Líhnutí - vady kuřat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2012 08:14
jitkajihlava

XXX.XXX.40.144

Dobrý den. Poprvé jsem si zkusila nalíhnout kuřata v líhni. Z 20 oplozených vajec se vylíhlo 12 kuřat, ale líhla se hrozně dlouho - od 1. kuřete do posledního uplynulo přesně 24h. Dál 2 mají rozjeté nožky a pořád zavřené oči, které nejsou slepené, u některých byl i jakoby vyvalený pupík, ale ten se jim už upravil. Nejvíc mě zajímá to, proč se nevylíhlo 8 kuřat, která byla kompletně vyvinutá, ale ani nenaťukla skořápku a uhynula ve vejcích. Po rozklepnutí vajec jsem zjistila, že některá kuřata mají veliké pupíky, některá vypadají normálně. Teplota od zapnutí do vypnutí žárovek ukazovala 36 - 39st, tedy střední hodnota 37,5. Nikde tady na ifauně jsem nenašla odpověď na tyto problémy, proto zakládám toto téma. Moc prosím poraďte mě i ostatním pro vyvarování se dalších případných chyb. Jen podotýkám, že kohout je nepříbuzný a hejno je ve výběhu, krmení je směs, šrot z ječmene a pšenice, zbytky. Moc děkuju J.M.

2.5.2012 10:05
casjana23

XXX.XXX.88.2

Podle toho jak to popisujete to vypadá na nízkou teplotu nebo malou vlhkost.Ten rozsah teploty je moc velký a pravděpodobně se nevylíhla vejce nejvíc vzdálená od zdroje tepla kde teplota kolísá ještě více.Zárodek se dokáže vyvíjet i v nižší teplotě ale je natolik oslaben že mu na vylíhnutí nezbývá sila s pozdravem Čas 23smajlík

2.5.2012 12:00
beda

XXX.XXX.79.3

jitkajihlava napsal(a):
Dobrý den. Poprvé jsem si zkusila nalíhnout kuřata v líhni. Z 20 oplozených vajec se vylíhlo 12 kuřat, ale líhla se hrozně dlouho - od 1. kuřete do posledního uplynulo přesně 24h. Dál 2 mají rozjeté nožky a pořád zavřené oči, které nejsou slepené, u některých byl i jakoby vyvalený pupík, ale ten se jim už upravil. Nejvíc mě zajímá to, proč se nevylíhlo 8 kuřat, která byla kompletně vyvinutá, ale ani nenaťukla skořápku a uhynula ve vejcích. Po rozklepnutí vajec jsem zjistila, že některá kuřata mají veliké pupíky, některá vypadají normálně. Teplota od zapnutí do vypnutí žárovek ukazovala 36 - 39st, tedy střední hodnota 37,5. Nikde tady na ifauně jsem nenašla odpověď na tyto problémy, proto zakládám toto téma. Moc prosím poraďte mě i ostatním pro vyvarování se dalších případných chyb. Jen podotýkám, že kohout je nepříbuzný a hejno je ve výběhu, krmení je směs, šrot z ječmene a pšenice, zbytky. Moc děkuju J.M.

- Jitko teplota u vajec v žárovkové líhni, musí být 38.6 st a musíš s tím 2x raději 3x denně zamlýt !!! Doufám, že máš vespod misky s vodou? / těch 24 hod - to tak může být, tam problém nehledej/! Ty nožičky již nesrovnají!! smajlík B.

3.5.2012 12:12
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Nožičky lze srovnat proužkem leukoplasti, izolepy, musí se podle růstu dávat nová, nechat nohy od sebe, jak mají být a proužek vest od jedné kolem druhé zpátky a slepit k sobě, snad to chápete:-)stačí 5-10 dní a nohy se srovnají. Když ne, tak bohužel.

3.5.2012 12:14
list

XXX.XXX.181.50

Nožky stačí svázat na tři dny bavlnkou, nebo slabým provázkem. :-)

3.5.2012 13:03
ponka1

XXX.XXX.39.158

Bude to teplotou příště si hlídejte aby dolní hranice neklesla pod 38,6 a horní přes 40 C (nebojte kritická teplota je 42C).A při otáčení vajec dvakrát denně je přemístěte, aby ty krajní se dostala doprostřed a obráceně.:-)Při samotném klubání tam moc nelezte,každým otevřením se vejce ochlazují a kuřata ve vajíčkách to mají ztížné-vypozorováno za roky líhnutí ve všem možném.:-|

3.5.2012 16:12
casjana23

XXX.XXX.88.2

Pokud bude teplota dlouhodobě nad 39stupnů kuřata se vylíhnou brzo a budete mýt problém z nedojítými pupky.S pozdravem Čas23smajlík

4.5.2012 08:05
ponka1

XXX.XXX.60.186

casjana23 napsal(a):
Pokud bude teplota dlouhodobě nad 39stupnů kuřata se vylíhnou brzo a budete mýt problém z nedojítými pupky.S pozdravem Čas23smajlík

Blbina jako hrom u žárovkové i spirálové líhně musí být teplota větší protože v každé části líhně je jinak vysoká-není tam nucená cirkulace vzduchu.Proto se vejce musí přemísťovat.Z 80 vylíhlích kuřat mám nevtažený pupek 1 a to ke konci protože vyndávám první kuřata a skořápky a konečná kuřata jsou dost ochlazená.A nevtažený pupek je závada nízké teploty během líhnutí!!!!!!Tak jako vleklé líhnutí,zalepená kuřata a skořápkauvnitř krvavá!!!!!Když nevěříte tak si něco přčťete.:-|Při vyšší teplotě mezi 5-7 dnem to trochu uspíší líhnutí.Mně se klovou na 19 dnu a do 20 jsou venku.Nepočítám den kdy nasazuji,ale následující jako první(24h) Ponka:-))

4.5.2012 13:26
casjana23

XXX.XXX.88.2

Tak Vám tu blbinu jako hrom osvětlím 1,Přehřátí v druhé polovině líhnutí -brzké naklování,vleklé líhnutí,kuřata polepená,špatně vtažený žloutek,velký pupek skořápka uvnitř krvavá.2,nízká teplota během líhnutí-mnoho živých neproklovaných kuřat,nevtažený žloutek,opožděné líhnutí,slabá kuřata, špatně stojí na nohou,skořápky špinavé. to nejsou informace z mé hlavy ale plně snimi souhlasím.NEJSEM LÍNÝ SI NĚCO PŘEČÍST.Čas23smajlíksmajlík

4.5.2012 13:38
marysh

XXX.XXX.151.98

Nehádejte se,uvědomte si,že v těchto amaterských líhnich je teploměr umístěny uplně jinde než jsou vajička.Ve středu vajiček by měla byt teplota kolem 37,8°C,takže na vajičkach asi 38,2°C a pod vajičkama 37,2°C.Teploměr,který je často pár centimetru nad vajičkama a nad ním jsou žárovky Vám bude ukazovat třeba 39,5°C a bude to tak akorát.Každá taková udělaná líheň chce něco jiného a je třeba to vychytat.Prostě duležitá je teplota na úrovní středu vajiček.:-)

4.5.2012 23:43
casjana23

XXX.XXX.88.2

Já se taky nehádám a ani nijak nechci doporučovat teplotu v líhni,protože ji neznám každá líhen chce sví pouze se snažím zadavatelce pomoc ale pokud jí někdo chce z jednoho extrému hnát do druhého extrému tak to není spravné.Ne každá žárovková lihen musí mýt tak vysoké teploty Čas23smajlíksmajlíksmajlík

5.5.2012 14:10
ponka1

XXX.XXX.57.2

casjana23 napsal(a):
Tak Vám tu blbinu jako hrom osvětlím 1,Přehřátí v druhé polovině líhnutí -brzké naklování,vleklé líhnutí,kuřata polepená,špatně vtažený žloutek,velký pupek skořápka uvnitř krvavá.2,nízká teplota během líhnutí-mnoho živých neproklovaných kuřat,nevtažený žloutek,opožděné líhnutí,slabá kuřata, špatně stojí na nohou,skořápky špinavé. to nejsou informace z mé hlavy ale plně snimi souhlasím.NEJSEM LÍNÝ SI NĚCO PŘEČÍST.Čas23smajlíksmajlík

to ad.1 odborné knihy uvádí u nízké teploty během líhnutí a ne u přehřátí.smajlíkJá mám každá kuřata podle vás přehřátá a žádné vaše závady nemají:-|Jsou ok:-)A nebuďte hned agresivní,od toho je diskuze.

5.5.2012 19:20
casjana23

XXX.XXX.88.2

Líhnutí drůbeže František Tuláček rok vydání 1974 za 1 i za 2 výpis z jeho publikace.Nevím kdo z vás má pravdusmajlík .podle jeho rad se líhlo i ve velkolíhních. A já se podle jeho rad také řídím a žádný problém nemám.Čas23

5.5.2012 20:32
ponka1

XXX.XXX.57.2

Takže aby bylo jasno i pro ostatní toto je ofoceno z výše uvedené knihy.Takže jste četl špatně,a nebo máte sklerozu,když se za to tak bijete:-)

5.5.2012 20:41
ponka1

XXX.XXX.57.2

Ještě jsem ofotila jak pan Tuláček doporučuje líhnout ve stolových líhních.Jedu podle něj 10 let a vše ok:-)Ale klidně si dělejte co chcete je to vaše věc,ale pak zde nežádejte radu.HOVG:-))

6.5.2012 19:34
jitkajihlava

XXX.XXX.144.59

Děkuji za odpovědi. Jitka

9.5.2012 09:55
list

XXX.XXX.181.50

Tak se nám tu ještě poperte, dámysmajlík

9.5.2012 11:43
ovecka

XXX.XXX.171.70

casjana23 napsal(a):
čtu obstojně

Pro uživatele casjana23, můžete napsta svůj mail, měla bych na Vás dotaz. Děkuji Dana - ovečka

9.5.2012 14:48
casjana23

XXX.XXX.88.2

petrcaslavka3@seznam.cz S pozdravem Čas23

9.5.2012 14:50
casjana23

XXX.XXX.88.2

Omlouvám se přehodil jsem příspěvky

9.5.2012 19:37
ponka1

XXX.XXX.48.193

casjana23 napsal(a):
st.111 šestý rámeček od vrhu

Asi přítel Tuláček časem pozměnil své poznatky,v novém vydání je moje tabulka:-)

9.5.2012 19:43
ponka1

XXX.XXX.48.193

casjana23 napsal(a):
Sklerozu nemám

Protože u dvou závad jak přehřátí tak nízká teplota má stejné vady-špatně vtažené žloutk.váčky a skořápky krvavé..aj takže to je divné a asi chybné.Do nového vydání se už dostala fakta.Hold celý život se člověk učí a ne jednou přepsali knihy i historii:-)

zdenka 012@post.cz

6.7.2015 19:41
zdenka 012@post.cz

XXX.XXX.36.112

Hezky vecer chci se zeptat z 10vajec se mi vyihlo jen 3 kurata co mam delat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2015 04:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

zdenka 012@post.cz napsal(a):
Hezky vecer chci se zeptat z 10vajec se mi vyihlo jen 3 kurata co mam delat.

Hodně špatně položená otázka.Pokud se vylíhla jen 3, tak už s tím nic nenaděláte.Nejdříve by bylo nejlepší napsat, jak jste postupovala a pak Vám možná někdo poradí, kde byla chyba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík