Dobrý den, mám nemocnou slepici. Včera jí nic nebylo, ráno normálně snesla vajíčko a teď jsem viděla čouhat zatnuté pařátky z kurníku a myslela jsem ž eje mrtvá, ale ona tak divně zaklání hlavu, zavírá oči. Nijak nereaguje. Ještě před hodinou jsem je viděla všechny a teď je v takovém stavu. Můžete někdo rychle poradit co s ní? Jen mě prosím neodkazujte n a nějaké hledání nemocí na tio asi nemám čas, vzhledem k tomu jak ji to rychle sestřelilo. Díky všem co poradí
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rychle ji zlikvidujte a zakopejte.Můýe to být Markova choroba.Co je to za plemeno a odkud je máte?.

michuela
napsal(a):
Dobrý den, mám nemocnou slepici. Včera jí nic nebylo, ráno normálně snesla vajíčko a teď jsem viděla čouhat zatnuté pařátky z kurníku a myslela jsem ž eje mrtvá, ale ona tak divně zaklání hlavu, zavírá oči. Nijak nereaguje. Ještě před hodinou jsem je viděla všechny a teď je v takovém stavu. Můžete někdo rychle poradit co s ní? Jen mě prosím neodkazujte n a nějaké hledání nemocí na tio asi nemám čas, vzhledem k tomu jak ji to rychle sestřelilo. Díky všem co poradí
Nepožrala někde něco, co fakt neměla sežrat?

Vážně to vypadá na Markovou chorobu, to je na okamžitou likvidaci, je to virové herpetické onemocnění a postihuje postupně celý chov, já musel vloni takhle kvůli jedné slepici zlikvidovat celý chov hedvábniček.
napsal(a):
Rychle ji zlikvidujte a zakopejte.Můýe to být Markova choroba.Co je to za plemeno a odkud je máte?.
No já jsem ji zabila, vykuchala a neměla žádné známky nemoci na játrech ani nic jinýho jsem neobjevila. Je to normální hybridka z drůbežárky mám je 2 měsíce. Tak jsme ji dala zatím do lednice. myslíte že to třeba nemohl být infarkt?
napsal(a):
Nepožrala někde něco, co fakt neměla sežrat?
Já mám drůběž v oploceném výběhu-sadu(4500 m2) a jediné co může sníst je krmení kachnám, zrní, skořápky, šrot, apod nic jiného tam není a nikdo tady nechodí jsme sice ve vsi, ale taková polosamota, aby mi je někdo otrávil.
Helča
napsal(a):
Takovou slepici bych v žádném případě do lednice a už vůbec na polévku NED8VALA !!!!!!!!
No já volala paní co jich má 100 a ta mi řekla, že jestli budou játra OK a žádny jiný divný věci na ní nebudou tak je to v pohodě, tohle jsou moje první pipiny, takže nemám žádné zkušenosti, proto jsem jí poslechla. Navíc mezi zadáním příspěvku a 1. odpovědí uplynula skoro hodina a půl a já prostě nečekala. Volala jsem vetovi, ale ten byl nedostupný tak jsem improvizovala. No nebudu to riskovat a poletí. Jen mě ještě napadlo, kdybych ji uvařila kočkám, tak by to zas tak vadit nemuselo, ne? Lednici umeju a bude zase čistá.

Dívala jste se jí do volete a do žaludku?Při otravě by byly znatelné změny.Pozorujte i ty ostatní.Případně jim dejte do vody glukozu.Ale i tak jak jsem psala tipovala bych to na Markovu chorobu.
napsal(a):
Dívala jste se jí do volete a do žaludku?Při otravě by byly znatelné změny.Pozorujte i ty ostatní.Případně jim dejte do vody glukozu.Ale i tak jak jsem psala tipovala bych to na Markovu chorobu.
Ano pitvala jsem poctivě v žaludku měla šrot, zrní, trávu ve voleti taksamo jen tam bylo i pár skořápek, obojí bych řekla v normálu. Žádné červíky ani nic podobného jsem nenašla. Prostě na první pohled zdravá slepice. Měla v sobě spoustu oranžových žloutků, sádlo taky žlutavé nebylo ho moc, kůže taky nažloutlá z pastvy, ne jako z krámu běloba, trus v pořádku, prostě vypadala v nejlepší kondici. No kočkám ji uvařím, to zabije jakékoliv viry a holky budu sledovat, nerada bych, aby mi to vymřelo všechno. Pro jistotu jim vyčistím ještě kurník a jen nevím můžu desinfikovat savem? Samozřejmě rozředěným?

napsal(a):
http://cs.wikipedia.org/wiki/Markova_nemoc
Mě tohle na markovu nemoc přijde strašně rychlé, když slepice byla ještě ráno v pohodě. Zadavatelko, při markově nemoci byste našla nervy co vedou do nohou jako špagáty, fakt tlusté a zanícené.
Jestli takhle ležela, nožky nahoře, tak prostě už umírala, ale na co? Třeba jí opravdu trefilo.
napsal(a):
Mě tohle na markovu nemoc přijde strašně rychlé, když slepice byla ještě ráno v pohodě. Zadavatelko, při markově nemoci byste našla nervy co vedou do nohou jako špagáty, fakt tlusté a zanícené.
Jestli takhle ležela, nožky nahoře, tak prostě už umírala, ale na co? Třeba jí opravdu trefilo.
nohy jsou taky v pohodě. Ještě jsem si vzpomněla měla jedno křídlo jakoby volné, že až jakoby viselo a druhé u těla

michuela
napsal(a):
nohy jsou taky v pohodě. Ještě jsem si vzpomněla měla jedno křídlo jakoby volné, že až jakoby viselo a druhé u těla
Tak to ale odpovídá Markově chorobě, přesně takhle to bylo u mých hedvábek, přestala chodit, jednu nohu dopředu, druhou dozadu, křídlo svěšené. jedinou 100% jistotu byste měla u vyšetření veterinářem, ikdyž nevím, z čeho bral vzorky, asi z krve.
napsal(a):
Tak to ale odpovídá Markově chorobě, přesně takhle to bylo u mých hedvábek, přestala chodit, jednu nohu dopředu, druhou dozadu, křídlo svěšené. jedinou 100% jistotu byste měla u vyšetření veterinářem, ikdyž nevím, z čeho bral vzorky, asi z krve.
Ale ta moje neměla každou nohu jinam, spíš jakoby zatnuté v pěst, ale ne nějak křečovitě, byla taková vláčná jak hadrová panenka. No byla bych radši kdyby ji trefilo, a nebyla to ta Markova choroba. Nevím jak bych dezinfikovala celý výběh cca 4500 m2. Kurník vyčistím snadno, ale holky mi couraly i do kachníku a to máme ještě rozestavěnou kurdolu, kde bude později veškeré chovné opeřené zvířectvo a současný kurník, husník,krůtník a kachník budou jen sezonní, protože nejsou zateplené.
když ste ji pitvala mohla jste kouknout krční a hlavovu oblast zda li tam nemá nějakou traumu (mechanické poškození) mohlo se stát že si někde ublížila nebo něco na ní spadlo co ji narušilo míchu a proto nereagovala popis pitvy i když hdně slabý ale splanchnlogicky dle popisu asi zdravá takže to nebude virové ani bakteriálni onemocnění ale nejspš to co jsem opsal ... nevšimla ste si nějakých hemoragii (krvácenín)?
matus111
napsal(a):
když ste ji pitvala mohla jste kouknout krční a hlavovu oblast zda li tam nemá nějakou traumu (mechanické poškození) mohlo se stát že si někde ublížila nebo něco na ní spadlo co ji narušilo míchu a proto nereagovala popis pitvy i když hdně slabý ale splanchnlogicky dle popisu asi zdravá takže to nebude virové ani bakteriálni onemocnění ale nejspš to co jsem opsal ... nevšimla ste si nějakých hemoragii (krvácenín)?
Na krku a hlavě neměla žádné modřiny ani rány, krom těch ode mě. Stejně ji už snědly kočky, ostatní nejeví známky nemoci. Tak doufám, že další mord nebude.