Dobrý deň hladám radu ohladom dezinfekcie kurníkov uhynuli mi 3 kurence neviem či preto že bolo chladno a pršalo alebo je to niake ochorenie dve nemali žiadne príznaky a uhynuli z večera do rána asi pred 2dňami a jedno bolo smútne a hnačkovalo a pošlo o deň neskôr ostatné boli tiež niake spomalené ale pozbierali sa preventívne som im natiahla nad výbeh fóliu na foliovníky aby boli v teple a suchu pretože kurníček majú menší akurát len na spanie .Čistím ho pravidelne a dávam im podstielku z drevenných hoblím. Som začiatočníka amatérska chovatelka chovám 6sliepok a mala som 17 vlatne vyliahnutých kuriatok takže už ich je len 14.Kurčatá sú na úplne inom mieste ako dospelé sliepky a oba kurníky sú nové drevenné.Ďakujem za každú dobrú radu
majú 9 týždňov ale boli vo vysokej tráve a tak aj ked nepršalo a chodili po výbehu zmokli od tej trávy dovtedy im nič nebolo inač sa majú stále kde schovať aby im nebola zima,akurát ráno sme im podali klietku aby sa mali kde pásť a preto tá tráva bola vyššia aj mi bolo čudne že v ten deň skôr zaliezli spať lebo inokedy behajú po vonku aj do 20.00hod.
Podívejte se na tento článek:
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6102/od-vajicka-ke-kureti-mame-nalihnuto-a-co-ted/
Já mám taky venku asi 6 týdenní kuřata, ale jsou jen čtyři a mají u sebe kvočnu která je zahřívá a udělané kryté hnízdo. Výběh mají také krytý a vyvýšený - na zem se nedostanou.
Myslím si, že je těm vašim kuřátkům chladno - dal bych jim aspoň nějakou lampu se 60w žárovkou ( cokoli rozumného z hlediska bezpečnosti ). Uvidíte, jestli jim je zima, tak se budou družet pod tou žárovkou. Jestli teda jsou bez kvočny, která je zahřívá.
Jinak si myslím, že až tak nerozhoduje, jestli je kuřatům pět nebo osm týdnů.
Pořád jsou to mláďata a pořád to teplo potřebují.
Mám asi 14. týdenní Leghornky a je vyloženě vidět, kdy je jim zima a kdy teplo.
Když je jim fajn, vyletí si na hřady a sedí tam.
Když je jim zima, sednou si na zem do hnízda ze sena a namačkají se na sebe.
Snad už konečně bude teplo.
No jo Katko, chápu. Taky dělám hodně chyb - to jsme my začátečníci. Ale já osobně bych se jim opravdu snažil v těchto chladných dnech dodat nějaké teplo, nebo je do něj přemístit(kdyby třeba jen na noc) a taky měnit pití, aby něměly moc studené. Jde asi o to, že normálně by si třeba i poradily, ale jestli nějak prochladly, tak jim teplo udělá dobře.
Vidím to teď na sobě, taky jsem nachlazený a pod peřinou je pod peřinou - i když nejsem mládě.
Bola som na kontrole dnes už 3krát kurčatá veselé naháňajú sa po výbehu.Pod fóliou super teplo.V kuríne majú teplo pretože je menší a je ich tam 14 a ked ich ráno vypúšťam je tam super teplo je vyrobený z lisovaného dreva velké tabule takže žiadne prefukovanie a ked je velmi zima majú zaťahovací vetrák,ktorý im otváram podla teploty.V noci im určite nieje zima iba ak cez deň vo výbehu a to som už tiež vyriešila.
Mám 8 oraviek žtohnedých a 6 môj domáci mix ale ten mix rastie podstatne lepšie ako čistokrvné.Liahla som v liahni cleo bol to môj prvý pokus a vyliahli sa v marci zo začiatku som ich mala v kuchyni a potom v kotolni a ako 6 týždnové v drevárni a svietila som im už iba v noci aby im nebolo chladno.Chcela som hlavne vychovať niekeho kohútika s hrebienkom ktorý by neomrzal. Brat mi poradil tieto oravky aj ked mne sa páčili wyandotky (neviem ako sa to píše) ale vajíčka som nikde na okolí nezohnala.Nášmu kohútovy totiš trochu omrzol hrebienok kedže púšťam hybridky von aj v zime ale ked im je zima kak sa môžu kedykolvek schovať do zatepleného kurníku.Znáške to neuškodilo kedže znášali celú zimu.
Katko, každému se stane, že musí občas cestovat, pracovat, atd.
Ale vždy platí, že tráva ve výběhu musí být KRÁTKÁ a SUCHÁ.
Pokud jedno z toho nebo obojí neplatí, nemohou mláďata do výběhu.
I když zavřená třeba řvou, až to trhá uši.
Ona ta mláďata neví, že je zavíráme pro jejich dobro.
Pokud někam jedete, tak zajistěte krmení a vodu a nechte je zavřené.
Samozřejmě, že ten zavřený prostor musí být dostatečně velký.
Což u vás asi není, když popisujete, jak si "ten malý prostor skvěle zahřejí".
To jen tak na okraj, jak se správně mají zajistit podmínky (prostory, zázemí)
ještě před pořízením živých tvorů.
Pájo, záleží, zda světlo má být zároveň zdrojem tepla.
Pokud ne, je jedno, čím kuřatům přisvěcujete.
Samozřejmostí je i denní světlo (resp. jeho spektrální složení).
K pití čistou nestudenou vodu.
Jakmile má kuře průjem, je mu buď zima nebo dostává studenou vodu k pití.
Jednoduché.
Ďakujem všetkým za dobré rady už slubujem že si budem dávať vetší pozor aby som im neublížila niakym prešlapom.Podcenila som poriadne výšku tej trávy lebo keby im bolo len zima tak by určite zaliezli do kurníka a boli by v teple. Kurník bol plánovaný len kým neodrastú na velkosť aby mohli k dospelej hydine a má rozmer 100x100x100cm a má dvierka zasúvacie s plexisklom aj vetrák s mriežkou ktorý sa tiež zaťahuje plexisklom kým boli menšie som im tam aj svietila lampou.Dúfam že už nebude žiaden kix. Snažím sa.