ahojjte,ako krmite?kde robim chybu?
je dobre miesat krmnu zmes so srotom ?
ja mam 45hydiny, su to dominant. 5su 2rocne, 9surocne a 30su 7,5mesacne30tyzdnove.
maximalne som mal na den 12vajicok
RANO
krmene su
0,7kg srotu
0,5kg zmesky
0,1g vapna
Vsetko zmiesam spolu rano podavam o6az6:30 podla toh ako vstanem
Pred obedom okolo 10:30 az 12:00
im davam michanicu s prachom co nezjedli, uhorkou,mrkvou, ak to malo spapaju tak im dam pokosenu travu,melon
ku Veceru
okolo15:00az17:00 podla toho kedy mam cas im davam cele zrno na den ho zozobaju 0,8az1.3 kg
ale sliepocky sa nenesu dobre. robim si aj evidenciu
misssssko
napsal(a):
ja mam 45hydiny, su to dominant. 5su 2rocne, 9surocne a 30su 7,5mesacne30tyzdnove.
RANO
krmene su
0,7kg srotu
0,5kg zmesky
0,1g vapna
im davam michanicu s prachom co nezjedli, uhorkou,mrkvou, ak to malo spapaju tak im dam pokosenu travu,melon
ku Veceru
okolo15:00az17:00 podla toho kedy mam cas im davam cele zrno na den ho zozobaju 0,8az1.3 kg
Ja by som dal iba zmesku, ale inak dobré.
misssssko
napsal(a):
RANO
krmene su
0,7kg srotu
0,5kg zmesky
0,1g vapna
ku Veceru
Podle mne je te smesky malo. Na jednu dominant slipku pocitejte cca 120g, tedy na 45 je to neco pres 5 kg smesky denne. Ke smesce nedavejte uz kukuricky srot, aby vam moc netucnely, snad jedine psenicny. Potom vam tam chybi vic nejake zivocisne slozky - tvaroh, kysele mleko apod....
ved jasne ale bojim sa im davat viac zmesky aby som neprerabal na vajciach, zeleneho maju kazdy denaj cervikoch si mozu nazbierat- ak by som zmesku nedaval vobec tak by som nemal ziadne vajce?
teraz potrebujem cca 4-5vajcia na den aby sam zaplatili naklady na45kusov hydiny aj s kohutom.
ak by som krmil zmeskou tak to budem potrebovat na den 9-10vajicka aby sa mi to vratilo.
ja prave ze zmeskou ani nechcem krmit aby to boli bio.
ak boli horucky u nas30-37stupnou tak dost sliepky hnackovali, ale teraz ked je chladnejsie 15-23stupnou tak ziadna hnacka nieje.
Pred par dnami sa prebehla lasicka po dvore, psi a macky ju nahanali. krast vajcia nemohla, mohla ich zostresovat.
a tiez pred tyzdnom som objavil u nich vsi. ale urobil som napravu vsetko som vystriekal aj kurky hniezda hradi a uz to nemaju.
moja otazka na vas je chovatelia budu sa niest ked upne vysadi zmesku a bude len srot, zrno a zelene? zbytky s kuchyne nedavam.
myslite ze sa roznesu a budem mat niekedy 25vajicok na den? aby som si mohol dovolit im kupovat aj nieco naviac.
bo len porazeny pripravok na vsi 8,8euro nechcem na tom zarabat je to konicek ale zas nechcem do toho cickat peniaze.len prerabka kurnika ma stala 400euro
zula
napsal(a):
Podle mne je te smesky malo. Na jednu dominant slipku pocitejte cca 120g, tedy na 45 je to neco pres 5 kg smesky denne. Ke smesce nedavejte uz kukuricky srot, aby vam moc netucnely, snad jedine psenicny. Potom vam tam chybi vic nejake zivocisne slozky - tvaroh, kysele mleko apod....
ak by som daval iba zmesku ako vravis tak na den potrebujem aby zniesli 22-25vajicok aby sa mi vratili naklady.
tak take vajicka si mozem rovno kupit v kauflande po 10centov :D
Určitě ponesou víc.
Směsí nekrmím vůbec, mám 28 slepic a sbírám 18 - 20 vajíček denně. v zimním období je samozřejmě snáška nižší.
Krmím klasicky - pšenice, míchanice z brambor, šrotu (pšenice, ječmen, oves - žádný přesný poměr jednotlivých druhů nemám, prostě jak to zrovna naberu a dám do šroťáku), minerálů pro nosnice od Mikrop Čebín, plastin a rybí moučka. Občas dostanou nějaké přilepšení (zbytky z kuchyně, ale jen občas ) . Slepice mají velký výběh - 600 m2 - od podzimu, kdy je již sklizeno, pouštím na vedlejší zahradu (dalších 1800 m2) takže si samy nasbírají...
Pokud bych měl krmit směsí, můžu si vajíčka koupit v nejbližším supermarketu a je to jedno. Chci svoje domácí, jak se dnes s oblibou říká "bio".
To je těžké, pokud jste chtěl shánčlivější slepice, nebyl finální hybrid Dominant nejlepší volbou. Jsou prostě nastartovaní na směs. Asi je u vás dražší, u nás je 25kg za 180,-Kč
Já směskou moc nekrmím, tu kupuji jen křepelkám, slepice mám na domácím, šrotech, zbytcích a pšenici. Ale mám nosná plemena, dominanty tu mám jen dvě slepičky a u těch mi trvalo jednu sezonu je převést na normální stravu, ale stejně pokud jim dám směs, vajec je podstatně více, prostě tak byly vyšlechtěny (s málo pohybem a hodně směsky vám ponesou dvojnásob). Od 15 slepic (plymutky, wyandotky, velsumky, leghorny a dvě dominant) mám denně cca 10-12 vajec.
misssssko
napsal(a):
RANO
krmene su
0,7kg srotu
0,5kg zmesky
0,1g vapna
ku Veceru
A tak já nevím, pokud je v hejně třicet 7.5 měsíčních slípek, tak ty (i když jsou to Dominantky) nemusejí být ještě ve snášce, 5x je dvouletá, což u Dominantek může být třetí snáškový cyklus a tedy nic moc, takže to zachraňuje těch 9 ročních, a na ně je ta snáška dobrá.
Takže já bych dala čas těm mladým, místo směsky pořídila sojový šrot, a přidávala třeba kyselé mléko, místo vápna skořápky a kompletní vitaminovo-minerální směs (dávám Roboran, ale je jich víc), a do měsíce bude vajec hafo
A příště šla do takových, které dovedou lépe zpracovat "přírodní" krmi - do čistokrevných plemen
misssssko
napsal(a):
ak by som daval iba zmesku ako vravis tak na den potrebujem aby zniesli 22-25vajicok aby sa mi vratili naklady.
tak take vajicka si mozem rovno kupit v kauflande po 10centov :D
Na směsi ad libitum by 45 dominantů mělo hravě snést denně 35 vajec. Když jsme měli jen dominanty a dodržovali jsme krmný návod k danému hybridu, bylo od 10 slepic 8 vajec denně. Nesou ti málo, protože mají málo v zobáku.
Teď teprve jsem to spočítala, 45 slepic a má celkem i se směsí 2-2.5kg jádra na den, a to je šíleně málo, tolik má mých 20 slepic s tím, že mají k dispozici neomezený výběh, a k tomu brambory, těstoviny, pečivo, kyselé mléko, olej a vitamíny - a nejsou to hybridky.
Taky jsem přečetla ono přepočítávání, co do nich musíte vrážet, a že se vám to nerentuje. No, k tomu jen tolik, že si musíte vybrat, buď domácí vajíčka (slepice krmené domácí směsí, ale fakt minimálně 2x víc, než krmíte), ale bude jich méně, nebo směsí (a opět alespoň 4.5kg na den), a pak vajec budete mít víc, ale už nebudou "domácí".
amazonka01
napsal(a):
Teď teprve jsem to spočítala, 45 slepic a má celkem i se směsí 2-2.5kg jádra na den, a to je šíleně málo, tolik má mých 20 slepic s tím, že mají k dispozici neomezený výběh, a k tomu brambory, těstoviny, pečivo, kyselé mléko, olej a vitamíny - a nejsou to hybridky.
Taky jsem přečetla ono přepočítávání, co do nich musíte vrážet, a že se vám to nerentuje. No, k tomu jen tolik, že si musíte vybrat, buď domácí vajíčka (slepice krmené domácí směsí, ale fakt minimálně 2x víc, než krmíte), ale bude jich méně, nebo směsí (a opět alespoň 4.5kg na den), a pak vajec budete mít víc, ale už nebudou "domácí".
ako mam docelit aby zrali malo ja im dam stale rovnako co zostane tak urobim michanici zjedia michanici a potom ide zrno to im dam 2kg ale ak idu spat zosipem to a zostane mi urcite mnostvo to potom zapisem. do tabulky jedlo maju furt ... ma napadlo mam asi 2kg gaineru http://www.kompava.sk/sk/gainer-koktail.html nemohol by som im to dat v dakej davke? ma to bielkoviny ale dost cukrov co je energia. skor na zimu :D
asi tyzden som im prisviecoval na 1,5hodky od polnoci . ale na znaske sa to dajak neukazalo, tak uz to nerobim.
misssssko
napsal(a):
ako mam docelit aby zrali malo ja im dam stale rovnako co zostane tak urobim michanici zjedia michanici a potom ide zrno to im dam 2kg ale ak idu spat zosipem to a zostane mi urcite mnostvo to potom zapisem. do tabulky jedlo maju furt ... ma napadlo mam asi 2kg gaineru http://www.kompava.sk/sk/gainer-koktail.html nemohol by som im to dat v dakej davke? ma to bielkoviny ale dost cukrov co je energia. skor na zimu :D
asi tyzden som im prisviecoval na 1,5hodky od polnoci . ale na znaske sa to dajak neukazalo, tak uz to nerobim.
Tak tohle už nechápu vůbec, proč chcete docílit, aby žraly málo (a zároveň mají více snášet), když už teď málo žerou. Podle toho, že jim sekáte trávu usuzuju, že mají relativně malý omezený výběh, kde teda červíků už moc nenajdou - chybí bílkoviny a fest, k tomu mají poloviční dávku jádra, než mají mít.
Jak jsem psala, osobně bych vynechala směs (i za cenu, že vajec nebude tolik, co u hybridek garantují), ráno dala 1.5kg pšen. šrotu, 1/4 kg sojového, vařené brambory, tvaroh, nebo maso, do toho olej a vitamíny jako vlhkou míchanici, a po obědě jim dala 3kg pšenky. To je podle mě dostatečná dávka pro 45 nosnic.
Pokud jim chcete svítit, tak se svítí před rozedněním, ale v době, kdy se den už skutečně zkrátí, což teda v srpnu není ani omylem.
Gainer můžete přidat, ale opatrně, aby slípky neztloustly
marcell
napsal(a):
Tiež by som sa chcel opýtať ako často sa dáva sliepkam kyslé mlieko a aká kombinácia zrnovín je pre ne najlepšia. Mám totiž prístup k prosu, sóji, kukurici,pšenici,jačmeňa,repky,hrachu,slnečnice,ovsu.Viete niekto koľko uhličitanu vápenatého ide do šrotu?
Uhličitan vápenatý ve šrotu není žádný a v krmné směsi je to vždy rozepsané, liší se to od výrobce. Kyselé mléko dávám slípkám denně (od týdne stáří), buď jako takové, nebo syrovátku, zbytky tvarohu, jogurtu, prostě co zrovna je.
Ječmen mi slípky nežerou, jen malé procento jako šrot (když je toho moc, odmítnou i míchanici), řepku bych dávala velmi úpsorně, je mastná a hrozí průjem, dtto slunečnice. Pšenice by měla tvořit většinovou dávku, k ní pak je možné sojový šrot, ovesný šrot/vločky, trochu hrachu a minimum olejnatých semen (ale pokud máte, tak v zimě jako když je najdete, jen to nepřehnat).
Ale třeba poradí krmivářský odborník, já dávku sestavovala podle starých knih a moudřejších chovatelů.
amazonka01
napsal(a):
Tak tohle už nechápu vůbec, proč chcete docílit, aby žraly málo (a zároveň mají více snášet), když už teď málo žerou. Podle toho, že jim sekáte trávu usuzuju, že mají relativně malý omezený výběh, kde teda červíků už moc nenajdou - chybí bílkoviny a fest, k tomu mají poloviční dávku jádra, než mají mít.
Jak jsem psala, osobně bych vynechala směs (i za cenu, že vajec nebude tolik, co u hybridek garantují), ráno dala 1.5kg pšen. šrotu, 1/4 kg sojového, vařené brambory, tvaroh, nebo maso, do toho olej a vitamíny jako vlhkou míchanici, a po obědě jim dala 3kg pšenky. To je podle mě dostatečná dávka pro 45 nosnic.
Pokud jim chcete svítit, tak se svítí před rozedněním, ale v době, kdy se den už skutečně zkrátí, což teda v srpnu není ani omylem.
Gainer můžete přidat, ale opatrně, aby slípky neztloustly
ide oto ze oni viacej nezozeru , kupim im tvaroch a uvidim, co to urobi. ja som sa docital ze svieti sa 4-5hod v tmavej periode pred zacatim svetlej periody. ze svietit sa moze hoc kedy.
Poskytnutie 1h30 až 2 h svetla ako doplnok k svetelnému režimu v strede tmavej periódy pomôže zvieratám
dosiahnuť správnu živú hmotnosť tým, že im umožní dodatočný príjem krmiva (“polnočné kŕmenie”).
1h30 až 2h00 svetla v strede tmavej periódy
Táto technika sa široko využíva. Napomáha príjmu krmiva a rastu na začiatku znášky. Zavedenie 1h30 až 2h00
svetla v strede „noci“ nenarušuje normálny svetelný režim. Tento program môžeme zaviesť podľa potreby na
začiatku znášky (obyčajne od 5 % znášky) a môžeme s ním skončiť kedykoľvek bez ovplyvnenia produkcie. Sliepky
nevnímajú skončenie tohto programu ako skrátenie svetelného dňa
Princíp techniky :
- Svetlá je treba zažať asi 3 hodiny po ich zhasnutí. Je možné to skončiť okolo 30. týždňa veku, ak je živá
hmotnosť a príjem krmiva na štandardnej úrovni.
- Program môže byť udržiavaný počas celého obdobia znášky.
- Ak s ním skončíme v 30. týždni, môžeme s ním znova začať v 45. týždni veku, kvôli zníženiu zhoršenia kvality
a sfarbenia škrupiny na konci znášky. Cieľom jeho zavedenia na konci znášky nie je zvýšiť príjem krmiva, ale dať
sliepkam možnosť konzumovať vápenec (zdroj vápnika) v dobe tvorby škrupiny.
- V horúcom podnebí, alebo počas horúcich dní, znižuje nočné svietenie/kŕmenie nepriaznivý vplyv horúčavy
podporou príjmu krmiva v chladnejších podmienkach.
Nojo, když vy na to jdete hrozně vědecky, a na to nejdůležitější jste zapoměl, totiž na to, že slepice nese zobákem. A když nedostane to, co má, tak prostě neponese, i kdyby měla o půlnoci světelnou šou
To jednak, druhak tu pořád hraje roli věk vašich slepic. 7.5 měsíční slípky u spousty plemen vůbec ještě nenesou, u dominantek už nést mohou, ale zase by to chtělo více a jiné krmení. Ty dvouleté už opravdu mohou být vynešené. Takže i tohle bude důvod toho, že se vám chov nerentuje.
Ani já to moc nechápu, buď musíte dát víc směsky nebo zrna, šrotu a živočišné bílkoviny (popř. soju). I kdybych spočítala 5kg směsky na den za průměrnou cenu 25kg / 10 euro, tak máte denně cca 35 vajec x 0,10 centů což znamená že za náklady 2eura denně máte vejce v hodnotě (bráno vaše srovnání s kauflandem, dle mne jsou domácí nesrovnatelné) 3,5euro, takže pořád jste v plusu...
na jednej stranke som sa docital
Množství denní krmné dávky:
Denně by měli nosnice dostat cca 40 – 60 g obilovin a štavnaté doplňky, při kompletní krmné směsi je to množství na dne okolo 120 g.
http://chozadru.wbs.cz/KRMENI.html
takze moje sliepocky jedna normalne ale len nenesu :D
misssssko
napsal(a):
Denně by měli nosnice dostat cca 40 – 60 g obilovin a štavnaté doplňky, při kompletní krmné směsi je to množství na dne okolo 120 g.
No vidíte, a jiné prameny uvádějí 100-120g jádra na slepici a den. Ale to nevadí, vy to jistě děláte dobře a vaše slípky jsou jen líné a nebo mají nějakou nemoc. Hoonem do nich nacpat nějaké to léčivo (teda pokud nebude drahé), určitě se pak roznesou jako divé
Omlouvám se za sarkasmus, ale tady je fakt na místě. Vy máte problém, ale navrhované řešení (více krmiva) vy neberete, protože na jednom webu je to jinak, a jen vaše slepice to nechtějí pochopit. Takže to není vaše chyba, ale těch bídných slepic, které neumí číst a neví, že mají snášet při téhle dávce.
Tak snad jen popřát hodně úspěšných let
misssssko
napsal(a):
Asi jste stále nepochopil, že máte finální hybrid dominant, který má určité nároky. A tím nejdůležitějším je výživa. Vy myslím ani poradit nechcete, hledáte chybu ve slepicích. Prostě při jednoduchém počtu krmíte MÁLO a proto máte málo vajec. Možná bude opravdu lepší slepice prodat a vejce kupovat v tom Kauflandu, komu není rady........
Doporučená péče o nosnice Dominant
Základním doporučením pro sub-optimální extenzivní, samozásobitelské malochovy je zásada využívat nosnice do dvou let stáří, obnovovat hejno nejlépe od stejného dodavatele odchovaných kuřic se znalostí zdravotního stavu a používaného vakcinačního programu u nakoupených odchovaných kuřic.
Ustájit nosnice do zděného, zatepleného a před průvanem chráněného kurníku s dostatečným počtem snáškových hnízd (jedno pro každé 4 nosnice).
Průběžně jednou za měsíc dezinfikovat podlahu i hnízda nehašeným vápnem po průběžném odklizení trusu a vystlání kurníku i hnízd hoblinami nebo na krátko nařezanou slámou.
Dosáhnout, a případným přisvěcováním udržovat, i v zimních měsících 16 hodin světla v kurníku. Pro roznášení nosnic je optimální od 16.týdne do 24. týdne stáří nosnic každý týden navyšovat délku světelného dne od 8 hodin světla v odchovně po 16 hodin potřebných ve snášce.
Optimální pro nosnici je stabilní a neměnná dávka krmiva pokud možno konstantního a neměnného složení dle zkušeností a možností chovatele. Občasné přilepšování a náhlé změny krmení odlišným typem krmiva může vyvolat až fyziologický stres, pelichání, ozobávání nosnic a další negativní důsledky.
I v sub-optimálních podmínkách drobných chovů je potřeba přiblížit se optimálním požadavkům nosnic DOMINANT CZ detailně popsaným v technologickém postupu (je součástí dodávky).
Zde http://www.dominant-cz.cz/dominant-cz-technologicky-postup-pro-chov.pdf máte technologický postup péče a výživy o Dominanty. Doporučuji vám důkladně přečíst kapitolu 9 a 18 (Spotřeba krmiva na kus a den je 122g při teplotě do 18-22 C, pokud teplota klesá, zvyšují se energetické nároky, tedy potřebné živiny dodané tělu, také je potřeba si uvědomit, že 122g je pro slepici bez pohybu, mají-li tedy vaše slepice výběh, mají zvýšené energetické nároky).
Osobně bych si nelámala hlavu se svícením. Hybridkám jsem nesvítila nikdy a vliv to nemělo vůbec na nic, jenže já jsem se doma dohodla, že na zahradě nikdo z nás dělat nebude a když neobděláme zahradu, tak budeme pěstovat drůbež. Mají tedy k dispozici velkou zahradu s ovocnými stromky (po celý rok - i v zimě, kdy využívají i foliovník a zastřešené schody do sklepa), hnojiště a k tomu krmím cca 3dkg směsky na slepici a den ráno a cca 4dkg zrna na slepici a den večer. Jedenkrát týdně přidávám bílkovinnou směs, nahodile mačkané brambory, kukuřici dávám v zimě v klasech pro zábavu, řepu, zelí a dýně taky tak. Asi 1x za 14 dní dostávají i zbytky masa nebo kosti. Pokud nenesou, a nutně potřebuji vejce, přidám bílkovin - sóju, hrách...ale základ je podle mě dostatek pohybu a dostatek stravy. Jak tady někdo psal, bez úpravy stravy a zvýšení množství to nepůjde. Mimochodem - 6 týdnů v roce je drůbež zavřená, protože jednak už láká ke krádeži, jednak zrají hrozny a ty jim nenecháme. I když jim v tu dobu hážu zelené, nežerou ho. Čerstvě rostlé je prostě výrazně lepší...
moja sliepocka

XXX.XXX.46.161
Ahojte moja sliepka dnes cely den hnackovala
Potrebujem pomoc od ludi ktory maju stym skusenosti
Dalujem
Uživatel s deaktivovaným účtem

moja sliepocka
napsal(a):
Ahojte moja sliepka dnes cely den hnackovala
Potrebujem pomoc od ludi ktory maju stym skusenosti
Dalujem
Příčiny průjmu u ptáků:
použití antibiotik, dietní chyba (zkvašené, narušené krmivo, náhlá razantní změna krmné dávky)
otrava, cizí těleso ve střevech, neprůchodnost střev
onemocnění jater, ledvin, slinivky
virové infekce: newcastleská choroba, chřipka, rotavirová infekce...
bakteriální onemocnění: e-coli, kampylobakterióza, salmonelóza, klostridie, streptokoky, cholera, červenka drůbeže, listerióza, pseudotuberkulóza, tuberkulóza, ornitóza, mykoplasmóza
začervení
parazitární infekce: giardióza, kokcidióza
Bez křišťálové koule fakt těžko říct, co je té vaší slepici.
Jestli je jedna, tak bych jí zavřela třeba do králíkárny s dietou a kdyby to nebylo lepší, tak sekerkomycin.
FAMCHOPO

XXX.XXX.18.196
Kŕmite veľmi poctivo a dobre. Niekedy je však potrebné, aby sliepky mali dostatočný výbeh, hlavne je treba dávať pozor, aby sa nezasadľovali. Občas stačí aj pár dní ich nechať "vyhladovať" - nie doslovne, ale iba im trošku skresať príjem dostatku potravy a po pár dňom znova nabehnúť na pôvodný režim. My - v našej firme odporúčame zákazníkom zakrmovať špeciálnou zmesou, ktorá obsahuje všetko potrebné pre správny rast a znášku nosníc. Ak by ste mali konkrétne otázky obráťte sa na náš info@famchopo.sk
Špeciálne zmesi je možné zakúpiť aj cez internet www.famchopo.sk.
pepeker4

XXX.XXX.168.27
Nedavaj melon a rajciny potom maju malu znasku ale preco to neviem
Uvedu jedno doporučení do diskuze. Pokud nekrmíme směsí, musíme zabezpečit nosnicím dostatek bílkovin. Myslím si, že výborným zdrojem krmiva bohatého na bílkoviny je hrách. Já podávám hrách ve formě šrotu, který spařím vřící vodou z rychlovarné konvice. Takto spařený hrachový šrot je součástí míchanice, řekněme do 25% její celkové dávky. Při odpoledním krmení je pak lepší zrno.
Hrách slepicím velmi chutná. Neslyšel jsem, že na rozdíl od sóji je hrách GMO. Hrách seženeme od místního (českého) zemědělce (sója v krmné směsi je vlastně odkud?).
Pokud hrách budete shánět v době žní, jeho cena není nikterak závratná.
Dalším skvělým zdrojem bílkovin je samozřejmě mléko a produkty z něj, ale to je jiná kapitola.
kurkypomoc

XXX.XXX.234.253
ahojte potrebujem poradit co mozu a co nemouzu
Uživatel s deaktivovaným účtem

kurkypomoc
napsal(a):
ahojte potrebujem poradit co mozu a co nemouzu
môžu všetko, čo nemajú zakázané, na to sú zákony!