Nasadila jsem kvočničku - spíš kuře - na vajíčka.Jde o mix vajíček, od faverolek, od lakendfieldek, dvě vajíčka kachní (od březňaček), která ale byla už 5 dní pod kačenou - slezla z hnízda. Kvočna je mladá zdrobnělá brahmanka, dostala jsem ji darem, sedí pevně.
Včera ráno jsem slyšela pípání, odpoledne pod ní byl malinký velociraptor - nedalo se poznat, co to je a pokud slípku zvednu, chová se jako šílená, je schopná zaútočit i na loveckého psa. Velociraptor do večera pípal, hemžil se, ale byl pořád mezi vejci. Kvočna jej nepustila ven. Dala jsem vodu, dál směs pro malinká kuřata - stejně krmím kuřata pod hedvábničkami. Dneska v poledne bylo kuře mrtvé, vmáčknuté mezi vajíčka. Kvočnu jsem vynesla z hnízda s nasazením vlastního života
a kuře odlovila. Při prohlídce hnízda jsem ale našla další dvě vajíčka s kuřaty před líhnutím rozmačkaná.
Je možné, že kvočna, jak je nezkušené a hysterická, kuřata umačká? A co s tím?
Myslím, že se tak chová, protože nemá klid. Neměla by jste pod ní pořád sahat a nazvedávat ji. Snaží se jen hnízdochránit a když se cítí ohrožená, tiskne se pevně na vejce v hnízdě a chcee vejce co nejvíce shromaždit těsně k sobě. Pak se stane to co se stalo vám. Ona není nezkušená jen se bojí a tím, že ji stále rušíte naděláte víc škody než užitku.
Nechte jí ať malé v klidu dosedí, však ona se postará.
Abychom si rozuměli: nesahám pod ni "pořád" a neruším ji.
Pokud se ale něco líhne (což je slyšet), pak chci vědět, kolik a čeho. Zvedla jsem ji v poledne a pak večer, protože bylo divné, že nevyhodila z hnízda skořápky - což ostatní kvočny dělají. Druhý den v poledne jsem ji zvedala proto, že se kuře neozývalo - normálně by už, pokud by bylo živé, vystrkovalo hlavičku a vůbec bych to neřešila. Jinak kvočnu sundávám 1x za dva dny, protože sama neslízá - s tím nic moc neudělám. Když ji nesundám, tak se do hnízda i vyprázdní a hlavně nežere a nepije.
Mám za sebou pět let odchovu pod kvočnami a kačenami a podobný problém jsem nikdy neměla, proto se ptám. Ve stejných podmínkách mám letos hedvábničky, hybridku a dvě kačeny - hedvábničky mají 4 a 7 kuřat, hybridka 3 kuřata (sedí také prvně, ta 3 kuřata jsou z 5 vajec) a kačeny 7 a 11 mladých, takže v občasné kontrole problém asi nebude.