chovatel.slepic
napsal(a):
Zdravím,
vyskytl se mi takový problém, mám ošklivé tušení, že mé slepice mají asi rozotče pěřní. Můžu se zeptat jak se těch cizopasníků zbavit?? Předem děkuji za odpověď. Jemo žné že to mé plemené slepice chytli od hybridek??? Které jsem si před třema týdnama přivezl??
Zdraví
Ondra
Roztoč peřní
Peří slepic může být poškozeno nejen vnějšími mechanickými silami (oděrem, klováním), ale může být poškozeno i roztočem peřním. Ocas nebo letky napadené tímto roztočem často vypadají, jako by byly okousané. Tento roztoč je viditelný pouhým okem a zbavit se ho není jednoduché. Nejprve je třeba vystěhovat všechny slepice z kurníku a načas je umístit jinam. Pak je nutné kurník dobře vyčistit a vytřít jej například roztokem karbolu (slepice je možné do kurníku vrátit až když výpary z karbolu vyprchají – jsou totiž jedovaté). Pak si připravte roztok z 10 dílů lihu, jednoho dílu kafrového lihu a trochy stolního oleje. Tímto roztokem nechte nasáknout ocas, případně letky napadené drůbeže. Peří musí skutečně dobře nasáknout a tento prosces je třeba opakovat každý týden, dokud se drůbež parazitů nezbaví.