Poraďte mi, jakou máte zkušenost. Mám tyto kachny prvním rokem. Na jaře snad nanesou. Pokud jim vejce nechám sednou si na ně a vyvedou mladé, nebo je to spíše vyjímka a tyto kachny nesedí? Jaké hnízdo a kde jim vyhovuje? Ve volném prostoru nebo v hnízdní budce? Na zemi nebo spíše vyvýšené? Stačí k pojímání lodna? Popřípadě jestli máte nějaké foto osvědčených chovných zařízení. Jak je to s kvalitou masa a jak s výkrmem? Děkuji Dana
Tak ještě jednou zkouším jestli se neozve nějaký chovatel čárkovaných kachen a nepodělí se o zkušenost. V minulých diskuzích jsem objevila, že někdy sedne, ale většinou ne. Jaké máte vy, co je chováte, zkušenosti. Nebo to nezkoušíte a dáváte jenom do líhně? A jaké kachny čárkované nároky na hnízdění - bedýnku uvnitř, venku, dole, nahoře, otevřenou, uzavřenou? Díky Dana
Dobrý den tak vám nikdo neodpověděl tak to zkusím já.Čárkovanci sedí a nesedí je to individuální mněl jsem kachy které opravdu seděly spolehlivě a naopak.Většinou nejraději sedí prvním rokem později to bývá loterie,pokud zasedne i druhý rok tak už bude sedět vždy.Nejlépe je připravit jim hnízdo v místě kde přespávají a pokud začnou do něho snášet je naděje že se chytnou.Pokud však snáší kde jí to napadne na dvoře atd. je to o ničem.Takže zkoušet a uvidíte.já už je dnes nechovám mám selské jsou sice o něco lehčí,ale sedí dobře.S pozdravem kačkám zdar Jarda.
Dobrý den, jak jsem vám říkal na výstavě v Tachově. Mé zkušenosti jsou takové že kachny snášejí přibližně od dubna ale záleží na různých faktorech př.krmení,délka dne aj. Kachny nechávám cca měsíc snášet to jest celý duben, v květnu dám kachnám do hnízd cca 5-8 vajec které z 60% obsednou. Kachnám vyhovují hnízda při zemi, já preferuji staré včelařské úly. Vystlané slámou a hoblinami. S přátelským pozdravem Kuba
Děkuji Kubo za dodatek o hnízdech. Mám podobné boudy pro pižmovky. Jenom mám letos pocit, že s tím teplem, co bylo doteď se už chystají na snášku. Hnízdo obhlédly, udělaly důlek a ve výběhu předvádějí různé ,,zamilované" figury. pojímat kačera jsem zatím nevuděla. Tak snad je ta dnešní nadílka sněhu a ochlazení taky schladí. Dana