(a):
Zdravím. Já to dělám tak, že jim vejce odebírám, nechávám podkladky a když se vynesou a zasednou tak, že nejdou dva dny z hnízda, podkladky odeberu a s pár uštědřenými štípanci podložím do hnízda její ( to v případě, že chcete líhnout )
Pokud nechcete a krůta přeci sedne, seberte vše co je pod ní a zrušte hnízdo. Pokud je máte dohromady se slepicemi, budou vám vytahovat vejce, schazovat na zem a tam na nich sedět ( pokud se nerozbijí ). Také máteli větší kukaně, polezou do nich a případně slepičí vejce rozšlapou z nedostatku místa.
Nejlépe je krůty separovat a odkvokat.
Já jim zruším hnízda, ráno je vyženu ven, zamezím přístup do chlívka. Tak tři dny urputně protestují a hledají jak by se dostaly dovnitř. Večer je zaženu zpět a jelikož mám drůbež pohromadě, chvilku počkám až se slepice nazobou a usadí, zaženu krůty a zhasnu.
V tomto příznivém počasí by jste neměl mít problém je odkvokat. Horší kdyby byly velké mrazy, ale možná by je to přešlo zase samo :-)
Jinak pokud je teď odkvokáte, další námluvy budou asi ke konci jara či začátkem léta. smajlík

Dobrý den, vedu linku na téma krůta se chová jako krocan. Dnes jsem tam napsal, že mám obavy z líhnutí v tomto období. Chovám krůty prvním rokem a nedokážu si představit jak by to s malými dopadlo. Ale teď čtu, že by se znova po odkvokání pojímali poměrně pozdě. Myslíte, že by v chlévu při vytápění infra lampou mohli krůťata přežít?Obě holky nesou jako o závod, odebírám vejce, ale zájem o sezení zatím nemají. Děkuji Sigi

30.12.2011 20:37
rybka

XXX.XXX.201.155

sigimaus90 napsal(a):
Dobrý den, vedu linku na téma krůta se chová jako krocan. Dnes jsem tam napsal, že mám obavy z líhnutí v tomto období. Chovám krůty prvním rokem a nedokážu si představit jak by to s malými dopadlo. Ale teď čtu, že by se znova po odkvokání pojímali poměrně pozdě. Myslíte, že by v chlévu při vytápění infra lampou mohli krůťata přežít?Obě holky nesou jako o závod, odebírám vejce, ale zájem o sezení zatím nemají. Děkuji Sigi

Takže pro vás jako pro chovatele něco na počtení a pobavení, také pro zasmání, ale berte to s nadsázkou a určitě to neprožívejte jako já. Úplně stačí odchovna, která je na konci vlákna i tak je to zbytečný komfort. Je zateplená, ze dvou stran je zeď a ze dvou stran dvojitá z palubek a mezi palubkami polystyrén 5 cm. V této odchovně je ještě v místě zkosení překlenutí a vchod, kde je další prostor pro prťata s infralampou. Tam jsou do jednoho měsíce, pak mají k dispozici celý prostor a do boudy chodí většinou jen spát. :-)

Krůty zasednou až se zcela vynesou a jestli začali nést přibližně stejně tak je to fajn. V případě, že se rozhodnete a půjdete do toho, budete mít krůťátka při jednom odchovu a jedné práci. :-)
Zimní odchov má svoje nevýhody, ale i výhody. Jedna z velkých nevýhod je, že se špatně, nebo vůbec nedá v tuto dobu sehnat krmení pro krůťata. Já už se raději vždy ke konci podzimu zásobím a naopak výhoda, že vám rychleji zima uteče, brzy na jaře už mohou krůťata pobývat venku a na konci září už můžete případně i ochutnat svůj bio produkt :-)

Vlákno je pod názvem - zimní líhnutí krůťat

30.12.2011 22:54
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

rybka napsal(a):
Takže pro vás jako pro chovatele něco na počtení a pobavení, také pro zasmání, ale berte to s nadsázkou a určitě to neprožívejte jako já. Úplně stačí odchovna, která je na konci vlákna i tak je to zbytečný komfort. Je zateplená, ze dvou stran je zeď a ze dvou stran dvojitá z palubek a mezi palubkami polystyrén 5 cm. V této odchovně je ještě v místě zkosení překlenutí a vchod, kde je další prostor pro prťata s infralampou. Tam jsou do jednoho měsíce, pak mají k dispozici celý prostor a do boudy chodí většinou jen spát. :-)

Krůty zasednou až se zcela vynesou a jestli začali nést přibližně stejně tak je to fajn. V případě, že se rozhodnete a půjdete do toho, budete mít krůťátka při jednom odchovu a jedné práci. :-)
Zimní odchov má svoje nevýhody, ale i výhody. Jedna z velkých nevýhod je, že se špatně, nebo vůbec nedá v tuto dobu sehnat krmení pro krůťata. Já už se raději vždy ke konci podzimu zásobím a naopak výhoda, že vám rychleji zima uteče, brzy na jaře už mohou krůťata pobývat venku a na konci září už můžete případně i ochutnat svůj bio produkt :-)

Vlákno je pod názvem - zimní líhnutí krůťat

Rybko, moc děkuji a na dalším vláknu jsem se již odhodlal. Držím Vám palce a o nic méně i mě samotnému, aby to klaplo. Sigi

Eliška92

23.3.2012 16:53
Eliška92

XXX.XXX.197.37

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na dvě věci. První je : kdy mi poprvé ( v jakém věku ) začne krocan pojímat krůtu? Mám páreček loňských krůt, krocan se dvoří již měsíc možná déle, ale krůta se tváří jak kdyby ho neviděla. Sedí na zemi a v okamžiku kdy se krocan přiblíží se zvedne a odejde. Jen jednou se mu podařilo na ní "vlést", chvíli po ní dupal a jediný výsledek byl ten že jí vytrhl valnou část ocasních per. Krůta má k dispozici boudičku cca 1,5m X 1m vystlanou senem, zalézá do ní, hrabe se v seně, ale vejce snášet nehodlá a ani se nemá k páření. Co s tím?
A druhá moje otázka je, jak krůta snáší vejce? Je to jako u husy že nejdřív nanese a potom zasedne nebo sedí od okamžiku kdy začne snášet?
Děkuji za odpověď

(Na fotce krocan s krůtou)

23.3.2012 19:17
rybka

XXX.XXX.201.155

Pravděpodobně se již krocan snaží o páření a po pár nezdárných pokusech se mu to určitě podaří. Také krůtě dojde, že již dospěla a je čas. :-)
Nebojte, dočkáte se, ale pokud mají volný výběh, počítejte spíš, že si najde místo na snášku někde v křoví či v odlehlém koutě.
Když začne se snáškou, snáší každý den jedno vejce. Ze začátku to může být i obden když je prvnička.
Já vejce odebírám a dávám alespoň jeden až tři podkladky do hnízda kde snáší. Sama poznáte až bude vynesená. Bude se dýl zdržovat na hnízdě a když se pod ni budete chtít podívat, bude na vás syčet a uštědříte také nějaký ten klovanec. Pak ji nechte ještě dva-tři dny podkladky a uvidíteli, že hnízdo neopouští nahraďte podkladky vejcemi cca 15 - 18 ks dle velikosti krůty. Víc ne, aby je pškně obsedla. :-)

24.3.2012 15:24
eliška92

XXX.XXX.197.37

Děkuji za radu, teď jen počkat až se krůta umoudří :)
Ještě se zeptám, dává krocan hlasem najevo že došlo ke spáření jako to dělá třeba houser nebo ne?

24.3.2012 15:40
rybka

XXX.XXX.201.155

Krocan ani ne, ale krůta si po aktu ponadává. je to však jen chvilinka než se otřepe. smajlík

26.3.2012 15:38
luckavé

XXX.XXX.209.28

prosím o radu, včera jsem sebrala 10 vajíček od krůty, začala snášet mimo hnízdo. vajíčka jsem označila a i skrůtou přestěhovala do "kotce" pro krůtu. vajíčka sem pod ní nechala, je to tak dobře? každý radí něco jiného a já už nevim co si vybrat. krůty chováme prvně

26.3.2012 23:49
rybka

XXX.XXX.201.155

Pokud si již krůta našla místo jinde a nanesla už 10 vajec tak teď ji těžko přemluvíte, aby s další snáškou pokračovala tam kde chcete vy. Já bych jí nechala ať se vynese již na tomto místě, vejce jí odebírala a dala jí tam alespoň tři podkladky a přenesla bych ji na nachystané hnízdo až když zasedne na pevno. Pak už jí bude jedno kde sedí, hlavně, že bude mít pod sebou vejce. Až se půjde poprvé vyprázdnit, napít a nazobat, budete jí muset asi na hnízdo nasměrovat než si zvykne kam má chodit a nebo jí vymezit dostatečný prostor, dát poblíž vodu a krmení a nechat ji po celou dobu než vysedí krůťata v izolaci. Pravděpodobně by se vracela na místo, kde snášela vejce.
Po prvním či druhém vejci se dá ještě krůta naučit chodit na místo které jí připravíte, ale po deseti vejcích si myslím, že je pozdě. Tu zkušenost nemám.
Mně prvničky snesly první vejce také venku, ale hned jsem jim hnízdo zničila a zamezila jim na ně přístup a nechala jsem je druhý den zavřené ve chlívku s připravenými hnízdy, abych je donutila snést vejce tam. Podařilo se, ale druhý den když chtěly nést, šly zase na místo venku a nervozně chodily kolem rozbitého hnízda. Opět jsem je zavřela a nechala snést vejce ve chlívku. Další den byl ještě jeden pokus, ale nakonec uznaly, že místo, které jsem jim vybrala není zas až tak špatné.
Všechny další snášky již chodí každá na své místo ve chlívku.
Chce to jenom trochu trpělivosti a jde to. Řekla bych, že lépe než krůtu odkvokat :-)

27.3.2012 11:48
luckavé

XXX.XXX.209.28

no, už sme jí přestěhovali, vajíčka sme jí nechali, snad si nějak poradí. a proč se krůtám ta vajíčka nejdřív sbírají? je to jen proto, aby se pak krůťata líhla naráz?

27.3.2012 12:01
luckavé

XXX.XXX.209.28

luckavé napsal(a):
no, už sme jí přestěhovali, vajíčka sme jí nechali, snad si nějak poradí. a proč se krůtám ta vajíčka nejdřív sbírají? je to jen proto, aby se pak krůťata líhla naráz?

a můžu nechat sedět 2 krůty vedle sebe na vejcích?

27.3.2012 17:46
oskar222

XXX.XXX.93.3

Dnes konečně začala prvnička snášet, zajímá mě kolik snese vajec než zasedne - klasicky, když ji je tam nechám i kolik, když je budu odebírat, děkuji.

27.3.2012 19:58
rybka

XXX.XXX.201.155

luckavé napsal(a):

Znám chovatele, kteří to nechávají na přírodě a vejce krůtám neberou. Dokonce je nechávají sedět na hnízdech venku pod širým nebem.
Jsou zde však rizika že příjdete o krůtu, menší zlo je, že nějaký predátor vybere vejce z hnízda a také můžou vejce poškodit ještě stále se vracející noční mrazy, ale pokud hnízdí ve chlívku a má hnízdo bohatě vystlané slámou, můžete jí vejce nechat. Ona je při odchodu většinou ještě přikryje vrstvou slámy.

Jinak co se týče sezení krůt vedle sebe, je lepší když jsou každá jinde, ale není-li jiná možnost a jste omezeni malým prostorem, možné to je, ale každá ať má svoje.
Já mám tři krůty, většinou sedí ve stejnou dobu a také je mám v boxech vedle sebe. Nesmí na sebe vidět, takže je lepší bedna, aby měla i strop. Rády si přetahují vejce.
Tady je však riziko, že bude jedna druhé lézt do hnízda a nebo když se zrovna půjdou naráz vyprázdnit, první která se vrátí vleze na hnízdo,které si vybere. Krůtám je jedno na kterém hnízdě sedí, hlavně, že mají pod sebou vejce. Jsou velmi umanuté kvočny, vysedí takřka vše, co pod ně dáte a když je rozsezená velmi lehce se s ní manipuluje. :-)

27.3.2012 20:02
rybka

XXX.XXX.201.155

oskar222 napsal(a):
Dnes konečně začala prvnička snášet, zajímá mě kolik snese vajec než zasedne - klasicky, když ji je tam nechám i kolik, když je budu odebírat, děkuji.

Když vejce odebíráte, většinou nanese víc než když jí je tam necháte. :-)

27.3.2012 20:08
oskar222

XXX.XXX.93.3

jj, to je jasné, ale kolik to může být tak 20,30?
Jinak pokud snáší v místě, kde nechci, mohu ji pak najednou přemístit i s vejci na mnou zvolené místo? Právě, že v jejím místě snášejí slepice a tak krůta vyhledala jiné místo :(

27.3.2012 20:18
rybka

XXX.XXX.201.155

oskar222 napsal(a):
jj, to je jasné, ale kolik to může být tak 20,30?
Jinak pokud snáší v místě, kde nechci, mohu ji pak najednou přemístit i s vejci na mnou zvolené místo? Právě, že v jejím místě snášejí slepice a tak krůta vyhledala jiné místo :(

Počet záleží od daného druhu. Většinou lehčí typy nosí větší počet než ty těžší. Jak jsem psala.....když krůta sedí, můžete s ní lehce manipulovat a přenášet na místo, které si myslíte, že je pro krůtu nejbezpečnější a nejklidnější :-)

27.3.2012 20:23
oskar222

XXX.XXX.93.3

dobře, díky...
takže stačí, aby nezasedla přímo venku a když to bude v budově tak by to mělo klapnout smajlík

27.3.2012 22:12
jossev

XXX.XXX.32.139

Pod krůtu se dává cca 13-19 krůtích vajec. Aspoň tak píše literatura.

26.12.2014 16:19
rischanova

XXX.XXX.52.197

katerina73 napsal(a):
Dobrý den,chtěli bychom se zeptat jak je to se snůškou vajec u krůt,jestli má být hnízdo po celý čas v krůtníku nebo až po snesení prvního vejce.Děkujeme

Chtěla bych se zeptat jestli jedno pojímání stačí na celou snášku?Nebo musí každé vejce než krůta snese opojímat?

1.1.2015 14:12
rischanova

XXX.XXX.52.197

Dobrý den, hnízdo musí být od začátku v připravené. Krůta bude chodit na jedno místo.

Neregistrovaný uživatel

25.2.2015 14:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.50

Které měsíce krůty nesou vejce?

25.2.2015 15:29
anacon

XXX.XXX.75.92

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Které měsíce krůty nesou vejce?

Jedna mi už nese.

25.2.2015 17:32
rischanova

XXX.XXX.52.197

Většinou začínají koncem února je to v pořádku.

Neregistrovaný uživatel

25.2.2015 18:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.50

Děkuji.

24.9.2015 20:52
dvorma

XXX.XXX.240.150

Dobrý den, kdy krůty začínají s podzimní snáškou vajec?

26.9.2015 19:06
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

Dobry den, mám 3 starší krutata společně s mladými kuraty. Jak řešíte jjich jídlo? Dáváte krůtám zvlášť krmeni pro krůty, nebo jí pšenici a šrot se všemi? Musí mit krmeni pro krůty? Diky.

16.10.2015 15:52
Mitaks

XXX.XXX.234.88

Dobry den mam 2 kruty a 1 krocana, a chci se zeptat kdy mohu ocekavat prvni vajicko mam z heuba 6 mesicu dekuji za odpoved.

16.10.2015 15:56
Mitaks

XXX.XXX.234.88

Jsou to bronzove.

8.3.2016 18:02
zemanja

XXX.XXX.158.138

Ahoj chovatele,
rad bych obnovil tohle vlakno a zeptal bych se...
Jak na to?

Mam mensi krutarnu, viz foto. V nem mam 3 kruty a jednoho krocana... Jednu jiz krocan pojimal..od te dobry se mi zda, ze si neustale hledá misto a nechodi s ostatnimi.. tak ted resim jak a kde zajistit hnizdo.

V krutarne jsou kruty tak do cca 15:00 a pote je poustim na neomezenou pastvu a na noc zase zaviram.

Jak v tomto systému zajistit aby nezacla snaset venku? Mam pro ně mista vymyslena...
Nebylo by tedy na místě tam krutu rovnou presunout?

Za pripadne nalady a tipy
Dekuji.

16.3.2016 20:11
majenko3

XXX.XXX.63.212

Zdravím vás! Mám taký problém...morky/kruty mám prvý rok. Morka začala znášať. Tretie vajíčko.Ale na úplne nevhodnom mieste. Keď som ju zatvoril do chlieva, kde boli pripravené tri hniezda, no aj tak zniesla mimo na zem. Miesto kam zniesla dalšie dve som úplne zrušil. Ak ju zatvorím do niektorého hniezda prinútim ju aby tam aj zasadla? Alebo nejakú fintu na ňu neviete niekto poradiť, prosím vás? Ďakujem.

16.3.2016 21:51
rybka

XXX.XXX.80.149

Chce to hlavně trpělivost. Některé to docvakne dřív, některá si nedá říci vůbec a bude chodit pořád tam kam bude chtít ona ( když ji nezavřete). Musíte vystihnout opravdu ten čas, kdy už chce vejce snést. Většinou vydává takové kuňkavé zvuky, chodí a hledá si klidné místo, pak je ten čas ji zavřít tam kde má vámi připravené hnízdo. Samozřejmě to musí být nějaký prostor. ne, že jí zavřete do nějaké bedny, kde bude akorát ve stresu a docílíte tím jenom, že pozastaví snášku. Musí mít prostor a čas si hnízdo prohlédnout popř. vyzkoušet. to i venku vám nevyprdne vejce hned na prvním místě kde zaleze. kolikrát postavila provizorní hnízdo a pak se zvedla a šla hledat dál.
Ze začátku bude i neklidná a protestovat, vůbec když jí budou ostatní na její brblání odpovídat. Také je třeba jí dát do hnízda pár podkladků ( to nepíšete ). Ono je to lepší když je člověk doma a ohlídá si to, ale pokud chodíte do zaměstnání, jde to také, ale hůř. Já měla krůty tři a všechny jsem donutila, aby chodily tam kam jsem chtěla. Věřte...jde to a dokonce i v takovém blázinci jako když jsem je měla ve chlívku spolu se slepicemi, husami i kačenami, jen husy byly odděleny pletivem.

16.3.2016 21:57
rybka

XXX.XXX.80.149

zemanja napsal(a):
Ahoj chovatele,
rad bych obnovil tohle vlakno a zeptal bych se...
Jak na to?

Mam mensi krutarnu, viz foto. V nem mam 3 kruty a jednoho krocana... Jednu jiz krocan pojimal..od te dobry se mi zda, ze si neustale hledá misto a nechodi s ostatnimi.. tak ted resim jak a kde zajistit hnizdo.

V krutarne jsou kruty tak do cca 15:00 a pote je poustim na neomezenou pastvu a na noc zase zaviram.

Jak v tomto systému zajistit aby nezacla snaset venku? Mam pro ně mista vymyslena...
Nebylo by tedy na místě tam krutu rovnou presunout?

Za pripadne nalady a tipy
Dekuji.

Krůtě se bude líbit všude jinde, jen ne ve vaší krůťárně. Krůty mají v oblibě to co máte kolem a to jsou stromy, křoví a různé schovávačky. Určitě nesnese vejce ve volném prostoru, nebo kde na ni uvidíte. Voliéra je moc nebo máte jiné místo ?

16.3.2016 21:58
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nechte ji snášet, kde ona chce. Na nic netlačte, krůta si stejně nedá říci.
Buďte rád, že snáší někde uvnitř, kde vejce nepromrznou.
Taky vám může zanášet pod keř, kde si vyhrabe mělkou jamku (jako by se popelila),
a tím si nepomůžete už vůbec.
Vejce samozřejmě odebíráte, a až přestane nést, tak jí připravíte hnízdo tam,
kde uznáte za vhodné. První dva dny jí dejte podkladky, dokud se neusadí pevně
a klidně, potom jí dejte pravá vejce.

O krůtách je to na dýl, na to ale (snad) přijdete sám.

16.3.2016 22:42
zemanja

XXX.XXX.158.138

Nu...já jsem jim tam udělal krásné 3 kukaně... jednu ve výšce + 2 dole... samozřejmě si vybraly tu nahoře, tak jsem jim to pro jistotu předělil...aby se nehádaly, když mám 3 krůty a mohly si vybrat...stejně snáší všechny do jedné vždy každá do svého rohu... podkladky nedávám, nevím zda je poznají, ale vždy mi je vyházeli ven a nechali tam jen svá vejce...

můj postup:
zatím vejce sbírám(protože by se tam s nima stejně nevešly a rozšlapaly je... a až jich budu mít nějaký větší počet, tak jim tam ten zbytek nechám donést a zasednout...
poté bych je přenesl s vejci na kterých by si seděli zvlášť + bych přidal nějaké co jsem odebal...

je to tak správně?

akorát nevím...jak se tam chtějí holky vejít zezačátku...

17.3.2016 06:34
majenko3

XXX.XXX.63.212

Ďakujem vám veľmi pekne za rady. Som invalid takže som celé dni doma. Bude ju pozorovať a keď bude chcieť zniesť zatvorím ju s podkladmi. Priestor to je 100x50cm. Teraz zniesla rovno na plech kde mám taký malý prístrešok pre kačky na žrádlo aby im nepršalo do neho-foto. Pripravené hniezda sú v murovanom veĺkom chlieve 4x3m, kde už sedia 2pižmovky. Všetky hniezda sú oddelené.

17.3.2016 10:18
rybka

XXX.XXX.80.149

Krůta si dá říci, ale chce to opravdu trpělivost. Jsou umanuté. Musíte jim zamezit přístupy na její oblíbená místa a vysledovat dobu, kdy už ji vejce tlačí a chce jej snést. Mě většinou krůty potom každá snášela v určitou dobu a tak jsem ( když to bylo ráno ) krůtu ven nepustila až když snesla vejce. Tu co snášela odpoledne, nebo v podvečer jsem zahnala dřív. Některé dokáží v sobě vejce pozdržet a byla zavřená až jej snesla. Nějakou dobu jsme se tak naháněly, ale pak už chodily dobrovolně do chlívku snášet samy další roky na stejné místo ve chlívku a nemusely mít už ani podkladek. Hnízda ve výškách bych určitě po zasednutí zrušila a přestěhovala krůtu do hnízda na zemi. Bude se potřebovat chodit vyprázdnit, napít a nakrmit, v horším případě ji budete muset vyndat z hnízda násilím a zamezit jí přístup na hnízdo než vykoná potřebu. Takže je vhodné umístit hnízdo i tak, aby jste měl vy k ní lehce přístup a mohl s ní bez problémů manipulovat.
Některé chodí samy, ale některé budou sedět na hnízdě několik dnů i týdnů a stává se i, že některá nesleze vůbec a nezkušenému chovateli uhyne. U takovéto krůty musíte opravdu zakročit. Hrozí i ochrnutí končetin, které se při dlouhém sezení odkrvují. pokud se naučila snášet v patře, můžete ji nechat ať se vynese a zasedne, poté jí dolů přestěhovat. nedovedu si představit, že by s patra potom vyváděla mladé. také při samotném líhnutí by jí mohlo nějaké vypadnout ven a jak by se asi dostalo zpět ?

17.3.2016 10:37
rybka

XXX.XXX.80.149

zemanja napsal(a):
Nu...já jsem jim tam udělal krásné 3 kukaně... jednu ve výšce + 2 dole... samozřejmě si vybraly tu nahoře, tak jsem jim to pro jistotu předělil...aby se nehádaly, když mám 3 krůty a mohly si vybrat...stejně snáší všechny do jedné vždy každá do svého rohu... podkladky nedávám, nevím zda je poznají, ale vždy mi je vyházeli ven a nechali tam jen svá vejce...

můj postup:
zatím vejce sbírám(protože by se tam s nima stejně nevešly a rozšlapaly je... a až jich budu mít nějaký větší počet, tak jim tam ten zbytek nechám donést a zasednout...
poté bych je přenesl s vejci na kterých by si seděli zvlášť + bych přidal nějaké co jsem odebal...

je to tak správně?

akorát nevím...jak se tam chtějí holky vejít zezačátku...

Každá musí mít hnízdo svoje, jinak se budou při sezení o vejce přetahovat, budou zbytečné ztráty, kdy ve finále můžete i o všechny nalíhnuté drobky přijít. Nejlépe když mohou sedět každá ve svém a pokud možno, aby na sebe neviděly, nebo byla každá úplně jinde a v klidu. Já je první rok přenášela na líhnutí do domu, protože mi holky seděly v zimě...to někde i popisuji jak jsem byla na začátku ze všeho také paf a vše jsem moc prožívala. Zkušenosti člověk získá opravdu jen praxí a každé zvíře je jiné a je potřeba zjistit jak na ně.

Jinak nechat ji snášet v tuto dobu vejce venku je ještě risk, pokud nemáte možnost jej sebrat hned. Nevím jak u vás, ale u nás je sníh a v noci mrzne.

Zkrátka máte čas než se krůta vynese a zasedne vymyslet a připravit ty nejvhodnější podmínky, aby mohla zdárně vysedět a vyvést mladé. Nejlépe, kdyby mohla mít každá svůj prostorný box, odchovnu, nebo voliéru, kde by se mohla popř. když sleze z hnízda projít, vyprázdnit i nasytit a neměla možnost se někde dlouho courat.

17.3.2016 11:00
rybka

XXX.XXX.80.149

Je zde spousta příspěvků na téma krůty. Jestli máte zájem o některé z těch mých tak jsou to témata :

Líhnutí krůťat v zimních měsících ( to jsou ty mé zmíněné začátky )

Můj zimní odchov krůt

A také jsem přispěla do vlákna - Hraje si krůta na krocana
Je jic víc, ale na všechny si nepamatuji.

17.3.2016 11:04
majenko3

XXX.XXX.11.29

rybka napsal(a):
Krůta si dá říci, ale chce to opravdu trpělivost. Jsou umanuté. Musíte jim zamezit přístupy na její oblíbená místa a vysledovat dobu, kdy už ji vejce tlačí a chce jej snést. Mě většinou krůty potom každá snášela v určitou dobu a tak jsem ( když to bylo ráno ) krůtu ven nepustila až když snesla vejce. Tu co snášela odpoledne, nebo v podvečer jsem zahnala dřív. Některé dokáží v sobě vejce pozdržet a byla zavřená až jej snesla. Nějakou dobu jsme se tak naháněly, ale pak už chodily dobrovolně do chlívku snášet samy další roky na stejné místo ve chlívku a nemusely mít už ani podkladek. Hnízda ve výškách bych určitě po zasednutí zrušila a přestěhovala krůtu do hnízda na zemi. Bude se potřebovat chodit vyprázdnit, napít a nakrmit, v horším případě ji budete muset vyndat z hnízda násilím a zamezit jí přístup na hnízdo než vykoná potřebu. Takže je vhodné umístit hnízdo i tak, aby jste měl vy k ní lehce přístup a mohl s ní bez problémů manipulovat.
Některé chodí samy, ale některé budou sedět na hnízdě několik dnů i týdnů a stává se i, že některá nesleze vůbec a nezkušenému chovateli uhyne. U takovéto krůty musíte opravdu zakročit. Hrozí i ochrnutí končetin, které se při dlouhém sezení odkrvují. pokud se naučila snášet v patře, můžete ji nechat ať se vynese a zasedne, poté jí dolů přestěhovat. nedovedu si představit, že by s patra potom vyváděla mladé. také při samotném líhnutí by jí mohlo nějaké vypadnout ven a jak by se asi dostalo zpět ?

Ďakujem. Pripravené hniezda sú na zemi vystlané slamou. Už mi ostáva len vypozorovať, keď bude chcieť ýniesť vajco a tam ju viem zatworiť. Na tej foto čo je, neviem ako ju napadlo znášať vajíčka. To je holý plech, takže nieje ani šanca aby tam akokolvek sedela na vajíčkach.

17.3.2016 12:31
rybka

XXX.XXX.80.149

majenko3 napsal(a):
Ďakujem. Pripravené hniezda sú na zemi vystlané slamou. Už mi ostáva len vypozorovať, keď bude chcieť ýniesť vajco a tam ju viem zatworiť. Na tej foto čo je, neviem ako ju napadlo znášať vajíčka. To je holý plech, takže nieje ani šanca aby tam akokolvek sedela na vajíčkach.

Pokud je to její první snáška tak občas snese vejce na místě, kde by jste to vůbec nečekal a většinou snesené vejce zakryje vším co kolem najde...klacíky, suchá tráva, listí. může se stát, že pokud nevypozorujete kam krůta chodí snášet, později naleznete pěknou snůšku

17.3.2016 13:20
majenko3

XXX.XXX.11.29

rybka napsal(a):
Pokud je to její první snáška tak občas snese vejce na místě, kde by jste to vůbec nečekal a většinou snesené vejce zakryje vším co kolem najde...klacíky, suchá tráva, listí. může se stát, že pokud nevypozorujete kam krůta chodí snášet, později naleznete pěknou snůšku

Ja som celé dni doma a pri zvieratách, takže mám celkom prehľad. Už 3 dni pred znesením špekulovala na tom plechu.

26.4.2016 14:04
zemanja

XXX.XXX.158.138

rybka napsal(a):
Každá musí mít hnízdo svoje, jinak se budou při sezení o vejce přetahovat, budou zbytečné ztráty, kdy ve finále můžete i o všechny nalíhnuté drobky přijít. Nejlépe když mohou sedět každá ve svém a pokud možno, aby na sebe neviděly, nebo byla každá úplně jinde a v klidu. Já je první rok přenášela na líhnutí do domu, protože mi holky seděly v zimě...to někde i popisuji jak jsem byla na začátku ze všeho také paf a vše jsem moc prožívala. Zkušenosti člověk získá opravdu jen praxí a každé zvíře je jiné a je potřeba zjistit jak na ně.

Jinak nechat ji snášet v tuto dobu vejce venku je ještě risk, pokud nemáte možnost jej sebrat hned. Nevím jak u vás, ale u nás je sníh a v noci mrzne.

Zkrátka máte čas než se krůta vynese a zasedne vymyslet a připravit ty nejvhodnější podmínky, aby mohla zdárně vysedět a vyvést mladé. Nejlépe, kdyby mohla mít každá svůj prostorný box, odchovnu, nebo voliéru, kde by se mohla popř. když sleze z hnízda projít, vyprázdnit i nasytit a neměla možnost se někde dlouho courat.

Děkuji za info.

Bohužel jsem se na diskusi dříve nedostal.

Měla jste pravdu, času na vymýšlení jsem dost a dost.
Vejce jsem pravidelně odebíral a skladoval..., podkladky jsem nedával, protože
je vždy poznaly a vyházely...cirka 35 vajec jsem dal do líhně a ostatní jim nechával
v jedné kukani, kam úpěnlivě všechny 3 snášeli...

Už jsem si myslel, že budu muset kupovat druhou líheň, ale
nakonec zasedly všechny takřka ve stejný čas a tak jsem jim vejce rozdělil
cca po 10-13 vejcích pod každou a v krůtníku je rozdělil do jednotlivých kukaní...

Zatím holky už přes 14 dní poctivě sedí

První várka z líhně by se měla začít líhnout tuto sobotu

Tak uvdidíme

Natttty

21.4.2023 13:04
Natttty

XXX.XXX.41.35

Dobrý den, ráda bych znovu otevřela tuto diskuzi.

Mám roční krůty bronzové 4+1 (prvničky).
Holky jsou ve snášce, bohužel stále snášijou kde se dá (ve výběhu, z bydla, různě po chlévě,..) , občas snesou do jednoho hnízda, přitom jich mám pět nachystaných. Z toho důvodu jim vejce rozděluji do různých hnízd a pravidelně otáčím, skoušela jsem dávat podkladny nebo vejce slepičí ale pokaždé jej z hnízda vyhodili nebo zničily.

Hnízda mám co nejvíce přírodně založená (viz foto)

Je možné je nějakým způsobem naučit snášet kam mají?

21.4.2023 13:22
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vejce se odebírají. Skladují se špičkou dolů, popisují datem sběru a číslují.
Trvanlivost mají asi 20 dní.
Po týdnu skladování v teplotě kolem 12-15 stupňů se začnou 2x denně naklápět.
Plato na 30 vajec se podloží platem na 10 ks na jedné a večer na druhé straně.
Nejstarší vejce se dají po těch 20 dnech do líhně nebo jinak zužitkují,
pokud žádná ze samic nezasedne. Může je vysedět i slepičí kvočna.

V hnízdě se nechávají pouze podkladky.

Hnízdo na foto se přefíčené. Ty větve krůtu nedonutí tam chodit.
Navíc tam jde z boku hodně světla, to krůtám vadí.
Ideální je temnejší místo, bytelné hnízdo (staré kameninové koryto,
ohrádka z cihel naskladáných nasucho a podobně).
Nikdy se mi nestalo, že by krůty snášely v noci pod hřady,
ani aby trousily vejce "různě po maštali".
Zanášet je baví, ale fixně na jedno místo (v keřích, malinách, kopřivách).
Na jejich oficiálním hnízdě v maštali nechávám podkladky a venku to sbírám,
krůta ráda zasedne, kde má.
Dá se dopomoci tím, že se pod ní dá více podkladků a sedící samice se tam
přiklopí vhodnou bedýnkou nebo částí klece.
Vejce se tam přidají až po získání jistoty, že je nerozdupe.
Krůty je potřeba hlídat i při venčení.
Některé jsou schopné se nejít vyprázdnit několik dnů, některé na hnízdě i uhynou.
Jednou denně se velmi opatrně krůta zvedne a zařídí se vyvenčení, pokud to nedělá sama.
Pod křídly se dává pozor, aby tam nezůstalo vejce a nerozbilo se.
Dbá se na její návrat na hnízdo - některá si klidně sedne vedle nebo na původní místo.
Nejlepší je mít solo chlívek, kde sedí samice zcela sama a venčí ji chovatel
a zavírá chlívek po jejím návratu.
Hnízdo nesmí být při sezení hluboké. Jednak na sebe vejce moc tlačí a hrozí rozbití,
druhak do něj krůta seskakuje a opět může zničit vejce.
V extrémním případě se krůta venčí, chovatel sebere vejce a podloží je pod krůtu
až po jejím návratu a usednutí. Ale to už je lepší použít líheň a krůtu nechat s podkladcích.
Do začátku doporučuji menší kmen 1,2 nebo pár.

Natttty

21.4.2023 14:17
Natttty

XXX.XXX.227.17

Mnohokrát děkuji za rady. :-)

Natttty

21.4.2023 14:50
Natttty

XXX.XXX.1.254

Mohu mít ještě dvě otázky?

Pouštět krůty ve snášce do výběhu radši dopoledne nebo odpoledne?

Našla jsem krůtu v hnízdě a na ní seděla jiná krůta, co za tím může být?

Přidejte reakci

Přidat smajlík