Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2013 20:52
yokohama

XXX.XXX.86.227

Letos sem poprve začal s husama. Teď maj devět týdnů a přemýšlím kolik zabít a kolik třeba nechat. Četl jsem jak je to se zralostí peří ale furt nejsem moudrej z toho, jestli je můžu zabít i jindy než v tom 10. nebo 22. týdnu?? Peří na nic nechci jen nevím jestli jdou oškubat i když je zabiju mimo ty daný termíny. Taky váhám jestli v těch deseti týdnech na nic bude něco masa. Někdo říká, že už jsou na zabití ale objevil se i názor, že na nich ještě nebude masasmajlík Takovou střední husu sem dneska vážil a má 7 kilo. Někde sem četl, že 40% je odpad tak by ty tři kila snad mohla mít? Chtěl bych jich většinu pobít a nechat jen třeba 10, protože už hodně sežerou a pastvy výrazně ubylo. Za každou radu děkuju..

9.6.2013 09:06
bernaček

XXX.XXX.117.5

yokohama napsal(a):
Letos sem poprve začal s husama. Teď maj devět týdnů a přemýšlím kolik zabít a kolik třeba nechat. Četl jsem jak je to se zralostí peří ale furt nejsem moudrej z toho, jestli je můžu zabít i jindy než v tom 10. nebo 22. týdnu?? Peří na nic nechci jen nevím jestli jdou oškubat i když je zabiju mimo ty daný termíny. Taky váhám jestli v těch deseti týdnech na nic bude něco masa. Někdo říká, že už jsou na zabití ale objevil se i názor, že na nich ještě nebude masasmajlík Takovou střední husu sem dneska vážil a má 7 kilo. Někde sem četl, že 40% je odpad tak by ty tři kila snad mohla mít? Chtěl bych jich většinu pobít a nechat jen třeba 10, protože už hodně sežerou a pastvy výrazně ubylo. Za každou radu děkuju..

zabijej tak aby hejno nestradalo a zviře je na zabiti tehdy ne jak je na vaze 7kg ale až se libi okusmajlík

9.6.2013 09:14
ponka1

XXX.XXX.88.99

v knihách se udává 11 týdnu,pak už moc neudělá a špatné škubání nevyzrálého peří mi za 0,5 kg nestojí...

9.6.2013 12:48
yokohama

XXX.XXX.86.227

No dělám to poprvé tak nevím, jen se mi jeden pán smál, že aby na huse bylo trochu masa musí mít tak 9 kilo. Tak se radši ptám. To škubání chci dělat škubačkou. Pokud to chápu, když není zralé peří oškubat to jde ale nestojí to zato?

9.6.2013 12:48
yokohama

XXX.XXX.86.227

No dělám to poprvé tak nevím, jen se mi jeden pán smál, že aby na huse bylo trochu masa musí mít tak 9 kilo. Tak se radši ptám. To škubání chci dělat škubačkou. Pokud to chápu, když není zralé peří oškubat to jde ale nestojí to zato?

9.6.2013 16:38
milan53

XXX.XXX.224.51

Dobrý deň. Na 9 týždňové husy máte pomerne dobrú váhu.Nepíšete o aké husy sa jedná.Ja husy zabíjam,až je dozreté perie,lepšie sa čistia.Kamarát má šklbačku hydiny,ale robí ňou iba hydinu hrabavú.Hovori,že pri kačiciach,mu to veľmi nešlo,lebo sú mastné.Nepoužívam žiadné šklbačky.Kačice robím kalafúnou a husy klasisky.Potom nasledujú už tie prijemnejšie veci-konzumácia.Hodne pohody M.H.

9.6.2013 21:09
yokohama

XXX.XXX.86.227

Jedná se o klasické husy české. Tu škubačku si chci udělat pultovou ne tu bubnovou, ta prý škubá dobře jen slepice. Něco sem o tom na netu studoval ale uvidí se až při realizaci, jestli to nakonec nebudu škubat klasicky. Peří nepotřebuju tak budu volit nejpohodlbnější způsob.smajlík

9.6.2013 21:43
kutil

XXX.XXX.147.173

yokohama napsal(a):
Jedná se o klasické husy české. Tu škubačku si chci udělat pultovou ne tu bubnovou, ta prý škubá dobře jen slepice. Něco sem o tom na netu studoval ale uvidí se až při realizaci, jestli to nakonec nebudu škubat klasicky. Peří nepotřebuju tak budu volit nejpohodlbnější způsob.smajlík

dobrý den, čím krmíte, že máte české husy v 10 týdnech 7Kg?smajlík

9.6.2013 21:57
yokohama

XXX.XXX.86.227

Směsí, zemákama + pastva, žádný tajný ingredience nemám. Zprvu sem směs kupoval a později sem kupoval sojovej šrot a dělal směs z obilí sám..

9.6.2013 22:00
tereza.128

XXX.XXX.188.108

yokohama napsal(a):
Směsí, zemákama + pastva, žádný tajný ingredience nemám. Zprvu sem směs kupoval a později sem kupoval sojovej šrot a dělal směs z obilí sám..

A jste si jistý, že máte české husy? smajlík
7 kilo totiž u české husy neváží ani dospělý houser, natož desetitýdenní house smajlík
viz standard:
http://www.csch-trutnov.cz/news/husy-ceske-h-c/

9.6.2013 22:08
yokohama

XXX.XXX.86.227

No tak sem je kupoval z velké drůbežárny, tam asi nebudou šidit původ když dělaj tisíce kusů. Je možný, že váha blbě váží ale pochybuju že je tam odchylka 3kgsmajlík Já myslel, že dospělý houser má 5kg? A to jako masa ne celkové váhy nebo se pletu?

9.6.2013 22:35
yokohama

XXX.XXX.86.227

Teď se tak dívám že maj na webu psáno "husy bílé", tak sem zbytečně mystifikoval. Asi maj něco vyšlechtěnýho..

10.6.2013 08:52
bernaček

XXX.XXX.117.5

yokohama napsal(a):
Teď se tak dívám že maj na webu psáno "husy bílé", tak sem zbytečně mystifikoval. Asi maj něco vyšlechtěnýho..

vy ale ste vahy byh si nědělal srandu možna proněkoho budu exot ale kdysik děda mněl české husy a ne malo ročně okolo 100 housat něco prodali a ty co mněli na vykrm tak potom některe husy v čistem i s drobama okolo 6,5 kila a řikal že šiškovali jenom některe vybrané jedince na jatra a tyto kousci mněli prý oklo 7,5 kila v čistem možna budu tady fakt vypadat jak chuj ale je to pravda smajlík

pomořanka

10.6.2013 09:28
pomořanka

XXX.XXX.188.108

yokohama napsal(a):
No tak sem je kupoval z velké drůbežárny, tam asi nebudou šidit původ když dělaj tisíce kusů. Je možný, že váha blbě váží ale pochybuju že je tam odchylka 3kgsmajlík Já myslel, že dospělý houser má 5kg? A to jako masa ne celkové váhy nebo se pletu?

Váha drůbeže se udává v živém stavu. Tedy ne jen maso.
Vaše husy z drůbežárny jsou na 100% brojleři a nikoliv husy české.
Pokud mají ve dvou měsících 7 kilo, tak Vám gratuluji. smajlík

pomořanka

10.6.2013 09:38
pomořanka

XXX.XXX.188.108

bernaček napsal(a):
vy ale ste vahy byh si nědělal srandu možna proněkoho budu exot ale kdysik děda mněl české husy a ne malo ročně okolo 100 housat něco prodali a ty co mněli na vykrm tak potom některe husy v čistem i s drobama okolo 6,5 kila a řikal že šiškovali jenom některe vybrané jedince na jatra a tyto kousci mněli prý oklo 7,5 kila v čistem možna budu tady fakt vypadat jak chuj ale je to pravda smajlík

Nechci se Vás nijak dotknout, ale děda jistě neměl české husy. Měl prostě bílé husy, to je rozdíl.
Rozhodně každá bílá husa na českém dvorku není husa česká.
Husa česká dosahuje o dost jiných parametrů, než udáváte.
Nepíšu to proto, že bych Vám nevěřila, že děda úspěšně vykrmoval husy. Nicméně dvorkový mix by se neměl vydávat za nějaké plemeno, protože to je zavádějící.
Já sama mimo jiné chovám bílé brojlerové husy z českého šlechtění. Jsem s nimi velice spokojená a dosahuji podobných výsledků, jako Váš děda.smajlík
Tím českým šlechtěním je myšleno to, že tato linie, tento hybrid byl vyšlechtěn v české republice. Neznamená to, že se jedná o českou husu. To je samostatné plemeno.
Pokud je mi známo, tento konkrétní hybrid, co se mi prochází po dvoře a vyniká skvělou plodností a schopností výkrmu, je mix husy italské, rýnské a slovenské.
Pravou českou husu to nikdy ani nepotkalo.

10.6.2013 11:20
bernaček

XXX.XXX.117.5

pomořanka napsal(a):
Nechci se Vás nijak dotknout, ale děda jistě neměl české husy. Měl prostě bílé husy, to je rozdíl.
Rozhodně každá bílá husa na českém dvorku není husa česká.
Husa česká dosahuje o dost jiných parametrů, než udáváte.
Nepíšu to proto, že bych Vám nevěřila, že děda úspěšně vykrmoval husy. Nicméně dvorkový mix by se neměl vydávat za nějaké plemeno, protože to je zavádějící.
Já sama mimo jiné chovám bílé brojlerové husy z českého šlechtění. Jsem s nimi velice spokojená a dosahuji podobných výsledků, jako Váš děda.smajlík
Tím českým šlechtěním je myšleno to, že tato linie, tento hybrid byl vyšlechtěn v české republice. Neznamená to, že se jedná o českou husu. To je samostatné plemeno.
Pokud je mi známo, tento konkrétní hybrid, co se mi prochází po dvoře a vyniká skvělou plodností a schopností výkrmu, je mix husy italské, rýnské a slovenské.
Pravou českou husu to nikdy ani nepotkalo.

když řikam česká husa tak pišu česka husa kdybch psal o bile tak napišu o bile

10.6.2013 13:46
tereza.128

XXX.XXX.188.108

bernaček napsal(a):
když řikam česká husa tak pišu česka husa kdybch psal o bile tak napišu o bile

ČISTOKREVNÁ česká husa nedosahuje takové váhy, kterou uvádíte, jedině kříženec. Zabitá, očištěná 7,5 kg, to musela živá mít 9 kg.
Mystifikujete.

10.6.2013 17:49
yokohama

XXX.XXX.86.227

Ani mě nenapadlo, že husy jsou taky šlechtěné. Viděl sem bílou husu tak jsem myslel, že je to automaticky česká. Nechce se mi věřit, že bych byl na poprvé natolik úspěšný jak zde uvádíte ale těším se až zvážím čistou váhu. Četl jsem, že 40% jsou droby tak bych na 3,5 kila čisté váhy mohl dosáhnout a byl bych tedy spokojený.smajlík

10.6.2013 17:58
11.11

XXX.XXX.21.1

Dobrý den. Tak začnu s tím škubáním okolo 10 týdne se začnou housatum křížit letky když ho chytíte a vytrhnete několik pírek na břiše nesmí v brku být krev musí jít lehce vytrhnout potom zabijejte trvá to tak týden liší se to u každého jedince ( nemoc,začervení,) podle plemene atd.
Když už pouští peří samy je pozdě pak je lepší nechat husy přepelíchat a zabijet na podzim maso vyzraje bude tmavší bude mít víc tuku podle mě je i chutnější.
Debata okolo toho že česká husa váží osm nebo devět kg je zbytečná vzorník udává maximální hmotnost housera staršího jednoho roku 6,6kg. Ono né každé bílé house vylíhnuté v Čechách je češka smajlík má-li husa hmotnost větší je to buď výlukové zvíře nebo se jedná o jiné plemeno nebo křížence
Odpovědět (Zabijej tak aby hejno nestrádalo a když to lahodí oku) tak to nemá chybu nic neříkající
rada rádoby chovatele. Díky dost mne to rozesmálo
Nashledanousmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík