Monycka1
XXX.XXX.224.246
Dobrý den,
v loňském roce jsme poslavili výběh pro drůbež, ve kterém máme momentálně 6 slepic. Výběh je dost prostorný (cca 4x8 m). Napadla mě myšlenka, že bychom si letos vykrmili i pár kachen. Poraďte mi prosím, zda je možné držet kachny ve společném výběhu se slepicemi (předpokládám, že bych jim tam dala lodnu nebo velký pekáč s průtočnou vodou - bude jim to stačit?)
Dále by mě zajímalo, jak dlouho výkrm trvá, specifické požadavky na potravu atd.
Pak ještě prosím o radu, jaké plemeno je pro takto extenzivní výkrm vhodné a jak stará kachňata a kde shánět?
Děkuji mnohokrát za každý poznatek!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Monycka1
napsal(a):
Dobrý den,
v loňském roce jsme poslavili výběh pro drůbež, ve kterém máme momentálně 6 slepic. Výběh je dost prostorný (cca 4x8 m). Napadla mě myšlenka, že bychom si letos vykrmili i pár kachen. Poraďte mi prosím, zda je možné držet kachny ve společném výběhu se slepicemi (předpokládám, že bych jim tam dala lodnu nebo velký pekáč s průtočnou vodou - bude jim to stačit?)
Dále by mě zajímalo, jak dlouho výkrm trvá, specifické požadavky na potravu atd.
Pak ještě prosím o radu, jaké plemeno je pro takto extenzivní výkrm vhodné a jak stará kachňata a kde shánět?
Děkuji mnohokrát za každý poznatek!
Výběh pro slepice - nic-moc,ale aby jste tam dávála ještě kachny-přemýšlejte.Lodna pro kachny a v ní se budou cáchat celý den-slepice se nekoupe,ale bude zřejmě vodu po kachnách pít-a pak se budete ptát "co těm slepicícím je,že mají průjem,že jsou takové a makové".Nehněvejte se,ale buď máte výběh pro slepice-měl by být 60m2 na 6 slepic a pak chcete mít kvalitní vajíčka a zdravé slepice,nebo tedy kachny a pak výběh jiný.Já vím-jedna paní povídala,že to také tak dělá atd.Kde budou mít slepice zaručené,že se budou moci popelit?,kde budou mít sucho?Co když zaprší? a pak zase sucho a prach.Nevím-buď chcete zvířata zdravá,kvalitu vajec nebo vše dohromady a pak-fuj - tajbl.
Kachny se vykrmují podle plemene-brojleři cca 60 dnů v domácím prostředí,ostatní jak jsem uvedla dle plemene.
Nevím jestli na 48m2 lze mluvit o extenzivním výkrmu. Extenzivní znamená na velké ploše s neomezenou pastvou - to je 50-100m2 na kachnu. Na tak malé ploše lze vykrmit kačeny pouze kvalitní stravou ad libidum. A v tom případě Vám ztloustnou slepice a neponesou. Osobně si myslím, že je to nesmysl. Zařiďte si jiný výběh pro kachny a ten pro slepice by měl být každopádně větší. Dana