Dobrý den, chovám prvním rokem krůty bronzové a těším se na odchov ...snad :-). Ale řeším pár věcí u kterých nevím jak dopadnou a kdo je připraven … Mám krůty ve volném výběhu velkém, louka, remízky, keře. A už je mi jasné jak to na jaře dopadne. Krůty si budou vejce schovávat. Pamatuji, že brojlerovky, když to na ně přišlo, podnikaly přímo výpravy odvahy do dalekého lesa, aby snesly vejce. Budou tedy zanášet, najdu hnízdo, budu vejce odebírat, co až krůta zasedne? Lze krůtu pak přenést stejně jako slepici do uzavřené klece? Nebude mi zoufale běhat po kleci a snažit se utéct a na vejce se vykašle nebo odkvoká? Nebo mám vybudovat ohradu na místě, kde bude mít hnízdo. Umím si představit, že s krůťaty ji pak zavřít už nebude problém. Jakou máte zkušenost, nebo jak byste toto v takovém divočejším chovu řešili. Děkuji za odpověď.
Krůtu lze přinutit snášet na místo, které jí připravíte a také ji lze v pohodě přenést když už sedí na pevno. Jsou to vynikající a umanuté kvočny, takže když už sedí a přenesete ji na jiné hnízdo, je jí jedno kde, hlavně, že má pod sebou vejce. ![]()
Místo na kterém bude sedět, bude vyhledávat i při další snášce