Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2013 22:03
fotr

XXX.XXX.251.24

Rozhodl jsem se že si postavím líheň, ale po čtení debat zde na fauně jsem dopěl k názoru, že bez termostatu za minimálně 1500kč nic nevylíhnu. Ale já se rozhodl že to zkusím jinak.smajlík Po dlouhém brouzdání po netu jsem našel toto http://www.puhy.cz/jednoduchy-regulator-teploty-3737.html#axzz2VBOXDEUl . Tak jsem vzal starou mikrovlnku, vykuchal elektroniku a začal stavět. Pro ohřev jsem použil topné těleso grilu které již bylo v mikrovlnce zabudované. jelikož bylo sestaveno ze dvou topných trubek, tak jsem použil jen jednu. Pořízenou stavebnicy regulátoru teploty (250kč) jsem sestavil a spájel. Koupil akvarijní teploměr(cca 40kč) a teraryjní vlhkoměr (cca80kč). Pak ještě co dům dá (větráček ze starého počítače je napájen zdrojem 12V ze staré televizní antény ) .
A líheň byla na světě. vejde se do ní 20 vajec a mně se z nich vylíhlo 19 kuřátek. smajlík

3.6.2013 22:08
fotr

XXX.XXX.251.24

Vnitřek (žárovka je jen na svícení)

4.6.2013 13:18
reddriver

XXX.XXX.148.2

Tak důležitý je, že to funguje a tvá spokojenost;) Nikdo ti tady nic nenutí, jen se vyměňují názory na tu či onu problematiku. Jakou přesnost má ten termostat? Lukáš P.

4.6.2013 20:40
fotr

XXX.XXX.251.24

Omlouvám se jestli jsem se někoho dotknul, kdybych na to měl tak by se mi tam líbyl taky nějaký digitální termostat. Jen jsem se chtěl podělit o zkušenosti a radost že se to povedlo. A hlavně kdyby někdo chtěl zkusit líhnout, aby věděl že to jde i za pár kaček. Termostat je fakt citlivý, ale jelikož jsem to měřil jen obyčejným teploměrem tak nevim jesli to kolísalo o nějakou tu desetinku. Já jsem žádný pohyb rtuti neviděl. Důležité hlavně bylo umístění termistoru (čidla) cca 4cm od topného tělesa. Spínalo to zhruba po 2 minutách na 2 sekudy. Záleží na tom kolik jsem odkryl větracích otvorů.

4.6.2013 21:16
marvon

XXX.XXX.106.198

fotr napsal(a):
Rozhodl jsem se že si postavím líheň, ale po čtení debat zde na fauně jsem dopěl k názoru, že bez termostatu za minimálně 1500kč nic nevylíhnu. Ale já se rozhodl že to zkusím jinak.smajlík Po dlouhém brouzdání po netu jsem našel toto http://www.puhy.cz/jednoduchy-regulator-teploty-3737.html#axzz2VBOXDEUl . Tak jsem vzal starou mikrovlnku, vykuchal elektroniku a začal stavět. Pro ohřev jsem použil topné těleso grilu které již bylo v mikrovlnce zabudované. jelikož bylo sestaveno ze dvou topných trubek, tak jsem použil jen jednu. Pořízenou stavebnicy regulátoru teploty (250kč) jsem sestavil a spájel. Koupil akvarijní teploměr(cca 40kč) a teraryjní vlhkoměr (cca80kč). Pak ještě co dům dá (větráček ze starého počítače je napájen zdrojem 12V ze staré televizní antény ) .
A líheň byla na světě. vejde se do ní 20 vajec a mně se z nich vylíhlo 19 kuřátek. smajlík

Gratuluji, povedlo se, a je dobře že se dělíte s ostatními o nabyté zkušenosti.
Určitě nemusí být termostat za 1500,- i když já ho mám smajlík
Na čem trvám - že bez termostatu je to marnost, o tom že nestačí levný jsem se nikde nedočetl a to diskuzi sleduji dost dlouho, stare mám pročtené taky.
Záleží taky jakou líheň si představujete, 20 vajec v jedne rovine, 50 vajec a naklapeni lisky, 2-3 patra,...
Tenhle bych si koupit nemohl, protože stavebnice to není pro mě smajlík

6.6.2013 00:50
asitakhle

XXX.XXX.236.196

V každém případě chválím šikovnost.Já postavil z mrazáčku.Termostat přesný digi seženeš za 400 a né za 1500 jak si tady dělají někteří reklamu tím jak radí.Odkaz ti dám na e-mail jestli chceš.Je to z Číny ale neboj se toho i ten tvůj Pc je možná z Číny.Platba přes e-bay.Já ho koupil za 800 tady,ale pak jsem ho tam našel a mají je do 400 Kč.Malý a přesný,vše si nastavíš,přesnost 0,1C.Dávej pozor jak ti sem budou psát ti co jsou propagátoři a skrytí výrobci těch drahých ,že tyhle jsou špatný atd.Na to nedej .Jo jestli chceš tak sem dej mejla a pošlu odkaz až budu psát doma z Pc ,ted píšu z chytrého mobilu.Jinak hodně úspěchů.Já udělal za 3000 Kč z mrazáku na 80.vajec a to byla největší položka ty dvě lísky na automatické otáčení.Ale nechci to sem dávat je tu hodně kritiků.

6.6.2013 07:47
klakier

XXX.XXX.136.126

Tak já na fotce vidím 2 kuřata smajlík, jo jako start dobrý, člověk si osahá jak věci fungují, ale časem zjistí, že pokud chce klidně spát, tak to bastlení amaterské líhně za pár kaček za to nestojí. Protože jde o elektrické zařízení, které pokud je poskládáno takhle, jak to máte vy, umí i hezky topit ve výsledku to může skončit vyhořelou garáží nebo rodinným domem ... to nemluvím ohrožení na životech lidí.

6.6.2013 21:06
pet0

XXX.XXX.184.28

Našel jsem na internetu odkaz http://chovvb.wz.cz/C_termostat1.html , myslíte že má to smysl vůbec dělat? Mám termostat s přesností na jeden °C a líhne celkem v pohodě, ale vždy v poslední fázi mi začínají kuřata chcípat. Myslíte že je to tím teploměrem?

6.6.2013 21:29
fotr

XXX.XXX.251.24

klakier napsal(a):
Tak já na fotce vidím 2 kuřata smajlík, jo jako start dobrý, člověk si osahá jak věci fungují, ale časem zjistí, že pokud chce klidně spát, tak to bastlení amaterské líhně za pár kaček za to nestojí. Protože jde o elektrické zařízení, které pokud je poskládáno takhle, jak to máte vy, umí i hezky topit ve výsledku to může skončit vyhořelou garáží nebo rodinným domem ... to nemluvím ohrožení na životech lidí.

smajlíkGratuluju. Máte opravdu dobrý zrak. Nejen že umíte počítat do dvou, ale dokonce vidíte i do vnitř jak to mám poskládané. Četl jsem zde už názor že se stavba líhně nevyplatí protože to vyjde dráž než koupit novou. Když to udělám levněji tak prej zase mohu vyhořet. Já si myslím že se to vyplatí vždy ať to stojí klidně 20000 protože ten pocit že člověk něco dokázal ten je k nezaplacení. Jestli vyhořím tak je to osud a s tím já nic nenadělám. to už bych se musel bá vystrčit nos z baráku aby mně třeba nesrazilo auto.('smajlík');

6.6.2013 22:10
asitakhle

XXX.XXX.255.6

pet0 napsal(a):
Našel jsem na internetu odkaz http://chovvb.wz.cz/C_termostat1.html , myslíte že má to smysl vůbec dělat? Mám termostat s přesností na jeden °C a líhne celkem v pohodě, ale vždy v poslední fázi mi začínají kuřata chcípat. Myslíte že je to tím teploměrem?

Jestli to nebude tím že mají málo vzduchusmajlík,vždy to nemusí být jen teplotou,mohou se vám udusit,zkuste více děr a více větrat hlavně poslední 2 dny a zvýšit ke konci vlhkost.Musí to jít .

6.6.2013 22:12
luvit

XXX.XXX.255.183

Jestli máte z 20 vajec 19 kuřat, tak líheň funguje asi dobře a jste šikula. Vyšší riziko na poruchy a zkratu je určitě i u levných čínských líhní, které používá spousta lidí... (a nějaké je i u těch značkových).
Držím palce, aby se dařilo i nadále.

7.6.2013 03:48
fotr

XXX.XXX.251.24

luvit napsal(a):
Jestli máte z 20 vajec 19 kuřat, tak líheň funguje asi dobře a jste šikula. Vyšší riziko na poruchy a zkratu je určitě i u levných čínských líhní, které používá spousta lidí... (a nějaké je i u těch značkových).
Držím palce, aby se dařilo i nadále.

Děkuji za hřejivá slolva 'smajlík'

7.6.2013 04:04
fotr

XXX.XXX.251.24

pet0 napsal(a):

K tomu termostatu. Já jsem si schválně zkusil vyrobit ještě jeden podle toho prvního a jenom součástky mně vyšly asi o dvacku levněji než ta stavenice. Když k tomu připočtu ještě náklady na výrobu plošného spoje, tak jsem na tom samim. Ale pokud Vás bavý něco vyrábět tak určitě do toho děte. A k tomu líhnutí. Také si myslím že to bube spíš malým přísunem vzduchu a nebo vysokou vlhkostí v počátku líhnutí. Přeji hodně štěstí a úspěchů.'smajlík'

7.6.2013 07:10
klakier

XXX.XXX.136.126

fotr napsal(a):
smajlíkGratuluju. Máte opravdu dobrý zrak. Nejen že umíte počítat do dvou, ale dokonce vidíte i do vnitř jak to mám poskládané. Četl jsem zde už názor že se stavba líhně nevyplatí protože to vyjde dráž než koupit novou. Když to udělám levněji tak prej zase mohu vyhořet. Já si myslím že se to vyplatí vždy ať to stojí klidně 20000 protože ten pocit že člověk něco dokázal ten je k nezaplacení. Jestli vyhořím tak je to osud a s tím já nic nenadělám. to už bych se musel bá vystrčit nos z baráku aby mně třeba nesrazilo auto.('smajlík');

Tak popisuji co vidím ... fotkou 19 kuřat byste mne samozřejmě uzemnil. Jen teď když jste si to za 500 ošahal tak by to chtělo udělat to pořádně a tohle si zarámovat jako důkaz své šikovnosti ala MacGyver. Když už podomácky kutění líhně, tak ne z trouby a ne za použití spirály grilu. Líheň by měla mít pouze takový výkon, aby při selhání termostatu neuvařila vejce. To je pro mě zásada první. A pak by měla mít dvojité jištění termostatem, když jeden selže druhý zajistí nepřehřátí do nebezpečné teploty. Kolik si bere ta jedna topná trubka 400….500W? Do domku na nářadí 20m od baráku v pohodě, ale do domu, kde bydlím bych si tohle nedal, kdyby mě dvakrát hřálo jak jsem šikovný. Nemám zodpovědnost jen za sebe.

7.6.2013 08:20
reddriver

XXX.XXX.148.2

Při selhání termostatu, ti to uvaří i jedna žárovka. Ale jak sám pak dál píšeš, dvojí jištěnísmajlík

7.6.2013 08:45
klakier

XXX.XXX.136.126

Myslel jsem to doslovně, aby opravdu z líhně nebyla pekárna. Já jsem vždy testoval moje amatérské počiny bez termostatu, abych věděl co se děje. Na kolik vyšplhá teplota, co snese zařízení v blízkosti topného tělesa a ladil jsem to tak, aby při pokojové teplotě líheň netopila bez termostatu více než těch 50 stupňů, pak i ventilátor měl vždy jištění druhým menším, a termostaty byly dva jeden přesný a druhý levný takový ten do ohřívačů vody. Na líhni co tazatel sestrojil bych pouze nahradil topné těleso něčím jiným stačila by asi klidně na tu velikost i žárovka s příkonem 40w nebo dvě každá o výkonu 20w,

7.6.2013 21:02
fotr

XXX.XXX.251.24

Výte stavba z mikrovlnky má své výhody třeba v tom že samotná mikrovlnka má už své bezpečnostní prvky jako třeba tepelnou pojistku.

7.6.2013 21:30
pet0

XXX.XXX.184.28

chci se te zeptat jestli jsi vyndával kuřata průběžně nebo až jednadvacátý den najednousmajlík

7.6.2013 22:44
pet0

XXX.XXX.184.28

Prosímtě, jakou má ta stavebnice přesnost? Díky

8.6.2013 04:26
fotr

XXX.XXX.251.24

Já jsem kuřata vyndával postupně jen co trochu oschla. Histerzi termostatu opravdu neznám protože se nejedná o digitál, ale jak jsem psal už výše tak rtuť na teploměru se ani nehla. Duležité je umístění termistoru, Já ho mám cca 4 cm od topného tělesa, ale nejsem si jist co by to udělalo kdyby se to topilo žárovkama. Histerze se dá ještě zvýšit výměnou odporu R6, který je hned za poťákem a dodává se 4 megaom za maximálně 10 megaom.

8.6.2013 14:17
milan53

XXX.XXX.224.33

Dobrý deň.Chcem zareagovať na staviteľa tejto liahne.Prosím neurazte sa,lebo v žiadnej diskusii nikdy nikoho nemienim urážať,nakoľko sa domievam že je to veľmi neúctivé.Možno ste dobrý elektomechanik,ale topné teleso z toho grilu za hodinu spotrebuje viac el. energie ako liaheň o kapacite 380 vajec.Za inkubáciu 21 dní prekúrite toľko,že by ste si kúpil 30 kusov kurčiat.Ale takto si ich vyliahnete sám.Možno ste týmto zadali dobrú tému a o chvílu niekto napiše že má liaheň z aut.pračky.Dobrú liahnivosť praje M.H.

8.6.2013 15:03
polino

XXX.XXX.1.38

a za kolik ji prodáte, či dáte podrobný plánek stavby?
smajlík

8.6.2013 16:01
fotr

XXX.XXX.251.24

milan53 napsal(a):
Dobrý deň.Chcem zareagovať na staviteľa tejto liahne.Prosím neurazte sa,lebo v žiadnej diskusii nikdy nikoho nemienim urážať,nakoľko sa domievam že je to veľmi neúctivé.Možno ste dobrý elektomechanik,ale topné teleso z toho grilu za hodinu spotrebuje viac el. energie ako liaheň o kapacite 380 vajec.Za inkubáciu 21 dní prekúrite toľko,že by ste si kúpil 30 kusov kurčiat.Ale takto si ich vyliahnete sám.Možno ste týmto zadali dobrú tému a o chvílu niekto napiše že má liaheň z aut.pračky.Dobrú liahnivosť praje M.H.

Vážím si Vaší citlivé reakce. Ta líheň spíná po dvou minutách na dvě vteřiny, tak že podle mých výpočtů to je za 21 dní 8,5 hodin. Jelikož jsem jednu spirálu odpojil, tak je to jako když upečete 2 kuřata v troubě tedy 4,25 hod.('smajlík');

8.6.2013 21:58
pete

XXX.XXX.102.18

Kolik to jedno těleso má příkon? Kolik líheň vzala kWh na to jedno líhnutí?

22.11.2015 17:10
Líhneme

XXX.XXX.7.192

Dobrý den, dovolte mi Vás pozvat k prohlídce internetového obchodu www.Lihneme.cz, kde můžete naleznout líhně určené k domácímu chovu drůbeže, plazů a exotického ptactva. Děkuji a přeji krásný den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík