Dvě hnízdící husy landéské vedle sebe

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2012 17:25
eliška92

XXX.XXX.197.37

Dobrý den,
mám doma dvě husy landéské a k nim housera, jedná se o zhruba pětileté ptáky a znají se již od předchozího majitele. První husa obsadila boudu, nanesla si minimálně 11 vajec a od 18.3. mi vzorně sedí. Dnes ráno si k ní ale vlezla druhá a snesla první vejce. Vzhledem k tomu že bouda ve které teď máme dvě hnízda je o rozměrech 1,5m x 70cm, což mi přijde pro dvě husy málo, se obávám se aby se mi nezačaly napadat a aby prvni husa neopustila hnízdo. Manžel se domnívá, že pokud se husy znají již od mlada, tak by se snést mohly, ale já nechci riskovat a proto zjišťuji jestli by nebylo lepší druhé huse vytvořit hnízdo jinde a přenést jí tam již snesené vejce.
Děkuji za rady

24.3.2012 20:10
klakier

XXX.XXX.5.128

Dobrý den, z vlastní zkušenosti můžu říct, že husy můžou být takové kamarádky, že spolu budou sedět na hnízdě, pokud je dostatečné velké. Ale problém byl v tom, že při této inkubaci mi drtily vejce a neustále si je mezi sebou "kradly" pod sebe. Výsledek byl pak žalostný.

26.3.2012 07:52
agentka

XXX.XXX.59.114

mám stejný problém - husy jsou prvničky - snášely do jednoho hnízda a jedna mi už sedí druhá pořád nosí hned vedle té druhé - jenže jakmile ta první vidí vejce krade si ho pod sebe ty její což se mi vůbec nelíbí - nevím co se stane asi zasedne hned vedle ní - ale horší bude jak se té první začnou klubat housata -a si je budu muset ihned odebírat aby to tu druhou husu moc nerozrušovalo - no uvidíme co z toho bude

26.3.2012 11:17
klakier

XXX.XXX.136.126

No to vám můžu říct, co se asi stane. To jsem měl zas dvě kamarádky, ale obě měly svoje hnízda blízko sebe a viděly na sebe. Když ta jedna měla housata ta druhá automaticky slezla z hnízda a vodily je spolu. A už nešlo nic nedělat, nedala se nijak přesvědčit, prostě nejlepší kamarádka už má, budu vodit s ní a jsou i moje. Nakonec opravdu spolu vodily zahřívaly a pečovayl druhé hnízdo bylo na odpis.

26.3.2012 11:21
klakier

XXX.XXX.136.126

A po těchto peripetiích už mám husy jen oddělené a v párech. :-)

26.3.2012 12:05
agentka

XXX.XXX.59.114

mám doma líheň v případě že se stane že druhá husa sejde z vajec strčím je hned do líhně

26.3.2012 15:15
pajda1

XXX.XXX.12.143

Měla jsme to stejné - boudičku se dvěma husama...dvouhlavá husa ale toho moc nevysedí, husy si vejce opravdu kradou, a to mi sedly vždycky obě současně a nesly také zaráz. Doporučila bych oddělit.

26.3.2012 22:30
eliška92

XXX.XXX.197.37

Tak už se nám stalo to co jste popisovali, husy si kradou vejce, manžel se na ně byl právě dívat a ty dvě si je vesele prohazují. Jen teď nevím jak poznat čí vejce jsou které husy. První sedí už od 18.3. a druhá teprve nanášela, takže v jedněch už by měly být zárodky a v druhých ne a pokud je špatně rozdělím, tak zárodky chladem zajdou, nebo se pletu? Je nějaká možnost jak poznat čí jsou jaká vejce? Třeba je prosvítit? Bohužel nemám líheň a ani nevím o nikom kdo by v okolí líhl, takže nemám možnost dolíhnutí sama.

27.3.2012 07:30
klakier

XXX.XXX.136.126

Vejce prosvětlete, 9 dnů inkubace už bude dobře poznat (viz obrázek)a oplodněné vejce nemůžete zaměnit od čirého. Stačí vám malá baterka a úplná tma. Já to dělám tak, že vemu z hnízda vejce a nechám huse jen 3, zbytek prosvětlím. ty tři ji nechám aby nebyla zmatená že pod sebou nic nemá, pak vyměním ty tři za zbytek a po prosvětlení dám huse a ona si je už zakoulí pod sebe.

27.3.2012 12:23
pajda1

XXX.XXX.12.143

Já bych to moc neřešila - pokud jsou husy těsně vedle sebe, obvykle jedna z nich sedí na vejcích, která zbyla a druhá vodí mladé. Aspoň ty dva roky, co jsme je nechali sedět, to řešily vždycky stejně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík