Tak jsem se konečně dočkal prvních kuřátek.
Není to sice moje líhnutí, ale i tak radost.Jsou to jednodenní kuřátka Hisexu.
Hodně jsem tu díky vám pochytil a snad ještě dost dalších rad a zkušeností bude následovat.
Dostávají kuk.šrot s K1 v poměru 2:1 a černý čaj na pití.Zatím díky vám jde vše snad jak má.
Sám od sebe bych na nějakej kuk.šrot a čaj nepřišel.Jsem zvědavý, jak to bude pokračovat.
Rozhodně je to radost pozorovat jak jsou již od prvního dne šikovný.Nebo jak usínají i ve stoje.
Dneska už lítají po odchovně jak blázni a na křídlech už jsou vidět rostoucí pírka.
Zatím na to je spoustu času, ale zajímalo by mi, kdy se dá přejít ze sypké na granulovanou směs.
V nějakém článku jsem se dočetl, že od 6ti týdnů se dá zkrmovat celé zrno.Granule na tom velikostí budou podobně.Jakou máte zkušenost vy?od kdy se spolehlivě a bezpečně dá přejít na krmivo granulované?
skupa
napsal(a):
Zatím na to je spoustu času, ale zajímalo by mi, kdy se dá přejít ze sypké na granulovanou směs.
V nějakém článku jsem se dočetl, že od 6ti týdnů se dá zkrmovat celé zrno.Granule na tom velikostí budou podobně.Jakou máte zkušenost vy?od kdy se spolehlivě a bezpečně dá přejít na krmivo granulované?
já kuřatům granule nedávám, ale asi tak po třech týdnech jsem jim dala do malé misky pšenici a pomaličku si zvykali ,až ji přizobávali víc a víc... také pšenici vařím s bramborami, prý je lépe stravitelná.....nevím...ale určitě větším kuřatům i slepicím moc chutná
jana-jana
napsal(a):
já kuřatům granule nedávám, ale asi tak po třech týdnech jsem jim dala do malé misky pšenici a pomaličku si zvykali ,až ji přizobávali víc a víc... také pšenici vařím s bramborami, prý je lépe stravitelná.....nevím...ale určitě větším kuřatům i slepicím moc chutná
Od 3 týdnů pšenici, tak to ty granulky o moc déle trvat asi nebudou.
Tak ted jsem došel k dalším obavám
z mého počínání bez předchozí porady.
Všude se píše že grit podávat již od malích kuřátek.U nás v krmné prodejně mi nabídnul grit velikosti tak pro pštrosa ![]()
Já se tedy ptám, jestli mohu nahradit na jemno drcenými skořápky, přeci jen se mi zdá že to pro ty malinký musí být ještě dost ostré i nadrcené.Samozřejmě že to neni až na prach.
Ohledně toho gritu. Koukněte sem :
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1507983/cim-krmite-kuriatka
•Petr•
Něco k podestýlce...
První týden mám kuřata jenom na novinách.Na další týden už bych rád dal podestýlku.
Hobliny.. řezanku... a pod to nějakou trošku rošelyny.
Zajímá mi ale, jestli se tam nezačne kazit směs co zatím ještě vyhazujou z krmítka..
Přece jenom noviny vezmu, vyměnim a jeto, s podestýlkou tohle každé dva dny dělat nebudu.
Já osobně tam, kde např. kuřata rozcabrají vodu, vezmu hrst mokré slámy pryč
a dám hrst suché slámy, nové. A opět dám napáječku zpátky.
Takže podestýlku neměním plošně celou, ale jen ta místa, která to potřebují.
To je jako když křeček chodí kadit na jedno místo - neměním celé akvárko,
jenom ten jeho toaletní roh.
Pak, čas od času, samozřejmě vyčistím akvárium komplet.
Pro chlívek (odchovnu) kuřat to platí zrovna tak.
Já mám kuřátka pěkná telátka ![]()
Dneska jsem jim zdvojnásobyl prostor.Na polovinu jsem jim dal podestýlku, na druhou noviny s kormítkama.No namačkaly se za krmítka a na slámu nevlezlo ani náhodou.
Pak stáli přesně na půlce a čekali kdo bude první.To jsem jim tam ale ty krmítka na tu podestýlku nejdříve musel přendat.No uvidim co udělej ještě než pujdu lehnout.
15dní...
Tak se zatím daří
Dostali o něco větší odchovnu
Krom jednoho utracení kvuli zranění 100%ní životaschopnost
Váhově vše v pořádku.Žerou, pijou a maj se sakra k světu.
Snad se bude dařit i na dále.
Video:
http://www.youtube.com/watch?v=0NzDunHA3B4
21dní
Tak už se to vybarvuje, ale musím přiznat, že mi průměrná váha o něco poklesla.
190g v průměru, něco málo tam chybí.Budu muset pozdržet krácení světla a krmit vícekrát než krmím.Oni tam sice mají, ale nejvíce se seběhnou když se jim nasype.Tak budu muset vyzkoušet tento postup a spolehnout se na to, že vícekrát lépe.
tsafrankova
napsal(a):
Já bych řekla méně a častěji
. Řeším stejný problém s maranskama ...
No ja prave nevim.Zase si rikam, ze kdyz by meli jako by hlad, tak ze by toho polkli vic.No tyden vyzkousim casteji a kdyz nepomuze, tak naopak.Zacinaj ctvrty tyden, ten je docela dulezity pro dalsi vyvoj.
28dní...
Tak průměr 270g, nějací pod, nějací nad, nějací akorát.
Krmil jsem Xkrát za dan a nepomohlo.Nejspíš se to nedá udělat vše stejné a v doporučované váze.Jinak vše ok, dnes dostali zase o kus větší bydlení.
http://www.youtube.com/watch?v=2B6_4XBdEbc&feature=youtu.be
Tak po nějaké době jen tak o tom jak to jde...
12týdnu za nama a váží kolem tech 1000g, takže se zdá, že vše je v pořádku.
Nemoc zatím zádná a úhyn také 0.Až tedy na mojí blbost kdy jsem nadzvedl krmítko abych ho očistil a při návratu se na něj sesypali ještě před uložením.To že pod krmítkem uvízl jedem hladovej krk, jsem si všiml až při další návštěvě
Ale co se týče úhynu, tak sám s překvapením 0.Momentálně jsem na režimu 8hodin světla, za dva týdny se to pozvolna začne zvedat.Už aby to bylo, protože konec světla v 16h. je takovej blbej čas...Hlavně aby vše neprocházelo vpoho jen do doby snášky, to by zamrzelo..
Zdravím všechny, dlouho jsem tu abstinoval.Tak v rychlosti.
Dosáhli jsme konce 21týdne a snášíme již 3týdny.Zatím se zdá, že jsem nic nezanedbal.Od prvního dne byl uhyn 3kusů, z toho ale jedno jako kuřátko se zašprajcovalo v krmítko a bylo udupáno skoro na smrt, tak jsem ho toho ušetřil a na druhou jsem postavil koryto já přes krk jak se drali ke krmení a nevšiml si toho.Jen jedna padla nemocí.Jinak zatím vše ok.
skupa
napsal(a):
Zdravím všechny, dlouho jsem tu abstinoval.Tak v rychlosti.
Dosáhli jsme konce 21týdne a snášíme již 3týdny.Zatím se zdá, že jsem nic nezanedbal.Od prvního dne byl uhyn 3kusů, z toho ale jedno jako kuřátko se zašprajcovalo v krmítko a bylo udupáno skoro na smrt, tak jsem ho toho ušetřil a na druhou jsem postavil koryto já přes krk jak se drali ke krmení a nevšiml si toho.Jen jedna padla nemocí.Jinak zatím vše ok.
A doprkýnka, my ještě nesnášíme a to jsme se vylíhli už koncem května ...
Jenže oni pauzírují i matky wyandontky ...peří je všude plno, tak snad jen línají a vajíčka zase budou...
skupa
napsal(a):
Vždyt to také ještě mají čas, já mám hybridky, ty jsou dřív a jsou myslím 2.května.
Jsem na ně zvědavá, mají totiž otce kočinku, tak uvidíme.
Když nebudou vajíčka, tak bude polívčička nebo masíčko na paprice. ![]()
Kohoutci z tohoto neplánovaného křížení se slepičkami wyandontkami kolumbijskými jsou tak nádherně vybarvení, ale udala jsem jen jednoho.