Dovolil som si založiť toto nové vlakno, nakoľko je to plemeno, ktoré si určite zaslúži pozornosť. Chcel by som v tomto vlákne, aby skúsenejší chovatelia, a samozrejme nielen oni, priložili zopár postrehov či skúsenosti s chovom s touto nenápadnou zdr. hrabavou hydinou. Za Vaše postrehyˇvopred ďakujem. A určite nielen ja.... . Nikde sa nemožem napríklad dopátrať vzorníka tohto plemena. Prikladám aj foto, sice len ilustračné, ale myslím si že určite renomovaného chovateľa tohto plemena. Ešte raz ďakujem.
Ja som sa minulý rok rozhodol chovať čistokrvné plemeno sliepok. Veľa času som venoval zisťovaniu údajov o kráse a úžitkovosti rôznych plemien. Napokon som sa rozhodol pre zdr. velsumky hrdzavo-jarabičie a wyandotky jarabičie. Podarilo sa mi kúpiť 20 ks velsumiek a 15 ks wyandotiek.
Z trojdňových velsumiek bolo v dospelosti 11 sliepočiek a 7 kohútikov. (2 uhynuli) Od začiatku som im podával prípravky acidomid, amivit a optimin. Žiaľ kohúti neboli vhodní na výstavy z dôvodu zábeľu v letkách a neštandardných hrebienkov. Všetci skončili na pekáči. Zostali po nich iba priesvitné kosti, nie ako z kupovaných. Sliepočky začali znášať až v 26. týždni, no ich vajíčka ma veľkosťou ozaj príjemne prekvapili. I v súčasnej dobe mám denne 5 až 6 vajec. V porovnaní s vajcami wyandotiek sú väčšie.Rozhodol som sa že im prikúpim nepríbuzného kohúta a snáď sa mi podarí v tomto roku odchovať vlastné kuriatka.
Prajem pekné chovateľské úspechy v tomto roku všetkým chovateľom. Štefan z Drietomy.
yetti
napsal(a):
Dovolil som si založiť toto nové vlakno, nakoľko je to plemeno, ktoré si určite zaslúži pozornosť. Chcel by som v tomto vlákne, aby skúsenejší chovatelia, a samozrejme nielen oni, priložili zopár postrehov či skúsenosti s chovom s touto nenápadnou zdr. hrabavou hydinou. Za Vaše postrehyˇvopred ďakujem. A určite nielen ja.... . Nikde sa nemožem napríklad dopátrať vzorníka tohto plemena. Prikladám aj foto, sice len ilustračné, ale myslím si že určite renomovaného chovateľa tohto plemena. Ešte raz ďakujem.
AHOJ a co tě ve vzorniků zajima ? vzorník drubeže mám .