Dobrý den, chci se zeptat, pořídili jsme nového kohouta k našim leghornkách. Je mladý a jedna na něj zaútočila, ostatním je to jedno. Zvyknou si na nového kohouta nebo zapadne spíš on mezi ně? Dá se to slepici nějako vysvětlit že tam je někdo nový nebo s ní budou problémy - je to slepice, která každé ráno straně remcá, chodí kolem kukaní a řve a při tom víceméně bych řekal že nesnáší.
A to si ještě máme přivést kvočnu - bude problém aby ji přijali do stádečka? Kdy je dobré ji ke stádu vypustit, přes den nebo v noci.
Mám strach, že nové dva kousky stádečko nepřijme, ikdyž by legornka měla mít mírnou povahu.
kitty87
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, pořídili jsme nového kohouta k našim leghornkách. Je mladý a jedna na něj zaútočila, ostatním je to jedno. Zvyknou si na nového kohouta nebo zapadne spíš on mezi ně? Dá se to slepici nějako vysvětlit že tam je někdo nový nebo s ní budou problémy - je to slepice, která každé ráno straně remcá, chodí kolem kukaní a řve a při tom víceméně bych řekal že nesnáší.
A to si ještě máme přivést kvočnu - bude problém aby ji přijali do stádečka? Kdy je dobré ji ke stádu vypustit, přes den nebo v noci.
Mám strach, že nové dva kousky stádečko nepřijme, ikdyž by legornka měla mít mírnou povahu.
Na kohouta si zvyknou ze začatku ho budou asi klovat.A jak je starý ten kohout?Možná si udělá pořádek sám A s tou kvočnou podle mě ji budou bít bo uvidí,že kvočí
Je ještě dost mladý, takže se může stát , že se zpočátku bude v novém prostředí proti dominantnějším slepicím hůře prosazovat, ale pokud to nebude nějaký ťulpas, tak to bude ok.(Koupil jsem jednou faveroláka a ten zůstal několika slepiceím v hejnu natrvalo podřízen.)
Jo a ještě: ptáci žijí v hejnech.
Pupčin

XXX.XXX.54.33
Zdravím, prosím o radu. Mám 8 ročních slepic (3 amroxs a 5 zlatá kropenka), chtěla bych k nim přidat kohouta, který má 4-5 měsíců. Jedna z amroxsek se stará o 3 třítýdenní kuřata a druhá teď začíná kvokat. Můžu k nim toho kohouta dát, nebo by mohl těm kuřátkům ublížit?
Jde o to, že kohouty mám zvlášť na výkrm, které již potřebuji porazit a jednoho bych chtěla nechat a k holkám ho přidat, protože se mi objevily dvě kvočny a tak bych chtěla vlastní odchov a ne jen z podstrčených vajec...
Ne-chovatel

XXX.XXX.186.194
Hele Koldo, ahoj. Měl bych dotaz.
Zdrobnělá plemena mají často zachovanou kvokavost, takže o líhnutí vlastního nebývá nouze, takže předpokládám, že budeš alespoň jednou ročně líhnout, kdo by neustále odkvokával. A ty píšeš že máš normální slepice a zakrslého kohouta...
Už se někdy vylíhlo něco z těch vajec od normální slepice, pojímané tím kohoutem od zakrslých slepiček? U nás to tak mívá jeden pán taky, ale ještě nikdy nic. Myslím, že by mohlo jít i o mechanický problém, kdy kohout ejakuluje příliš vysoko na záda. Nebo prostě taková kuřata nemají být.
Díky za reakci.
Pupčin

XXX.XXX.54.33
Dobrý den, prosím nemáte někdo zkušenost, kdo byste mi mohl poradit na můj dotaz výše...ublíží nový kohout kuřatům nebo ne? Nebude nový kohout otravovat kvočnu? Děkuji...
Zkušenosti máme. Ale odpovědět vám není snadné.
Páč do hlavy daného kohouta nikdo nevidí.
Já mám jednoho a ten kvočnu s kuřaty chrání, jiný je kloval.
A zase ten hodný, když kvočna kuřata opustí, tak on je klove.
Takže je chrání jenom s kvočnou. Druhý kohout si kuřat vůbec nevšímá.
Třetí kohout klove všechno, i lidi. Některý útočí i na kočky...
Prostě univerzální rada pro vás NEEXISTUJE.
Záleží, jak velká plocha to je, zda budou neustále spolu, nebo si může
jít každý po svém, rozptýlit se... Rozhodně je lepší mít co největší kuřata,
než to začnete zkoušet.
Jinak k těm češkám si sežeňte shodného kohouta a můžete líhnout
čistokrevně, ne?
Nějaké klování je čistě výchovné, jiné je tyranizující - to těžko odhadovat předem.
Taky musíte mít pozorovací talent a vhodný úsudek. A dost času.
Pupčin

XXX.XXX.54.33
Mooc Vám děkuji za perfektní odpověď. Máte pravdu, mohlo mě tohle napadnout dříve, že to asi bude kus od kusu a bude velmi těžké dát mi odpověď. Zkusím ho tam dát až budou kuřátka odrostlejší a uvidíme, při nejhorším půjde na pekáč. Ke kropenkám kohouta zatím nechci...to plemeno je mi po zkušenostech s těmi mými celkem nesympatické (jediné jejich plus je, že to je naše národní plemeno)...v porovnání s těmi amrokskami jsou ty kropenky hloupé a neustále vyděšené...
Pokud on bude v novém prostředí, tak bude trochu v "nevýhodě".
Tj. by je nutně klovat nemusel. Rozhodně je to lepší situace, než opačný příklad:
- máte kohouta a slepice, spolu si spokojeně žijí, najednou tam přidáte kuřata
1. kohout je může brát jako "narušitele" a vrhnout se na ně
2. kuřata budou v novém, neznámém prostředí, nemají nakoukány únikové cesty,
hierarchie hejna je jim prozatím neznámá, jsou vysílená transportem, žíznivá atd.
Nejlepší je sledovat, jak to všechno u slepic funguje.
Přidám nové slepice do původního hejna, původní je klovou, nové jsou upozaděné,
přidám další nové slepice, původní je neklovou, a ty dříve nové, co byly upozaděné,
jsou najednou nad nimi dominantní a klovou je. Ty původní mají na tu "špinavou práci"
- klování - ty své agenty, které předtím klovaly ony. A takhle se to pořád opakuje,
jakmile není hejno jednotné a sestavené naráz - naráz přidané do nových podmínek.
Jakmile budou dorůstat kuřata, budou je klovat ty upozaděné a kuřata budou klovat
mladší kuřata a furt tak dokola. Píšu tedy o zkušenostech s jedním plemenem,
nemám zkušenosti s jinými plemeny a ani je neplánuji získávat.
No, češky jsou hezké a české, ale tím to opravdu končí.
Pupčin
napsal(a):
Mooc Vám děkuji za perfektní odpověď. Máte pravdu, mohlo mě tohle napadnout dříve, že to asi bude kus od kusu a bude velmi těžké dát mi odpověď. Zkusím ho tam dát až budou kuřátka odrostlejší a uvidíme, při nejhorším půjde na pekáč. Ke kropenkám kohouta zatím nechci...to plemeno je mi po zkušenostech s těmi mými celkem nesympatické (jediné jejich plus je, že to je naše národní plemeno)...v porovnání s těmi amrokskami jsou ty kropenky hloupé a neustále vyděšené...
No jestli jsou kropenky vyděšené, tak je musí někdo, něco plašit.
A nemůžete srovnávat plemeno polotěžké a lehké. Ale ochočit se dá i plemeno lehké.