Dobrý den,
žádám všechny chovatele orlovek, aby mi napsali zda souhlasí se založením "klubu chovatelů orlovek".
Založila jsem webové stránky pouze pro orlovky a chtěla bych tam zařadit co nejvíce chovatelů, vašich fotek, vašich názorů, zkušeností a rad.
Chtělo by to něco pro toto plemeno udělat.
Díky za odpovědi.
Jana
Pekný deň,som začiatočník a niečo som čítal o Orlovkách na webe, zaujalo ma toto plemeno a znáňam podrobnejšie info, ako sa vlastne chovajú a akú starostlivosť potrebujú. Navštívil som dvoch chovateľov v Bratislave.
Bolo by to super, ak by sa to podarilo. Viete mi zaslať web, čo ste založila? Viete mi doporučiť, aký kurník potrebujú- cca veľkosť ,aby som skusil na začiatok cca 4 sliepky a kohuta? Ak by ma to chytilo, tak by som chov rad rozšíril 40ks. TAk nechcem niečo spraviť- kurník, aby to nemalo potrebné funkcie a veľkosť aj na rozšírenie chovu.
Ďakujem a držím palce. Ak Vám nejako môžem pomôc, dajte vedieť.
Kamil
Uživatel s deaktivovaným účtem

Orlovky nepotřebují zvláštní chov,jsou to velice otužilé slepice.Jediné úskalí,které v chovu je,že dospívají až po 9měsících,tedy je třeba líhnout kuřátka již únor-březen.Nejlépe je vystavovat drůbež vždy od předešlého roku,je vyspělá,v kvalitě peří s dostatečnou hmotností kohouta i slepice.Orlovky velké jsou zařazeny do genetického grantu pro léta 2012-2014 jsou starobylé plemeno,vedle kočinek velkých.jokohamek,faverolek atd.Orlovky nelze v typu rozlišovat na německý a ruský typ,je jen jeden,a to ruský.Doufám,že se mě toto podasří více zdůraznit v článku pro čas.Chovatel.Bylo by dobré,kdyby se všichni kdo mají orlovky velké opravdu dali dohromady,aby jsme byli nejen kvantitativně,ale i kvalitativně protiváhou německým chovatelů a dobrými partnery pro chovatele v Rusku.Je to ruské národní plemeno a to je třeba mít napaměti.Jitka
Mám odchov orloviek z marca 2012. Sú po ruských rodičoch (originál násad. vajcia dovezene z Ruska na jar 2011) i po rodičoch čsko-slovenských. na prvý pohľad je vidno, že tie pôvodom ruské majú podstatne viac bielej farby na sebe a v krídlach i viac ako 3 biele letky.
Takže sú naozaj 2 rôzne typy toho istého plemena. Bolo to spôsobené desiatkami rokov separovaneho chovu v Rusku a v záp. Europe.
Môžem prenechať do chovu práve tie pôvodom ruské.

Vážený pane,moc prosím,přenechte mě cca 4slepičky a kohoutka orlovek.Jsem sice od Prahy,ale jistě se dohodneme,kam bych měla přijet rychlíkem.Byla bych moc ráda za "ruskou krev".Prosím odpověď na kontakt email:manakovaj@seznam.cz,prosím napište od koho z Čech orlovky máte a od koho z Ruska.Před 3dny jsem posílala dopis do Ruska a i email.Díky moc.Chovala jsem orlovky velké až do roku 1995,pak jsem je musela zrušit z rod.důvodů.Jsem již v důchodu.J.Maňáková
Násadové vajcia doviezol zo Sankt peterburgu Slava Komov na jar 2011 a tu sa vyliahli ruske orlovky. Tie česko-slovenské orlovky má Peter Nádaždy, ale ich pôvod nepoznám. K nim pridal potom tieto ruské.
Moje sú liahnuté 24.3.2012
Prídite si vybrať, kým ešte je z čoho. Aj francúzsky chovateľ má záujem o ruskú krv.

Díky moc,ale já bych mohla do Bratislavy přijet až začátkem měsíce července-jula,máme ještě v domě řemeslníky.Jedině,že bych Vám předem zaplatila na Váš účet a Vy by jste mě sám vybral cca 3-4 slepičky a jednoho kohouta.Já potřebuji jen,aby byly trojbarevné-pestré a zda-li máte je nějak rozdělené,tak bych určitě brala kohouta-původ ruský.To zda-li budou mít nějakou vadu v barve peří,to nijak nevadí,já si dám pak chov již dohromady.Znám orlovky a znám i jistá úskalí v chovu.Jediné,co snad,aby nebyly příliš v kostře křivé-to není Vaše vina,ale nechá se to poznat až u mladých slepic a kuřat,dříve ne.Zda-li by jsme se takto dohodli sdělte mě,ale č.ú.,adresu a telefon jen na email.Díky J.Maňáková

Ještě musím dodat-bohužel,jak jsem se informovala,tak mě slepičky do vlaku nevezmou ani jako spoluzavazadlo,tak bych jela zbytečně,musím hledat jinou možnost,nějaký kamion,tak budu hledat nějaké dopravní stř.v Bratislavě odkud jezdí kamiony po D1 na Prahu.Prosím mějte trpělivost.Díky J.Maňáková
Dobrý den, jen k tomu vlaku, slepičky vám nechtěli vzít z ohledem na převoz přes hranice? Já, že tady po republice jsem letos vezla ve vlaku dvakrát slepičky a bez problémů. Možná záleží na velikosti přepravní bedny. Jen jsem se chtěla zeptat, když už jste to zjišťovala, abych měla přehled. Děkuji Marcela

Dobrý večer,ptala jsem se nejen na drahách na Slovensku,vysvětlovala-bohužel,že živá zvířata jen jako spoluzavazadlo,ale při sobě.Že už nákladní vagon jako takový nejezdí,pouze je zajišťovaná přeprava kol a dalších tzv.neživých věcí.Ptala jsem se i na našich drahách v Praze,a to osobně-nepřeji nikomu,jak mě posílali od čerta k ďáblu a nakonec jsem se dověděla to samé.Takže jedině jako svoje zavazadlo cca ve velikosti cestovní tašky,ale ne slepice,jen pes,kočka atd.Do autobusu už vůbec ne.Ptala jsem se i po nějaké jiné přepravě,tak to chtějí za bednu se slepicemi-4ks 4500,-Kč bez záruky,na přepravu.Tak slepice nemám,protože nakonec ani pan chovatel mě nijak nepomohl,nejdříve,že ano a nakonec se odmlčel.Museli bychom jedině autem,ale nemáme teď čas.Nikoho neznám,kdo třeba jezdí kamionem.Ale asi jsou už slepice prodané-nevím.
napsal(a):
Dobrý večer,ptala jsem se nejen na drahách na Slovensku,vysvětlovala-bohužel,že živá zvířata jen jako spoluzavazadlo,ale při sobě.Že už nákladní vagon jako takový nejezdí,pouze je zajišťovaná přeprava kol a dalších tzv.neživých věcí.Ptala jsem se i na našich drahách v Praze,a to osobně-nepřeji nikomu,jak mě posílali od čerta k ďáblu a nakonec jsem se dověděla to samé.Takže jedině jako svoje zavazadlo cca ve velikosti cestovní tašky,ale ne slepice,jen pes,kočka atd.Do autobusu už vůbec ne.Ptala jsem se i po nějaké jiné přepravě,tak to chtějí za bednu se slepicemi-4ks 4500,-Kč bez záruky,na přepravu.Tak slepice nemám,protože nakonec ani pan chovatel mě nijak nepomohl,nejdříve,že ano a nakonec se odmlčel.Museli bychom jedině autem,ale nemáme teď čas.Nikoho neznám,kdo třeba jezdí kamionem.Ale asi jsou už slepice prodané-nevím.
Dobrý den, tak to já jsem to nepochopila, myslela jsem, že si pro ně pojedete osobně, a to že nejde. I když píšete, že i takovou dopravu vám zamítli. Já jsem vezla dvakrát bednu se slepičkami bez problémů, ale jako spoluzavazadlo. Musela mít pevné dno a velikost povolených rozměrů, ale bylo to jen v rámci ČR. http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/zavazadla-a-zvirata/preprava-zivych-zvirat/-3676/ Tak ať se vám podaří vše dohodnout a sehnat, tedy pokud máte ještě chuť se do toho pouštět.

Dobrý den, prosím,zda-li by jste se mě ozval ohledně slepiček orlovek velkých,také mám zájem na Klubu chov.orlovek.Je třeba se zkontaktovat a dát dohromady -kdo,co a v jaké barvě chová.Můj email: manakovaj@seznam.cz.Díky Maňáková

Krásné odpoledne,bohužel nikdo se víc neozval a ty chovatele,které znám,tak moc chuti do Klubu nemají.Nechtějí ani vystavovat.Nevím,kde se vše zadrhlo,jest-li to jsou nějaké negativní zkušenosti-nevím.Spíš si chce každý chovatel ,chovat solo,nelze nikomu nic určovat,to je každého věc.Fakt je,že by bylo alespoň dobré dát dohromady seznam chovatelů,bez bližších informací,aby bylo zachováno základní soukromí.Jde také o to,když by byli noví chovatelé,zda chtějí alespoň trochu se věnovat zušlechťování chovu orlovek,nebo jen nakupovat násadová vajíčka nebo kuřátka a jezdit do Německa pro kohouty.
Dobrý den,
webovky jsou zatím stále ve "výstavbě" ale tu máte odkaz: http://orlovky.webnode.cz/
Ráda bych je rozšířila jak o chovatele tak i o informace.

všem,komu se líbí orlovky-pěkná videa nejen o orlovkách,ale i jiné drůbeži a dokonce i o ruských husách chomodorských
Russian Orloff Rooster Hen-You Tube
Fotky Orloviek z Výstavy v Lysej sú na:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/819991/nas-chovatel-2013-fotecky
Tak už mám po nemeckom kohútovi a mojich sliepočkách aj kuriatka. Postupne sa zlepšuje oplodnenosť, ako pribúda viac svetla.
Dnes sa vyliahla 2.iaheň orloviek veľkých.
o 2 tyždne sa budú liahnuť aj originál ruské orlovky z importovaných vajec z Moskvy.
V českom Chovateli č. 4/2013 je rozsiahly článok od p. Maňákovej o nich.
zh304
napsal(a):
dobrý den,
pořídil jsem si mahagonové orlovky,jsem ale začátečník. Poslala by jste mi odkaz na webové stránky? Děkuju Honza Brno
dobrý den,taky se tu pochlubím svýma miláčkama Roční kohout
Tříska

XXX.XXX.3.94
Fakt moc moc dobré.Mohl by mi někdo prodat 10-20 vajíček na 8-12.4.2013 Dík.
Orlovky patří do skupiny původně vyšlechtěné z bojovnic a araukány nee. Jen ten hřeben vypadá podobně :)
A je dobře že to tu mládne :)
Orlovky s Araukanami nemajú nič spoločné. Araukany sú pôvodom z oblasti And v južnej Amerike a Orlovky sú ruské plemeno. Chovám obe plemená, tak mi môžete veriť.
Všetkým odporúčam prečítať si článok o ich pôvode od p. Maňakovej v českom Chovateli č. 3/2013
Tak sa dnes vyliahli ďalšie orlovky pestré. Mám 22 kusov ruských z importovaných vajec z Moskvy
Medzi tohoročnými pestrými orlovkami sa mi vyskytlo aj niekoľko jedincov s prevládajúcou bielou farbou operenia. Sú liahnuté 23.3.2013
Vajcia nesú aj v zime, ale či pri -30°C, to asi ťažko, keďže potrebujú všetku energiu meniť na teplo a nie na vajcia. Našťastie sa také teploty u nás bežne nevyskytujú. Moje niesli celkom pekne od januára až do mája. Tu sú tohoročné jarné mládky vo veku 3-4 mesiace. ten svetlejší je z vajec dovezených z Ruska
Zdravím Vás Peter,
už čítala viac Vašich príspevkov a keďže ste úspešný chovateľ sliepočiek, chcem Vás poprosiť o radu. Začali sme chovať orlovky, to som sa dozvedela až teraz nedávno čo to máme za sliepočky, pretože muž proste na niekoho radu kúpil kuriatka a ani nevedel čo sú to zač, len toľko mi povedal, že nesú aj cez zimu a je to sibírske plemeno (bolo to pátrania, kým som našla čo máme doma, veľmi ma to zaujímalo a prečítala som kopu diskusií a kuriatka sa zatiaľ vyfarbili) :o) chceli sme jednoducho sliepky na vajíčka a máme tieto, ale chcela by som vedieť kedy sa dá rozoznať sliepka orlovky od kohútika. Narodili sa cca 1.mája tento rok a dúfam, že nebudú len kohúty a aspoň polovica bude znášať:o)vyzerajú pre mňa dosť rovnako a sú zaujímavé a pekné, máme ich 15ks. Ak si nájdete čas na radu, budem sa tešiť, ďakujem, Lucia
Medzi ruskými a europskymi orlovkami je značný rozdiel.
Vľavo svetlý kohút je z Moskvy a ostatné z môjho chovu
peter z bratislavy
napsal(a):
Zdravím Vás,pane inženýre, v prvé řadě patří velký dík Vám ,p.Nadaždymu a dalším chovatelům na Slovensku,rovněž u nás v Čechách a na Moravě jsou to p.Jelen,ing.Hort,p.Kofroň,p.Pavlica,p.Veselý a další.Myslím,že to je dobrá základna pro samotný chov orlovek.Ale musíme si nalít čistého vína-je to v současné době těžký běh na dlouhé trati . Orlovky bohužel jsou dnes "směsicí" dvou typů a vrátit je do původního typu-ruského bude velmi obtížné.V samotných ruských chovech je tak trochu "zmatek"protože nákupem oživovacéí krve v Německu se chovy v Rusku dostaly na křižovatku-jak dál.Jak jsem pochopila z jejich diskuse i oni se tím začínají zabývat.A hledat dnes nějakou "nepříbuznou" krev je skoro až nesmysl,a není to jen u orlovek.
V nových vzornících jsou již popisy Německého typu orlovky, ještě se najde popis Ruského typu orlovky ve vzorníku od př.Žohy.A jak dál,asi by každý chovatel,který opravdu chce orlovky chovat měl vědět něco ze základní zootechniky tohoto plemene,aby nebyl zklamaný, dosti velkou neznámou pro nové zájemce je,že orlovky dospívají až v 9měsících stáří a tedy i po tomto začínají snášet, že např.orlovky dostávají svou pravou barvu opeření po druhém a třetím přepeření. Aby se docílilo dobré užitkovosti,která je v současnosti hodně mizerná-snáška,zmasilost,aby se líhla kuřata až od dvouletých nosnic.To,že se váhově nechá orlovka vykrmit je sice pravda,ale kvalita násadových vajec se tím nezíská a ani se nezíská tou nej-nej směsí.
Jak už jsem v čas.Chovatel napsala,vrátila jsem se k chovu orlovek po letech a upřímně řeknu-nestačím se divit.Je sice z čeho vybírat,ale dostat orlovku zpět do kvalitní užitkovosti nebude zrovna lehké, rovněž ustálení typu,jakým směrem-?J.M.
peter z bratislavy
napsal(a):
Zdravím Vás,pane inženýre, v prvé řadě patří velký dík Vám ,p.Nadaždymu a dalším chovatelům na Slovensku,rovněž u nás v Čechách a na Moravě jsou to p.Jelen,ing.Hort,p.Kofroň,p.Pavlica,p.Veselý a další.Myslím,že to je dobrá základna pro samotný chov orlovek.Ale musíme si nalít čistého vína-je to v současné době těžký běh na dlouhé trati . Orlovky bohužel jsou dnes "směsicí" dvou typů a vrátit je do původního typu-ruského bude velmi obtížné.V samotných ruských chovech je tak trochu "zmatek"protože nákupem oživovacéí krve v Německu se chovy v Rusku dostaly na křižovatku-jak dál.Jak jsem pochopila z jejich diskuse i oni se tím začínají zabývat.A hledat dnes nějakou "nepříbuznou" krev je skoro až nesmysl,a není to jen u orlovek.
V nových vzornících jsou již popisy Německého typu orlovky, ještě se najde popis Ruského typu orlovky ve vzorníku od př.Žohy.A jak dál,asi by každý chovatel,který opravdu chce orlovky chovat měl vědět něco ze základní zootechniky tohoto plemene,aby nebyl zklamaný, dosti velkou neznámou pro nové zájemce je,že orlovky dospívají až v 9měsících stáří a tedy i po tomto začínají snášet, že např.orlovky dostávají svou pravou barvu opeření po druhém a třetím přepeření. Aby se docílilo dobré užitkovosti,která je v současnosti hodně mizerná-snáška,zmasilost,aby se líhla kuřata až od dvouletých nosnic.To,že se váhově nechá orlovka vykrmit je sice pravda,ale kvalita násadových vajec se tím nezíská a ani se nezíská tou nej-nej směsí.
Jak už jsem v čas.Chovatel napsala,vrátila jsem se k chovu orlovek po letech a upřímně řeknu-nestačím se divit.Je sice z čeho vybírat,ale dostat orlovku zpět do kvalitní užitkovosti nebude zrovna lehké, rovněž ustálení typu,jakým směrem-?J.M.
Priatelia, je nechápem každého, kto sem vlečie tie ruske orlovky, však tie zvierata sú otrasne. Podľa fotiek majú nízky postoj, dlhší telesný rámec, menej výrazné pernaté ozdoby a o farbe ani nehovoriac - je svetlá s otrasnou nepravidelnou kresbou. V Nemecku sa chovajú nádherné ušlachtilé zvieratá. Môj názor, že ak, tak ruské zvieratá môžu byť len použité nanajvyš na jednorazové priliatie krvi s následnou veľmi prísnou selekciou, ale vychádzať sa z nich absolutne nedá. V opačnom prípade to povedie len k poklesu kvality...
To by mohlo platiť, keby išlo cielenú šľachtiteľskú prácu krajiny pôvodu, tu však ide o neprešľachtenosť plemena v krajine pôvodu. Je možné vyjadriť vďaku ruskym chovateľom a objavenie a vyšľachtenie plemena, ale to je tak všetko. Kto chce v chove orloviek dosiahnuť kvalitu, mám obavu, že sa bez nemeckých zvierat ako základu chovu neobíde...ruskú krv nanajvyš použiť na jednorazové priliatie...., ale za použitia veľmi prísnej následnej selekcie. Opačný postup by bol krokom späť..., pretože keď sa pozriem na tie ruské zvieratá nevidím ani jednu jedinú exeteriérovú prednosť, ktorou by mohli zlepšiť zvieratá nemeckého šľachtenia, ani jednu... jednoducho zaostávajú za nemeckými zvieratami vo všetkom...
jovy
napsal(a):
To by mohlo platiť, keby išlo cielenú šľachtiteľskú prácu krajiny pôvodu, tu však ide o neprešľachtenosť plemena v krajine pôvodu. Je možné vyjadriť vďaku ruskym chovateľom a objavenie a vyšľachtenie plemena, ale to je tak všetko. Kto chce v chove orloviek dosiahnuť kvalitu, mám obavu, že sa bez nemeckých zvierat ako základu chovu neobíde...ruskú krv nanajvyš použiť na jednorazové priliatie...., ale za použitia veľmi prísnej následnej selekcie. Opačný postup by bol krokom späť..., pretože keď sa pozriem na tie ruské zvieratá nevidím ani jednu jedinú exeteriérovú prednosť, ktorou by mohli zlepšiť zvieratá nemeckého šľachtenia, ani jednu... jednoducho zaostávajú za nemeckými zvieratami vo všetkom...
Bohužel,musím Vám oponovat-ono totiž s těmi "ruskými orlovkami",je to v současné době trochu jinak,než,co sdělujete.Nejen,že Němci nakoupili v letech 2000-2002 hodně té "krve" v Rusku,ale mají i genovou základnu právě z Ruska.Navíc Rusové nakupují na každé velké výstavě v Německu orlovky.Takže těžko můžete dnes hovořit o nějakém Německém prošlechtění.V prvé řadě-orlovky jsou plemeno Ruské-myslím tím velké orlovky.Ano,zdrobnělé orlovky,tak jako řada dalších plemen ve zdrobnělé formě je produk Německý.A,co se týká orlovek a jejich zbarvení-je to plemeno pro trpělivé chovatele.Orlovka není "hotová" za půl roku.
Navíc,jak můžete tvrdit,že v zemi původu-v Rusku jsou orlovky neprošlechtěné-to by tedy vůbec nemohly být uznané plemeno již od roku 1925.
V současné době se dostaly orlovky do Čech i na Slovensko ze dvou směrů, a je tedy na samotných chovatelých jak budou dál v chovech pokračovat .
Je netypická a teplá zima a orlovky si vyšli na prechadzku.
Ruský aj nemecký kohút sa napodiv dobre znášajú
Takže dnes 9.2.2014 sú už prvé orlovčatá na svete. Sliepky sa nenormálne rozniesli a oplodnenosť je cca 80%.
Oplodnenosť vajec je vynikajúca. V poslednej liahni z 30 nasadených vajec bolo len 1 neoplodnené.
Už aj 2. várka kureniec je mimo vyhrievanej odchovne, v kuríne, kde majú výhrevnú dosku, ktorú si obľúbili.
Nepoplietol si nahodou Orlovskú oblasť a knieža Orlova?
Skús si najprv prečitať nejaké články o Orlovkách a ich historii.
Nechal som si po ruskom kohútovi 10 sliepok z jari 2014 a dnes som k nim pridal nepríbuzného vlaňajšieho kohúta z Rakúska. Takže mám zložené hejno na jar 2015
Odfotil som ich a čo ma zaujalo, kohút stál v rohu voliery a pozeral cez okraj pevnej ohrady s OSB dosiek. Tak som to zmeral. Kohút má na výšku cez 70 cm!
Nás. Vajcia budú na predaj, až budem mať naliahnuté pre seba a bude slušná oplodnenosť.
Predpokaldám, že tak o mesiac.
V líhni mám vajíčka orlovek p.původem z Moskvy po dvou kohoutech. Moje nechané do chovu, jsou již venku bez vytápění.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Zdravím orlovky-jde o to od koho přímo z Moskvy ty kohouty máte.Ono totiž z Ruska se sem dostaly poměrně dost světlé-asi něco jako-"to by těm Čechům mohlo stačit", nezlob te se, ale opravdu někteří skuteční chovatelé si s tím dali hodně práce a nakonec museli dovézt chovný material z Německa.V Rusku je to skutečně "pel-mel" a současné některé chovy jsou doslova zamořené příliš světlými orlovkami a z toho těžko dostanete tu správnou trojbarevnou-dnes nazývanou pestrou.
Píši Vám, co by neznámemu chovateli, tak se nehněvejte, ono u kuřátek to nepoznáte, ani u odrostlých kuřic na podzim, ale až poprvé celé přepeří v tom je orlovka dost specifická a také po řádném přepeření ještě dorůstá do správného typu.Kohouti rovněž tak a jejich plodnost nastupuje v plné síle až v roce stáří-až se to také naučí, jsou dost velcí oproti slepičkám a tak jsou neohrabaní.Navíc u orlovek je třeba líhnout kuřátka až ve stáří dvou let u slepic, v prvém roce mají malé žloutky a tak je i dosti velký úhyn kuřat aniž by chovatel věděl proč.Maňáková.
Dobrý den, paní Maňáková,
myslíte, že byste sem mohla vložit nějaké fotky ideálně zbarvených orlovek, s ideálním podílem bílé, s ideální kresbou? Existuje nějaký klíč, podle kterého určovat, zda je dané zvíře dost tmavé ? Jak je to s letkami - mohou být bílé, nemohou? Může mít pestrý kohout bílé srpy?...Za jakékoliv poznatky ohledně korektní kresby bych byla moc vděčná...a určitě nejen já :) Předem děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
aneshek
napsal(a):
Dobrý den,
žádám všechny chovatele orlovek, aby mi napsali zda souhlasí se založením "klubu chovatelů orlovek".
Založila jsem webové stránky pouze pro orlovky a chtěla bych tam zařadit co nejvíce chovatelů, vašich fotek, vašich názorů, zkušeností a rad.
Chtělo by to něco pro toto plemeno udělat.
Díky za odpovědi.
Jana
Moc zdravím, nevím sice-z mého pohledu jsou současné Kluby poměrně dost nefunkční, skutečně až na několik málo.Jde v prvé řadě o přístup chovatelů, zda chce skutečně se tomu věnovat.Poznala jsem "na dálku" chovatele orlovek, který si opravdu dal velkou práci, aby plemeno dal do standardu a tak jak jsem s ním hovořila, jde opravdu o poctivost chovatelů.To, že je orlovka hezká a zvláštní oproti jiným plemenům je fakt, už ten pohled-hlava atd.Ale specifičnost tohoto plemene skutečně závisí na pochopeníé-čím jsou specifické, ale dávat jen foto-no nevím.Navíc, jak jsem se zmínila o chovateli-tak od něho by se všichni zájemci-ti nový měli učit.Znám ještě daslší cca 3 chopvatele, kjteří se plemeni věnují a tak jejich názor na dnešní "nové" chovatele není zrovna nej-nej.Bohužel vše se podřizuje penězům.A když skutečně by měly orlovky zaznamenat vzestup v kvalitě, tak toi chce v prvé řadě zájem o samotná zvířata a ne jen koupit kuřata a pak "..hurá a budu mnoižit, proč ne když to stálo majlant.." a jsme u problému.Psala jsem obsáhlý článek v čas.Chovatel v r.2013 č.3, bohužel i nadále se "jede" jen po penězích.Ale to není jen u orlovek, ale prakticky u všech čistokrevných plemen.Já osobně je mám už jen pro svoje potěšení, protože zdraví mě moc nedovoluje jezdit po výstavách.Považujte toto za můj názor a bylo by jedině dobré, aby se ostatní vyjádřili.
P.S. dokud chovatelé "neposlechnou" přírodu, můžou se zakládat Kluby všeho možného, ale ničemu to nepomůže-zvláště ne těm zvířatům.Jitka Maňáková.
Na ruských stránkách je plno filmů z výstav i z konečného hodnocení orlovek. Velice mne překvapilo, že vyhrávali kohouti odlišných barev i typů. Já sám se snažím držet nového standartu, ale taktéž držím i méně špičkové jedince, protože jsou zcela nepříbuzní a dovezení z dálky. Jsou třeba horší v barvě, ale jsou obrovské a mají sytě žluté nohy, jiné jsou v něčem odlišné, ale mají zase vysokou snášku a velká vejce. Minulý rok jsem byl s orlovkami 2krát na výstavě a dostal na každé z nich čestnou cenu. Líhnu i po tříletých slepicích a někdy i dvouletých, s tím, že mi jde o zachování genetiky hlavně pro sebe, kdyby mi jestřáb nebo liška vzali některého chovného jedince, když se pasou u lesa, ať mám aspoň genetickou zálohu. Kvalitní slepice ani kohouty nevyřazuji na stáří, ale naopak k nim kombinuji jinou genetiku. Mým ideálem je typově krásná orlovka s dobrou užitkovostí. Ale ty mohou vznikat i z jedinců méně kvalitních ale geneticky dobrých. Mám prostory i zařízení a dávám jim ihned od mládí tvrdé podmínky ať přežijí jen ty nejlepší, nejtvrdší a nejostražitější. Nyní mi dorůstá 12O kusů krásných orlovek ze kterých samozřejmě budu vybírat ty nejlepší. Pepa
Nakoupil jsem násadová vejce či kuřata a při výběru do chovu jsem celé linie raději utratil. Křivé zobáky, chlupaté nohy atd. (samozřejmě to není inkubací, když ze stejného líhnutí v jedné líhni se mi po jiných kmenech nevyskytla stejná vada). Nabídek na přenechání těchto slepic "jen na vejce" jsem měl dost, raději bych chtěl, aby si u někoho užívaly zahrady a sluníčka, ale z obavy, že tito chovatelé dají inzerát "prodám násadová vejce" jsem je raději utratil, ať se tyto vady dále nerozsévají. Jinak k těm srpům, určitě se tam mohou vyskytnout sem tam bílé i v křídlech. Je dobré se vyhýbat ať ty bílé nejsou po kupě, čtyři a více. Ať je dojem strakatosti. Stářím bíllých per přibývá. Já naopak z Ruska jsem měl velice tmavý materiál. Kuřata jsou skoro hnědá. Sám čekám co z nich vyleze, užitkovost, vzhled. Ale mám jich dost abych vybral světlejší popř. skombinoval s opačně vyhlížejícím protikusem. Pepa
Zdravím, orlovky chovám teprve druhý rok. Začala jsem s importovanými násadovými vejci a mám podobnou zkušenost jako Pepa_FM, konkrétně šlo o vejce ze dvou německých rozdílných chovů, jeden ze severu, jeden z Bavorska. Z první linie byla kuřata s křivicí, křivý zobák a bez oka, rozjeté nohy, vleklé opeřování, velká náchylnost na "rýmu". Z toho, co bylo exteriérově v pořádku, vyrostly překrásné tmavé a těžké slípky s krásnými širokými hlavami, nicméně dost náchylné na kde co (tedy přesný opak toho, co by mělo robustní orlovku dělat orlovkou). Z druhé linie vypadly částečně chlupaté nohy (kupodivu po vytrhnutí už pírka ani po přepeření nedorostla) a taktéž se kuřata špatně opeřovala. Ze slepic, co se daly použít, mám dnes problém nasbírat násadová vejce s odpovídající hmotností. Jsem stále začátečník, nicméně moc nesouhlasím s názorem, že by se měla používat násadová vejce až dvouletých nosnic. Pokud nosnice v prvním snáškovém období nenese 56 g vejce, myslím, že geneticky se to už v druhém snáškovém období většími vejci nedožene a zanáší se nízká hmotnost vajec do chovu. Plemenný standard přece udává, že vejce má mít 56 g, neřeší se první-druhý-třetí rok...Samozřejmě je nutno vynechat prvních pár kuřecích vajec. Ale pokud si myslíte, že jsem mimo, prosím fundované, aby sem napsali protiargument. Může jím bý např. pozdnější dospívání orlovek ?
Co se týká ruského a německého typu - za mě osobně - pokud se podívám na německou a na ruskou orlovku, okamžitě u mě vyhrává ta německá. Nicméně tam zase vidím obrovský problém v tom, že jsou šlechtěné na krásu a ne na užitkovost. Zajímalo by mě, jestli ruská krev je ještě co se týká užitkovosti v pořádku, slepice nesou i přes zimu, jsou zdravé jak řípy, vejce jsou velká, líhnivost dobrá. ? Může někdo říci? Pak se také objevují názory, že německé a ruské orlovky by se neměly křížit - proč?
Mimo ty pestré se také pokouším o velké bílé a černobílé orlovky. Dva bílé kmeny, které jsem si dovezla z Německa, se zatím jeví dobře, alespoň co se do snůšky a oplozenosti týká, takže jsem zvědavá na odchov. Příští rok ukáže.
Jsem tedy úplně na začátku s první generací a musím konstatovat, že i s dobrou vůlí a snahou o kvalitní chov, je to dost problém. Mě to nevadí, je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať. Co se týká množičů, kteří mají v očích pouze dolary, stejně dřív nebo později na to dojedou, protože dokud orlovka nebude kvalitní a užitkové plemeno, nebude nikdy tak rozšířená, aby se na ní dalo třískat rito. Nepoučený zájemce u takového chovatele koupí jednou a příště už si orlovky nepořídí, zvlášť pokud si někdo řekne 80 Kč za nás. vejce nebo 350 Kč za kuře. Je to smutné, ale je to tak.
Přesto jsou orlovky impozantní plemeno s přítulnou, klidnou povahou a určitě stojí za tu práci. Pokud se podaří vrátit jí její dobré vlastnosti, nebude mít chybu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
tyna1
napsal(a):
Zdravím, orlovky chovám teprve druhý rok. Začala jsem s importovanými násadovými vejci a mám podobnou zkušenost jako Pepa_FM, konkrétně šlo o vejce ze dvou německých rozdílných chovů, jeden ze severu, jeden z Bavorska. Z první linie byla kuřata s křivicí, křivý zobák a bez oka, rozjeté nohy, vleklé opeřování, velká náchylnost na "rýmu". Z toho, co bylo exteriérově v pořádku, vyrostly překrásné tmavé a těžké slípky s krásnými širokými hlavami, nicméně dost náchylné na kde co (tedy přesný opak toho, co by mělo robustní orlovku dělat orlovkou). Z druhé linie vypadly částečně chlupaté nohy (kupodivu po vytrhnutí už pírka ani po přepeření nedorostla) a taktéž se kuřata špatně opeřovala. Ze slepic, co se daly použít, mám dnes problém nasbírat násadová vejce s odpovídající hmotností. Jsem stále začátečník, nicméně moc nesouhlasím s názorem, že by se měla používat násadová vejce až dvouletých nosnic. Pokud nosnice v prvním snáškovém období nenese 56 g vejce, myslím, že geneticky se to už v druhém snáškovém období většími vejci nedožene a zanáší se nízká hmotnost vajec do chovu. Plemenný standard přece udává, že vejce má mít 56 g, neřeší se první-druhý-třetí rok...Samozřejmě je nutno vynechat prvních pár kuřecích vajec. Ale pokud si myslíte, že jsem mimo, prosím fundované, aby sem napsali protiargument. Může jím bý např. pozdnější dospívání orlovek ?
Co se týká ruského a německého typu - za mě osobně - pokud se podívám na německou a na ruskou orlovku, okamžitě u mě vyhrává ta německá. Nicméně tam zase vidím obrovský problém v tom, že jsou šlechtěné na krásu a ne na užitkovost. Zajímalo by mě, jestli ruská krev je ještě co se týká užitkovosti v pořádku, slepice nesou i přes zimu, jsou zdravé jak řípy, vejce jsou velká, líhnivost dobrá. ? Může někdo říci? Pak se také objevují názory, že německé a ruské orlovky by se neměly křížit - proč?
Mimo ty pestré se také pokouším o velké bílé a černobílé orlovky. Dva bílé kmeny, které jsem si dovezla z Německa, se zatím jeví dobře, alespoň co se do snůšky a oplozenosti týká, takže jsem zvědavá na odchov. Příští rok ukáže.
Jsem tedy úplně na začátku s první generací a musím konstatovat, že i s dobrou vůlí a snahou o kvalitní chov, je to dost problém. Mě to nevadí, je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať. Co se týká množičů, kteří mají v očích pouze dolary, stejně dřív nebo později na to dojedou, protože dokud orlovka nebude kvalitní a užitkové plemeno, nebude nikdy tak rozšířená, aby se na ní dalo třískat rito. Nepoučený zájemce u takového chovatele koupí jednou a příště už si orlovky nepořídí, zvlášť pokud si někdo řekne 80 Kč za nás. vejce nebo 350 Kč za kuře. Je to smutné, ale je to tak.
Přesto jsou orlovky impozantní plemeno s přítulnou, klidnou povahou a určitě stojí za tu práci. Pokud se podaří vrátit jí její dobré vlastnosti, nebude mít chybu
Odepsala jsem Vám, bohužel "úřední šiml" vymazal, protože jsem se negativně dotkla německých chovů, tak až budu mít více času, je to skutečně na dlouhou diskusi.Zdravím Maňáková.
Tmavá kuřata z Ruska, uvidím co z nich vyroste. Rodíče byli tmavší ale né tak moc. Mám také stejný názor jako tyna1, že pokud orlovky snášely první rok malé vejce, pak se už další rok nezvětšovaly a ty co snášely velké byly zase velké.
Že Váš příspěvek byl smazán, paní Maňáková, je mi líto a udivuje mě to. Pokud se nemohou sdílet negativní názory a zkušenosti, jak se z toho mají ostatní chovatelé poučit? Každopádně, pokud najdete čas, určitě napište znovu. Pepo, ta tmavá ruská kuřata jsou zajímavá, bylo by super je vidět třeba na podzim, jak se vybarví :) Každopádně je super, že máte možnost mít tak velkou základnu a máte z čeho vybírat (120 kuřat) - tiše závidím
Poznatek k různým kmenům orlovky pestré. Všechna kruřata byly společně ustájené, měly stejné krmení a vodu a stejné hygienické či nehygienické podmínky. Přes den teplo či lijáky a v noci zima. Jsou venku v přístřešku, večer zavírám, ráno pouštím ven. Tím, že je mám barevně označené tak i z dálky vidím ty rozdíly. Jedny dokonce mladší běhají v mokré trávě, v dešti a perou se o žížaly zatímco jiná barva stojí, svěšené křídla a pospávají. Jeden kmen se mi dokonce zcela vytratil. Já vím, mohl jsem je asi léčit antibiotiky atd. ale když vidím, že některému kmeni to vyhovuje, tak jsem to nechal tak jak to je. Nechci zakládat chov na jedincích, kteří jsou již v mládí léčeni a potřebují zvýšenou péči než ostatní. Mrzí mne jen, že byly zcela nepříbuzné a z dálky. Pepa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Co, k tomu dodat- každý úhyn je ztráta, ale když opravdu chcete zdravotně perfektní chov, není jiná cesta.Tady vidíte, co vše dokáže nejen imunita, ale hlavně genetika.Vy to nakonec už máte vyzkoušené, teď, aby odolalo to co zbylo a hlavně, aby to bylo i typově "orlovka".
Pepa_FM
napsal(a):
Poznatek k různým kmenům orlovky pestré. Všechna kruřata byly společně ustájené, měly stejné krmení a vodu a stejné hygienické či nehygienické podmínky. Přes den teplo či lijáky a v noci zima. Jsou venku v přístřešku, večer zavírám, ráno pouštím ven. Tím, že je mám barevně označené tak i z dálky vidím ty rozdíly. Jedny dokonce mladší běhají v mokré trávě, v dešti a perou se o žížaly zatímco jiná barva stojí, svěšené křídla a pospávají. Jeden kmen se mi dokonce zcela vytratil. Já vím, mohl jsem je asi léčit antibiotiky atd. ale když vidím, že některému kmeni to vyhovuje, tak jsem to nechal tak jak to je. Nechci zakládat chov na jedincích, kteří jsou již v mládí léčeni a potřebují zvýšenou péči než ostatní. Mrzí mne jen, že byly zcela nepříbuzné a z dálky. Pepa.
Zdravím!
7.5 jsem Vám psal soukromou zprávu (oranžové v záhlaví). Odpověď jsem nedostal. Jak jste spokojen s užitkovostí (maso - kvalita, vejce)? Bylo by možné koupit pár násadových vejec? Jsem od Rožnova, tedy kousek od Vás. Chci ještě (tento - příští) týden nasadit jednu líheň, pokud by to šlo, uvítal bych 10 vajec. Kontakt na mne mám v profilu. Díky.
Zdravím, začaly mi kvočet tři orlovky. Tak jsem je nechal sedět, jen jsem si je poznačil červenou barvou ať mám přehled jak dlouho se zdržují mimo hnízda. A dnes se mi u první z nich líhnou orlovčata. Není to po žádném kmeni jen jsem vybral největší vejce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Budou svělé-hodně v bílém odstínu a tmavé, které by mohly po přepeření v jednom roce života být tak trochu trojbarevné, ale spíš zůstanou tmavší.Nehledejte tuto indispozici v kmenech, ale ve vedení chovů v jiných státech, kde je genetika zřejmě slovo neznámého původu.A, až orlovky budou snášet ca do 100ks vajíček, tak pak už je asi nic nezachrání-ani nové šlechtění, protože vše půjde na úkor barvy a typu.Až, Vám dorostou a začnou snášet, přepeří dostanou barvu.Ovšem když budete od mladých slepiček líhnout-podtrhnete si tzv.větev, protože orlovka je slepice "náročná" na chov, dospívá skutečně až ve dvou letech a kohoutí rovněž.Jenže mnoho chovatelů na to nechce "slyšet", pochopitelně-protože peníze jsou "až na tom prvním místě", takže se mnoiží, prodávají se vajíčka od mladých slepic a důsledek máte na dvoře.A, to můžete mít vajíčka od poctivého chovatele, který tomuto plemeni rozumí, jenže jsme na začátku-opět ta ošidná genetika.Kde hledat viníka-u chovatelů, kteří se domnívají, že orlovka je slepice jako každá jiná.Žádnému plemeni drůbeže ještě neprospělo líhnout od mladých slepiček-roček, proto máme chovy veškeré drůbeže, takové jako "jsou", stále drobnější, se sestupnou užitkovostí, se špatným opeřením, se špatným zbarvení atd.Já osobně mám 10 slepic orlovek, jsou tříleté a vybrala bych k další plemenitbě cca jen 3, které tak trochu odpovídají typu a barvě.Ale ani tak si nedělám iluze, že budou od nich kuřátka špičková, opět "vyskočí bílá, atd.Ruské importy nic nezachrání a z dalšíách zemí také ne, protože tam jsou německé importy a tak kruh je uzavřený.V Rusku dnes, kdo skutečně chová pěkné orlovky, vám nenechá ani brko, natož vajíčka a když tak, pro kšeft má další hejno.Tak nesmutněte a pusťte se do šlechtění a až bude zima, studujte genetiku drůbeže-je to zajímavé čtení, až se z toho někdy zatočí hlava.Hledejte knihy po antikvariátech-učebnice drůbežnictví atd.Jitka.
Chtěl bych zde říci svůj názor o preferování líhnutí ze strarších slepic, konkrétně u orlovek. Mám slepice i kohouty z více zdrojů. /kmenů/. Nepřipadá mi, že by čím starší slepice tím větší či kvalitnější vejce popř. poměr žloutku k bílku. Mám orlovku krásnou, tříletou, snáší malá vejce. Mám orlovku loňskou, snáší od začátku obrovská vejce. Určitě při líhnutí nebo vylíhnutí kuřat může být větší kuře od mladší slepice životaschopnější. Proč chovám ony starší krásné orlovky které snáší menší vejce? Protože zase mají jiné kvality. Mám i orlovky které snášejí bílá či hnědá vejce. Zřejmě někdo oživil tuto krev něčím. Tyto orlovky jsou typické krásné a mohutné orlovky, mají žluté nohy atd… Je škoda čekat na tříletou slepici, když do té doby mohu s různými kohouty vidět a porovnávat kvalitu potomstva. Cílem všech drobnochovatelů je udržet slepici v požadovaném standartu s dobrou užitkovostí. Samozřejmě že se snažím kombinací všech těchto kmenů mít slepice odolné, krásné a s dobrou užitkovostí a stejnou barvou vajec a k tomu potřebuji i ty méně pěkné jedince kteří mají jiné přednosti, aby se mi to podařilo. Při líhnutí z kmene 1,3: Slepice jsou si velmi podobné, vybral jsem je třeba z 10-ti kusů a ze stejného kmene od chovatele, přesto vycházejí různě barevná kuřata. Je to běh na dlouhou trať. Proto když je něco kvalitní tak s tím budu pracovat i déle a samozřejmě vše špatné brakovat. Ale čekat na 2-3 roky stáří slepice se mi zdá pro genetiku ztráta času. DNA je DNA. Pepa.
Od této kvočny z 11 vajíček jedno hned sežrala, jedno bylo neoplozené a jednomu kuřátku se nepodařilo vyklubat. Takže mám 8 krásných orlovčat. Vejce pocházejí od slepic co byly 12 dní bez kohouta. Pepa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Dobrý večer, tak jsem si několikrát přečetla tento Váš příspěvek do klubové diskuse - a jak se říká "co tím vlastně chtěl básník říci".Nezlobte se, že takto srovnávám, ale buď chcete orlovky přísným výběrem "dovézt" k dokonalosti nebo se pokoušíte o nějaké šlechtění.Orlovky jsou dávno vyšlechtěné kulturní plemeno.Původní, stále existuje v Iranu, a některých bývalých republikách Ruska-na východě-bývalé Persii.
To, že máte několik kmenů je sice dobré, to, že jste vlastně doslova "posbíral" co kdo měl naprodej od kuřátek-fajn, ale jak jsem si tak přečetla ten Vás příspěvek, začínáte střílet od boku-ale proč? Jestliže chcete něčehgo docílit-tak si prostudujte Vzorník od p.Žohy a kol., kde máte orlovky řádně popsané, máte tam i váhu vajíčka, váhui kohouta i slepice, barvu tzv. trojbarevné-dnes pestré a snažte se co možná o přiblkížení k tomuto popisu.A, zda-li zpochybňujete věk nosnice pro další zkvalitnění chovu, tak si řádně prostudujte knihu "Chov drůbeže" autor Miloš Šatava a kol.
Jestliže chcete experimentovat, dělewjte to ovšem v malém počtu zvířat a dále své experimenty neprodávejte ani nedarujte, ono by se to k Vám sice delší oklikou vrátilo, ale určitě vrátilo.Dnes není již žádné plemeno drůbeže, kde by jste mohl 100% říci, že máte opravdu nepříbuznou krev.A, vozit do Evropy z USA něco, co na obrázku vypadá jako orlovka je jen cesta jak plemeno zničit.V USA mají své metody ve všech šlechtění kulturních plemen zvířat a jsou to typově zvířata zcela jiná, mají svá kriteria a výstavy v našem pojetí tam nejsou.
Snažte se dělat a naučit se dělat s malým počtem zvířat, ale jen nepopírejte přírodu-vždy u zvířat platilo a platí, čím starší-tím vyzrálejší-proč myslíte, že si dříve hospodáři nechávali pěkné kusy zvířat dlouho, ověřili si zdravotní stav i užitkovost.To, co Vy jste zde psal, co jste dělal s kuřaty-je jen důkaz, že zrovna moc nechápete proč malá kuřátka potřebují teplo a sucho-protože se vyvíjí vnitřní orgány a ty v podmínkách, které jste uváděl, zrovna nebyly tím pravým.Nebo se domníváte, že takto se selektují kuřata k dalšímu chovu? Tak to si přečtěte výše uvedenou knihu opravdu podrobně, aby jste pochopil selekci, ono to totiž zjednodušit, či si ulehčit práci nejde.
Jsem možná ostrá, ale s mnoha Vašimi postupy nesouhlasím, protože takto se drůbež neodchovává.Dnes nejsme ve středověku, ale pracujeme již s vyšlechtěnými kulturními plemeny zvířat a to je třeba mít na paměti, to, že se podmínky změnily ještě neznamená, že jsou špatné.Změnilo se krmení, odchovy a to vše nese sebou do jisté míry i změny v organismech jednotlivých zvířecích druhů.Jitka.
Dobrý večer paní Jitko. Ano chci orlovky přísným výběrem "dovézt" k dokonalosti, sama jste si odpověděla na mé příspěvky. Až budu mít a nebo od chovatelů získám orlovky která jedna vedle druhé bude na čestnou cenu s vynikající užitkovostí tak nebudu dělat to co dělám a správně jak píšete si nalíhnu po tří či čtyřletých nosnicích za ně náhradu aby mi nevymizely ze dvorku. Ale tak tomu není. Takové orlovky nemám a ani jsem je nesehnal od chovatelů které určitě znáte. Standart znám, jak jsem již psal 2x jsem již vystavoval a 2x mám čestnou cenu, poslední je z Přerova XI. výstava Moravy a Slezska 2014. Jedná se o mnou vychované orlovky. A strach ze zaplevelení mými orlovkami nemusíte mít, protože větší část co má hrubé vady brakuji a z toho co projde přenechávám dále, ať to jsou slepice či kohoutci. Letos z nalíhnutých orlovek jsem žádné hrubé vady neměl, vybírám již nejlepší z nejlepších, jen u některých, co si myslím že jsou nepříbuzné, a opravdu jsou z dálky, a nevyšly mi tak, jak bych si přál, jsem tolerantnější a dále s nimi budu pracovat. A ty samozřejmě nedám pryč když jsem je pracně získal. A k těm kuřátkům byly to již mladé orlovky v peří a mohly zůstat buď ve 30m čtverečních suchého světlého výběhu s vodou a krmením nebo se rozhodnout zda půjdou do deště ven. Bylo to pouze na nich. Orlovku dělá orlovkou mimo jiné otužilá odolná a shánlivá slepice. Pepa
Samozřejmě že mohu získat z výstavy vysoce oceněného kohouta či slepici orlovky pestré. Ale co to vyřeší. Jak mohu vědět zda všichni jeho sourozenci byli podprůměrní a on či ona je tou třešničkou na dortu. Potom po něm či po ni nevyjde kvalitní potomstvo. Raději vezmu násadová vejce či kuřátka a po dospělosti vím o této genetice více. Pepa
Barevné rozdíly u jednotlivých kmenů, budu držet všechny, jsou k sobě nepříbuzné a také u některých měli rodiče nějaké nedostatky, menší vejce, méně žluté nohy, větší hřeben atd. Pepa
Dobrý večer, mám další čestnou cenu z Třince. Zatím pokaždé od jiného posuzovatele a s jinými orlovkami. Asi nejsou tak špatné, paní Jitko. Pepa
Mladé 9měsíční orlovky již začaly snášet, starší jsou ještě rozpeřeny.
Pepa_FM
napsal(a):
Obraz od ruského chovateľa Aleksandra MUsina.
Bol som dnes na letisku vo Viedni vyzdvihnúť plagáty obrazov ruského maliara Sašu Musina, ktoré mi doviezla Táňa Komová z Peterburgu. Už som objednal aj rámiky na tie krásne obrazy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
peter z bratislavy
napsal(a):
Bol som dnes na letisku vo Viedni vyzdvihnúť plagáty obrazov ruského maliara Sašu Musina, ktoré mi doviezla Táňa Komová z Peterburgu. Už som objednal aj rámiky na tie krásne obrazy.
Ty orlovky mají skutečnou barvu-zralého kařtanu, kdyby tak byly alespoň dvě na dvoře- to bych si pískala.Jitka.
Taky mám tyto v barvě čerstvě vyloupnutého kaštanu. Otec Rusko a matka Bělorusko.
Pepa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Zdravím-tak u těchto dvou, si myslím, že by to skoro byl barevný ideál.Ty předešlé mají dost probělenou hlavu.Zkuste na cca třech udělat příbuz.plemenitbu-stačří 10-15 kuřátek, co z toho "vypadne", a utěch druhých také.Já budu dávat do líně až v druhé polovině dubna a budu dělat liniovou, tak jsem také zvědavá.Navíc nebudu očkovat a uvidím jaký bude zdravotní stav.Doufám, že potom něco zůstane.Kokcidioza se přenáší i do nás.vajíček a do masa její tzv.vyšší forma salmonela. U faverolek budu dělat toto opatření také.Ty chci ale líhnout jen pod kvočnou, měla bych mít Dorkinky, kterté údajně kvokají lépe než hedvábky.Celkově chov omezuji u orlovek jen do 4-5 slepic, u faverolek také, dorkinky bych měla mít 3 a kohouta a hedvábky 4 a kohouta.
Loni v chovu doslova "řádila" syngamoza, sice nic neuhynulo, měla jsem to jen u faverolek, tak příští týden se bude plnit mrazák, protože asi 4 slepicím a dvou mladým kohoutů zůstal zánět v průdušnicových vacích a nechci to cpát ATB. Tak hodně zdaru.
josefina2

XXX.XXX.109.21
Dobry den, chci se zeptat, kdyz uz jste zminila syngamozu a kokcidiozu- postizene kusy se likviduji, nebo je mozne je uvarit a snist?
Pepo, ty orlovky jsou nadherne!
apropoo Kenyo, diky Vam, mam kohoutka od p. Rol...
Děkuji za pochvalu, nic jsem nepřipravoval, jenom jsem chytil dvě slepice které se nejvíce podobají z obrázku ruského malíře A. Musina. Tam taktéž mají bílé lícní i bradový vous i s hlavou. Tak se snažím i takovéto držet v chovu. Tyhlety se ale na výstavách neumísťují. Momentálně příbuzenskou p. ještě nemusím dělat, mám tolik vlastní nepříbuzné krve, že mi to na pár roků vystačí. Mladé roznešené orlovky mají vejce od 65g a výše, některé i přes 70g. Při sestavování kmene se snažím hlavně o to, aby jeden z rodičů byl z těchto velkých vajec protože mám pocit, že při dovozu nové krve spíše chovatelé hledí na vzhled. Pepa
Po vánocích jsem koupil od Pepy F-M 2 loňské březnové slepičky. Od ledna se hezky roznesly. Jednu jsem zatím spolehlivě nechytil při činu abych na 100% identifikoval její výtvor, ale ta druhá, která si zvykla snášet v králíkárně, nese vejce 67-70g. Poměrně neočekávaná velikost u tohoto plemene. Dnes jdou do líhně další vejce a tak snad k podzimu rozšířím své orlí hejno.
Nechcem to zarieknúť, ale tento rok je super. ešte som nemal oplodnemosť 100% a vysledok liahnutia 90-95%. A to mám 1 kohúta na 10 sliepok orloviek. U ostatných plemien môžem len snívať o takomto výsledku. Týmto zároveň omilosťujem môjho kohúta orlováka, ktorý v poslednej dobe začal byť agresívny. Určite to nebude tým, že je z českého chovu a sliepky sú slovenské.
Škoda, že to isté neplatí na toho bieleho lenivca, čo má len 1 bielu sliepku orlovky na obrábanie! Asi bude 4% menšina?
Gratuluji Peter, mám to samé i když mám 15 slepic na orlováka, lépe řečeno 30 slepic na dva kohouty, Asi si vychytali to, že když má některý z nich neoblíbené slepice, tak u toho druhého zřejmě patří k oblíbeným. Tyto vajíčka jsem spíše doložil do líhně aby byl plný stav a líheň lépe pracovala. Vůbec jsem s takovou oplozeností nepočítal, protože když jsem vejce sbíral při -15st.C tak studily tak, že jsem je okamžitě dával do kapsy a některá byla prasklá. Ta prasklá šla do kuchyně. A také když jsem chodil po zahradě tak slepice přede mnou přičapávaly jako kdybych neměl kohouta, proto se divím nad tou oplozeností.
Ale zato z kmene, kde mám 1,4 byla oplozenost 50% díky tomu, že kohout si oblíbil jen dvě slepice. Tento kohout i když je můj, tak jsem jej dovezl od známých, kde jsem ho měl kvůli genetice uloženého. Takže možná že i stres z nového prostředí. Pepa
Tolik těch rumunských líhní mám hlavně proto, aby se mi nemíchaly kmeny. Kolegové mně poprosili, ať jim odlíhnu husy a kačeny, tak jsem souhlasil a myslel jsem si, že kuřata uhlídám. Musel jsem odjet na 3 hodinky pryč a říkám si, stihnu to, vejce ještě nebyly ani naklubány. Když jsem přijel, byly jen skořápky a kuřata. Nebylo již co značit. Tím jsem chtěl říct, že ty líhně nejsou až tak špatné. Pro sebe si tedy musím nalíhnout znovu. Pepa
Jen tak, pro někoho možná zajímavé:
https://www.youtube.com/watch?v=aPZvSIFGU_A&nohtml5=False.
Letošní kříženci Orlováka s Australkou (tmavý kohoutek) a Plymutkou bílou (světlejší kohoutek)... na okrajích první fotografie jsou Maransky. Na druhé fotce je asi slepička a tipnul bych si, že od plymutky.
Tento rok sa mi vyštepili 2 pásikavé orlovky. Predpokaldám, že z bielej sliepky a pestrého kohúta.
orlovka

XXX.XXX.108.91
tyna1
napsal(a):
Dobrý den, prosím zkušené chovatele o radu, jestli to jsou slepičky nebo kohoutci.
orlovka

XXX.XXX.108.91
Popřípadě mohu ještě nafotit ocasní pérka..
Věk kuřat je 6 měsíců.
orlovka

XXX.XXX.108.91
Taky mi v orlovkách vyšel mahagonový kohoutek. OLpestrý x OLpestrá. Pepa
orlovka

XXX.XXX.108.91
Pepo poradíte mi? je to slepice nebo kohout?
orlovka

XXX.XXX.108.91
Ale v 6ti mměsících nejsem schopna toto nezkušeným okem rozeznat, proto bych ráda požádala o radu někoho z Vás zkušenějších,.
Takhle to poznat asi nejde. Nejjistější je podívat se na peříčka, která vyrůstají na zádech hned před ocasními pery. Kohoutci je mají tenké a špičaté - je to základ sedlového závěsu. Ten slepičky nemají, takže peříčka na tomto místě budou mít kulatou špičku. Kohoutci orlovek tyto pírka mívají poněkud tmavší. Obecně mají kohoutci také silnější nohy a můžete na vnitřní straně běháku najít základ ostruhy. Podle hřebenů to zatím moc poznat nejde, u orlovek je to prostě těžší :).
orlovka

XXX.XXX.108.91
Tynus- pokud mám ale jen dva kohoutky, nebo jen dvě slepičky, nemohu reálně srovnávat
myslela jsem, že foto třebas napoví.
orlovka

XXX.XXX.108.91
Měla jsem tu dva chovatele drůbeže, před měsícem, jeden říká, že to jsou 2 kohoutci, a před týdnem tu byl jeden pro kuřátka a říkal, že to jsou 2 slepice.
Oba však orlovky viděli poprvé, proto se ptám tady, Vás zkušených.
Orlovka

XXX.XXX.108.91
tyna1
napsal(a):
Tak jestli budete mít čas, vyfoťte detail těch pírek před velkými ocasními... třeba to určíme takhle. Ale z vlastní zkušenosti vím, že v určitém období to jde poznat i podle těch pírek fakt blbě
Dekuji za vaši ochotu.
Příkladam foto.
Dokud budete nakupovat od Němců-tak brzy budete hledat typ správné orlovky lupou.Dost jste si odpověděla mnohými závažnými vadami u kuřat-tak to chce se zamyslet.V Rusku ovšem nenakoupíte nic odlišného, dnes Rusové hrabou prstíčkem daleko na venkově, kam se našinec těžko dostane, aby vrátili plemeno orlovka zpět typu, kráse a užitkovosti, krotkosti a otužilosti.Dnes si to uvědomili velice dobře, co udělali když nakupovali "pofidérní" šlechtění od Němců.Co se týká nás.vajec-tak jste na omylu, orlovka dospívá a vybarvuje se až po roce života a někdy až po druhém přepeření.Takže to samo vypovídá o jejím vyvinu vnitřních orgánů.Navíc všeobecně je dáno, že u kuřat záleží na velice kvalitním krmení v prvních 8týdnech života, kdy se vyvíjejí vnitřní orgány.To, že slepice snese vejce požadované hmotnosti již v prvním roce života není záruka kvality.Musíte si uvědomit, že rozhodující pro embrionální vývin je důležitý žloutek, bílek nahrazuje tekutinu v případě, že je žloutek malý, často se hovoří o tzv.utopení embrya.U orlovek je velice důležité líhnout od dvouletých slepic, právě kvůli jejich dlouhému dospívání.Jinak kuřata orlovek -kohoutci opeřují pomaleji, ale není to pravidlo.Co se týká různých zdr.problémů, bohužel orlovky již nejsou vyjímkou-oslabená imunita je dnes běžná u všech plemen drůbeže.Je to dané v prvé řadě líhnutím z vajec od mladých -sotva ročních slepiček, dále odchovy v různém prostředí.To si musí chovatel sám zvážit jak bude konkrétně orlovky odchovávat.Není to slepice do voliér.Nejsou létavé, ale mají rády prostor pro hledání.Když budete jakkoliv orlovky léčit, případně měnit krmení-druhově je třeba mít k dispozici probiotika-Propoul, případně cca 2-3x týdně kyselé mléko a zda-li je máte bez travnatého výběhu, tak denně dostatek trávy-což jsou tzv.prebiotika-nezaměňujte se slovenštinou.Běžně dávám premix pro odchov, směs dnes je drahá a je jen nacpaná vápnem.A orlovky jako barevný ráz jsou stále podle vzoirníku trojbarevné-ne podle Němců pestré-co to je za barevný ráz?To, že je orlovka prošlechtěná a má v genech i bojovnici, ještě neznamená, že musí tak vypadat.Prostudujte některý ze starších vzorníků-např.př.Žohy, je dobrým vodítkem proto jak má orlovka velká trojbarevná vypadat typově.Vrátit orlovku typově je otázka dobře na 20let a to nepřeháním.To, že se štěpí barvy atd.je špatná plemenitba a pustit se do liniové plemenitby obnáší čas-důsledné vedení záznamů-prostor a nejméně 3 další chovatelé z odlišných lokalit, protože u drůbeže hraje velkou roli i tzv.prostorové odlišnosti.Přečtěte si předposlední čas.Chovatel-článek p.Baculáka.
Ještě Vám k této problematice dodám-chovám ještě faverolky velké, takže mám výbornou možnost srovnávat opeření u obou plemen.Jinak letos jsem líhla velice pozdě, navíc od tříletých slepic a pozdě proto, že jsem přišla o kohouta.Toco se vylíhlo je vitální-jsou od 3.6. po slepicích i kohoutovi tmavém, slepice v barvě trojbarevné- a co se vylíhlo? směsice strakatosti atd.Potvrdilo se mě to, jak byly slípky i přes vrchní zbarvení perfektní, ale podsada hodně bílá.A, co dál-ja to vím-chovám orlovky /s přestávkou/ 30 let, jenže už se mě nechce do liniové plemenitby-ne pro důsledné záznamy, ale kde a s kým se dát dohromady-kdo z chovatelů je ochoten k důslednosti.Navíc, kdo také podsoupí nemalé ztráty při takové plenitbě.Otázek moc.Po tom všem co vidím, doslovné "množírny" jako u psů a koček, jen peníze, protože zrovna to či ono plemeno "je v zájmu", tak to potom tak dopadá.
Pepa_FM
napsal(a):
Již to tu bylo kompletně řešené. Stačí napsat orlovka pestrá. Kohouti mají mohutnější nohy, špíčaté závěsy a řidší ocasy. Slepice menší nohy, okrouhlé ocasní závěsy a bohatší ocas. Když si nejsem jistý, dám dva kroužky a pak ten špatný odcviknu. Pepa
Je to jasné, chce se jen podívat a porovnat.
tyna1
napsal(a):
S těma dvěma kroužky je to dobrý tip, navíc pokud dáte č.20 nebo 22, taky nic nezkazíte - kroužek o číslo větší nebo menší bude na výstavách v pořádku uznán.
Vím, že to tak je ale raději to mám tak jak to má být. Měl jsem již kohouty, co měli kroužek číslo 20 úplně volný a nebo zase č.22 velmi natěsno. Já preferuji spíše menší kohouty, kteří tak nerasují slepice a umí dobře pojímat. U těch opravdu velkých byl vždy problém s pojímáním. Jinak u svých orlovek se horko těžko zbavuji bílých ručních letek. I z tmavých jedinců mi stále vychází i čtyři bílé ruční letky po sobě. Pepa
Orlovka

XXX.XXX.108.91
tyna1
napsal(a):
Na druhé a čtvrté fotce je kohout. Jde to poznat z těch tří špičatých pírek se zeleným leskem. Ta první a třetí fotka by musel být detailnější, ale když ty dvě kuřata porovnáte, mělo by to už být jasnější. Tak přeji hodně zdaru :).
Díky za vaši ochotu. Počkám si na jaro a uvidím jestli se budu těšit z vajíčka nebo sousedi z kokrhání.
:)
Nevíte někdo, jak se řekne Orlovka pestrá v němčině ?
Orloff rotbunt (nem.) a Orloff spengled (angl.)
Tu su aj FB stranky:
https://www.facebook.com/groups/orloffsociety/
https://www.facebook.com/groups/1468066600100441/?fref=ts
https://www.facebook.com/groups/uscaorloffs/?fref=ts.
Pepa_FM
napsal(a):
Vím, že to tak je ale raději to mám tak jak to má být. Měl jsem již kohouty, co měli kroužek číslo 20 úplně volný a nebo zase č.22 velmi natěsno. Já preferuji spíše menší kohouty, kteří tak nerasují slepice a umí dobře pojímat. U těch opravdu velkých byl vždy problém s pojímáním. Jinak u svých orlovek se horko těžko zbavuji bílých ručních letek. I z tmavých jedinců mi stále vychází i čtyři bílé ruční letky po sobě. Pepa
Podle vzorníku-trojbarevné u kohoutů: letky převážně leskle bílé, hruď a holeně šedočerné, bílým peřím prostoupené, hnědé peří na hrudi a lýtkách se nemá považovat za vadu, základ.barva kohouta leskele tmavě hnědá, krční a sedlový závěs jsou o něco světlejší než záda a kryt křídel-zrcadlo se třpyrným modrým leskem, ocas se zeleným leskem, vous bělavý.
.kolie
napsal(a):
Podle vzorníku-trojbarevné u kohoutů: letky převážně leskle bílé, hruď a holeně šedočerné, bílým peřím prostoupené, hnědé peří na hrudi a lýtkách se nemá považovat za vadu, základ.barva kohouta leskele tmavě hnědá, krční a sedlový závěs jsou o něco světlejší než záda a kryt křídel-zrcadlo se třpyrným modrým leskem, ocas se zeleným leskem, vous bělavý.
Dobrý den, paní Jitko M. Na výstavách se posuzovatelé drží vz.pl.drůb, ČSCH Praha 2006. Takže již asi 10 let platí orlovka pestrá a ne trojbarevná. Sám tento vzorník nevlastním, ale při posuzování jsem si tento list ofotil.
Cituji: Orlovka pestrá K 197. Ruční i loketní letky jsou na vnitřních praporech černé a na vnějších zlatohnědé s bílou koncovou perlovou kresbou. Ramena a štíty křídel jsou zlatočervené. Bílé skvrny se připouští, velké krovky křídelní mají na konci černé skvrny a v nich bílé perly a tak tvoří na křídlech dva příčné černobílé pruhy. Peří na hrdle, prsou, bocích a holeních je zlatočervené. Na konci má kulaté černé kvrny a v nich na hrotu bílé perly.
VV: Světlá zlatožlutá základní barva, chybějící trojbarevná kresba ve velkém rozsahu. Převážně bílé štíty křídel. Převažující zcela nebo téměř bílé letky.
Takže máte informace zastaralé. Možná je to důsledek kdy se začal používat před 10-ti lety tento nový standart a co kdysi nevadilo nyní je VV vada. Samozřejmě že nemám všechny orlovky špatné, ale na to, kolik nalíhnu, odchovám, tak nejsem spokojen. Nechovám jiné plemena drůbeže a věnuji se pouze orlovkám pestrým. A tyto investice nejsou malé nalíhnout a odchovat do dospělosti cca 250 ks. Ne všechny mám doma, mám to u dobrých kolegů a nad těmito orlovkami mám dohled. Proto mne mrzí, když jsem si dal tu práci a po jedné slepici jsem líhnul se třemi geneticky různými kohouty. Takže odstupňované troje kuřata skoro s měsíčním odstupem, vždy jsem čekal 21 dní mezi jednotlivými kohouty. Kohouti téměř neměli žádné ruční bílé letky. A slepice také ne. A výsledek vůbec nebyl potěšující. Možná za pár generací se moje práce vyplatí. A doufám, že se zase nezmění standart orlovky pestré.
Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Dobrý den, paní Jitko M. Na výstavách se posuzovatelé drží vz.pl.drůb, ČSCH Praha 2006. Takže již asi 10 let platí orlovka pestrá a ne trojbarevná. Sám tento vzorník nevlastním, ale při posuzování jsem si tento list ofotil.
Cituji: Orlovka pestrá K 197. Ruční i loketní letky jsou na vnitřních praporech černé a na vnějších zlatohnědé s bílou koncovou perlovou kresbou. Ramena a štíty křídel jsou zlatočervené. Bílé skvrny se připouští, velké krovky křídelní mají na konci černé skvrny a v nich bílé perly a tak tvoří na křídlech dva příčné černobílé pruhy. Peří na hrdle, prsou, bocích a holeních je zlatočervené. Na konci má kulaté černé kvrny a v nich na hrotu bílé perly.
VV: Světlá zlatožlutá základní barva, chybějící trojbarevná kresba ve velkém rozsahu. Převážně bílé štíty křídel. Převažující zcela nebo téměř bílé letky.
Takže máte informace zastaralé. Možná je to důsledek kdy se začal používat před 10-ti lety tento nový standart a co kdysi nevadilo nyní je VV vada. Samozřejmě že nemám všechny orlovky špatné, ale na to, kolik nalíhnu, odchovám, tak nejsem spokojen. Nechovám jiné plemena drůbeže a věnuji se pouze orlovkám pestrým. A tyto investice nejsou malé nalíhnout a odchovat do dospělosti cca 250 ks. Ne všechny mám doma, mám to u dobrých kolegů a nad těmito orlovkami mám dohled. Proto mne mrzí, když jsem si dal tu práci a po jedné slepici jsem líhnul se třemi geneticky různými kohouty. Takže odstupňované troje kuřata skoro s měsíčním odstupem, vždy jsem čekal 21 dní mezi jednotlivými kohouty. Kohouti téměř neměli žádné ruční bílé letky. A slepice také ne. A výsledek vůbec nebyl potěšující. Možná za pár generací se moje práce vyplatí. A doufám, že se zase nezmění standart orlovky pestré.
Pepa
Děkuji, pane Došla, ale já už orlovky nikterak šlechtit nebudu, protože je zde nekvalitní chovný potenciál a dopracovat se kvalitních zvířat je běh na cca 15-20letou práci. A je na chovatelích, kteří to opravdu myslí vážně, protože stále převažuje většina, kteří nakupují v Německu aniž by věděli od jakého-kvalitně chovného hejna kohout či slepice jsou.Bohužel jsou to jen náhodné nákupy, kdy někdo vystaví právě celkem dobrého kohouta či slepici a to okamžitě prodá.Ne, nechci dál o tom psát, nemá to ani smysl, orlovky se staly komerčním hitem a tak to podle toho vypadá.
Jen pro příklad-letos jsem líhla od starých tříletých slepic, které měly skoro až ideální trojbarevné zbarvení, kohout také-nebyl sice ideální v postoji, no a to co z toho vzešlo-je pouze "materiál" na vajíčka.Jsou sice 3měsíční, ale za ta léta poznám, co mohu očekávat po prvním i druhém přepeření.Také jsem koupila v dubnu kuřátka, chovná hejna jsem viděla a co z toho vzešlo-slepičky doslova pročernalé s bílými fleky a podsada hodně probělená, kohouti vesměs probělení a hlav ně znaky bojovnic, tak to šlo všechno do mrazáku.Ne, že bych machrovala-ale musela bych se dopátrat nějaké genetické informace, případně si vytvořit vzorec-ale jak jsem uvedla, už se mě nechce, nemám také tak ideální prostory-terén je svažitý a nemohu obestavět zahradu voliérami a kurníčky.Rodina zase není tak chovatelsky nadšená, takže většinu práce si musím dělat sama a při mých astmatických problémů a problémů po operacích kloubů je to dosti vše zatěžující.Hodně štěstí.J.M.
Myslím si že tyto, co se týče vybarvení, jsou nejlepší. Bohužel je jich nejméně. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Myslím si že tyto, co se týče vybarvení, jsou nejlepší. Bohužel je jich nejméně. Pepa
Barva je v pořádku-tzv.čerstvě vyloupnutý kaštan, ale aby to bylo také po prvním a někdy i druhém přepeření v tom jsou orlovky "záludné".Jinak si ještě kontrolujte nohy, aby slípky nebyly na "vysoké" noze to jsou pozůstatky slavných šlechtitelů v Německu-použitím bojovnic a to se špatně z chovu dostává, zaměřte se ve šlechtění na typově kvalitní slepičky a zvolte si linii přes slepičky.Je to zdlouhavé, ale je to úspěšnější než střídání kohoutů.J.M.
.kolie
napsal(a):
Barva je v pořádku-tzv.čerstvě vyloupnutý kaštan, ale aby to bylo také po prvním a někdy i druhém přepeření v tom jsou orlovky "záludné".Jinak si ještě kontrolujte nohy, aby slípky nebyly na "vysoké" noze to jsou pozůstatky slavných šlechtitelů v Německu-použitím bojovnic a to se špatně z chovu dostává, zaměřte se ve šlechtění na typově kvalitní slepičky a zvolte si linii přes slepičky.Je to zdlouhavé, ale je to úspěšnější než střídání kohoutů.J.M.
Ještě dodatek-v ikoně máte skoro až předpisového kohouta, co do typu a postoje-máte ho ještě?Ten, si myslím, že by mohl geneticky hodně pomoci.
Letos jsem s ním líhnul naposledy, byl 2012, to by tak nevadilo ale manželka s ním měla velké problémy. I do mně se občas pustil, hlavně ráno, když byl nabuzený, bylo těžké se ho střepat. Na fotce je v pozoru, ale myslím, že ocas měl vysoko nasazený a také potomstvo bylo nevyvážené. Od tmavých až po velmi světlé. Opravdu ti nohatí kohouti vycházeli hlavně po německých orlovkách. Byli hodní ale neohrabaní. Nemohli ani pojímat.
To, že jsem použil 3 kohouty, slepice 2012 nádherná v typu i barvě a chtěl jsem vědět, který kohout to udrží. Nic moc. No budu zkoušet dál. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Letos jsem s ním líhnul naposledy, byl 2012, to by tak nevadilo ale manželka s ním měla velké problémy. I do mně se občas pustil, hlavně ráno, když byl nabuzený, bylo těžké se ho střepat. Na fotce je v pozoru, ale myslím, že ocas měl vysoko nasazený a také potomstvo bylo nevyvážené. Od tmavých až po velmi světlé. Opravdu ti nohatí kohouti vycházeli hlavně po německých orlovkách. Byli hodní ale neohrabaní. Nemohli ani pojímat.
To, že jsem použil 3 kohouty, slepice 2012 nádherná v typu i barvě a chtěl jsem vědět, který kohout to udrží. Nic moc. No budu zkoušet dál. Pepa
Poznačte si jen cca 5 slepiček, ale opravdu v barvě i typu a hlavně musíte vědět ještě jejich rodič.pár.Po slepičkách by se Vám to mělo ustálit a když budete mít jakž-takž barvu a typ slepiček, začněte zase linii kohoutů a měl by jste mít cca za 5 let asi z 50-70% geneticky ustálené znaky barevnosti a typu.Pozor jen na opeřené běháky a pak musíte počítat s určitým procentem úhynů.Mělo by to být asi vždy do 3týdnů stáří a další vady by se měly ukázat do 6týdnů stáří kuřat.Tedy by vycházelo na uvedené genetické procento ze 100kuřat asi 30-40ks zůstatek a z toho by se mělo do dospělosti i barevně a typově odchovat 20-25 kuřat.
Poprvé se mi již v chovu objevují orlovky bez bílých ručních letek. Ato jak kohoutci tak i slepíčky. Na okresní výstavě v Třinci jsem dostal čestnou cenu. Pepa
Kohouty orlovek pestrých, stále přebírám a přebírám... Škoda, že od nově dovezené krve, není to, co jsem čekal. Budu si je ale muset nechat do chovu. Pepa
snehuliak

XXX.XXX.234.101
Da sa u sest dnovych kuriatok orlovky pestrej urcit pohlavie? mam v krdli dva druhy kuriat.dva kusy su viac do zlta a ostatne prevysuje hneda farba.su tie do zlta kohuty?
snehuliak
napsal(a):
Da sa u sest dnovych kuriatok orlovky pestrej urcit pohlavie? mam v krdli dva druhy kuriat.dva kusy su viac do zlta a ostatne prevysuje hneda farba.su tie do zlta kohuty?
Podle barvy nedá. I u mne, chodí pár kohoutů se slepičím, menším kroužkem. jinak to tu už bylo řešené. Pepa
Pár fotiek z tohoročných odchovov orlovike pestrých. Mne sa viac páčia svetlejšie orlovky ruského typu, ako tie štandardne tmavomahagonové.
Když budete kupovat jen po výstavách-ať zde nebo v cizině, nikdy se nedočkáte "kvality", vždy je na výstavách jen tzv.náíhoda, která sice je oceněná, ale neukazuje na celkový stav v chovu.Je třeba nakupovat přímo u chovatele a nejdříve si prohlédnout celý chov a také vědět z jakého zdroje původní chov pochází.
Co se týká barvy-jste na fc, tak určitě máte přečtenou celouz diskusi Al.Koroleva, který velice dobře hovoří o tzv.německých typech a o ruských, ale i o barvě-a ty ruské jsou v barvě tzv.karamelu, což zde prakticky nenajdete, vše je podle Němců, proto je to tak tmavé.Správná barva orlovek je barva čerstvě vyloupnutého kaštanu-a tu když porovnáte s tou barvou karamelu-tak to je to pravé.Jinak kohouta kterého ukazujete na fc, tak takového bych nikdy do chovu nedala a dobře Vám tam odpovídají.Ruso občas i takového "velikána" dají do fotek, ale jen pro zajímavost.Jinak si prohlédněte různé jejich diskuse, protože Američřani, Kana ďani mají zcela odlišné typy orlovek a v Anglii je to také o něčem jiném, ale to nakonec Korolev uvádí.
Dobrý den, paní Jitko, jestli to je ke mně, tak jak jsem již dříve psal, nejraději nechávám do chovu od cizích chovatelů z násadových vajíček. Ono se samo vybere, co zde na zahradě bude nebo né, a také vybírám z většího množství. Tyto orlovky se pohybují po velké ploše a přežije jen to nejsilnější, samozřejmě i v horších barvách či typu. To pak záleží na mne, co nechám. Nyní jsem vybíral ze 74 kohoutů. Nechávám si jich 6, a ty které pár roků nebudu potřebovat jsem si opět uložil ke známým. Zbylé jsem utratil a nikomu nenutil. Nemají se zdejší genetikou nic společného a když se mi podaří sehnat něco lepšího, tak je třeba nepoužiji. A k tomu velkému kohoutovi bych chtěl napsat, že tyto do chovu nenechávám, mám i větší, skončí vždy v hrnci. Protože jsou tak těžcí, že když vlezou na slepici, tak ji rozplácnou. Nechávám ale jejich sestry, které jsou také impozantní popř. genetického bratra, který má normální standartní velikost. Měl jsem na FC dotazy, ale odpovídal jsem na ně anglicky. Jinak kontakty mám a každou chvíli se mi někdo z přátel ozve, jestli chci koupit to a to a od toho a toho…že jsou na výstavě mimo republiku. Nevyužívám to, protože mám orlovek tolik a v tolikati kmenech, že to již v této fázi nepotřebuji. Mám vynikající užitkovost a v typu i barvě bych také vybral špičkové jedince. Pepa
Mě nyní odpověděl p.Korolev, ale já už asi orlovky do dvou let zcela zruším.Letošní rok je pro mě doslova zlomový-jeden malér za druhým a nyní jsem měsíc po operaci zlomeniny stehení kosti a doslova děkuji Bohu, že jsem to přežila a že trochu chodím.Ke slípkám chodí manžel.Pravdou je, že na jaře, kdy jsem koupila pár kuřat, tak jsem si zavlekla tasemnice, sice chov je snad už dobrý, ale přeci za mé nepřítomnosti ještě z těch mladších, které mám od června uhynulo 8 už 4měsíčních.Tak jsem poslala na pitvu.Mám ještě velké faverolky, ale jen 5ks.Nějak už asi nerozumím všemu tomu křížení a těm typům-německy a ruský a něco motají i chovatelé v Belgii.Ani už do toho nemám chuť cpát peníze.Zatím to ještě nechám ty dva roky, protože žádné staré nemám a hlavně uvidím jak sama se budu moci pohybovat.Přeji hodně zdaru a kvalitní chov.Pro mě jste příliš daleko.J.M.
Emet

XXX.XXX.127.224
nomad72
napsal(a):
Tak na tie fotky sa pozerá úplne super... tu pekne vidno, ako sa má hydina chovať. tvoje sliepočky si žijú ako v raji... nie ako tie, tam kus vyššie, čo už radšej ani komentovať nebudem... pepo, palec hore
Nomad72 proč vám tak P.F. leží v žaludku? Podmínky které má Pepa FM jsou opravdu výborné a většina by asi mohla závidět. Ale né každý má takové podmínky a možnosti. Pan P.F. je z Bratislavy a tam jsou podobné možnosti nereálné. Přesto je srdcem chovatel a chovu se věnuje dlouhodobě. Kolik fundovaných odpovědí kdysi dával, ale často se našel nějaký šťoura a odporovač z principu a tak je asi lepší neodpovídat, neradit...
Dříve bylo denně hafo příspěvků na moderované i nemoderované diskusi. Nyní pár příspěvků na jedné diskusi. Je to také výsledek takových vztahů.
Ano P.F. je trochu komerční chovatel, ale to není hanba. Každý chová z jiných důvodů, někdo pro prostý užitek (vejce, maso, nekroužkuje, nevystavuje, nedováží nepříbuzné jedince...), někdo se vyžívá ve výstavách (a často se chlubí draze koupeným materiálem jiných) a někdo jezdí po výstavách, prezentuje málopočetná plemena a snaží se je dovézt a nabídnout i cizí krev k pokračování a ustálení málopočetného plemene. Je to nabídka a pokud nemám zájem, nechám být. Podle fotek se drůbež na fotkách P.F. nezdá ve špatném stavu, nevidím známky kanibalizmu apod., prostě menší, ale krytý a suchý výběh, průběžné udržovaný. Ono vyhnat a nafotit drůbež na zelený pažit (když se manželka nedívá) a potom je vrátit do sice většího, ale stálým pobytem slepic, beztravného a často rozbahněného výběhu, je jenom přetvářka (to nemyslím konkrétně na vás, neznám vaše poměry). Tady se často pomlouvají Pražáci a přesto se do Prahy každý cpe. U vás máte možná pifku na ty Bratislavany. Ale vždyť je to jedno, chovatelů je stále méně a měli by jsme být k sobě tolerantnější.
Nekomentuji omezené prostory.
Ovšem fotit prázdné ušpiněné povalené krmítko a i další krmítka
prázdná a špinavá - to už chce asi Vyšší obchodnickou.
Ony se i ty malé prostory dají řešit tak, aby byly reprezentativní.
Nejen na fotkách.
Každopádně jedno se musí nechat - v takových podmínkách
je schopen zvířata držet živá a snad i zdravá.
U PepyFM se trochu obávám, že nové ovečky mu ten pažit natolik zakrátí,
že zjara nebudou mít (nejen) cholmogory co pást. Ale možná to je tím,
že neznám jeho prostory a záměry celkově.
Docela by mne zajímalo, zda pohyb oveček přímo v hejnu eliminoval
útoky jestřábů.
Pardon za mimomísu.
Emet
napsal(a):
Nomad72 proč vám tak P.F. leží v žaludku? Podmínky které má Pepa FM jsou opravdu výborné a většina by asi mohla závidět. Ale né každý má takové podmínky a možnosti. Pan P.F. je z Bratislavy a tam jsou podobné možnosti nereálné. Přesto je srdcem chovatel a chovu se věnuje dlouhodobě. Kolik fundovaných odpovědí kdysi dával, ale často se našel nějaký šťoura a odporovač z principu a tak je asi lepší neodpovídat, neradit...
Dříve bylo denně hafo příspěvků na moderované i nemoderované diskusi. Nyní pár příspěvků na jedné diskusi. Je to také výsledek takových vztahů.
Ano P.F. je trochu komerční chovatel, ale to není hanba. Každý chová z jiných důvodů, někdo pro prostý užitek (vejce, maso, nekroužkuje, nevystavuje, nedováží nepříbuzné jedince...), někdo se vyžívá ve výstavách (a často se chlubí draze koupeným materiálem jiných) a někdo jezdí po výstavách, prezentuje málopočetná plemena a snaží se je dovézt a nabídnout i cizí krev k pokračování a ustálení málopočetného plemene. Je to nabídka a pokud nemám zájem, nechám být. Podle fotek se drůbež na fotkách P.F. nezdá ve špatném stavu, nevidím známky kanibalizmu apod., prostě menší, ale krytý a suchý výběh, průběžné udržovaný. Ono vyhnat a nafotit drůbež na zelený pažit (když se manželka nedívá) a potom je vrátit do sice většího, ale stálým pobytem slepic, beztravného a často rozbahněného výběhu, je jenom přetvářka (to nemyslím konkrétně na vás, neznám vaše poměry). Tady se často pomlouvají Pražáci a přesto se do Prahy každý cpe. U vás máte možná pifku na ty Bratislavany. Ale vždyť je to jedno, chovatelů je stále méně a měli by jsme být k sobě tolerantnější.
Určite sa ja do neho menej navážam, ako sa on navážal do iných v iných diskusiách... on je trocha komerčný chovateľ? on je LEN komerčný NEchovateľ... nie sú známky kanibalizmu? a čo potom tie okuliare proti kanibalizmu sliepok na tých fotkách? to asi pre srandu, aby tie sliepky vyzerali inteligentnejšie? nie nie emet... celé zle z jeho strany.. a ak chovám zvieratá len pre biznis bez trocha lásky k nim (inak by ich nechoval v takom prostredí a takým spôsobom) tak to nemá s chovom nič spoločné... v jeho prípade sa jedná o týranie zvierat..
Emet

XXX.XXX.127.224
nomad72
napsal(a):
Určite sa ja do neho menej navážam, ako sa on navážal do iných v iných diskusiách... on je trocha komerčný chovateľ? on je LEN komerčný NEchovateľ... nie sú známky kanibalizmu? a čo potom tie okuliare proti kanibalizmu sliepok na tých fotkách? to asi pre srandu, aby tie sliepky vyzerali inteligentnejšie? nie nie emet... celé zle z jeho strany.. a ak chovám zvieratá len pre biznis bez trocha lásky k nim (inak by ich nechoval v takom prostredí a takým spôsobom) tak to nemá s chovom nič spoločné... v jeho prípade sa jedná o týranie zvierat..
Ano, ano ty brýle tam u dvou jedinců jsou, asi tam nějaké problémy jsou, ale na druhou stranu je to známka toho, že chovatel zvířata sleduje, odhaluje problém v začátku a řeší ho. Na což mnoho jiných kašle. Prázdná krmítka ? No, já tedy musím dávky krmiva odměřovat. Při krmení "ad libitum" mám problémy se ztučněním a tak raději 2x denně odměřeně. Zda se dá vůbec na chovu drůbeže nějak zásadně vydělávat si nemyslím. Jde o to být alespoň trochu v plusu, což se mně při občasném nákupu v zahraničí, vůbec nedaří. Je to prostě koníček, ale chápu i ty kteří počítají. Myslím, že důležitý je výsledek a né pohnutky. Na druhou stranu, pokud jste přesvědčen o týrání, je u vás jistě i veterinární správa, která toto řeší.
Ahoj všichni. K Honzovi. Jak jsem již do jiné diskuse psal, že beránkovi jsem nasadil zvoneček. Nechtěli jsme mít pohádkového beránka, ale uvažoval jsem, že když bude chodit v noci po zahradě tak by mohl odradit lišky. Musím zaklepat, letos jsem od lišky ztráty neměl. Takže by to vliv mohlo mít. A k těm jestřábům. Myslím si, a mám vypozorováno, že orlovka pestrá svým zjevem či zbarvením asi jestřáby odrazuje. Koukám z okna a zahradu mám jak na dlani. A již několikrát jsem viděl váhavý útok jestřába, kdy letěl do hejna ale křídla neměl složené, ale pootevřené jako kdyby nebyl ještě rozhodnutý. Po obutí a vyběhnutí ven jsem šel dozadu a koukám na které slepici sedí. A ono nic. Jestřáb seděl na plotě nebo na stromě jako káně a po přiblížení spěšně odlétl. Ale může to být taky individualitou konkrétního jestřába. Při chovu před orlovkami, jiných plemen a barevných rázů byly ztráty na týdenním pořádku. Možná že orlovky vypadají atypičtěji jako jiná plemena slepic, nebo i ta jejich orlí hlava může vzbuzovat respekt. Ale také, kdybych asi nezasáhnul, možná by jestřáb nezůstal jen u pozorování. Ještě k tomu vypásání. Ty pozemky za plotem k lesu jsou moje. Musím je kosit. Jakmile bude na zahradě trávy nedostatek, otevřu brány a ohradníkovým pletivem rozšířím pastvu.
Jinak k těm různým chovatelským podmínkám. Vše má své výhody i nevýhody. Mohu v těchto přirozených podmínkách nachovat a selektovat obrovské množství drůbeže. Ale párkrát jsem již začínal znovu, hlavně díky cizím psům. A proto když se mi podaří něco pěkného, tak jsem rád, když to můžu umístit k chovatelům, co mají voliérové chovy. Taktéž při výstavě, kdy se vystavuje mladá drůbež, budou mít moji kohouti vždy horší prsa než ti, co jsou na malém prostoru. Ale to mi nevadí, protože výstavy nejsou moje hoby. Pepa
Co chovatel-to jiný výběh pro zvířata a opět, co chovatel, to jiný přístup ke zvířatům a další, co chovatel to jiné chápání a znalosti o chovatelství - a je jedno zda-li to jsou slepice, krůty, či ovečky atd.Pravdou je, že když už je to faremní chov, tak tito chovatelé jsou pod určitou kontrolou.
Konkrétně k problému -těch "plácků", nezaměňovat s volierovým chovem.Takže plácky a v nich nespočítaně drůbeže všeho druhu-to jsou koncentráky a od takových chovatelů si přivezete opravdu "lahůdky" nejen zhubožená zvířata, ale hlavně různé nákazy.Ale takový "šikovný" chovatel vám to lehce vysvětlí.Bohužel nesmíte fotit, protože jste na jeho pozemku a nesmíte ani moc šířit takkovou "pravdu" protože tito lidé jsou schopni úplně všeho!
Já osobně jsem takových plácků viděla nespočet a jen jsem si říkala-kdybych mohla vykoupit všechna kuřata nebo slepice-ihned bych to udělala.
Prostory jsou báječná věc, bohbužel někdy na to chovatel doplatí škodnou.
Co se týká volier-když je opravdu patřičně velká na určitý počet zvířat a je pravidelně čištěná, navíc splňuje určitá kriteria chovu-proč ne.Je to pochopitelně pracné a klade to časové nároky na samotného chovatele.
Bohužel v posledních 15-20 letech se zde začalo rozmáhat podvědomí-vždyť i na těc h zvířatech se nechá vydělat.Začalo to kočkama a psy, ale i přes koně. U kmoček a psů nakonec mnozí z nás vědí co se nyní děje a věřím, že i to skončí.A drůbež-to je zatím rozjeté jak na toboganu-pod heslem "až na prvním m ístě jsou peníze".Nepřeberné množství plemen drůbeže, ale také nedozírné - doslova a do písmene nákazy, ztráta imunity, ztráta typu jednotlivých plemen a tak začínámš mít např.naší českou zlatou kropenku prošlechtěnou v Německu-tak už aby jsme přemýšleli jak jí vlastně budeme ve vzorníku uvádět-stačí příklad za všechny-slepice faverolka velká-původní fr.plemeno těžšího rámce a my je zde nemáme, ale za to máme faverolky zvané německý typ.Tak to asi dopadne s veškerou drůbež ať vodní, či hrabavou.A protože když už se jede na výstavu do Německa, Rakouska, Belgie-kde je drůbež patřičně "oceněná" aniuž by tomu kvalita odpovídala, tak se nakupuje-protože to doma nemáme a to se "bude dobře prodávat".A jsme u jádra věci-líhne se kvapem od ročních slepic, kuřata se nav očkují, ale kolik se jich dožije do 6měsíců stáří a v jakém zdravotním stavu, to už vážený chovateli je na tobě a pak těch dotazů a veterináři, kteří jsou spíš na kočky a psy, tak si také moc nevědí rady a tak laboratoře si mastí kapsy.A, to, že taková drůbež by správně neměla být znovu použita do chovu-to jaksi nejde-přeci to stálo hodně peněz, času.A tak lecjaké plemeno se zmenšuje, zlehčuje, špatně nese, je špatně osvaleno atd.Troufám si tvrdit, že je málo těch, kdo trochu rozumí plemenářské práci-ono to totiž je i na internetu, ale i tak to chce vzít něco na psaní a udělat si plán, udělat si vzorec a nemusím utrácet každý roz za kohouta, vystačím si v pohodě s 8-10slepicemi a dvěma kohouty na víc e jak 5-6let.Jenže to už je v idina náv ratu financí poměrně vzdálená, ale náklady na krmeníá a péči zůstávají.
Pojďte diskutovat nad touto problematikou, ale bez osočování, za to se zamyšlením, jak zpět vrátit chovatelství v Čechách a na Moravě kvalitu a vážnost.Věřte, že u zvířat nelze nic urychlit a zjednodušit.Osobně se domnívám, že zde na iFauně je možné lépe diskutovat o problémech než na FB.
Kolie, výborný příspěvek, jako začátečník a nadšenec bez komerčních ambicí oceňuji především příspěvky bez napadání konkrétních lidi. Stačí kdyz se vypíchnou chyby a duvody, proc je to nazýváno chybou a dost progresivní je uvést nápady nejlépe ověřené vlastni zkušeností. Taky me ty "osočovačky" a "napadačky" dost odrazují od častějšího čtení zdejších moudrostí. Je to asi osud vsech diskuzí, ze konci nejčastěji pomerovanim si vlastních tentononc... Přitom by melo jít o zvířata a o optimalizaci jejich chovu jak pro ne samá, tak pro užitek a potěšeni majitele. Jo žvaním...
Zajímal by me ten chov s několika slepicemi a dvěma kohouty, jak jsi (ne bo jste..pardon..) uváděla. A at brouzdam po internetu, jak umím, o plemenarstvi jsem toho zase až tak moc nenašla.
Pepo, díky za info.
Nenapadlo mě, že zvoneček na beránkovi má až takovouhle
ochranitelskou funkci.
Pamatuju si, jak jste psal, že jestřáb proháněl nějakou slepici orlovky,
a jak jste ji našel schovanou pod břehem potoka, a že životem zaplatil
kohout, co měl být chovný, a ji chránil.
Taky jsem četl, že pohyb ovcí má útoky jestřába na slepice eliminovat,
tak mne zajímalo, zda to tak může být.
Konečně jsem se dostal k omezení počtu kohoutů. Žačali již pojímat a na slepice toho tylo moc. Vesměs mají stáří 8-9 měsíců. Také jsem vyřadil ty opravdu velké, nebo agresivní. Tyto jsem si nechal a i tak to nejsou žádní drobečkové. Pepa
Irulan:konečně se dostávám k tomu co jsem, tak trochu slíbila-omlouvám se, že to trvalo déle.Knihy jsem půjčila a tak jsem čekala na vrácení.Já léta vycházím z knihy "chov drůbeže"-autor Miloš Šatava a kol. s podnázvem /velká zootechnika/.Je to vlastně učebnice, ale v části použitá literatura je skutečně vyčerpávající materiál, který byl použit a z kterého se dál nechá pokračovat.Zajisté, že kniha samotná je z roku1984, ale nic se prakticky nemění.Bohužel dost literatury je zahraniční a u některých jsem narazila, že prostě ani za finanční obnost se nepůjčuje.Pravdou je, že v Německu musí být jedna kniha, kterou používají a toautor Warren, D.C."Breeding, New Zork,1953, Practical Poultry.Proč to celé uvádím, protože to je vlastně genetický klíč k barevným rázům, jejich šlechtění a mimo jiné i k poukázání na skutečnost, že né vždy vše jde hladce, jab by nám Němci rádi ukazovali.Před mnoha lety jsem byla v kontaktu s jistým p.Strombergem, který zanechal v Minnesotě velké tzv.drůbež muzeum, ale vydávaly se i noviny pro drobnochovatele a farmáře, kteří hlavně chovali drůbež.Domnívám se, že nyní toto převzal jeho syn.Psal i o plemenářské práci v chovu koček.Bohužel již jsem nevyužila jeho vlivu, abych výše uvedenou knihu v kopii získala.Ale domnívám se, že i tak lze dnes na vysoké škole zemědělské a i vysoké škole veterinární získat mnoho info.Já už nic v chovu orlovek neudělám, mám je jen pro své potěšení.Výstavy už také neobesílám, také tuto aktivitu již mám vyčerpanou.Měla jsem vždy ráda menší výstavy, kde opravdu byla chovatelská atmosféra a bylo to nejen o chovech, ale i o legraci.Je Nový rok-přeji všem chovatelům hlavně zdraví a hodně úspěchů s chovy i ve výstavní činnosti.
Pepa_FM
napsal(a):
Orlovka, otužilé, odolné a shánlivé plemeno. Pepa
No teda musím uznat, že jsou chodivé. Naše slípky se rozdělily rovnoměrně do dvou skupin, jedna ta kreativnější se odvážila přeletět do přístřešku za stodolou a druhá skupina stávkuje v kurníku. I jsem jim otevřel dveře na dvůr i jsem jim odmetl sníh a nadělal chodbičky po trávníku a depák, nevystrčily ani zob.
Ano, stále jsou v pohodě ať jsou mrazy, horka nebo dlouhotrvající deště. To pak nemohou ani vyletět na hřad. Pomáhám jim starou židlí ať to nemají tak vysoko. Určitě jsou odolné ale otázka je co je i výchovou. Tak samo jsou lidé otužilí nebo choulostiví. Orlovky mám z více zdrojů a to je vidět i na barevnosti snůšky. Pepa
Afrika

XXX.XXX.69.164
Zdravím Vás pane Pepo, líbí se mi Váš chovný materiál. Neměl by jste k prodeji dvě slepičky? Mám pěkného kohouta a nemám chlepičky pro další chov Orlovek. Případně bych od Vás koupil násadová vajíčka. prosím o Vaše tel. číslo, zavolal bych a domluvili bychom se na možnostech. Děkuji, s pozdravem Sid.
Afrika

XXX.XXX.69.164
Doplňuji ještě mailovou adresu hobby.drubez@gmail.com, Sid.
Orlovka pestrá nemívá ustálenou barvu. V prvním roce, co se pořádají výstavy vesměs mívá odlišné zbarvení jak v druhém či ve třetím roce, kdy se někteří jedinci snaží probělit až zbělat. Taktéž u mne u některých kmenů si někteří jedinci ponechávají původní barvu i ve vyšším věku. Já jsem se snažil upřednostňovat ty jedince, kteří si stále drží standartní vybavení a ve druhém či třetím roce jsem vyřazoval probělené slepice. Nikde jsem se o tom nedočetl, proto jsem se obrátil na ruské chovatele a ti mi sdělili, že u ruských orlovek se to tak stává. Jelikož mám většinu jedinců geneticky z východní strany tak by mne zajímalo, jestli dělám dobře když je to ruské plemeno a tyto stářím probělující jedince i jejich potomstvo vyřazuji z chovu. Na fotce jsou sestry. Pepa
Z mé nové dovezené krve orlovek pestrých, co jsem si vylíhl, mi slepičky začaly klást velmi malé vajíčka. Standart splňují tak tak. Pár kohoutů jejich bratrů jsem již rozvezl na podzim pryč. Líhnu i své kmeny tak aby všechna kuřata byla stejně stará. Ale mé orlovky ( které jsem vybíral stále z největších vajec) také kladou obří vejce. Takže hrozí ušlapání mými velkými stejmě starými kuřaty. Proto jsem vzal své slepice, které nosí velká vejce a zavezl je za těmi bratry od malovajíčkových slepic. A za rok uvidím jaký bude výsledek. Kdo je nositelem velikosti vajec. Oba kmeny jsou zcela totožné akorát v jednom jsem použil kohouty z velkých vajec na slepici s malými vejci a naopak. Pepa
No, ty křídelní značky u jednodenních kuřata nevím, el. barevné pásky se mi ztrácely, počet kuřat stejný, jen barvy neseděly a celá práce vniveč, když jsem kohouta třeba dal pryč. Křídelní značky jsem viděl jen s čísly a v jedné barvě..U barvených kuřat v jakékoliv velikosti lehce poznám kmen a kdykoliv mám přehled kolik z kterého ještě mám. a když se nějaký fanda do orlovek zastaví přes den, lehce na dálku vidím, co bych měl odchytit. U křídelních to zarůstá peřím a taky to číslo ani u kroužku v trávě na 50 metrů nevidím, když je kohoutů třeba 60 na 2 hektarovém pozemku, pro mne jsou neřešitelné.Taky když rozhodím žrádlo a vše se seběhne lepši se orientuji, který kmen lépe vyšel a kde jsou typovější a jestli volba rodičů byla dobrá. Tak bych to musel dělat s čelovkou v noci a to není to pravé a taky jsem to dělal. Nevynikne ani postava a tak celkově to nemůžu porovnat, jak když to hejno vidím přes den s barevně odlišenou konkurenci. Samozřejmě si pak úzký výběr nechávám podle čísla ch. kroužku až do dospělosti a pak si kmeny označují stejně barevným kroužkem, ale pak již nestříkám. Když ztratí barevný kroužek, dám nový ale to už mám zapsané ch, číslo. Pepa.

Dobrý den můžu poprosit o par fotek Orlovky kohouta hlavy a hřebenek?Začínam s nimi tak bych rád viděl jak ma správný hřebenek vypadat.
Děkuji Kusák.
Hřeben kohouta orlovky velké-...cca 1-2cm vysoký uprostřed proláklý, tzv.nečleněná masitá poduška z části porostlá štětičkovým peřím pevně k hlavě ležící, vous protýhlý pouze probělený, ne bílý.Ideálu těžko dosáhnete, jeďte na podzim na výstavu Klubu orlovek do Německa-Hanoveru, termín najdete na internetu, tam možná něco uvidíte, co by se k ideálu přibližovalo, ale musíte počítat, že němci "kouzlí" i s orlovkami a tak najdete na takové velké výstavě i křížence I.generace.
Jak tak sledují, tak jste už asi ve fázi pokusů.Udělejte si na jednom kohoutovi a dvou slepicích příbuzenskou plemenitbu a budete za cca 2-3 roky vědět, co to máte za křížence.Bohužel orlovky jsou dnes natolik nakřížené se zdrobnělými, že v prvé řadě to poznáte na velikosti vajíček.Kdo je nositelem velikosti vajec v tomto případě je opravdu otazník.Je to mnoho faktorů v křížení a jedině příbuzenskou plemenitbou se k nějaké té "pravdě" dostanete.Jinak když to nebudete chtít dělat, tak slepice vyřaďte a nelíhněte od nich ikdyž jhsou v barvě pěkné.Opět totiž zde hraje roli genetika.Jediné co Vám zbývá-prostě výběr buď na velikost vajec, ale až v druhém roce stáří nosnice-zde už se ovšem barva trochu maže, ale hlavně to nejdříve vyzkoušet na cca dvou slepicích.Jinak se do toho parádně zamotáte.Váš druhý příspěvek to už naznačuje.Jinak je ještě možnost dohodnout se přímo s některým ruským chovatelem a navštívit jej-asi by jste žasnul nad realitou, která je hodně vzdálená ukáízkovým foto.Ale to je u všech.U nás prakticky najdete cca jen 2-4 chovatele, kteří ovšem o tom současném "guláši" vědí a tak pochopitelně se takovým chovů vyhýbají a vůbec se jim nedivím.A, není to nic špatného, protože by se jim to jako bumerang po 2-3 letech vrátilo do chovu.
Pěkné odpoledne. Ten ideální hřeben a vous by mě taky zajímal. Nechávala jsem si dva kohouty, první skončil na pekáči. Druhého ještě mám. Dám sem také fotku vajíček a jejich váhy od slepiček líhnutých koncem května 2016.
Každý z těch dvou má klady i zápory.Faktem je, že kohout A měl dobře vyvinutý vous a dobře vous kryl laloky a ušnice, což kohout B nemá.Podle foto zase kohout B není vysoký, což by mohl s dobře vybranou slepicí dát cca 50% kvalitně vyhovujících potomků.Co se týká líhnutí, tak od loňských kuřat v žádném případě nelíhněte ikdyby měly vajíčka hmotnost.Orlovky dospívají až ve druhém roce, tedy líhněte od nich až v roce 2018 a hlavně nalíhněte kuřata do cca poloviny měsíce dubna.Musíte mít na paměti, že orlovky začínají s produkcí vajec v 9-10měsících stáří.Navíc žádná plemena drůbeže by se neměla líhnout od loňských kuřat.I přes to, že vajíčka mají hmotnost, musíte mít na paměti, že záleží na hmotnosti žloutku ne bílku a to v prvém roce je tak trochu opačně.U orlovek to platí dvojnásob.Také orlovky až v druhém roce ukazují správné zbarvení peří a také tzv. "dotahují" vyspívají i kohouti.V případě, že se v chovu objevují malá vajíčka, počkejte skutečně až na příští rok, mělo by se to zlepšit a hlavně jak jsem uvedla jde o hmotnost žloutku.V případě, že i tak zůstanou vajíčka malá musíte vsadit na genetiku a také si zjistit od koho původní kuřata máte.Orlovky jsou krásné, neopakovatelné v typu, ale také pro výběr a chov velice náročné plemeno.Ovšem chcete-li chovat orlovky jen tak pro radost, pak je lhostejné zda budou či nebudou v typu perfektní.Já již mám orlovky jen pro takové své potěšení a trochu i nostalgii na časy, kdy jsem je měla poprvé.Jsem po 4operacích kloubů a tak jsem ráda, že mohu mít alespoň takové jaké mám.Bohužel po loňských kuřatech jsem značně zklamaná, kdy jsem měla pěkné slepice, velké, kohout byl také ucházející, ale začal být agresivní, což u orlovek nesmí být a tak to co se vylíhlo je skoro až "chovatelský omyl", zklamání, ale nesháním zatím jiného kohouta, letos nic nemohu líhnout.Přeji hoidně radosti a hlavně krásné a zdravé orlovky.
Děkuji za váš názor. Kohout A skončil na víně, protože začal právě být agresivní. Měl také trochu níž nasazený ocas než tu vídám na fotkách viz foto kohout A je ten vepředu.
Jinak orlovky mám zatím jenom pro potěchu oka a konzumní vajíčka.
.kolie
napsal(a):
Hřeben kohouta orlovky velké-...cca 1-2cm vysoký uprostřed proláklý, tzv.nečleněná masitá poduška z části porostlá štětičkovým peřím pevně k hlavě ležící, vous protýhlý pouze probělený, ne bílý.Ideálu těžko dosáhnete, jeďte na podzim na výstavu Klubu orlovek do Německa-Hanoveru, termín najdete na internetu, tam možná něco uvidíte, co by se k ideálu přibližovalo, ale musíte počítat, že němci "kouzlí" i s orlovkami a tak najdete na takové velké výstavě i křížence I.generace.
Hřeben: ořechový, nepříliš velký,1-2 cm vysoký, dobře přisedlý, BEZ PROLÁKNIN a záhybů, částečně porostlý štětinovým peřím. Vyřazovací vady: VELKÝ, hrubý.
Toto je aktuální standart hřebene kohouta orlovky pestré. Je třeba používat nynější a ne to co bylo před 10 či více lety. O pár diskusí výše jsem ho tam umístil. Pepa
Jak tak sledují, tak jste už asi ve fázi pokusů.Udělejte si na jednom kohoutovi a dvou slepicích příbuzenskou plemenitbu a budete za cca 2-3 roky vědět, co to máte za křížence.
Je až úsměvné, jak se snažíte podstrčit mým orlovkám slovo kříženec. Netajil jsem se s tím, že některé nakoupené násadové vejce nebyly to pravé a v dospělosti se standartu zcela nepřibližovaly ať barvou či typem. Těžko s Vámi vést diskusi, když opomíjíte co jsem již napsal dříve. Musel bych se stále opakovat. Ano, líhnu po 3 i 4- letých slepicích a již dříve jsem psal, že pokud mám jediného kohouta či jednu až dvě slepice nové dovezené krve, kdy vám z celé várky nově dovezených vajec se vylíhne pouze toto malé množství a není jednoduché tato vejce získat, tak líhnu v prvním roce, ale to se již opakuji, protože orlovky chovám na volno, což je pro ně přirozené (ne v klecích či voliérách) a tudíž se oprávněně obávám likvidace ze strany predátorů. Vše mám samozřejmě poznačené a evidované a vím která orlovka je kterou. Pepa
Osobní a srdečný kontakt přímo u chovatele který chová to co vy, je samozřejmě to nejlepší, co existuje. Ale dnes tak samo je technika tak vyspělá, že můžete sedět doma a na monitoru sledovat a konzultovat s chovateli po celé planetě vzhled jejich opeřenců. Tím toho samozřejmě stihnu více a udělám si obrázek z více států a kontinentů. Chovaných zvířat mám značné množství a těžko od nich a rodinného domku odejít na delší dobu. Pepa
napsal(a):
Dobrý den můžu poprosit o par fotek Orlovky kohouta hlavy a hřebenek?Začínam s nimi tak bych rád viděl jak ma správný hřebenek vypadat.
Děkuji Kusák.
Nafotil jsem pár kohoutů na hřadech. Hřebeny vybírám menší a hlavně bez proláklin, když je kohout starší, tak hřeben aspoň nepřerůstá. Ty ranky mají s bojů mezi sebou. I staré slepice se nerady podřizují mladým kohoutům a také bojují. Kohouti se aspoň vyřádí a nejsou agresivní na lidi. Vousy preferuji bílé. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Nafotil jsem pár kohoutů na hřadech. Hřebeny vybírám menší a hlavně bez proláklin, když je kohout starší, tak hřeben aspoň nepřerůstá. Ty ranky mají s bojů mezi sebou. I staré slepice se nerady podřizují mladým kohoutům a také bojují. Kohouti se aspoň vyřádí a nejsou agresivní na lidi. Vousy preferuji bílé. Pepa
PANE pepo ja màm olovky len kvoli neznej polovicke robil som transfer nakupil uz chovny kmen ten obohacuje francuzke chovy ale znàsaly nutkanie manzelkino pri videni vajec doslo k tomu ze naliahla pàr kureniec hodne hodne neskoro tieto zvieratà augustovà iahen zacinaju teraz naberat dospelè tvary su tam podla mojho nàzoru dvaja kohuti coma vsak dostàva do pomykov je ich farba odca mali predpisovèho bol to stredny kohut tyto moji budu mozno atakovat tie vase ale faba su bledè ale sliepky 3 z 5 tmavè mozu kohuti stmavnut, inak boli vajcia z ktorych sa liahli pomerne hmotnostne malè ;ale predpisovej farby a tvaru, nechcel som sa im ani venovat ale ked to uz màme na dvore tak nechto sakra k dacomu aj je su to inak strasne milè sliepky màm pouzit inbreeding mozem ziskat tmavych kohutov alebo je to len moja haluz a màm si hladat na jesen tmavèho kohuta pecital som cele vlàkno uz ste tu bol asi vsetko ale màte siroko daleko najkrajsie orlovky aspon podla fotiek, velkà skoda ze ste nevystavoval v nitre na NV a vystave v4 tento rok by ste tento handicap mohli doplnit.S prianim uspesnej sezony Alexander Jakab.
Zdravím, Alexander. Já do chovu vybírám až kokrhají, pojímají a nejsou agresivní. Chudáci slepice, stalo se mi, že kohout neuměl pojímat a ani se to nenaučil. V tuto dobu je už barva hotová. Ale běžně se mi stává, že z bílého se udělá tmavý. Zapisuji si barvu i v období růstu. Kohouta se snažím mít tmavého.
Pepa
honza90
napsal(a):
Něco málo z mého chovu.
Velmi pěkné, taky něco přidám. Pepa
1.Moravia Brno 9.- 10.12.2017, velmi se mi líbila, byla krásně udělaná a velké prosvětlené prostory.
Moje orlovky pestré, i když byly vesměs ohodnoceny 92b. jsem na ně pyšný. Pepa