Dobrý den,přišla jsem poprosit o radu:
jsem chovatel amatér - koupila jsem si wyandotky a hedvábničky,umístila do velkého chlívku a vše bylo OK.Asi po 2 měsících jsem si všimla,že wyandotky mají na nohách bílé šipiny.Když se mi zdálo,že jich přibývá a hedvábničky přestaly chodit ven - původně jsem si myslela,že třeba u wyandotek to tak je - začala jsem pročítat kde co a našla,že je to nejpíše ,,vápenka".Na netu ale i na zdejších stránkách jsem se dozvěděla,co s tím a jak to léčit.Ale horší překvapení mě teprve čekalo.Když jsem se podívala hedvábničkám na nohy...
.Nechápala jsem,kde se to vzalo - přistěhovali jsme se sem teprve před pár lety a slepice tu nebyly min. 8 let,chlívek jsem před koupí 2x vybílila,podlahu vymyla desinfekcí a nastlala vysoko ořech. listím,senem a slámou,aby se mé pipky měly dobře.
Léčebná kůra v podobě olejové lázně zabrala,ošetřovali jsme jim běháky každý 3 den,všechnu podestýlku vyházeli a vystříkali biokillem celou ubikaci.K mé velké radosti se hedvábničky,které na tom byly nejhůře,po pár dnech začaly promenádovat po celém chlívku(cca 16m2 ) a za dalších pár dní vylezly ven na dvorek.I když už to vypadá hodně dobře - wyandotky jsou čisté a hedvábničky se lepší,v léčbě pokračujeme.
Ale olejová lázeň vykonala své hlavně na hedvábničkách,které jsou sice zdravější,ale do původních načepýřených krasavic a krasavů kilometry daleko.Jsou z nich takové ušmudlané cosi.Zřejmě ještě pár dní kůra bude pokračovat - viz dnes večer - ale jak jim pak vrátit jejich krásná hedvábná peříčka?
Wyandotky zase pro změnu našly zalíbení v přístodolku,kde je uskladněné uhlí a tak teď vypadají,jako by právě vyfáraly....
( zdr.bílá kolumbie )Zatarasila jsem jim tam přístup ale myslím,že i díky olejové koupeli na sebe nabalují prach a špínu,jak se promenádují po zápraží a lezou do dřevníku,protože na dvorku je sníh.
Poradíte mi,prosím,co s nimi nebo je opravdu budu muset nakonec vykoupat?
Díky moc za radu MS