Líheň Stránecká Zhoř

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2012 20:00
ildika

XXX.XXX.1.30

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - kupoval si letos někdo kuřata české zlaté kropenky z této líhně? Jaké máte zkušenosti?
Objednala jsem si 20 kuřat a v polovině května jsme si pro ně přijeli. Paní Havelková sama říkala, že mají hodně objednávek, které ani nestačí pokrývat. Kuřata se mi právě nezamlouvala - většina z nich měla přimhouřené oči a některá měla i průjem, jak jsem zjistila už v autě. Doufala jsem, že je z toho nějak dostanu, ale do týdne mi polovina kuřat pošla (velký podíl na tom měla jistě i dlouhá cesta autem - bylo strašné vedro. Jak jsem ale už napsala, kuřata nevypadala dobře už na místě.)
Teď už mají cca 1,5 měsíce. Přibližně 5 z nich je pěkných, ostatních 5 silně zaostalých v růstu i ve vývoji. Podotýkám, že mám ještě svoje kuřata, asi o 5 dní starší. Rozdíl mezi nimi je markantní.
Paní Havelková na mě udělala dobrý dojem, zdá se mi ale, že kvůli letošnímu nedostatku kuřat byla použita násadová vejce i od nekvalitních kusů.

28.6.2012 22:41
renďák

XXX.XXX.69.43

ildika napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - kupoval si letos někdo kuřata české zlaté kropenky z této líhně? Jaké máte zkušenosti?
Objednala jsem si 20 kuřat a v polovině května jsme si pro ně přijeli. Paní Havelková sama říkala, že mají hodně objednávek, které ani nestačí pokrývat. Kuřata se mi právě nezamlouvala - většina z nich měla přimhouřené oči a některá měla i průjem, jak jsem zjistila už v autě. Doufala jsem, že je z toho nějak dostanu, ale do týdne mi polovina kuřat pošla (velký podíl na tom měla jistě i dlouhá cesta autem - bylo strašné vedro. Jak jsem ale už napsala, kuřata nevypadala dobře už na místě.)
Teď už mají cca 1,5 měsíce. Přibližně 5 z nich je pěkných, ostatních 5 silně zaostalých v růstu i ve vývoji. Podotýkám, že mám ještě svoje kuřata, asi o 5 dní starší. Rozdíl mezi nimi je markantní.
Paní Havelková na mě udělala dobrý dojem, zdá se mi ale, že kvůli letošnímu nedostatku kuřat byla použita násadová vejce i od nekvalitních kusů.

Dobrý den, co se týče kropenek, tak je to běh na delší trať. Co se týče kuřat, tak díky poměrně úzké příbuzenské plemenitbě celého plemene nejsou kuřata většinou zdaleka tak odolná, jak se mnozí domnívají. Tento problém jsem též řešil několik let, vlašky, brahmánky, velsumky,.. vše se mi dařilo, ale u kropenek pokud nebyl úhyn, tak vždy bylo několik jedinců, kteří zaostávali v růstu o cca polovinu oproti svým "vrstevníkům" téhož plemene. Problém je ale v tom, že osobně si kupuji do chovu kusy od předních chovatelů těchto slepic a i tak se to nelepší, takže to není chyba jedinců, ale pomalu mi přijde, že se z toho stává vlastnost tohoto plemene. Je však třeba dbát důraz na to, že jakmile je horší genofond populace, což u češek nezpochybnitelně je, jsou pak tito jedinci vnímavější na různá onemocnění. Velkým problémem je kokcidióza a řekl bych, že to byl i Váš případ, na malých kuřatech se to mnohdy ani nepozná, najednou kuře začne chřadnout, svěsí křídla, pospává ve stoje a bez včasné pomoci umírá.

29.6.2012 00:53
ildika

XXX.XXX.1.30

Děkuji za opdověď. :-)
Ohledně kuřat - loni jsem si objednala násadová vejce č. kropenek od pána z Prahy, kuřata se vylíhla všechna a byla velmi pěkná. Je pravda, že některé kusy nemají úplně výstavní zbarvení, jsou mezi nimi ale pěkně zbarvené. Všechny byly odmalička silné a zdravé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík