Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2012 07:45
kočička

XXX.XXX.58.114

Zdravím všechny chovatele. Loni jsme koupili páreček krůt na chov. Jak tady na to koukám, měly by být bíle lemované. Ze 30ti vajec vyseděla krůta 2. Krocana a krůtu. Netuším proč tak málo. Když měli mladí 6 měsíců, začali se krocani brutálně prát. Máme je všechny dohromady. Tak jsme mladýho naporcovali do mrazáku a byl klid. Jenže teď, když na ně jde jaro, začaly se zobat ty dvě krůty. Je to normální? Děkuji za odpověď.

5.3.2012 10:48
rybka

XXX.XXX.201.155

Už se to tu zmiňovalo. Je to normální. Dělají to tak vždy před a při páření s krocanem. Je to takové vyřizování dominantnosti mezi sebou o právo prvního pojímaní. Holky se dokáží škaredě poprat a někdy to trvá i hodně dlouho. Bývají i škaredě poraněné, hlavně v oblasti hlavy a krku. Nikdy to však nekončí smrtí. Vždy se nakonec jedna poddá a ustoupí. Pak i postávají s oteklýma hlavama a nepřijímají stravu. Za jedno jsou vyčerpané a za druhé mívají otoky i v krku, takže den dva i víc, než začnou normálně vegetovat.
Do pranic jim nevstupujte, musí si to pořešit. Když je oddělíte, nic tím nevyřešíte, na chvíli bude klid, ale jak je dáte dohromady, zase začnou.
To samé je i s krocany a vůbec se všemi ,, živočichy " Vždy musí mít jeden na vrch a hejno, stádo či rodina svého vůdce a ochránce smajlík

7.3.2012 13:35
kočička

XXX.XXX.58.114

Moc děkuji za odpověď. Jenomže já se na to nemůžu dívat... smajlík Hold jsem na toto slaboch. Teď je střídavě zavírám a pouštím tak, že je vždy jedna s krocanem. Námluvy už proběhly u obou krůt ale stále po sobě jdou. No tak uvidíme.

7.3.2012 16:10
rybka

XXX.XXX.201.155

Nedivím se vám, já se na to také nemohla ze začátku dívat, obzvlášť když byly celé bolavé, opuchlé a také jsem jim do toho vstupovala. Nejen, že je to ještě víc rozparádilo, ale uštědřila jsem sama pár štípanců na rukou a ne jeden byl do krve.
Bohužel to nějakou dobu trvá a má to své opodstatnění. To jejich soupeření je důvod, že krocana vyprovokuje k samotnému aktu.
Pokud je budete oddělovat, nebudou mít možnost si svou dominantnost vyřešit a budou mezi nimi pokračovat nesváry i po období toku a vás určitě také nebude pořád bavit je pracně rozdělovat. nemluvě o tom, že určitě oddělená krůta hlasitě protestuje a dožaduje se kontaktu s ostatními i za cenu, že bude třeba ta pokořená.
Toť z mých zkušeností z chovu.
Děje se to tak i v přírodě. Tam je však vše přirozené a nikdo jim do toho nezesahuje :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík