Dobrý den,chtěl bych se zeptat jesli se da u slepic vyvolat kvokavost jemenem protože znamy jel na tyden na služebku a tak krmeni slepice zustalo na na jeho ženě a co se nesalo ve chlivku mněl čtyři bečky ve dvou zrni s nadpisem ječmen a pšenice a ve druhe ječmeny šrot a pšenični a jeho roba si to poletla a začala krmit ječmenym zrnem a šrotek. jeho slepice sou ve šnašce od minueho jara (asi od pulky března) a kvokavost se u nichh neprojevila a nahle po navratu a krmenim ječmenou stravou začalo z 8 slepic 6kvokat .Jinak ma plemeno hybrid brown.Je možné aby to bylo spusobene jarem a nebo ječmenem.Diki za odpovědi.
Dobrý deň.Môže byť kvokavosť vyvolaná jačmeným krmením,lebo jačmeň sa nosniciam nedoporučuje krmiť,nakoľko sa zastaví lebo omezí znáška.Iné by bolo,keby bol jačmeň naklíčený,ktorý má úplne iné hodnoty.Krmenie z prídavkom jačmeňa je dobre dávať kvočkám,kvôli vyprázdňovaniu.SpozdravomM.H.
Otázka: Nikde se nemůžu nic dočíst o ječmenu. Jak využít ječmen pro krmení drůbeže, popřípadě jiných zvířat?
Odpověď Ing.Fr. Šonky, odborníka na slepice Maransky:
Ječmen není moc vhodným krmivem pro drůbež, hlavně ne pro nosnice a brojlery v intenzivním výkrmu. Proti pšenici má nižší obsah NL, cca 10,5 %, zatím co pšenice 12%. Ječmen obsahuje alkaloid glukan který drůbež nedokáže dobře trávit, má rovněž vyšší obsah vlákniny. Ve velkochovech, pokud je příznivá cena ječmene se používají do krmných směsí různé enzymatické doplňky.
V drobném chovu je vhodné využít pro krmení slepic ve třech případech. Po prvé je to v době odchovu, při tak zvané restrikci za účelem oddálení snášky. V té době je možné míchat do krmné dávky 20 až 40 % ječmene. Kuřice začnou snášet až když jsou tělesně dospělé a mají vyšší hmotnost. Takže mladé slepice snáší brzy standardní vejce, s mizivým množstvím vajec kuřecích.
V druhém případě je to v období v kterém potřebujeme na jaře kvočnu. Vybereme několik slepic, které by přicházely v úvahu a přidáváme jim ječmen a netrvá dlouho a ony se rozkvokají. To platí pro plemena, která mají dispozice pro mateřský pud. Tam kde je utlumený, tak tato metoda nezabere.
Třetí využití ječmene pro slepice je na podzim, v případě, že uvažujeme slepice ponechat do dalšího cyklu. Koncem září, nejpozději počátkem října, přestaneme podávat stávající krmnou dávku a předložíme ječmen, Slepice naráz přestanou snášet a začnou všechny pelichat. Pelíchání by mělo být rychlé krátké, tak aby skončilo do období podzimního nepříznivého počasí. Pokud se nechá pelíchání osudu, tak hlavně dobré nosnice pelíchají pozdě za špatného počasí a organizmus zaznamenává velký stres, který se projeví na zhoršení zdravotního stavu. Delší dobu pak trvá než začnou opět snášet. Ve všech těchto případech je dobré přidat asi 5% kukuřice.
Lepší stravitelnosti lze dosáhnout, namočením, povařením a nebo drožďováním. Je to dost pracné a efekt není významný. Pro slepice je nejlepší zkrmovat pšenici, podstatně raději ji přijímají než ječmen, působí příznivě na růst, snášku, oplození a líhnivost. Ječmen s úspěchem zkrmujeme ve výkrmu a nebo dokrmu vyřazeného odchovu. U ostatní drůbeže, hlavně vodní, můžeme ječmen využít jak v odchovu tak hlavně výkrmu. Nejlépe jej využívají husy. V minulosti při sádelném výkrmu cpaním se dělaly šišky z ječného šrotu. U ostatních zvířat můžeme použít ječmen do směsi pro holuby, králíkům, nutriím, velmi vhodný je pro krmení prasatům.
Kvokavost a ječmen nemám zkušenost , ale krmení ječmenem ano
.
Dělám si doma granule používám pšeniční, kukuřičný a sojový šrot. Loni jsem přidal ječmenný a nastal dost problém s růstem Rouenských kachen. Další odchov už jsem ječmen nepřidával a rostli jak z vody. Používám ječmen a oves pouze namočený .
kutil
napsal(a):
Kvokavost a ječmen nemám zkušenost , ale krmení ječmenem ano
.
Dělám si doma granule používám pšeniční, kukuřičný a sojový šrot. Loni jsem přidal ječmenný a nastal dost problém s růstem Rouenských kachen. Další odchov už jsem ječmen nepřidával a rostli jak z vody. Používám ječmen a oves pouze namočený .
Používám ječmen a oves pouze namočený ....myslíte asi pro kachny, že ? Nebo taky pro slepice ?
Hybridky si rozhrabují a vyzobávají, když vyhrnu hnůj od králíků, tedy i ten roztahaný oves od králíků. Někdy tam oves (něco jsou třeba jen prázdné šlupky) nechají válet se na zemi. Dá jim ten oves něco nebo ne ? Jinak krmím směsi a pšenici.
Mohu kombinovat, nastavovat kupovanou směs s tou mou ze šrotů a kopřiv, u kuřat také vajíčko atd., různě střídat bez postupného přechodu ? Je lépe, když míchám svou směs, už do ní K2 nepřidávat ? A jiný den dát třeba jen samotnou K2 ? Díky.
kutil
napsal(a):
Dobrý den, omlouvám se, ale doufám, že K = kachna. Můžete trochu přimíchat, ale pokuď bych dával K nedával bych soju, je dost drahá, ale účinná pro růst, nebo soju nahraďte hrachem.
Oves dávám husám v chovu, ale pouze od listopadu.
Je mi to líto, ale K2 je označení krmné směsi, co mně prodali pro kuřata. Chovám jen slepičky. Na jejich krmení se vyptávám.
To se omlouvám, asi jsem si sed na vedení psal jsem o kachnách. Kuřátkům po vylíhnutí dávám , pšeniční, kukuřičný šrot a sojovou moučku a po týdnu začínám krmit ano K1, ale přiznám se míchám ji s předešlými komponenty. Samozřejmostí je písek a čistá voda. Chápu, že když se dává K1 či K2 je to kompletní krmivo, ale jak to dělám tak vám to zděluji. Mnoho chovatelských úspěchů.
kutil
napsal(a):
To se omlouvám, asi jsem si sed na vedení psal jsem o kachnách. Kuřátkům po vylíhnutí dávám , pšeniční, kukuřičný šrot a sojovou moučku a po týdnu začínám krmit ano K1, ale přiznám se míchám ji s předešlými komponenty. Samozřejmostí je písek a čistá voda. Chápu, že když se dává K1 či K2 je to kompletní krmivo, ale jak to dělám tak vám to zděluji. Mnoho chovatelských úspěchů.
Právě, nejde mi o to obohacovat čímkoli tu kupovanou směs K1 a pak K2.
Přidávám kupovanou do směsi podílově např. 2 pšeničný šrot : 1 kukuřič.: 1 K2....
kutil
napsal(a):
přiznám se, ze začátku dávám 50%kukuřičného, 20%pšeničného a 30% sojové moučky. po týdnu uberu kukuřice a dávám podíl K1
50%kukuřičného, 20%pšeničného a 30% sojové moučky...dáváte hned po vyklubání se ?
Ráda bych se zeptala proč soju ? Kde ji kupujete a za kolik ?
Jakou směs pro 12ti týdenní kuřata (zdrobnělé), tam už by ten ječmen mohl být ? Ječmen mám soju ne.
Kukuřice má svůj význam ve výživě slepic hned po pšenici, je to tak ?
Soja je drahá 50Kg 950Kč, je to bílkovina - náhražka bílkoviny. Kupuju ji ve fi kde míchjí veškeré krmné směse. Jak jsem čet na netu tak prodávám, ječmen zdržuje růst a dává se slepicím aby začli kvokat. Pročtěte si doporučené krmiva pro drůbež a tam se to dočtete.Soju dávám pro růst, aby byla řádná kostra
Ječmen je dobrý pro prasátka
bichirek

XXX.XXX.94.79
ježiš somariny, myslíte si, že niekedy babky dávali klíčiť zrná, mali peniaze na pšenicu a nedávali jarec, lebo sa to nedoporučuje? :D
Ja kŕmim jačmeňom a pšenicou pomer 1:1, sem tam ryža, zelené, vitamíny ( žiadna zmeska !!) A mám z dominantiek každý deň plný počet vajec a z čistokrvných každý deň 70 - 80 % ...
kvokavosť to ak má prísť, tak príde. Vyvolávať umelo kvokavosť je ako prinútiť ženu aby nosila dieťa ...
Inak kvokaju aj dominantky, najlepšie ak im budete zbierať vajcia večer aby ich celý deň mali pod nosom a často kvokaju keď maju kohuta ... toľko z mojej strany ( nečítal som všetky príspevky, zabrzdil som sa pri druhom)
bichi.
bichirek
napsal(a):
ježiš somariny, myslíte si, že niekedy babky dávali klíčiť zrná, mali peniaze na pšenicu a nedávali jarec, lebo sa to nedoporučuje? :D
Ja kŕmim jačmeňom a pšenicou pomer 1:1, sem tam ryža, zelené, vitamíny ( žiadna zmeska !!) A mám z dominantiek každý deň plný počet vajec a z čistokrvných každý deň 70 - 80 % ...
kvokavosť to ak má prísť, tak príde. Vyvolávať umelo kvokavosť je ako prinútiť ženu aby nosila dieťa ...
Inak kvokaju aj dominantky, najlepšie ak im budete zbierať vajcia večer aby ich celý deň mali pod nosom a často kvokaju keď maju kohuta ... toľko z mojej strany ( nečítal som všetky príspevky, zabrzdil som sa pri druhom)
bichi.
Myslím, že si protiřečíte, nedáváte krmnou směs, ale přidáváte vitamíny , tak zvažte jestli to není jedno
bichirek

XXX.XXX.94.79
mimochodom ak kupujete zmesky, tak Vám netreba domáce vajcia, pretože rovnaké domáce vajcia majú v obchodoch.. logiš :)