Zostrojenie domácej liahne

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.11.2012 19:29
astor

XXX.XXX.14.206

Dobrý deň,
som začiatočník v chove a rozmýšľam nad zostrojením domácej liahne. Niekde som sa dočítal, že najlepšie je mať ako základ drevenú búdku, ktorá sa zvonku obloží polystyrénom. Aké je najlepšie vyhrievanie do liahne? TJe lepšie dať do liahne žiarovky (koľko, koľko W?) a termostat, alebo stačí dať ohrievač-taký, ako do terária, ktorý má už aj zabudovaný termostat? A vodu na odparovanie - stačí dať na spodok liahne misku s vodou, ktorá sa bude samovoľne odparovať? Otáčanie vajec by bolo iba manuálne. Či si to predstavujem celé veľmi jednoducho :-)) ?

4.11.2012 20:03
dorm

XXX.XXX.64.242

nejdříve si vyhledej vše o líhnutí drůbeže,to je základ (skladování násadových vajec,teplota a délka líhnutí,jaké vlhkosti u jakého druhu v %,jak často obracet v předlíhni) !!!! Pak klikni na autorskou diskuzi a napiš do vyhledávače líheň..vyjede ti celá řada příspěvků s fotografiemi,pak trochu zagoogluj jaké jsou ve světě(incubator obrázky),pak klikni na lihne.cz co se dá všechno koupit a pak zjistíš,že máš hlavu jak kopací loptu....musíš mít uměrné líhni(W) topné těleso,kam ho umístit, velikosti líhně,vědět na kolik líheň vajec,jestli líheň s nuceným oběhem vzduchu nebo bez(jiné teploty) atd...Bedna s polystyrenem a žárovky není všechno a nejhlavnější pro úspěšné líhnutí

5.11.2012 19:19
klakier

XXX.XXX.10.96

Představujete si to mooc jednoduše. Doporučuji koupit hotový výrobek odzkoušený, buď tovární výrobu, nebo od zkušeného chovatele výrobce.
http://drubez.chovzvirat.com/clanky/umela-inkubace-a-typy-lihni.html

6.11.2012 17:07
jarvan

XXX.XXX.144.210

Určitě se nenech odradit příteli. Na nemoderce jsou o stavbě líhní dvě vlákna, kde jsem byl také vysmíván a podceňován, a i přes to se mi podařilo líheň komplet sestavit a úspěšně vylíhnout několik várek slepic a kachen.

Líheň určitě s nuceným oběhem vzduchu, já jí mám z vyřazené autoledničky, topím 2x25W/230V žárovkou. Bohatě by stačila i jedna, ale mám dvě paralelně jako pojistku, kdyby jedna praskla. Otáčím ručně, vlhkost odpařováním z misky. Než začneš, tak je důležité si pořádně rozmyslet koloběh vzduchu a představit si gradient teploty, aby to vše fungovalo, tak jak má.

16.11.2012 07:19
caco

XXX.XXX.152.35

astor napsal(a):
Dobrý deň,
som začiatočník v chove a rozmýšľam nad zostrojením domácej liahne. Niekde som sa dočítal, že najlepšie je mať ako základ drevenú búdku, ktorá sa zvonku obloží polystyrénom. Aké je najlepšie vyhrievanie do liahne? TJe lepšie dať do liahne žiarovky (koľko, koľko W?) a termostat, alebo stačí dať ohrievač-taký, ako do terária, ktorý má už aj zabudovaný termostat? A vodu na odparovanie - stačí dať na spodok liahne misku s vodou, ktorá sa bude samovoľne odparovať? Otáčanie vajec by bolo iba manuálne. Či si to predstavujem celé veľmi jednoducho :-)) ?

liahen nieje problém spraviť,ale dôležité je aby si mal teplotu rovnakú všade.odporúčam digitálny termostat z minimálne 2 senzormi .niekde tu na ifaune ho inzeruju.je to skvelé prevedené a za tú cenu okolo 70€ sa to oplatí.oplatí sa zobrat aj viac senzorový a môžeš cez jeden termostat ovladať 2 liahne alebo liahen a doliahen.keby si bol z okolia žiaru nad hronom,tak si môžeš obzrieť tú moju liahen:-)

5.10.2014 10:11
powers

XXX.XXX.231.133

Ja som nastavoval teplotu s týmto termostatom
http://www.youtube.com/watch?v=HBsnmP8y41Y
A kontroloval som ho z ciachovaným teplomer , zatial som vajcia nemusel vyhadzovať , spokonosť

13.10.2014 15:58
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Dej sem e-mail a pošlu ti na výrobu ze staré lednice pokud chceš se vším všudy.Počítej ale i tak náklady nic není zdarma budeš toho potřebovat tak za 1500 Kč a pokud chceš automatické obracáky tak na 42 vajec +1100 Kč .Zvaž jestli se do toho pustit nebo něco koupit zavedeného a odzkoušeného.Mě stála na 84 vajec kolem 3000 Kč a spousty práce.smajlík

Peter1234

26.5.2020 19:19
Peter1234

XXX.XXX.158.195

Ma niekto navod na vyrobu liahne zo starej chladnicky?

26.5.2020 20:21
slovҍn

XXX.XXX.234.115

Ak použijes komponenty z videa do chladničky. Mohlo by to fungovať. Ale nezabudni na prívod čerstvého vzduchu. https://m.youtube.com/watch?v=Y41DXgAP2_I

Přidejte reakci

Přidat smajlík