Dobry den jeste jednou. Dejte prosim radu jak zužitkovat travu posekanou zahradni sekackou sesbiranou kosem.
Muj tchan toho kvanta vyhazuje na hnuj a tvrdi ze se to na krmeni neda pouzit. Ja si myslim neco jineho.
Dejte prosim rady a zkusenosti jak pouzit. Recepty atd. ma nekdo zkusenost se siláží?
Diky Honza
farma_26
napsal(a):
Dobry den jeste jednou. Dejte prosim radu jak zužitkovat travu posekanou zahradni sekackou sesbiranou kosem.
Muj tchan toho kvanta vyhazuje na hnuj a tvrdi ze se to na krmeni neda pouzit. Ja si myslim neco jineho.
Dejte prosim rady a zkusenosti jak pouzit. Recepty atd. ma nekdo zkusenost se siláží?
Diky Honza
Zdravím, tak můžete to použít jako kompost je z toho velmi dobrá hlína. A pro zvířata to zužitkujete tak, že tu trávu vysypejte a pořádně vysušte, uschlé dejte do pytle a v zimě tím můžete krmit drůbež apod. A nebo čerstvou hodit slepicim do výběhu, ale to mi přijde zbytečné, takže usušit
Pokud to sekáte za sucha, tj. z toho není zapařená hnědá břečka, tak krmte i syrové,
pokud máte komu - slepice bez výběhu, králíci, ovce...
Zajistěte, aby toho zvířata víc neudusala než zužitkovala.
Málokdy ale je tráva ze sekačky z koše suchá a sypká, většinou to je mokrý spojený blemc.
Na kompost se dávat může, ale vždy v nízké vrstvě (cca pět cm) a prosypávat
zeminou nebo jiným kompostem.
Ideální je posečená tráva k mulčování záhonů. Květinových i zeleninových.
Např. jahody - mulč udrží vláhu v záhonu, zabrání výraznému kolísání teploty půdy,
zabrání růstu plevelů a zabrání ušpinění jahod-plodů od bláta, třeba po prudším dešti.
Výhod je dalších mnoho.
Můžete, jak správně píše Ondřej, trávu se sekačky sušit.
Vždy dbejte na důkladné rozložení a vysušení.
V zimě sušenou krátkou trávu zvířata (slepice) přímo nadšeně uvítají.
Stačí ji promíchat např. s pšeničným šrotem, může být i mačkaný vařený brambor.
Kluci diky za rady. Tchan at si zustane u sveho nazoru a svoje ovce at si krmi podle sveho. Ja tu travu rad ususim na zimu to je super napad. Ta nase drubez se bude mit... ![]()
A co ta silaz? Nasel jsem to v jedne knizce po babicce, mimochodem stare knihy o drubezi jsou super, kam se hrabe google. Ta silaz se driv delala hlavne na zimu ale dnes uz je to asi historismus.
farma_26
napsal(a):
Kluci diky za rady. Tchan at si zustane u sveho nazoru a svoje ovce at si krmi podle sveho. Ja tu travu rad ususim na zimu to je super napad. Ta nase drubez se bude mit... ![]()
A co ta silaz? Nasel jsem to v jedne knizce po babicce, mimochodem stare knihy o drubezi jsou super, kam se hrabe google. Ta silaz se driv delala hlavne na zimu ale dnes uz je to asi historismus.
Silaž + senaž je vyborne krmivo pro slepice ja s tím krmím celou zimu ovce a slepice a mužu řict že i když mam studenej kurnik tak vajička byla celou zimu a nebo bych spíš měla napsat že slepice začaly snášet jak jsem začala krmit směsí kukuřičné silaže + jetelotravní senaž
Vloni jsem zkusila čerstvou trávu ze sekačky nacpat do igelitových pytlů. Zkvasilo to pěkně, ale od uzlu na pytlích mi to začalo plesnivět, tak jsem to musela vyhodit.
Letos jsme trávu nechali trochu proschnout - tak jako to dělají zemědělci při výrobě senáže ve velkém (balíky), pak našlapali do sudu, na to dali igelit, víko a zatížili velkými kameny. Zatím to přes ten igelit vypadá dobře, tak uvidíme...
Já se senáží ani siláží nemám dobrou zkušenost. Vždy vše zčernalo.
Ať už při skladování nebo dva-tři dny po načnutí.
Musíte toho mít takové množství, které po načnutí ihned spotřebujete.
Nebo tomu uzpůsobit počet zvířat.
Což se u mne nikdy nepovedlo, takže suším, suším a suším - vše, trávu, kopřivy...
luvit
napsal(a):
Vloni jsem zkusila čerstvou trávu ze sekačky nacpat do igelitových pytlů. Zkvasilo to pěkně, ale od uzlu na pytlích mi to začalo plesnivět, tak jsem to musela vyhodit.
Letos jsme trávu nechali trochu proschnout - tak jako to dělají zemědělci při výrobě senáže ve velkém (balíky), pak našlapali do sudu, na to dali igelit, víko a zatížili velkými kameny. Zatím to přes ten igelit vypadá dobře, tak uvidíme...
A prosim, co do toho pridavate aby to pekne zkvasilo? Ten sud je dobrej napad asi zkusime, ale mam jen plechovej. Staci napechovat proschlou travu ze sekacky do sudu a utesnit?
Nemuze to treba nakvasit spatne a zvirata se nafouknou?
farma_26
napsal(a):
Diky Honza
Krmím sekačkovou trávou stále a to jak brojlery tak i kačenky.
Když to nakvasí špatně, je to cítit (a vidět). Ta moje senáž z pytle i když z jedné strany zplesnivěla, byla jinak dobrá - měla takovou tu příjemně kyselou vůni. Kobyla ji vyhrabala z kompostu a s chutí sežrala (než jsem ji zahnala) a nic se jí nestalo.
Je pravda, že po otevření se senáž musí zkrmit rychle (v zimě by se něměla kazit tak překotně jako v létě), což jsem řešila proložením igelitem za každou postupně naloženou vrstvou, (30-50 cm). Kovový sud by snad neměl vadit, pokud není rezavý, znečištěný atd. - nebo do něj dát igelit. Někde jsem četla, že je vhodné dát tam pro vyšší obsah sacharidů ke zkvašení třeba kukuřičný šrot, já dala do jedné vrstvy zkušebně výlisky z jablek a řepy... ale jak jsem psala, výsledek uvidím až v zimě.
Pokud zamezíte přístupu vzduchu a je co zkvasit, mělo by to vyjít.
Dobry den. Dekuji za info, zkusim tu smes dat do plechoveho sudu ale v nekolika vrstvach vzdy do igelit pytle. Tak jak budem postupne odebirat vzdy po castech. Namichame to az bodou zrala jablka nic jineho nemam ted k dispozici.
Sekackovou travu budem zatim uzitkovat cerstvou nebo susenou do pytle.
Vcera jsme byli na koprivach. Mame cca 30 snopu, ktere visi ted v pruvanu. Az to uschne davate do pytlu jen listy nebo cele i se stvolem?
Zrajou nam tresne a padaji do vybehu krutam. Doufam ze to nevadi?
Hezky den chovatele...
Dobrý deň.Nesúhlasím z používaním kovových sudov,nakoľko tu prebieha mliečné kvasenie a zo železa sa môžu uvolňovať nežiaduce látky.Skôr by som použil sudy umelé lebo pevné igelitové vrecia.Pred mnohými rokmi som choval prasnice a kupoval som drobné zemiaky za smiešnu cenu.Tie som varil vo veľkom kotli a dával do igelitových vriec,ktoré som zaviazal a obrátil šticou -uviazaným dole.Prebelo kvasenie a ja som cez zimu tým prikrmoval malé prasiatka,ktoré dobre priberali.To isté sa dá urobiť i s iným materialom,dôležité je dostať z vreca vzduch a to dobre utlačiť.Určite ale menej pracné je trávu sušiť a buď ju šrotovať lebo celú pridávať na skrmovanie.Prajem dobré výsledky vo Vašej práci M.H.