Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2013 19:57
elzicka

XXX.XXX.187.170

Dobrý den,
vyrobila jsem si líheň - bez nuceného oběhu vzduchu.Izolace 10 cm polystyren. Doufala jsem, že když žárovku, coby tepelný zdroj nechám svítit non-stop, po např 12. hodinách se žárovka již rozpálí na stálou teplotu. Poté větracími otvory pro přívod vzduchu (vpředu dole) a pro odvod přebytečného tepla a CO2 (nahoře vzadu - strop), upravím "ucpáním" jednotlivých otvorů teplotu tak, aby byla stálá.
Při zkouškách na nečisto, se začínám potýkat s problémem - ačkoliv mám plnou velkou misku vody pod síťkou (z perlinky), na které budou vajíčka, ztrácí se mi po hodině vlhkost a v důsledku nižší vlhkosti vzrůstá i teplota - 38,8, 39 stC. Pokud narosím, nebo vložím mokrý ubrousek, teplota klesne na 37,8, vlhkost stoupne na 53 %. Tak to vydrží jen hodinu.
Prosím poraďte, zda v takové líhni lze vylíhnout úspěšně kuřata, nebo ne? Teplota klesá, vlhkost také, nikdy však nestoupne teplota nad 39,5 stC, vlhkost neklesne pod 40 % - vždy zmatkuji a hned rosím. (zatím je to jen nácvik, abych byla připravena smajlík)
Popř. prosím poraďte, máte-li nápad, jak teplotu a vlhkost ustálit alespoň na 3 hodiny.
Vajíčka budou ležet, obracet budu ručně.

Moc dík

2.3.2013 20:41
Jiří Herynek

XXX.XXX.208.190

Jako sorry, ale líhnout bez termostatu je holé bláznovství, ještě bez oběhu žárovkou, která bude vytvářet největší teplo kolem a dále od ni bude teplota klesat. Raději bych si tu být Vámi něco přečetl a zhruba s tisícikorunovou investicí doděláte líheň tak, aby fungovala. V troubě taky nepečete odhadem....kupte termostat a větrák - např z PC, nebo místo větráku a žárovky, která praská, dejte nad vejce topný kabel jako had po celém stropě. Jinak pevně věřím, že se nedoberete k výsledku a spíše se zblázníte.....

2.3.2013 20:43
Jiří Herynek

XXX.XXX.208.190

spirála napojená přes termostat

2.3.2013 20:54
elzicka

XXX.XXX.187.170

smajlík jo jo. Já to zkoušela zatím nanečisto - právě abych se nezbláznila smajlíksmajlíksmajlík
no s takovým výsledkem.
Díky za názor a radu

2.3.2013 21:00
bobcz

XXX.XXX.174.110

Podívejte se sem http://ahele.cz/lihen/
a do diskuzí zde na Fauně

2.3.2013 21:13
elzicka

XXX.XXX.187.170

V prototypu líhně mám dvě žárovky 25 W. Je to stejné jako na nákresu na webkách, které jste uvedl. Teploměr a hydroměr tam mám samozřejmě také (proto nepeču v troubě na odhadsmajlík)
Teploměr má odchylku 0,1 stC. Testovala jsem ho a je přesný.
Takže udané naměřené hodnoty jsou. Jen vykoumat, zda je možno docílit v tomto stejné, trvalé teploty... (asi ne smajlíksmajlíksmajlík)
Nejspíš to bez termostatu nejde. Není to zas tak drahé. Jen jsem myslela, že bychom zkusili - jednorázově vylíhnout cca 15 vajec. Nechci se tím zabývat každoročně a tak jsem to chtěla udělat s minimálními náklady.
Nicméně mi nejspíš doporučíte, se do toho vůbec nepouštět, žesmajlík

2.3.2013 21:39
Jiří Herynek

XXX.XXX.208.190

Tak si dejte k někomu vylíhnout, nepředpokládám úspěch, nízká, či vysoká teplota v kombinaci s kolísavou vlhkostí - ta bude kolísat vždy, pokud nemáte i čidlo na vlhkost a neodpařujete z nádobky ohříváním, může a nejspíše bude mít fatální důsledky pro zárodek, který se snad i za popsaných podmínek může začít vyvíjet, ale nepředpokládám konečný úspěch. Nicméně zkusit to můžete, třeba vylíhnete 1-2 kuřata, ale předpokládám, že by jste raději těch 15, i když cca polovina bude kohoutůsmajlík na polívku. V inzerci se nabízejí líhňaři, chtějí zaplatit až za vylíhlé kuře.

3.3.2013 09:20
dorm

XXX.XXX.64.242

Jiří Herynek napsal(a):
Tak si dejte k někomu vylíhnout, nepředpokládám úspěch, nízká, či vysoká teplota v kombinaci s kolísavou vlhkostí - ta bude kolísat vždy, pokud nemáte i čidlo na vlhkost a neodpařujete z nádobky ohříváním, může a nejspíše bude mít fatální důsledky pro zárodek, který se snad i za popsaných podmínek může začít vyvíjet, ale nepředpokládám konečný úspěch. Nicméně zkusit to můžete, třeba vylíhnete 1-2 kuřata, ale předpokládám, že by jste raději těch 15, i když cca polovina bude kohoutůsmajlík na polívku. V inzerci se nabízejí líhňaři, chtějí zaplatit až za vylíhlé kuře.

slando máme skoro stejnou.tuhle jsem dostal a rok ležela ve stodole.Tak jsem do ní koupil od PetraV.naklápění vydensifikoval a po třech dnech odzkoušení naprázdno jsem jí naložil.Pán co mě jí dal říkal,že v ní líhl úspěšně vše

3.3.2013 10:29
bobcz

XXX.XXX.174.110

Tak všera jsem našel ve sběrném dvoře knihu "Rádce" do každé rodiny z roku 1941.
Je to svázaný časopis "Rádce" z roku 1941.
Jsem v šoku co je tam za množství zajímavých informací.
Ale proš to píšu jem.
Je tam i popis na zhotovení domácí líhně. viz. obrázeky

Je to úsměvné z hlediska dnešní doby a dohadů co tu vedeme.
podívejte se sami.

3.3.2013 10:39
bobcz

XXX.XXX.174.110

Pro ty co to nepřečtou. Je tam jak vyhřívat líheň pomocí polštářků s horkou vodou, petrolejkou v rouře od kamen apod.
V "Rádci" je hodně i o chovu koz za Říše, o vystavach kde se hodnotila kvalita kozího mléka apod.

Bohužel, není tam nic o líhnivosti při použití techto líhní. Možná by to bylo zajímavé z hlediska dnešních výsledků a honění se za 0,1°C atd.

3.3.2013 11:03
elzicka

XXX.XXX.187.170

smajlík není sice moc čitelné, ale první řádky jsem rozluštila - dáme do krabice od cukru ....
Nemohl by jste část textu nějak zvětšit aby bylo čitelné? Když zvětším u sebe, je to rozmazané... Jen pro zajímavost smajlík
Pročetla jsem několik článků "pro panny a panice", "výroba domácí líhně" atd atd - ta má není sice nikde, ale když zajistím ohřev vody, tím také stálou vlhkosta teplotu pak bych eventuelně teoreticky dosáhla stability obou důležitých prvků. smajlík Já to (byť jen tak pro legraci, přez zrazování místních rádců - za jejichž rady jsem samozřejmě vděčnasmajlík) vyzkouším a možná se dopracuji ke stálosti - pak bych už mohla popř. nasadit vejce. Kdyby se přece jen pak nic nepovedlo - tak co, na tom svět nekončí...

Mí známí nemají líheň, ani slípky které by se chystaly sedět... Mám své slípky, ale kohouta mi odnesla liška a pochybuji, že jen tak donutím moje leghornky sedět, už pro jejich nekvokavost....

No co, když jsem došla tak daleko, tu vlhkost zkusím dořešit. Nechce se mi to jen tak vzdát.... jsem koneckonců tvrdohlavý Býk
Když zapojím termostat, žárovky budou blikat, praskat a vlhkost stejně musím řešit dál.... takže pokud vyřeším kolísání vlhkosti, tím také teploty pak tradásmajlík

3.3.2013 11:01
bobcz

XXX.XXX.174.110

3.3.2013 11:04
dorm

XXX.XXX.64.242

bobcz napsal(a):
Pro ty co to nepřečtou. Je tam jak vyhřívat líheň pomocí polštářků s horkou vodou, petrolejkou v rouře od kamen apod.
V "Rádci" je hodně i o chovu koz za Říše, o vystavach kde se hodnotila kvalita kozího mléka apod.

Bohužel, není tam nic o líhnivosti při použití techto líhní. Možná by to bylo zajímavé z hlediska dnešních výsledků a honění se za 0,1°C atd.

krásný, dobrodružný a přírodní a přitom se s tím nesrat na 0,1stsmajlík.Je to jako dříve kuchařky:vraž tam vejce hrst hrachu,špetku másla a soli!!! Žádná gramážsmajlík

3.3.2013 11:11
elzicka

XXX.XXX.187.170

smajlík zajímalo by mne, jestli tak skutečně někdo něco vylíhnulsmajlík
Myslím, že nic se nemá přehánět a držet se 0,1 stC. Vžddyť i v té přírodě to tak není. I ta kvočna si občas odskočí, teplotu také nedrží s 0,1 nebo 0,2 přesností. Určitě neprodukuje teplotu na vejcích všude stejnou - to řeší otáčením a přemisťováním vajec. - to umím také. Teplotu zajistit umím také, jen ta vlhkost smajlík
Zkusím to také pořešit.... a vymyslet ...smajlík

3.3.2013 12:07
marvon

XXX.XXX.98.137

problem bude v tom ze vam bude kolisat okolni teplota v mistnosti kde budete mit lihen, takova lihen bez termostatu by teoreticky fungovala ale bude rozdil v noci nebo kdyz vam zasviti slunce do okna, kdyz budete vetrat,... tim se bude menit i teplota v lihni i kdyz zarovka bude hrat porad stejne a to klidne o nekolik stupnu coz uz nebude fungovat
tak bych doporucil nejake misto se stalou teplotou, treba kamenej sklep, ale zase ne nejakej malej kamrlik, ten by postupne lihen ohrivala a tim by se v ni samotne zvysovala teplota
jsem zvedavej jak dopadnete, davej prosim info jak pokracujete smajlík

3.3.2013 12:30
elzicka

XXX.XXX.187.170

Já teoreticky si to myslím také taksmajlík
Líheň zatím zkouším (jak jsem již říkala) nanečisto.
Umístění je sice poblíž okna, ale slunko jsem včera vyřešila zacloněním okna smajlík Líheň je daleko od dveří, takže průvan nebo co ji nemůže ochladit, nebo rozkolmit hodnoty.
V noci byl pokles o 3 stC. V líhni se to neodrazilo, teplota byla stejná - jupí.... je velmi dobře zaizolovaná. Průduchy pro nasátí čerstvého vzduchu fungují momentálně 3 (ze 7) o průměru 1cm, a jak jsme se přesvědčili, žárovky takový malý noční pokles bez problému vyrovnaly. Ráno bylo v líhni stejně jako večer s 0,2 rozdílem, což nevadísmajlík
Teď jsem přidala na síto doprostřed (jako v mezeře mezi dvěmi žárovkami) další misku s vodou - ro zvýšení vlhkosti. Pokud by to zabralo, pak vejce by byla rozdělena na 2 "skupiny" cca po 7ks, kdy každá skupina by byla pod každou z žárovek. U každé strany mám teploměr - pro sledování teploty na každé straně, v líhni nechybí ani vlhkoměr, což nemusím samozřejmě ani zmiňovat. Tento je uprostřed jedné ze skupin.
Tedy: jedna miska s vodou pod sítí - hladina vody asi 1cm pod sítí - nestačilo. Tak nová miska kolmo na síti - aby se přiblížila k teplelným zdrojůmsmajlík
Zatím je to celkem zajímavý experimentsmajlíksmajlíksmajlík
Uvidíme, jak se to bude vyvíjetsmajlík

3.3.2013 12:51
dorm

XXX.XXX.64.242

Vyrábějí se dva typy malých líhní, s ventilátorem nebo bez ventilátoru, s cirkulací vzduchu nebo bez vzdušného proudění. U líhní bez ventilátoru jsou vejce zahřívána ze shora a vzniká zde teplotní gradient (postupný vzestup teploty), takže vršek vajíčka může mít o 4 st. C vyšší teplotu než spodní část. Zabudováním ventilátoru se znatelně změní podmínky. Zruší se teplotní gradient, což je nezbytné v líhních, kde jsou vejce ukládána do několika vrstev. Díky cirkulaci vzduchu jsou tak všechna vejce vystavena stejné teplotě.

Přestože mnoho chovatelů líhne jen malé množství vajec, která mohou být uložena v jedné vrstvě, i pro ně má výběr líhně s ventilátorem své výhody. Stejně jako je eliminován teplotní gradient, je působením ventilátoru zabráněno vzniku vlhkostního rozvrstvení. Relativní vlhkost je vázána na teplotu tak, že podle množství vpouštěného vzduchu relativní vlhkost klesá se stoupající teplotou.

3.3.2013 22:43
bobcz

XXX.XXX.174.110

Tak jsem se pokusil ty historické stránky o líhnutí oskenovat. Předtím to bylo jen ofocené mobilem. Tak druhý pokus. Je to fakt zajímavé.
případně pokud to nebude fungovat tak jsem to uložil na
http://www.ulozto.cz/xLAo3uW/radce-162-164-pdf

4.3.2013 09:10
marvon

XXX.XXX.12.139

bobcz: ale to je planek na odchovnu, ne na lihen

4.3.2013 09:36
elzicka

XXX.XXX.187.170

Díky za ofocení a perfektní čitelnost článku v "Rádci". Zdá se mi však, že ve zmiňovaném článku se jedná o odchovnu již vylíhnutých kuřat. Přesto je to zajímavé - v článku psal autor zkušenost s takto prostince vyrobenou odchovnou - velmi spokojen. To by mne zajímaly názory některých současných "dražitelů striktně daných" pravidel a hodnot smajlík
Vývoj mé líhně: Stále se potýkám s malou vlhkostí. Mám téměř po 4/5 dna, 1 cm pod sítem nádobku s vodou. Včera jsem i na síto přidala další nádobku s vodou, která je cca 4 cm vysoká - blíže k tepelnému zdroji. Později také ke vchodu do líhně vlhkou žínku. Výsledek? Stále nízká vlhkost (ačkoliv již vyšší, než bez těchto opatření) Zkusím "vykuchat" z terária od hadů noční žárovku (již ji nepoužívám), která je slabší, nicméně také trochu hřeje. Dám ji pod nádobku s vodou na dně - teplo z žárovky by mělo více zahřívat nádobu s vodou zespod - vyšší vlhkost se tak dá teoreticky předpokládat smajlík uvidíme jak praxesmajlík

4.3.2013 20:13
elzicka

XXX.XXX.187.170

Tak konečně úspěchsmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Koumali jsme a bádali a vymysleli jsme řešení, jak ustálit v mé líhni stálou vlhkost, v předepsaných mezích a také teplotu.
Dosud jsem měla příliš velké větrání spodní (přísun čerstvého vzduchu) a horní (odvod teplého a CO2). Tudíž i přes zahřívání žárovkou nádobky s vodou jsem se nedostala nad 31 %. Tedy - odšroubovali jsme jednu žárovku (ze dvou), ucpali většinu odvětrávacích otvorů ve stropě (nechali jednu volnou) - aby neunikalo teplo s vlhkostí. Dole jsme naopak nechali všechny (8) otvory plnně otevřené pro přísun vzduchu. Výsledek: vlhkost 47 % i bez zahřívání vody spodní žárovkou, teplota u vajec 37,5 st.C, teplota asi 1,5 cm nad vejci 38,4 st.C. V je stálá teplota, nemění se příliš ani v noci - tj o 1,5 stC., což se moc neprojevuje. Když zahřívám spodní žárovkou vodu, pak vlhkost umím dosáhnout 73-80 %.
Tedy, líheň, bez termostatu. Kde svítí žárovka 25 W nonstop, vychytávání stálosti teploty větracími otvory dole a ve stropě vzadu. Náklady cca 300 Kč, plus trochu šikovných ručiček a líheň plnně funkční je na světěsmajlíksmajlíksmajlík

4.3.2013 20:49
dorm

XXX.XXX.64.242

Dejte nějaké foto šikulo

5.3.2013 08:52
bobcz

XXX.XXX.3.118

Tak sem pak dejte foto a za 21 dní foto kuřátek. Jsem zvědavej.

5.3.2013 08:53
elzicka

XXX.XXX.187.170

Už bych i dala, jen nemám u sebe propojovací kabel k telefonu - pc. Navíc můj Pc je dědeček, tak místo zástrčky pro SD kartu má vklad disket smajlíksmajlík
Tak zapojíme fantazii smajlík -
Je to "krabice" z 10 cm polystyrenu. O rozměrech cca 70x50 cm. Víko je uděláno z OSB desky (protože teplo žárovek nám rozpouštělo a upalovalo původní polystyren i ve víku - hrozný smrad v celé místnosti). V tomto jsou provrtány (u zadní stěny PS) 8 otvorů o prům. cca 1 cm. Nejsou ale tolik potřeba, jelikož mám 7 ucpaných smajlík (výjmečně používám pro odvod přebytečného vlhka, popř teploty) Dále uprostřed vnitřní plochy jsou vyvrtány cca 15 cm od sebe přesné otvory pro objímky na žárovky. Ve přední, čelní straně jsou při dně opět 9 děr Cca 1 cm prům., toť jsou pro přísun vzduchu. Uprostřed přední strany je okénko z 5mm silného skla o rozm 20x15 cm. - uprostřed 10 cm polystyrenu, tzn. 5 cm cm zvenčí, 5 zevnitř smajlík Vchod, vlez či jak to pojmenovat je na P straně líhně (koukáme-li zpředu). Má rozměry cca 25-30 cm, je také z polystyrenu. Olepila jsem vchod i "dveře" lepicí páskou, aby se mi při vyndavání "dvířek" nedrolil všude polystyren. Celá líheň je také obalena potravinovou fólií, aby se nedrolil binec. Řezané plochy jsou zalepeny lepičkou. Nemusím snad ani zmiňovat, že v místě, kde jsou otvory, je fólie prostřižena a kopíruje podklad - jinak by to nefungovalo, žesmajlík
Včera jsem jednu (střední) ze spodních děr zvětšila a procpala jsem jí další žárovku, která je pod nádobkou s vodou - zajišťuje její ohřev. (spínám ručně, dle potřeby, což je již zřídka) Nádobka musí být nad touto žárovkou, tak jsem si našla v domácích plast. krabičkách 2 stejně vysoké, které jsou vyšší, než žárovka v líhni. Postavila je před a za žárovku a na ně položila nádobku s vodou - cca 40x20 cm. Manžel mi vyrobil dřevěný rámeček, na kterém je perlinka. Perlinka je cca 1 cm od nádobky s vodou. Na ní u zadní strany mám teploměr a hyroměr(v jednom) s přesností 0,1 stC. Je u něj také sonda, kerou mám u vajec. (doteď mi jako vzor sloužily podkladkysmajlík) Včera jsem zjistila, jak jsem již psala, že dvě žárovky 25W vyprodukují příliš mnoho tepla, tak jsem musela dost větrat - tím pádem mi unikala a vlhkost a bylo pořád sucho. Nyní svítím jednou žárovkou, otvory ve stropu mám téměř všechny ucpané, dole naopak všechny otevřeny. Teplota z jedné žárovky obsáhne i těch mých pár vajec, které potřebuji.
Je to, bohužel pro některé lidi, líheň, u které je lepší být a kontrolovat stav. Pro lidi, kteří nemají čas "čumět do líhně" smajlíksmajlíksmajlíksmajlík tak ať se raději přikloní k líhním s elektronicky kontrolovanými hodnotami.
Dnes mi přijdou pravá vejce, tak jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne smajlíksmajlíksmajlíksmajlík

5.3.2013 08:59
elzicka

XXX.XXX.187.170

bobcz napsal(a):

To já také, věřtesmajlík Je to ale vzrůšo, když si vymyslím nějaký prototyp, snažím se jej vykoumat aby fugoval - teoreticky a pak čekat, jak se osvědčí v praxismajlík

Máte krásná kuřátka. Co je to za druh? Jsou opravdu úchvatná smajlíksmajlík

ještě detail - důležitý k líhni. Musí být v místnosti se stálou teplotou!!! Připouští se jen malé výchylky teplot....

5.3.2013 09:16
bobcz

XXX.XXX.3.118

Na ty žárovky bacha. Přece jen je to dost teplé a jsou schopné i zapálit.
Píšete, že se Vám pálil polystirén.
Já to řeším tím, že vše a zejména polystirén polepuju alobalem a přépadně před to přidám ještě plech na distančních nožičkách aby se mohl zezadu chladit.
Děláte jen jako pokus nebo je Vám fakt líto dát tak 600Kč za termostat ?

5.3.2013 10:09
elzicka

XXX.XXX.187.170

bobcz napsal(a):
Já to řeším tím, že vše a zejména polystirén polepuju alobalem a přépadně před to přidám ještě plech na distančních nožičkách aby se mohl zezadu chladit.

není mi líto dát za termostat těch 6-7 stovek. Dělám to jako pokus. Co když to půjde i tímto jednodušším způsobem.
Už mám své 3 slípky (3 mi ukradla liška - potvora jedna). Počítám s tím, že když se mi podaří vylíhnout kuřátka, bude to i zajímavé pro děti, i nás. Když se to nepodaří, koupím si už buď hotová kuřata, nebo kuřice. Zatím neplánuji se tomu věnovat každoročně. Tudíž se pokouším udělat co nejjednodušší varientu. Pokud by se mi podařilo takto kuřata vylíhnout, tak příští rok si slípky budou líhnout sami smajlík Jelikož si chci rozšířit chov na větší počet, odděleně taky chovat víc druhů - dominant sussex, leghorn, stříbrné vlašky. To by v tom byl čert, kdyby si pak ty slípky neodchovaly kuřata sami - normálně po přírodnu.
Není to o penězích, ale o nutnosti...... Prosvětlovačku budu potřebovat i při dalším chovu, tak tu mám. Termostat v budoucnu potřebovat nebudu, tak zatím jej nepotřebuji. (- dá-li bůhsmajlík)

chápete mne?smajlík

5.3.2013 10:15
elzicka

XXX.XXX.187.170

bobcz napsal(a):

žárovky mám celý den pod přímou kontrolou. Doufejme, že se nezapálísmajlík
Polystyren se pálil, protože jsem měla žárovky částečně zapuštěné do stropu - nechala jsem kolem žárovek cca 5cm na každou stranu. Bylo jim to málo a téměř se propálily skrz ten 10 cm polystyren.
Dala jsem alobal, manžel však připoměl, že i ten vede teplo, tak aby to již nesmrdělo, vyměnili jsme za OSB strop. Od té doby je to ok.
Žárovka pod nádržkou vody je kousek od polystyrenu. Dala jsem pod ni kulaté zrcátko v kovovém rámečku - sebrala jsem ho z petrolejové lampičky smajlík také ho mám na nožičkách asi 3 mm. a je to v pořádku, nic se nepálí.

5.3.2013 10:19
elzicka

XXX.XXX.187.170

a pro lidi, kteří nechápou, jak mne může bavit ležet u líhně....
marodím dlouhodobě se zády. Nemůžu sedět dýl jak 5 minut - a to nakřivo. Na procházky nevydržím víc jak 1 km. Tak si hledám rozptýlení, protože jsem povahy, že stále musím něco plánovat a dělat. A koukat na televizi mi připadá ztráta času. Tak čučet do líhně a regulovat vlhkost a teplotu je dobrá zábavasmajlík

5.3.2013 11:13
bobcz

XXX.XXX.3.118

Ještě by se to dalo realizovat přes regulátor jasu.
Já jsem ho vyndal ze starýho vysavače co měl regulaci výkonu.
Pak by mohla být žárovka výkonnější, otvory malinko větší a teplotu si plynule doladˇovat regulací jasu žárovky.
Takhle reguluji příkon žárovek v odchovně, aby nebylo moc velká spotřeba a kuřata neležela daleko od zdroje tepla, protože je jim horko.

5.3.2013 11:55
elzicka

XXX.XXX.187.170

bobcz napsal(a):
Ještě by se to dalo realizovat přes regulátor jasu.
Já jsem ho vyndal ze starýho vysavače co měl regulaci výkonu.
Pak by mohla být žárovka výkonnější, otvory malinko větší a teplotu si plynule doladˇovat regulací jasu žárovky.
Takhle reguluji příkon žárovek v odchovně, aby nebylo moc velká spotřeba a kuřata neležela daleko od zdroje tepla, protože je jim horko.

To je velmi dobrý nápad.smajlíksmajlíksmajlík
Jaký druh kuřátek jste uvedl výše? To jsou Vaše? (černo-bílá)

5.3.2013 12:02
elzicka

XXX.XXX.187.170

bobcz napsal(a):

myslím tato...smajlík

5.3.2013 12:09
bobcz

XXX.XXX.3.118

Jsou to Wyandotky stříbrné černě lemované.
Podívejte se na moje stránky. www.ahele.cz

Toto foto ale není moje.
Máme zatím jen kuřátka.

5.3.2013 12:26
elzicka

XXX.XXX.187.170

no ty jsou "boží"smajlík Opravdu moc pěkné.
Stránky jsem Vám pročetla a koukám, že chováte téměř vše, co se chovat dá.smajlík
My letos na jaře rozšíříme slepičky (ty sussexky Vám téměř závidím. Leghornky ne, ty mámsmajlík Leg. kohouta jsem měla - konečně, po mém dlouho očekávání, začal kokrhat a liška mi ho do týdne ukradlasmajlík), pořídíme králíky a také ovečky. Zatím se zaměřuji na suffolk, plánuji také zwartbles. Rodinně se rozšíříme ještě o Bernskýho salašnickýho.
Stěhuji se na trvalo na chalupu a musím mít kolem sebe život - protože jsme takřka na samotě u lesa.smajlíksmajlík

5.3.2013 12:29
elzicka

XXX.XXX.187.170

..... to ovšem mi budou před tím vším muset vyoperovat záda, samozřejmě. Hospodářství bych takhle nezvládla...
Slyšela jsem, jen z doslechu -víc jsem net a jiné nestudovala, že výroba domácího síra je dost náročná.... Jak je to doopravdy? - vím, že to do "stolní líhně"nepatří, ale co....smajlík

5.3.2013 13:25
bobcz

XXX.XXX.3.118

Po pravdě na Vážno děláme jen kozy a od letoška líhnutí a dávám dohromady kmeny od některých pěkných plemen slepiček, tak aby jsme si mohli alespoň nějaká násadová vajčka produkovat časem sami. Zatím s tím mám furt problém sehnat kvalitní násadová vajčka aby to bylo skutečně to co člověk chce. Furt je ale něco. Např. k těm Wyamdotkám potřebuju např. sehnat nepříbuzné apod.
Liška nám tu taky chodí.
K sýru.
Taky nám dost dlouho trvalo než jsme výrobu doladili aby nám sýr chutnal.
Asi nejlepší je se přihlásit na nějaký kurz nebo zaject k někomu kdo sýr vyrábí.
Ušetříte si tím dost času a mléka.
Složité to, ale není. Jen je nutno osvojit si určité postupy.
My děláme zatím jen ten nejjednodušší měkký čerství sýr.
Hlavně, že nám chutná a chutná i pár našim známím co si ho od nás berou.

5.3.2013 13:37
elzicka

XXX.XXX.187.170

sehnat nepříbuzné je potíž. Tak si pořiďte násadová vejce ze zahraničí.... Tam by již příbuznost nemusela být tak pravděpodobná, ne?
mnoho zdarusmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík