Uživatel s deaktivovaným účtem
Čaute,
pustli jsem se do stavby líhně, akorát, že před tím, než jsem jí začal stavět jsem se rozhodl onu lednici používat na vícero věcí: na kuřátka, na jaře na klíčení sadby, průběžně na jogurty a pak i zrání sýrů a myslím, že ještě využití najdu víc :-D...
Takže jsem sehnal funkční lednici a začal přemýšlet jak to asi dám do kupy... Kompresor a chladící okruh jsem nechal nedotčený pro chlazení není potřeba nic upravovat, pro topení jsem po několika pokusech došel ke třem žárovkám, kde nepředpokládám že by praskly všechny aniž bychom na to včas nepřišly... fén, topný kabel apod... jsem kvůli velikosti lednice spíše zavrhl, hlavně z důvodu ceny... Ale fén aspoň používá přítelkině :-D... Další oříšek byla cirkulace, abych dosáhl stejnoměrné teploty... Nakonec jsem od spodní části udělal vzducho. kanálem cirkulaci, která je zavedena do stropu, kde je umístěný i ventilátor, který to celý honí dokola... Další oříšek byla vlhkost, naštěstí jsem narazil na ultrazvukový zvlhčovač na aukru, který byl levný a vypadal, že půjde upravit :-D... Poslední část byla regulace všech těch srandiček... Našel jsem dobrou stavebnici od Flajzara na regulaci teploty a vlhkosti zároveň, takže bylo jasno... Všechno jsem začal dávat do kupy a výsledek po necelém roce nicnedělání je skoro hotov.... čistého času to je možná pár víkendů intenzivní práce ??? Podle měření lihovými a digitálnámi teploměry mě vycházejí rozdíly na spodní a vrchní části lednice do 0,5 C, samozřejmě regulace v hladině čidla pracuje s přesností 0,1 C, což myslím, že je dostačující na všechno, samozřejmostí je nastavitelná hystereze, kterou mám na 0 a není s tím žádný velký problém - nijak často nespíná... Asi to bude i tím že přec jen lednička je dobře izolovaná a prakticky nedochází k únikům tepla...
Takže již mi funguje bez problémů topení, chlazení, zvlhčování, cirkulace vzduchu - chybí dodělat intervalový časovač pro automatický chod... vnitřní osvětlení a výměna vzduchu...
Prosím o radu a celkové zhodnocení :-)
S osvětlením váhám jestli nepoužít led světlo se spektrem vlnových délek klasického světla ? jednak by pod tím výborně rostla sadba a pak kuřata by to snášeli asi taky lépe než klasické teplé bílé led ? v plánu je kuřata tam nechat i jako v odchovně těch pár týdnů...
Výměna vzduchu ? je nutná ? naklápění vajec asi dělat nebudu takže je 3x denně otočím ručně (žádné velké série vajec zatím neplánuji) a tím se vymění i vzduch a vejce ochladí což je doporučováno pro napodobení odchodu kvočny z hnízda... Takže pak si řikám jestli by bylo potřeba přidávat ventilátor pro externí výměnu vzduchu ?
Zatím jsem ještě nezkoušel nic kromě jogurtu, pak zkusím asi par semen od rajčat a když projde testovacím kolem tak bych tam dal asi už vejce a budu doufat ?
Předem děkuju za rady, komentáře, připomínky...
ještě se naházím pár fotek
detail panelu - zbývá dokončit časování ventilátoru, osvětlení a případnou výměnu externího vzduchu...