Prosim moc o radu,mam landenske husy,a snesla husa 15 vajec,a zasedla,sedela pevne krasne 3 dny,pak zacala sve prochazky prodluzovat,z 20 min to uz bylo naraz hodina,dve a ted uz se vykaslala skoro na to,obcas se tam objevi,sedne,a za chvili zas utika.Chapu,ze uz zadna mladata nebudou,lihen nemam,tak nic.Otazka,zda to udelala,protoze je stale zima,nasnasi az bude teplo opet?Kdyby ano-to bych dala vejce do lihne ke znamym.ale jeji chovani me prekvapilo.dekuji za rady.
toooja
napsal(a):
Prosim moc o radu,mam landenske husy,a snesla husa 15 vajec,a zasedla,sedela pevne krasne 3 dny,pak zacala sve prochazky prodluzovat,z 20 min to uz bylo naraz hodina,dve a ted uz se vykaslala skoro na to,obcas se tam objevi,sedne,a za chvili zas utika.Chapu,ze uz zadna mladata nebudou,lihen nemam,tak nic.Otazka,zda to udelala,protoze je stale zima,nasnasi az bude teplo opet?Kdyby ano-to bych dala vejce do lihne ke znamym.ale jeji chovani me prekvapilo.dekuji za rady.
když toto začala dělat tak si ji podle mně mněl dat misku s vodou žradlo a zavřit ji do velke bedny 75x75 a ona by ž věděla skus to ještě udělat nmožna to vyjde ještě mně to dělali slepice že na dvě hodinky si odskočili rychle se pro ně udělal uzaviraci kukaně v noci jak seděli sem je přemistlil (v noci to nevnima podle mně kde je ) a uvidiš a řikam bylo to u slepic a husy nechovam skus rychle něco takoveho a uvidiš
toooja
napsal(a):
Co takhle se jí podívat do peřinek a i hnízdo prohlídnout.Ony ty potvory čmelíkovic dokáží dělat "zázraky",tak na to pozor.
toooja
napsal(a):
No a víte vůbec že u hus landeských je pud kvokání (nebo jinak pud sezení na vejcích) šlechtěním záměrně potlačován? jsou to husy na intenzivní chov, vyšší snášku ne na domácí odchovy pod husou. Ovšem .... stane se že tyto husy zasednou a vysedí, ale není to vyjímka která potvrzujue pravidlo. Takže na příště to chce sehnat plemeno, které opravdu má sedět.
cmeliky nejsou...s tim pudem sedeni jsem to slysela,ale jeji mama sedela,a sestry 2 sedi,a nase...potvora.Meli jsme labuti,ktera sedela-ale nez nasnasela 40!!!!!vajec,sedla v srpnu!!!!!!!!nechala jsem ji par vajec,protoze zbytek uvarila drobotine,uz neverila,zer kdy sedne.housata po ni byli male,jak ona,i pyzmovky mi vazili vic,nez husa!!!a pozde,kdo sedi v srpnu???tak ji z c.hovu vyloucila,a na landenku,koukam,musim mit lihen.a koupit neco na Morave skoro nemozne,zda se lidi jsou tak lini,ze uz nic nechovaji,nepestuji.
Dobrý deň.Z Landenskými husami je to ťažšké,i keď literatúra píše že sú to husy nesedavé,mnohé sedia.Chovám ich viac rokov,ale po skúsenostiach,ža tesne pred liahnutím hus s vajec zosadla,ako keby nemala trpezlivosť.Dávam im neoplodnené vajcia a v liahni vyliahnem ich potomstvo,ktoré im potom podstrčím a oni si ich pekne vodia,hneď mám na lúke aj30 húsat.Nakoľko bývam v ostrejších klim.podmienkách,tento rok je na znášku hodne špatný.Prajem Vám úspešné odchovy.M.H.