Dobrý den, koupila jsem tady na inzerát tzv. loňské slepice lakenfelder. Jsou to zřejmě moje nejdražší čtyři vajíčka. Už dva týdny ani jedno vejce. Myslím, že mě prodejce oklamal, a slepice už jsou staré babky a víc vajíček se nedočkám. Jak poznám rozdíl mezi mladou slepici a pětiletou babkou?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nemusí jít o staré slepice, ony ani ty pětileté babky nemusí být úplně na odpis a vejce z nich taky vypadne, i když jen občas. Řekla bych, že za tím může být stres z přestěhování, pokud do toho začaly přepeřovat, tak o nich pár dalších týdnů vejce neuvidíte. Lehčí plemena slepic bývají nervově labilnějšími, jak říkává má tetička: nemají nervy obalené tukem, tak blbnou kvůli každé prkotině. Já bych zkusila nadopovat vitamíny, kontaktovat prodejce, a zjistit, jaké podmínky měly na původním místě, když bude třeba, tak i vymalovat kurník na růžovo, pokud v původní domovině měly vodu napravo a zrno nalevo, tak jim to doma prohodím, aby je to nenervovalo.
Stáří slepic bych asi zkusila odhadnout podle neopeřených částí, ony ty stařenky mají nožky vrásčité a rozpraskané.