Dobrý den. Chtěl bych prosím poradit jak co nejšetrněji a nejefektivněji přistříhnout křídla leghornkám. Slepice mám asi 7 měsíční, snášejí po jednom vejci denně a daří se jim dobře. Jen jsou čím dál víc drzejší a létají jak divé. Jak jim správně zastříhnout křídla abych je nezranil a zároveň měl jistotu, že již nebudou poletovat kam se jim zlíbí ?
Druhý dotaz se týče jejich hlasových projevů. Dost často ráno se projevují opravdu dost hlasitě a dožadují se vypuštění ven aby mohli spustit svoje letecké akrobacie. Předpokládám, že pomůže přistřihnutí křídel a vymezení výběhu, ale stejně se chci zeptat obecně k těmto hlasitým projevům, jaké s tím máte kdo zkušenosti. Řvou snad víc jak kohout...
Děkuji.
I slepice jsou dost hlučné stejně jak kohouti kohout navíc jen kokrhá. Stříhání křídel není tolik učinné některé slepice se naučí šplhat protože mohou ustřihlé křídlo rozevřít. Prodávají se křídelní spony ale je to zbytečné stačí jen na jedné straně zagumičkovat ruční letky a je pokoj slepice stratí rovnováhu při letu a nikdo nic nepozná a vypadají pořád jako fešandy
Já s tím mám zkušenosti asi 20tileté. Gumička se dá do první třetiny až poloviny ručních letek a co nejpevněji-dorostlé peří je vlastně mrtvý keratinový útvar takže ji to nebolí tak nemějte strach. Jak se to nechá volné tak to stratí nebo zsi zobákem sundá. Občas gumička praskne ale vy to spravidla zjistíte dřív než slepice že zas může lítat. V období přepeřování je lépe gumičku sundat a jak je křídlo plně opeřené zase dát. U mladých slepic se gumička může dát jen na plně vyvinuté letky-né na ješte roustoucí takže např teď můžete klidne 3,4 poslední letky nechat volné. Všeobecne se i lehká plemena druhým rokem v lítaní sklidní=dospějí, ztěžknou ale některé silné rebelantky s tím nepřestanou![]()
PS: Až budu mít foťák tak zkusím nafotit jak to má vypadat.
Ono se to většinou hlídá samo, gumička spadne i s peřím ale samozřejmě je to o kapku náročnější na chovateluv čas. Zase ale estetická hodnota zvířete je mnohem vyšší než po stříhání. Když už stříhat tak jsem taky jen pro ruční letky ale né celé křídlo- S prominutím to vypadá hrozně a je to metoda našich babiček ale každý tak jak mu to vyhovuje. Já osobně na slepice nůžky neberu
frikmon
napsal(a):
Já s tím mám zkušenosti asi 20tileté. Gumička se dá do první třetiny až poloviny ručních letek a co nejpevněji-dorostlé peří je vlastně mrtvý keratinový útvar takže ji to nebolí tak nemějte strach. Jak se to nechá volné tak to stratí nebo zsi zobákem sundá. Občas gumička praskne ale vy to spravidla zjistíte dřív než slepice že zas může lítat. V období přepeřování je lépe gumičku sundat a jak je křídlo plně opeřené zase dát. U mladých slepic se gumička může dát jen na plně vyvinuté letky-né na ješte roustoucí takže např teď můžete klidne 3,4 poslední letky nechat volné. Všeobecne se i lehká plemena druhým rokem v lítaní sklidní=dospějí, ztěžknou ale některé silné rebelantky s tím nepřestanou![]()
PS: Až budu mít foťák tak zkusím nafotit jak to má vypadat.
Děkuji za rady. Zkusím nejprve gumičkování - pokud pošlete to foto budu rád.
frikmon
napsal(a):
Ono se to většinou hlídá samo, gumička spadne i s peřím ale samozřejmě je to o kapku náročnější na chovateluv čas. Zase ale estetická hodnota zvířete je mnohem vyšší než po stříhání. Když už stříhat tak jsem taky jen pro ruční letky ale né celé křídlo- S prominutím to vypadá hrozně a je to metoda našich babiček ale každý tak jak mu to vyhovuje. Já osobně na slepice nůžky neberu
Hlavně že neleze k sousedum a nezanáší tam,což mi dělali 14 dní
A hybrid na výstavu nejde tak oco jde
ponka1
napsal(a):
Prostě si myslím,že tý slépce to vadí když má zagumičkované letky,že jí to stahuje upony brk uplně jinak než jí to vyrostlo,prostě to cítí,jaky by jste cítil špatně utažený culík a ten taky nemáte pul roku,howg
Já si to prostě nemyslím já to vím a mám to odzkoušené už 20ti letou praxí že je to zcela v pohodě. A vaše blé svědčí o vašem IQ které je asi moc velké a tak vám brání zpracovat radu nebo názor někoho jiného. Ostatně sem se už o tom přesvědčil na výstavě ve Mšeně u těch klecí s Kingama. To je vaše věc a vašim hybridkám si ustřihněte třeba ocas u samé kloaky