Veľmi pekne prosím všetkých o radu. Kúpil som 50ks húsat Landes. Priniesli mi ich v Piatok pred týždňom. Boli ok. Nakoľko bolo ešte dosť chladno držal som ich v chlieve. Ale čo čert nechcel veľmi som im kúril a zaparil som ich. To mi odišli 3 ks a veterinárka mi kázala dávať 3 dni šumivý celaskon do vody. Ďalšiu noc nezdochlo ani jedno. Pustil som ich za pekného počasia von na trávu. Každý večer vojdú všetky do chlieva a nevyzerajú nijako choro a sú viditeľne zdravé.Prídem ich ráno skontrolovať a vždy 2 - 3 mŕtve. Za 5 dní som prišiel o 12 ks Čo im môže byť? Ak viete poraďte, lebo už som z toho úplne zúfalý
Neviem čo znamená výraz,,zaparil,,. Predpokladám že prehrial. Asi došlo k vysušeniu slizníc v dýchacích cestách a tým k nemožnosti správneho dýchania. Sliznice tvoria prirodzenú barieru proti vírusom ktoré sa inak dostávajú až do plúc. Skúste odchytiť húsatá ktoré sa Vám zdajú podozrivé- sú pomalšie i keď sa snažia prímať potravu. Priložte k uchu a popočúvajte či pri dýchaní nepočuť chraptenie či dokonca akoby pukanie. Tak isto majú takto postihnuté jedince sčervenané dýchacie otvory na zobáku niekedy aj s prisúšeným hlienom, ktorý môže byť aj okolo oka. Asi bude potrebná liečba ATB.
zbosace
napsal(a):
Neviem čo znamená výraz,,zaparil,,. Predpokladám že prehrial. Asi došlo k vysušeniu slizníc v dýchacích cestách a tým k nemožnosti správneho dýchania. Sliznice tvoria prirodzenú barieru proti vírusom ktoré sa inak dostávajú až do plúc. Skúste odchytiť húsatá ktoré sa Vám zdajú podozrivé- sú pomalšie i keď sa snažia prímať potravu. Priložte k uchu a popočúvajte či pri dýchaní nepočuť chraptenie či dokonca akoby pukanie. Tak isto majú takto postihnuté jedince sčervenané dýchacie otvory na zobáku niekedy aj s prisúšeným hlienom, ktorý môže byť aj okolo oka. Asi bude potrebná liečba ATB.
áno, prehriatie je správny výraz- takto sa to volá u nás na dedine resp. je to nespiovne. Skontrolujem to. Za radu veľmi pekne ďakujem.
etua
napsal(a):
Prováděl jste odčervení?Čím krmíte?Mají dostatek písku?Nestačí jen pastva.
Chovám husi už niekoľko rokov a nikdy som neodčervoval, ale myslím, že ,,diagnóza,, je to pehriatie. Kŕmim suchým čistým kukuričným šrotom. Majú k dispozícii žltý piesok zmiešaný s jemným riečnym štrkom. Tak už sám ani neviem
Dobrý večer, tak jak popisujete, jsem přišel o všechny housátka a ani veter. nepomoh, udělal jste chybu si myslím, že ač na sluníčko, ale neměl jste je pouštět ven, chladnou od nožek a ještě nejsou fit z přehřátí. Přeji vám, ať se úhyn zastaví. Zavřel bych je do tepla a pomalu otužoval.
majenko3
napsal(a):
Veľmi pekne prosím všetkých o radu. Kúpil som 50ks húsat Landes. Priniesli mi ich v Piatok pred týždňom. Boli ok. Nakoľko bolo ešte dosť chladno držal som ich v chlieve. Ale čo čert nechcel veľmi som im kúril a zaparil som ich. To mi odišli 3 ks a veterinárka mi kázala dávať 3 dni šumivý celaskon do vody. Ďalšiu noc nezdochlo ani jedno. Pustil som ich za pekného počasia von na trávu. Každý večer vojdú všetky do chlieva a nevyzerajú nijako choro a sú viditeľne zdravé.Prídem ich ráno skontrolovať a vždy 2 - 3 mŕtve. Za 5 dní som prišiel o 12 ks Čo im môže byť? Ak viete poraďte, lebo už som z toho úplne zúfalý
Pro příště si pořiďte termostat, investice sice cca 1000 korun, ale jeho využití v chovu najedete pořád a časem se to vrátí. Přehřátí je u ptáku, drůbeže a mladých dost velký problém a následky se pak projeví klidně až za týden, už se mi to také stalo. nejsem odborník ale něco mi říká, že musí dojít k poškození ještě některých vnitřních orgánů, a to se projeví o pár dnů později, Z toho co popisujete to i dává logiku. Odčervení bych prováděl až po diagnoze začervení veterinářem, nehledě na to že jaro ještě pořádně nezačalo a začervení za týden?? pánové to by musel mít červy na každém kroku, hlavně do nich nervětě nějakou chemii, teď když jsou po tomto vašem pečení dost oslabení. Holt přežiji jen nejsilnější.