Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.9.2012 17:32
luvit

XXX.XXX.255.183

Zdravím, mám dotaz - neuhlídala jsem teď jednu ze svých kvokajících hedvábniček a našla ji v dřevníku na 13 vejcích, podle prosvícení tak 10. den sezení, tak mi bylo líto ji z nich shodit. Sehnala jsem známého, který má chlév a který by si kuřátka pak na zimu vzal.
Kvočnu jsem dala do kukaně, večer jsem se pro jistotu dívala na vejce a jedno zmizelo (zbylo jen pár skořápek) a druhé bylo nakřáplé a na jednom byla 1 mm dírka, přišlo mi, že spíš jakoby nakousnutí od myši, než klovnutí. Myši jsem často u této kvočny vídala, když seděla. Dnes zmizelo další vejce, tak jsem vejce rozdělila pod ostatní kvokající slepičky.
Při minulém sezení této kvočny mi jedno vejce taky zmizelo...
Tak se chci zeptat, je možné, že vejce nakusují myši (potkany nemáme) a slepice je pak sežere, nebo je spíš likviduje ta kvočna a myši se tam stahují na zbytky? Kousance od myší jsem našla i na podkladkách. U ostatních kvočen se mi zatím nic takového nestalo, tak podezřívám tuto slepici, že jí zachutnala vejce.
Je možné, že je takové chování způsobeno tím, že je tato slepička z líhně? Oproti ostatním také kratší dobu vodí a ne tak pečlivě krmí kuřata.
Díky
Lucka

12.9.2012 20:10
ponka1

XXX.XXX.33.104

Tak myši to nebudou,nemají tak velkou tlamičku aby vejce nekousli.Mám jich ve voliérách mraky,jednou za čas je musím vytrávit a vejce v pohodě spousty let..A jak víte že tam jeden potkan z letošních mladých z okolí nepřišel a neusadil se ????Taky to muže být myšice je větší ,ale nebude mít sílu vejce prokousnout,nebo plch,ale ten je zase plachý.Drzá muže být i lasička.kvočna to ale nebude...:-|

12.9.2012 21:08
luvit

XXX.XXX.255.183

Zase mě udivuje, že se to zatím stalo jen u jedné kvočny, že by ostatní dokázaly vejce před nakousnutím uhlídat?
Přítomnost potkana je teoreticky možná, ale viděla jsem vždycky jen myš domácí. I ty kousance na podkladcích jsou malinké.
Já podezřívám tu kvočnu, i když u hedvábek se to asi moc nestává?... nevím.

12.9.2012 21:10
danurba

XXX.XXX.50.200

Taky jsem měla kvočnu kanibalku, co žrala svoje vejce. Klidně to může být kvočna, nebo potkan. Zkuste kukaň uzavřít tak, aby se tam potkan nemohl dostat a pak budete mít jasno.

12.9.2012 21:17
luvit

XXX.XXX.255.183

To by teoreticky, šlo, ale už má stejně jen jedno vejce, tak jestli tam do rána ještě bude...

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.9.2012 00:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já osobně bych nad tím tak nepřemýšlela-vajíčka nežere kvočna,ale některá škodná a pod hedvábku se lehce dostanou.Navíc je logické když vidíte kousance na podkladku,že to tedy kvočna nedělá-to dá rozum.Navíc škodná číhá na nevylíhnutá-nebo naikbovaná vajíčka ty jsou pro ni lahůdkou,co by s tím dělala kvočna?Prostě jste přišla o celé hnízdo.Takže příště si ohlídat škodnou-teď se Vám tam naučily.

13.9.2012 09:36
danurba

XXX.XXX.50.200

No mě to dělala určitě kvočna, nejen, že byla zavřená v králíkárně, ale pak jsem jí načapala při činu. Taky měla nalíhlé vejce a malé kuře v ní zmizelo naprosto lehce. Já bych jí vyzkoušela i kdybych pod ní měla dát ještě jedno vejce, abych pak věděla, jeslti jí mám ještě někdy posadit nebo ne.

13.9.2012 17:57
luvit

XXX.XXX.255.183

Zatím pod sebou to poslední vejce má, těm zbylým dvěma kvočnám nezmizelo nikdy nic, ani teď ne, každá má stále po čtyřech vejcích...
Je zavřená, tak když vejce zmizí, je to jasné.

A taková vlastnost se dědí? Pokud by se ukázala špatná kvočna, je možné, že ten špatný mateřský pud zdědí její potomci? - nechala jsem si od ní jednu slepičku, která je fakt krásná, to by mě mrzelo, kdyby to dělala taky.

13.9.2012 20:39
ponka1

XXX.XXX.61.110

myslím si že ne nedědí,to by byla sakra náhoda.smajlík

15.9.2012 18:49
luvit

XXX.XXX.255.183

No já jsem to o té dědičnosti četla v nějaké starší diskuzi, taky se mi to nezdá - uvidím, až nasadím Princeznu (její dceru).
Zatím nezmizelo žádné další vejce, tak pak dám vědět, jak to dopadlo.
Díky všem za názory.

Přidejte reakci

Přidat smajlík