Dobry den,podelite se zkusenosti,co delate Vy,sbirate vajicka od hus a kachen,nez zasednou?Cetla jsem hodne,ze se maji sbirat,jak pokladat,otacet a pak cetla,ze nekdo vubec nesbira a vse v poradku.Husa zacala snaset,pizmovka take,tak zatim jsem jim nechala v hlizdach,ovsem neni jeste v noci az tak moc teplo,co kdyz zmrznou vajicka?dekuji za kazdou radu,jak to delate Vy.
Zatím žádná z těchto zvířat nechovám, ale zkusím poradit tak, jak jsem si to přečetl ve starších příspěvcích. - Mj. bych Vám to také doporučil!
Vejce je lepší sbírat ve větších mrazech, aby nezmrzla. Každopádně nahrazovat podkladky a pod kačenu vrátit vejce po vystelení hnízda prachovým peřím. Do té doby vejce skladovat na ležato, každý den otočit o 180° tak, aby se žloutek "nepřilepil" k jedné stěně, to vše při teplotě cca 12° C.
Nevím, jak je u Vás, nicméně na Vysočině již teplota ani přes noc neklesá pod 5° C, takže vejce bych v těchto podmínkách rozhodně nesbíral a ponechával přírodě.
Pokud jsem se v něčem zmílil, uvítám jakoukoli opravu!
Přeji úspěšný odchov!!!
dekuji za radu,take cetla jsem toho hodne,ale nakonec-kazdy to delajinak,ale nejvic se mi libi tate ponechat vse prirode.my,lide,strasne zasahujem do vseho,kazime vse umelou lihni,a apk se divime,ze ani kachna,ani husa,kruta...nechce sedet a vodit mlade.Jsem z Moravy,u Brna,take uz nemrzne,tak to budu nechavat v hnizdach.
Ještě mě napadlo jedno upřesnění nebo spíš dotaz na někoho zkušenějšího: Jestli si to ze starších příspěvků pamatuji správně, tak vejce vodní drůbeže se skladují na ležato a hrabavé dr. špičkou dolů. - Proč je v tom vlastně rozdíl? Děkuji!
Jinak ještě k té přírodě: Jako chovatelé jí občas musíme pomoct. Nevím nevím, co by vejce dělala v mrazech, které nás letos hodně potrápili...
Rozdíl je v tom, že na slepičí jsou běžně platíčka ve kterých se skladují a husí se dávají na misku, do košíku.... . Já mám i na husí udělané takovrámečky do bedýnek od rajčat a skladuji je nastojato. Ráno a večer je naklápím zleva a zprava. Vejce venku nenechávám, jak na ně jednou přijde kuna nebo potkan, tak je během noci odne sou a nemáte nic.Ukradnou je i z pod husy! Vlasní zkušenost
Dana