Dostala jsem se k divokým kačenkám. Rozdělila jsem je dvě kačenky, divoký kačírek + 2 kačenky, divoce zbarvený běžec a protože kačenky se vesele pojímají, chci jim nechat udělat hnízdní budky. Rozměry mám, truhláře mám, materiál taky, ale problém vidím v tom, že budka má být cca 30 cm nad zemí a kačenky nelítají - ty s kačírkem mají střižená křídla a ty s běžcem nelítají jaksi z principu... co s tím? Původně totiž byly kačenky navolno, netušila jsem, jestli přežijí zimu a navíc běhaly po celé zahradě, teď mají voliéru - jedny 4,5x 3,5 x 2,5 metru a druhé velikou, asi 5 x 15 metrů, jsou tam s hedvábničkama. Ty samozřejmě už nesou, hnízda mají na zemi v ďolíku nebo v budce na spaní, divoké kačenky si ale hnízdo udělat nedovedou, pokaždé ho rozhází a vejce jim vypadnou. Jinak pro chovatele - protože mi zahradu pravidelně navštěvují lišky, je ten divoce zbarvený běžec jen jaksi "navíc" pro případ, že by druhé hejno něco sežralo. Prodávat je nehodlám, jsem si vědoma, že výsledkem budou malí kolmí kříženci.
No nevim jestli vam poradim dobre ale pred par lety jsem mel take divoke kachny a ty jsem ziskal tak ze jsem si u reky vzal par vajicek ktere mi vychovala kvocna a byli z toho 2 kachny takze jsem na podzim jen sehnal kacera.Moje kaceny snaseli tam kde slepice takze jsem misto kde potom kachna sedla prikryval krabici a jednou denne ji poustel aby se vyprazdnila,nakrmila a vykoupala.Ale jednou mi snasela na sousedni zahrade kde se trava nekosila tak jsem hnizdo nenasel potom se ztratila a prisla az s kacatkama.
Nejjednodussi by jste mela kdyby meli samostatny kachnik kde by si postavili hnizdo nebo tam kde snasi slepicky
Hodne stesti George
Z umiestnením budky vo výške si nerobte starosti. Vôbec to nie je potrebné. Dôležité je aby hniezdo bolo na kludnom z pohladu kačice bezpečnom mieste. Najlepšie by boli asi podobné ako pre mandarinky s predsienkou ak chováte aj inú hydinu. Moje divočky neboli náročné a zahniezdili jak v budke tak aj v polobudke do ktorej bol otvor prekrytý položenou doskou alebo chvojím, kukuričným kôrovým či starou prosnou slamou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, nemáte někdo fotky nebo zkušenosti jak vypadají potomci indického bežce a divoké kachny? Nevyšlo mi do páru tak to chci zkusit. Děkuji.

Díky za radu, párek bude jen na okrasu a káčata tedy případně tupíruju.

Jasný.