jadron
napsal(a):
Mám křepelky (jenom křepelky) teď jim je 6 týdnů.Už začnou snášet? Mám je v kleci na pletivu.
Nemůžu se dočkat prvního vajíčka.
Ano křepelky mají snášet už od 5 týdne takže by ste to mohl očekávat. A vrchol snášky je 12-18 týden věku. A skuste jim dodávat vytaminy zelenou potravu atd..
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Mám křepelky (jenom křepelky) teď jim je 6 týdnů.Už začnou snášet? Mám je v kleci na pletivu.
Nemůžu se dočkat prvního vajíčka.
Kazda prepelica (krepelka) je ina. Ja som ich nikdy nekrmil zmeskami pre nosnice, ta zapricinuje rychly rast vajecnikov, z casti aj rychle dospievanie. Rovnako ako velmi dlhe svietenie kvoli "rychlemu dospievaniu " ... ak sa k nim budete spravat ako k jedlu a budete chciet vsetko brrrr, ono zacnu znasat, ale na ukor velkosti prepelic, ich vajec, kvality a tiez to skracuje produktivitu vajec.. ja som krmil svojimi zmesami, kazdy den ranajky : misi chvost, srot s pridavkom srotu pre male kuriatka, trochu muky, vitaminy a trochu prosa.
Na obed im dam nasekane zelene a nejake ovocie.
Na vecer sekana kopriva a to co rano.
Chovam ich v troch krdloch po 10 ks.. ziadne klietky, maju zajacnik kazda skupina jeden, podstielka a dost priesttoru na nahanacky. Susedky sa chvalili vajcami uz v 5 tyzdni, mne zacali 8/9 tyzdni a prve vajcia boli ako dva obycajne prepelicie. Momentalne ma jedna skupina 4 roky, znaska je uz obden, ale vajccia su obrovske. 2 prepelicie na 1 slepacie. Takze tolko o prepeliciach. Sakozrejme mi znasaju stale a nepotrebujem zaclenovat nove kusy do hejna a ani zabijat, kedze sa vyvyjali pomaly, su zdatne a zdrave. U nich neplati ze prva znaska je vtedy a druha vtedy a pak pecene maso.. kto vie, to bude asi preto, ze sa k nim spravam s respektom .. a rano si pokecame a ponadavame ked sa nejaka rozhodne provokovat ( snabo stuchne a ujde a dokola :D)
Takze si radsej pockaj ... dockas sa :)o
Děkuji za vyčepávající odpověď. Myslím, že se on ně starám velice dobře.Jen jsem děsně nedočkavá. Co se týče krmení- dávám to samé co vy, jen mouku ne- jakou dáváte?? A jaké dáváte ovoce a jaké zelené krmivo? Vařila jsem jim mrkev a nechtěly ji.Co jim mám dávat z ovoce a co zeleného.?
Děkuji za odpověď.
P.S. Jsou to moje holky!
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Děkuji za vyčepávající odpověď. Myslím, že se on ně starám velice dobře.Jen jsem děsně nedočkavá. Co se týče krmení- dávám to samé co vy, jen mouku ne- jakou dáváte?? A jaké dáváte ovoce a jaké zelené krmivo? Vařila jsem jim mrkev a nechtěly ji.Co jim mám dávat z ovoce a co zeleného.?
Děkuji za odpověď.
P.S. Jsou to moje holky!
Ked som mal prve krepelky, chodil.som okolo casto a spehoval vajce. Az ked som nepozeral, tak tam bolo. Pod nohami :D no muku davam polohrubu ale to len tak malu lyzicku do davky, co sa tyka mrkvu ta im nechce chutit, ale farbou to nebude, presvedcite sa ked im date melon :D maju rani struhanou formou tekvicu, cuketu, uhorku, jablka, hrusky.. takties" ak mate moznost, pestovat im spenat. Dievcata to zboznuju a po spenate mavam sito oranzove bielka. Len neviem ako tie vase ale moje spekulovali s velkymi kusami, travnatiny a orezky listov chcu na drobno, inak ich to prestane bavit a maju novy koberec :) inak maju radi aj rohlik tvrdy... chlieb je tvrdy. Az teraz si uvedomujem aky maju luxus :D a este jedna dobra rada - nedavajte im skrupiny :) a viete ze sa da naucit aby vam znasali vajcia inde nez pod nohy? Ak ich nemate v klietke a na spodku mriezku tak sa to da :) pozri foto
A vrchol.znasky znamena ze vtedy je produktivita vajec najvyssia, potom po vacsiie pripadoch slabne. U vysilenych jedinccov konci znaska uz o dva roky.
autumn

XXX.XXX.106.39
Pridavam fotku vajec. Na lavo su susedine a na pravo moje :D teraz sa chvalim ja a ona ma ohovara
Děkuji za odpověď. Okurka,mrkev-mám na zahradě-budu tedy strouhat.Zelenou tavičku jim stříhám nůžkama na malinké kousky.A špenát také mám- takže je budu opečovávat ještě víc.
Křepelky se prý rádi popelí v písku- mám jim dát do klece misku s pískem???
A taky bych jim udělala hnízdečko ze slámy-moc se mi vaše fotka líbila. Mám jim to hnízdečko udělat již teď???
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Parádní vajíčka!!! Je vidět, že jsou také opečovávané. Už se moc těším na ty moje.Moc je chci ochutnat. Jsou jiná než slepičí???
Děkuji za rady.
Ak im date take hniezdo na dno mrezok v klietke, tak ho pravdepodobne rozhrabu :) to by sts museli mat cely spodok.vystlany a spravit im do rohov taky vyhrabok ako hniezdo. Az zacnu znasat tak sa budu zdrziavat v tychto hrabaniskach lebo sa im tam dobre lezi a pak tam necha i vajicko. Ale niekedy sa stane, ze najdete vajicko pod nohami ak jestihne. Dolezite vsak je vyberat ich vecer aby ostatne videli kde vajcia su. Ak ich budete vyberat casto tak sa na to vykaslu.
Co sa tyka popeliska, ja im davam mensi zliabok a vzdy v sobbotu ked im cistim. Popelia sa a vyberiem to. Inak je to vsade v slame :) vo vode, v krmive .. vsade :D a inak to mate nosive plemeno alebo masove? A ake farebne razy? Ja som mal cierne a divoko zfarbene .. doslova sa sikanovali kvoli farbe :D
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Parádní vajíčka!!! Je vidět, že jsou také opečovávané. Už se moc těším na ty moje.Moc je chci ochutnat. Jsou jiná než slepičí???
Děkuji za rady.
Zabudol som Vam odpovedat na chut vajicok.. kupne slepacie chutia divne ako dokace. Krepelkine? Na cistom oleji ... MNAMKA HAMKA .. je to zvlastna chut.. taka sladista .. ak zabudnete ako ja pridat sol :D .. pri rozbijani si uzijetr nervy. Lebo skrupina je jemna a obal pod nou zas hruby.. ja ich obijam o ostry nozik o cepel.. a kym si spravite takto prazenicku ...m. hmmmmmm .... ale lepsie ako ked som varil 100 vajec na tvrdo ... ked som konecne olupal prve vajce.. chcel som utiect :D
Mám křepelky Japonské,chtěla jsem je kvůli těm vajíčkům.
Co se týče toho hnízda-udělala jsem jim tam teď večer hnízdečko ze slámy-tak mám ho vyndat??? Já bych to zkusila a uvidím.
A co se týče barevného ázu-protože nejsem odborník,tak nevím kolik může být barevných rázů.Já mám tmavé i světlé a jen slepičky. Myslím že jsou holky klidné když nemají samečka.
Už jsem jim večer nastříhala nadrobno špenát.
Na fotce jsou křepelky úplně čerstvé 3 týdenní,když jsem si je přinesla.Dnes už jsou jednou tak velké.Kolik máte křepelek???
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Mám křepelky Japonské,chtěla jsem je kvůli těm vajíčkům.
Co se týče toho hnízda-udělala jsem jim tam teď večer hnízdečko ze slámy-tak mám ho vyndat??? Já bych to zkusila a uvidím.
A co se týče barevného ázu-protože nejsem odborník,tak nevím kolik může být barevných rázů.Já mám tmavé i světlé a jen slepičky. Myslím že jsou holky klidné když nemají samečka.
Už jsem jim večer nastříhala nadrobno špenát.
Na fotce jsou křepelky úplně čerstvé 3 týdenní,když jsem si je přinesla.Dnes už jsou jednou tak velké.Kolik máte křepelek???
Uvidite rano hoci kedze neznasaju tak to bude asi rozhrebane sa vsetky strany :) mne sa raz vyliahla jedna biela a jedna bielohneda ... alejedna ki uhynula v odchovni a druha v druhom tyzdni, asi boli ndepodarky. Ja mam momentalne 30 krepelek po 10 v jednej skupinke 1:9 kohuta mam na nastolenie poriadku.. inak mam jedno hejno hnede ako vy a zvysne cierne... inak uvazujem ze na jar odchovam nejake krêpelky a skusim aby dorastli do maxi velkosti, tym padom budu vacsie aj zvnutra takze vajcia by mali byt taky vacsie :) inak ak budete kupovat z internetu dajte pozor, niektori chovatelia ponukaji odrodu tzv FARAON ktore su nieco ako brojlere a vraj maju vacsie vajicka. Vacsina vam preda obycajne stare krepelky lebo pocas preperovania su nasuchorene a vyzeraju vacsie. A to ze znasaju vacsie vajicka, na bazos.sk jeden predava tie velke a na fotkach ma take "velke " vajicka ze vam bude treba lupu. Viem ze fotka zkresluje, ale tak moc? :D .. sakra zas som sa rozpisal heh :)
http://www.krepelkajaponska.cz/?page_id=63 tahle stránka by vam mohla pomoct :)
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Ještě se chci zeptat jak zabíjíte křepelky.
Ja ich nezabijam moje su veteranky, ale zrejke tak ako sliepky ci kohuty :) sekera - rychla smrt, toceni krkem - trapeni
Nevím, ale jsem zastánce toho,že chovatel by měl umět i zvíře zabít.Hlavně když pěstuje na maso.Tím v tomto případě nemyslím křepelky.Nechat trápit zvíře a chabě doufat, že se zvíře uzdraví.Nevím, zda bych nechala křepelku na živu, kdyby měla zlomenou nožku.Souvisí s tím případná následná smrt, udolání od ostatních křepelek a hlavně trápení samotné křepelky.
Každopádně- holky mi zase nic nesnesly. Tak budu čekat dál.
Přeji pěkný den.
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Nevím, ale jsem zastánce toho,že chovatel by měl umět i zvíře zabít.Hlavně když pěstuje na maso.Tím v tomto případě nemyslím křepelky.Nechat trápit zvíře a chabě doufat, že se zvíře uzdraví.Nevím, zda bych nechala křepelku na živu, kdyby měla zlomenou nožku.Souvisí s tím případná následná smrt, udolání od ostatních křepelek a hlavně trápení samotné křepelky.
Každopádně- holky mi zase nic nesnesly. Tak budu čekat dál.
Přeji pěkný den.
Tu si treba ale uvedomit dve veci, je rozdiel chovat na maso a rozdel chovat na zalubu ako ochocene. Hobby su hobby a gulas je zas gulas. Nikde som neuviedol, ze neviem zabit. Ale sekera ako riesenie pre odlomene pierko? Ujmy na zdravi maju krepelky nie dobre pecovane a hlavne vtedy, ak zaclenujete nove cleny do hejna, alebo podla farebneho razu, casto ine sfarbenne domacnene sikanuju nove. A neda mi nenapisat to ... Ak Vam umiera babicka na postely, vezmete sekeru aby sa netrapila? Myslim ze priroda si to vyriesi sama :) dajte vediet kedy budu vajicka, mate ich vonku ci vnutri? Ani neviem, a ak som sa Vas nejako dotkol tak pardon, ale ja som uz taky :-Piy
Nijak jste se me nedotkl!!!!!!!!!!!
Jsem áda, že jste mi poradil.
Jen se chci ještě zeptat- kolik druhů zabarvení existuje.Četla jsem, že snad je i křepelka stříbrná- viděl jste ji někdy???Mám 11 křepelek a myslím, že to na hejno stačí.Čistě hypoteticky- můžu do hejna přidat křepelky???
Děkuji za odpověď.
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Nijak jste se me nedotkl!!!!!!!!!!!
Jsem áda, že jste mi poradil.
Jen se chci ještě zeptat- kolik druhů zabarvení existuje.Četla jsem, že snad je i křepelka stříbrná- viděl jste ji někdy???Mám 11 křepelek a myslím, že to na hejno stačí.Čistě hypoteticky- můžu do hejna přidat křepelky???
Děkuji za odpověď.
Farebnych razov je vela. Su biele sede cierne strakae blabla :) krizenim roznych vznikaju stale novsie a novsie mutacie...staci jedno insie pierko alebo jeho tvar a uz je to nieco ine.
Co sa tyka pridavania novych clenov do hejna, tie stare budu sikanovat nove. Ak su rovnako zfarbene tak bybsi casom zvykli. Ak to budu inej farby tak stare ich budu sikanovat
autumn
napsal(a):
Farebnych razov je vela. Su biele sede cierne strakae blabla :) krizenim roznych vznikaju stale novsie a novsie mutacie...staci jedno insie pierko alebo jeho tvar a uz je to nieco ine.
Co sa tyka pridavania novych clenov do hejna, tie stare budu sikanovat nove. Ak su rovnako zfarbene tak bybsi casom zvykli. Ak to budu inej farby tak stare ich budu sikanovat
Dobrý den pomozte mi prosím někdo najít chovatele čistých barevných rázů,na inzerci se nikdo neozývá a rád bych si vytvořil několik barevných kmenů.Za pomoc děkuji Jarda
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Takže doporučujete při zakládání hejna (CHCI OPĚT JEN KŘEPELKY) umístit všechny najednou.
Netreba miesat stare s novymi ako aj inak farbene. Vynimkou je ked vyrastali od mala spolu, vtedy im ine farby nevadia. Ak ste ale nutena dolozit pat krepelek do hejna, spravte to v noci kedy krepelky spia a nevnimaju. Rano sa trosku pohasteria ale malo by to byt v poriadku. A ak ridavate nove, nesmiete mat ani v starm ani v novom kohuta. Noveho by samice sikanovali ( aj oked nikdy nemali sakca) , stary by noveho ubil na smrt, a ak je v starom hejne kohut a v novom iba sliepky, tak sa vam budu byt teda ktore hejno bude mat kohuta ( alebo ho budu odhanat)
autumn

XXX.XXX.106.39
arlen
napsal(a):
Dobrý den pomozte mi prosím někdo najít chovatele čistých barevných rázů,na inzerci se nikdo neozývá a rád bych si vytvořil několik barevných kmenů.Za pomoc děkuji Jarda
Ja budem liahnut niekedy pred zimou a na novy rok. Bohuzial v Cr nepoznam nikoho. Ja chovam divoko zfarbene, cierne, tmavohnede. Biele maju niekde v okoli Ziliny, zlte v michalovciach. A niekde som videl aj strakate. Nemavate nejake burzy chovatelov? Tam najdete MOZNO ciste razy farieb. Ale pozor, vystavuju na 90% pribuzne jedince. Ak mate pribuzneho kohuta, pri liahnuti budete mat nepodarky slabe jedince a vacsinou male vajcia ktore sa do liahne neodporucaju :)
Děkuji moc za odpovědi.Jak jsem psala, mám jedno hejno křepelek a chci ještě druhé-ale také samé křepelky.
Poraďte mi ještě jednou.Chtěla bych si vylíhnout svoje křepelky.Musím mít tedy nepříbuzného kohoutka ke křepelkám??? Jinak by ty vajíčka byla špatná-jak jste již napsal.
Když se pak křepelky vylíhnou - budu je chovat v odchovně,dokud je nerozpoznám od sebe a co mám pak udělat s těma kohoutkama.?? Kohoutci jako hejno přeci nemůžou být-to by se uklovali.
Můžu mít 3 křepelky a 1 kohoutka jen na násadbová vejce - prostě jen tyhle 4 ks jako hejno?
A jak to probíhá když dám ty 3 křepelky a 1 kohoutka dohromady??Neuklovou se?
P.S. A vajíčko zase žádné :)
autumn
napsal(a):
Ja budem liahnut niekedy pred zimou a na novy rok. Bohuzial v Cr nepoznam nikoho. Ja chovam divoko zfarbene, cierne, tmavohnede. Biele maju niekde v okoli Ziliny, zlte v michalovciach. A niekde som videl aj strakate. Nemavate nejake burzy chovatelov? Tam najdete MOZNO ciste razy farieb. Ale pozor, vystavuju na 90% pribuzne jedince. Ak mate pribuzneho kohuta, pri liahnuti budete mat nepodarky slabe jedince a vacsinou male vajcia ktore sa do liahne neodporucaju :)
Díky za odpověď já mám divoké,mahagonové a jednu stříbrnou slepičku rád bych to doplnil a moc mne zajímají bílé.Černé by se mi také líbily. Vím jak je to s plemenidbou chovám křepelky s menšími přestávkami od roku 1975,ale celý život se člověk učí.
jadron
napsal(a):
Pro Alen - odkud jste??? Zajímali by mne černé a stříbrná,bílé???
Mohl by jste sem dát nějaké foto s popiskem???
Děkuji.
Dobrý den jak jsem psal černé a bílé scháním.Mám stříbrnou slepičku a mahagonové (tmavě hnědé) Zkusím udělat nějaké foto.Jinak kontakt je v profilu a bydličtě na našich www. stránkách.
autumn

XXX.XXX.89.148
jadron
napsal(a):
Děkuji moc za odpovědi.Jak jsem psala, mám jedno hejno křepelek a chci ještě druhé-ale také samé křepelky.
Poraďte mi ještě jednou.Chtěla bych si vylíhnout svoje křepelky.Musím mít tedy nepříbuzného kohoutka ke křepelkám??? Jinak by ty vajíčka byla špatná-jak jste již napsal.
Když se pak křepelky vylíhnou - budu je chovat v odchovně,dokud je nerozpoznám od sebe a co mám pak udělat s těma kohoutkama.?? Kohoutci jako hejno přeci nemůžou být-to by se uklovali.
Můžu mít 3 křepelky a 1 kohoutka jen na násadbová vejce - prostě jen tyhle 4 ks jako hejno?
A jak to probíhá když dám ty 3 křepelky a 1 kohoutka dohromady??Neuklovou se?
P.S. A vajíčko zase žádné :)
Ak mate príbuzneho kohúta, zvačša sa Vam mladé nedožijú viac ako 2 týždne. Ak aj prekročia tento vek, pak zdochnú aj tak.
Čo sa týka kohúta, musi byt rovnakeho zfarbenia ako sliepočky zabívané v hejne. Čiže je dobré vziať tri sliepky, nepríbuzného kohúta a dať ich do iného priestoru a najlepšie večer. Hoci, násadové vajcia by nemali byť staršie ako 10 dní, vtedy už percentuálna liahnivoať klesá i pod 80% . preto je vhodné násadové vajcia kúpiť, pretože, vezmime si to všeobecne. bežná malá liahen má kapacitu 40 slepačích vajec, ak si to vynásobíte x4, to je 160 vajec od krepelky. Keďže asi nebudete zapínať liaheň pre pár vajíčkok, ledaže by ste to kombinovali s inými vajciami drubeže..
Po vyliahnutí ich treba dať do vopred vyhriateho priestoru cca na teplotu 35 stupnov. Kazdy den znizujeme teplotu /pokial sa to dá/ o jeden stupeň celzia. Vo veku 2 tyždňov budú pri teplote 20 stupňov, čo im dostatočne stačí :)
Kohút či sliepka? dá sa to rozpoznať už prvý deň. Nie v deň liahnutia, ale ten druhý.
Ak otočíte malú krepelku, vidíte v okolí zadočku malý výčlenok, malý červík ktorý sa vysunie pri slabom masírovaní. to je samček.
Hoci, odporúča sa robiť pohlavné rozdiely v stári 4-5 týždňov, nakoľko v prvých dňoch to nie je 100%. Ak máte pohlavné dospelé krepelky, stlačením kloaky(ritny otvor), ak vyjde biela pena, tak je to samček. Ak nevyjde nič, tak je to sliepočka. Niekedy vylezie aj hovienko tak treba dávať pozor :D
A čo s kohútmi? .. Predajte ich, bežne sa predávajú po 1,50. Ak ich máte prebytok tak i po 1 eure (30-45 Ck)
Alebo im dávajte kukuričný šrot, dorastú okolo váhy 500 gramov, vtedy su pripravene na mrazak :)
a co sa tyka klovani, zo zaciatku budu urcite sarvatky, preto je lepsie, ak nemate vopred pripravene hejno na vajcia nasadove, tie vajcai kupit :)
autumn

XXX.XXX.89.148
maxmilien
napsal(a):
Dobrý den, mohu se zeptat, jak píšete výše, že když jsou příduzné, tak se nedožijí 2 týdnů ... to jako zničeho nic ? nebo to má nějaké příznaky ? Ptám se proto, že jsem si kupila a vylíhla z vajíček mladé a ty pak postupně odcházeli, tak jestli to bylo od ,,špatného,, chovatele.
Ydochnu preto, lebo geneticky nebudu dobre vyvinute. Ak ste si kupila mlade, vačšinou sa treba uistiť či nemá kohuta surozenca, aj ked, oni Vam to nepovedia.vačšinou to "chovatelia" nahádžu do jednoho ... a pak by chceli len peniaze a dobrý odchov.
Ako Vám zdochínali? V akom veku? kde ste ich mali a čím boli krmené? A zdochýnali naraz alebo v nejakých intervaloch, prežili nejaké?
Tu je dobré odchovať si všetko sám a viete aká je to kvalita. Ale nie vždy sa dá. Nákup násadových vajec má také riziko.
autumn

XXX.XXX.89.148
maxmilien
napsal(a):
Umírali v intervalech po týdnu (pozdeji po 4 dnech) po 4-6 kusech. Krmeny byly ze začátku pš. šrot a vajíčko a potom krmením přimo pro malé křepelky. Teplo a čisto měli, žádný průvan. Zůstali z 20 jen 2. Začalo to tak v 10 dni a do 3 týdnů
Mohlo to začať už v liahni kedy mohlo jedno infikované vajíčko nakaziť ostatne, nákaza sa v takom teple šíri veľmi rada.
keďze vám zdochli do 3. týždňa, pravdepodobne surozenecký samec.
Inak do týždňa je dobré šrot im prevariť, aby bol ľahko stráviteľný. Mne sa stávalo že mi pár krát umreli nejaké mládky, ale nič veľké.
Inak, treba dávať pozor aké vajcia dávate. Ak sú malinké, vtedy sú malinké aj krepelky. Síce rýchlo dorastú na krepelky ktoré by boli liahnuté z veľkých vajec. lenže tieto malinko vaječné uhynú.
A ak tak im pridávajte vitamíny nutriMix pre nosnice a užitkovu hydinu/drubez), ta obsahuje dost mineralov a vitaminov ktore organizmus potrebuje. nedavajte im vsak zmesku pre nosnice, pretoze budu male a rychlo sa im bude tvorit vajecniky co znamena, ze vajcai budu male. sice do roka budu znasat vacsie, ale nie tak ako pomaly vyvyjajuce sa kreplky.
Inak nemali ste v odchovni moc suchy vzduch alebo pre zmenu moc vlhky? To im tiez skody.
autumn

XXX.XXX.89.148
ešte aby som nezabudol, ak máte možnosť podávať jačmenný šroť, tak ten je pre mladé krepelky ideálny, pretože preničkný, najma v surovom stave, zvykne robit prujem :) prenicny pridavam az ked zacinaju dospievat.
arlen
napsal(a):
já se ani nedivím že se vám nikdo neozval.Chov barevných zázů je zatím v plenkách a proto i kvalitních zvířat je velmi málo jak u nás tak v zahraničí..Na různých trzích sice seženete různé barevné rázy ale ty dál štěpí.já třeba chovám 8 barevných rázů a stále potřebuju do chovu zařazovat jak divoce zabarvené jedince tak do celobarevných mahagonový ráz.Nezaměnte mahagonový ráz s tmavě divoce zbarveným rázem.Oba rázi jsou si velmi podobni.pokud se chcete dlouhodobě zabejvat chovem barevných rázů tak vás čeká několika letá práce a nalíhnutí obrovského množství zvířat.Až potom odchováte křepelky kde se aspon po 4 negerace nevyštěpí jinak zbarvený jedinec tak nejste ani v polovině šlechtění.
Včera mně kamarád chovatel upozornil na toto vlákno, že se krásně zasměju. Mněl pravdu, některé příspěvky pana ze Slovenska jsem si musel přečíst dvakrát, opravdu stojí za to. Jen se bojím, že ty jeho rady a moudra opravdu někdo ze začátečníků vezme vážně. Nejlepší je snad 500 gr.(půl kilový) samec nebo černý barevný ráz ......
marysh
napsal(a):
Včera mně kamarád chovatel upozornil na toto vlákno, že se krásně zasměju. Mněl pravdu, některé příspěvky pana ze Slovenska jsem si musel přečíst dvakrát, opravdu stojí za to. Jen se bojím, že ty jeho rady a moudra opravdu někdo ze začátečníků vezme vážně. Nejlepší je snad 500 gr.(půl kilový) samec nebo černý barevný ráz ......
Absolutně nevidím důvod k smíchu.Co jsem zatím viděl jak v mém chovu nebo v chovech kamarádu tak masný hybrid dosahuje hnotnosti 1,0 kolem 370g a 0,1 kolem 420g.V Americe se chovaj hybridi kolem 600g.Tak teoreticky 500g kohoutek u tohoto hybrida by byl průměr.Třeba je přítel ze slovenska už má.Co se týče černého barevného rázu tak u mahagonových se vyskytují jedinci kteří jsou skoro černí.Když se kouknete na názvy jednotlivých barevných rázů po Evropě tak jeden barevný ráz se může v každém státu jmenovat jinak.Česká repulika je jedna z prvních která udělala standart barevných rázů a stále je co doplnovat a zdokonalovat.Jsme uplně za začátku.
Dovoluji si podotknout, jako zakladatelka diskuze, že každý má nějaké zkušenosti a já jsem za sdílené informace velice vděčná!
A ještě k těm křepelkám - křepelky masné.Chováte je někdo??? Je tam opravdu takový rozdíl v gramáži jak se všeobecně píše na webu a je tu někdo, kdo je opravdu na to maso chová???
Chtěla bych to vidět.
marysh
napsal(a):
Mám to ted ověřené od německého chovatele křepelek že unich mahagonový barevný ráz nazývaj standartně tenebros a někdy černý.
jadron
napsal(a):
Dovoluji si podotknout, jako zakladatelka diskuze, že každý má nějaké zkušenosti a já jsem za sdílené informace velice vděčná!
A ještě k těm křepelkám - křepelky masné.Chováte je někdo??? Je tam opravdu takový rozdíl v gramáži jak se všeobecně píše na webu a je tu někdo, kdo je opravdu na to maso chová???
Chtěla bych to vidět.
Nevím co chováte za křepelky ale masný hybrid dosahule kole 5-6 týdne kolem 1,0 370g a 0,1 420g.Musíte ale pořádně krmit.Pokud chováte tzv.Faraona tak takové hmotnosti nikdy nedosáhnou krom pláštového barevného rázu.Tam se občas obevujou slepičky přes 400g
eversil
napsal(a):
Absolutně nevidím důvod k smíchu.Co jsem zatím viděl jak v mém chovu nebo v chovech kamarádu tak masný hybrid dosahuje hnotnosti 1,0 kolem 370g a 0,1 kolem 420g.V Americe se chovaj hybridi kolem 600g.Tak teoreticky 500g kohoutek u tohoto hybrida by byl průměr.Třeba je přítel ze slovenska už má.Co se týče černého barevného rázu tak u mahagonových se vyskytují jedinci kteří jsou skoro černí.Když se kouknete na názvy jednotlivých barevných rázů po Evropě tak jeden barevný ráz se může v každém státu jmenovat jinak.Česká repulika je jedna z prvních která udělala standart barevných rázů a stále je co doplnovat a zdokonalovat.Jsme uplně za začátku.
Použil jste slova " masný hybrid " nevědomky ale správně, určitě víte co se stane z hybridem, když ho Vy a vaší kamarádi dále množíte. V ČR jsou masné křepelky s USA a to z původní linie " Faraon " , kde samičky opravdu dosahují hmotnosti 400 g a samci až 350 g. Další americká linie z nedávných let je " Jumbo " , kde samičky dosáhnou až 500 g a samci 430 g, bohužel není zatím v ČR a její chov je pro drobnochovatele vlastně nemožný z důvodu umělé inseminace a dalších anomálii způsobených nepřirozenou hmotností.
Česká republika, a konkrétně př. Ivan Pavel, udělal standart divoce zbarveného a bílého rázu, které zahrnul do platného vzorníku drůbeže. O žádném jiném platném standartu jiných barevných rázu křepelky japonské nevím. Uvádíte tady výmysly a nepravdy.
Ovšem věta o tom , že jste úplně na začátku je pravdivá.
autumn

XXX.XXX.106.39
marysh
napsal(a):
Pokial viem ifauna je portal kde si chovatelia vymienaju svoje zazitky a skusenosti. Ano, je videt ze mudre slova ovladate na jednicku. Ste ukazkovy ucebniciar. Ale, ak ste skutocne dobry chovatel, tak viete, ze kazdy chova inak. Neviem kto ste ani preco ste si prisli udriet, ale nikdy som tu nevidel niekoho s tak nizkym sebavedomim, aby robil zo seba z brusu top chovatela. PODLA vasich reci si viem predstavit, ako mate v.klietkovych chovoch narvate krepelky az na maximum. Ja ich chovam uplne inak a zrejme excelentne vysledky vravia smi za seba. VY zrejme chovatr krepelky nasypanim zmesky, naliatim vody a pak cakam vajcia. A urcite som sa trafil!
K vasemu nadinteligentnemu prispevku a reakcii na cierny farebny raz : Ako nazvete krepelku ktora je cierna, poviete jej krepelka uhelna? Viem, ze ste si sem chceli prist zamudrovat a ukazat sa ako znalec vsude vsoho... ale CHOVATELIA, ktori do teraz s radostou komunikovali v tejto sekcii, chovaju krepelky z lasky a z potesenia... Potom prisiel mudrlant a povie, ze vsetko z mojej strany je vymysel. Tak ak som uviedol nieco, s cim sa Vy nezhodujete, tak ma to mrzi. Zrejme telepatia medzi tym zo Slovenska a mudrlantom z Ceska prestala fungovat niekde pri kosiciach. Tak si zalozte temu pre svoju "ligu " a k jak sa nevyjadrujte. Som Vam na smiech? Prosim, smejte sa, pretoze na smiech ste akurat vy.
Mimochodom, neviem, ci ste niekedy chovali faranov, lebo ja ano. Tak si ich poriadne vykrmte a potom tu vyskakujte ze nedosahnu pol kilovu Vahu. Ved mi je z Vas do smiechu .....
Ten zo Slovenska.
Vážený pane Marysh:
Pokud dobře vím, tak v platném vzorníku ČSCH jsou uvedeny tři barevné rázy a ne dva. 1)bílé, divoce zbarvené a strakaté. To, že si tu někdo vymýšlí další barvy, které nejsou uznané si myslím, že také není pravda. Nicméně nejsem posuzovatel, ale vím, že se u nás již chovají i jiné barevné rázy, kde je dokázáno, že potomky předávají ve stejných barvách. Věta kterou napsal Eversil, že je to na začátku je také pravdivá, ale za poslední dva roky, si myslím, že se to hojně daří zdokonalovat.
V současné době pracujeme na černé barvě křepelky, která dosud není nikde, pouze je v německu jako hybrid tenebroz, ale není to uplně černá. už nám moc nechybí!!
Co se týče hmotnosti, tak v současné době neexistuje křepelka která by dosahovala hmotnosti, nizké jak si myslíte. Na základě jednoho chovatele-posuzovatele , který tvrdil, že má pravou linii nosných přímo z japonska jsem zjistil, že tomu tak není. Přenechal odchov jedná posuzovatelce a tam jsem to společně ještě s dalšími převažoval a zjistili jsme , že když křepelky dospěli byly ve stejné hmotnosti jako ty naše, udajní kříženci!-jak on tvrdil a prosazoval že jen on má čistou linii.
Mahagonová barva je již stejně uznaná jako tmavě divoká, takže já nevidím důvod proč tu říkáte, že si eversil vymýšlý . Každopádně to už všichni ví.
Abych se vrátil k tomu japonsku, nechal jsem si poslat násadová vejce z udajneho dobrého chovu. To co z toho vyrostlo byste se asi divil. To mělo i do našich křepelek tak daleko, že....
Nesnažte se prosím odrazovat lidi, které chtějí tento druh drůbeže chovat, protože si myslím, že jediné blbosti co tu jsou píšete VY!!!
Pozn. Nejlepší jsou tací, kteří furt jenom melou kraviny a když je potřeba, aby své názory a tvrzení nikterak podložili tak se ani jednou nezůčastní.
Nejvíce barevných rázů naleznete u tohoto chovatele a myslím si, že když ho oslovíte ráz Vás s barevnými rázy seznámí...
http://www.dvorakpavel.estranky.cz/fotoalbum/krepelky-japonske/
Takže to chce KLID
Taká zaujmavá diskusia a odrazu aký zvrat v komunikácii. Mal by som určité výhrady k odchovu kolegu zo Slovenska ale kedže som nadobudol dojem že naozaj čerpá zo svojich skúseností vzdávam sa tejto možnosti. Prepeličky japonské sú ideálna hydina pre milovníkov chovu zvierat a hlavne začiatočníkov, pretože sa dajú chovať v rôznom zameraní- ako okrasné vtáky, ako výstavné i ako úžitkové. Prípadne kombinovať všetky tri spôsoby. Formu chovu si vyberá chovatel sám podla svojich možností- intenzívny, v klietkach pre maximálnu úžitkovosť s využitím genetického potenciálu vo všetkých ukazovateloch alebo extenzívny- na hlbokej podstielke, prípadne v bedňových klietkach či volierach. Pochybujem že pri druhom spôsobe sa dosiahne taká istá výška znášky ako pri prvom. Za 30 rokov som podla možností vyskúšal všetky spôsoby a aj v priebehu roka som ich kombinoval, v lete na rošte- vysoký stav jedincov v chove a odchove a v zime na podstielke, ponechané len staré sliepky na znášku, rsp na ukončenie a novú chovnú základňu. Chovu som sa začal venovať z humánnych dôvodov- ochorenie v rodine a neskôr ma tak isto prepadlo ,,šlachtenie,, ustalovanie farebných variet či kombinácia nových. Všetko som robil bez večších znalostí genetiky u tohoto druhu, vlastne nebolo ani kde čerpať. Velmi ma to uspokojovalo ale pri tvorbe kmeňov z heterozigotných jedincov Vám odrazu vznikne taká farebná škála že je problém rozhodnúť čo pôjde z domu a čo zostane. A tu nastane problém aj z krmením. Ak by som mal svojim chovným 200 kusom ,,vyvárať,, podľa Vašich receptov asi by som to musel ukončiť najneskôr po roku. Tak by som Vás prosil, neodsudzujte odchov štandardnými KKZ, sú vyvinuté pre všetky vekové kategorie podľa výskumov po celom svete. Nezaznamenal som ani nízku znášku ani podpriemerné velkosti vajec v začiatku znášk. cyklu. Ak však v mladom veku nedostanú plnohodnotnú vyváženú výživu znáška nastúpi velmi neskoro a chovatela čakanie omrzí a z chovom skončí...U mňa jedna línia od Dr.J.T. začínala po 38 dni života, beriem však priemer a som spokojný ak 80% znáša v 50 dni. Čo sa týka príbuzenskej plemenitby, u niektorých farieb som sa nevyhol I. i II. stupňu. Vyskytla sa síce nižšia liahnivosť a mierne zvýšený úhyn s ktorým som počítal ale nikdy nie hromadný či fatálny. Skôr ma znepokojoval vysoký podiel strakatých jedincov pri tvorbe nových farieb nežiadúcich. Tieto nebolo možné využiť ani pri chove Tuxedo. Pre mňa odvtedy bola strakatosť znakom degenerácie. K vyskytu čiernych mutantov som skeptický, zatial, podla mňa výraz tenebrozus znamená temný alebo tmavý. Tak isto nechápem prečo boli mandžuské zlaté premenované na zlaté divoké. Čo sa týka Faraonov, nemal som šťastie na Vami opisované hmotnosti i keď som nakupoval u renomechovatelov. Zopár sliepočiek bolo nadpriemerne mohutných ale také som dochoval aj po znáškovom type od p.Caunera z Kostolišťa. Takže by ma zaujmalo kde berú rodičovský materiál tý čo zaručené Faraony ponúkajú. Asi sa u nich nejedná o hybrid ale o plemeno Faraon keď si už tieto dúležité vlastnosti predávajú v ďalších generáciách. Prosil by som na záver aby sme tu vystupovali z nadhladom pri posudzovaní príspevkov a nepodliehali k vyjadrovaniu ostrej kritiky ak niekto niekomu chce pomôcť a my sa s tým nestotožňujeme. Degraduje to toto forum a odrádza od diskusie mnohých skúsených chovatelov.
autumn
napsal(a):
Zdravím všechny, které tyto malé krásné pipinky dostaly stejně jako nás. křepelky máme v různých barvách a v jednom hejnu a nijak si neubližují. Dokud jsme nevyřadili nadbytečné kohoutky, tak ti tedy spolu trochu bojovali, ale bez ohedu na barvu. Asi proto, že jsem líhla směs barev a vyrostli spolu odmalička všichni pospolu... Jsou to kříženci různých barev, ale nádherní, aspoň my si to myslíme. Pánovi ze Slovenska děkuji za zkušenosti, udělalo mi radost, že je nemusíme po roce zabít, že budou snášet i dále... Zamilovali jsme si je, přítel jim denně po zahradě kutá mravenčí vajíčka a kukly, které milují, já jim trhám jetelístky a řebříček, které taktéž nadšeně zobou. Dávám jim i sezonní ovoce a zeleninu pro spestření- třeba přerostlou nakládačku rozříznutou napůl- to je zabaví na dlouho, nez vyzobou všechna semínka a dužinu, nebo zralou meruňku, kousek melounu....Tak jsem ráda, že s námi budou dlouho. A na hnízdo se opravdu naučí, dokonce bych řekla s nadšením. Přidám několik fotek našich prďolek pro ilustraci, kolik barev můžou křepelínky mít a jek vidno, můžou spolu bez problémů různé barvy žít (ale musí zřejmě spolu vyrůstat,..)
poslední
Ještě dodám, že máme skupinu 14 slepiček a 3 kohoutků, všechny spolu v ohrádce 1m x 1,5 m, kde mají i mísu s popelem na poplení, které nadšeně využívají. Neperou se a neubližují si. První vajíčko bylo přesně v 8. týdnu a během týdne se dostaly na dnešní stav- denně 12-16 vajíček.
autumn

XXX.XXX.106.39
sona1
napsal(a):
poslední
Ještě dodám, že máme skupinu 14 slepiček a 3 kohoutků, všechny spolu v ohrádce 1m x 1,5 m, kde mají i mísu s popelem na poplení, které nadšeně využívají. Neperou se a neubližují si. První vajíčko bylo přesně v 8. týdnu a během týdne se dostaly na dnešní stav- denně 12-16 vajíček.
Jej ozaj pekne krepelky :) mne sa cciernobiele nikdy nepodarilo odchovat. ,. Asi sa im nechcelo
hihi, priznam sa ze ja im mravcie vajicka nedavam .. ak by som mal dat ruku k mravcom .. asi by som utiekol daleko :D
inak ja som niede napusal ze sa nebiju ak vyrastaju spolu.
hoci mal som bokom jeden par tmavych ( kedze cierna je sek zakazaja :D) a vcera som zakladal nove hejno tiez mam 14 slepic a 3 kohuty, plus tmavy par ktory mi ostatne kvoli farbe sikanovaoi. Teraz je klud ... inak telo hejno mam s dvoma liliputkami a kohutom ... je to sranda ako je kohut nahnevany ked mu jedna urobi zlost a strati sa v dave :D inak sa nik nebije :) prajem pekny den
autumn

XXX.XXX.106.39
zbosace
napsal(a):
Taká zaujmavá diskusia a odrazu aký zvrat v komunikácii. Mal by som určité výhrady k odchovu kolegu zo Slovenska ale kedže som nadobudol dojem že naozaj čerpá zo svojich skúseností vzdávam sa tejto možnosti. Prepeličky japonské sú ideálna hydina pre milovníkov chovu zvierat a hlavne začiatočníkov, pretože sa dajú chovať v rôznom zameraní- ako okrasné vtáky, ako výstavné i ako úžitkové. Prípadne kombinovať všetky tri spôsoby. Formu chovu si vyberá chovatel sám podla svojich možností- intenzívny, v klietkach pre maximálnu úžitkovosť s využitím genetického potenciálu vo všetkých ukazovateloch alebo extenzívny- na hlbokej podstielke, prípadne v bedňových klietkach či volierach. Pochybujem že pri druhom spôsobe sa dosiahne taká istá výška znášky ako pri prvom. Za 30 rokov som podla možností vyskúšal všetky spôsoby a aj v priebehu roka som ich kombinoval, v lete na rošte- vysoký stav jedincov v chove a odchove a v zime na podstielke, ponechané len staré sliepky na znášku, rsp na ukončenie a novú chovnú základňu. Chovu som sa začal venovať z humánnych dôvodov- ochorenie v rodine a neskôr ma tak isto prepadlo ,,šlachtenie,, ustalovanie farebných variet či kombinácia nových. Všetko som robil bez večších znalostí genetiky u tohoto druhu, vlastne nebolo ani kde čerpať. Velmi ma to uspokojovalo ale pri tvorbe kmeňov z heterozigotných jedincov Vám odrazu vznikne taká farebná škála že je problém rozhodnúť čo pôjde z domu a čo zostane. A tu nastane problém aj z krmením. Ak by som mal svojim chovným 200 kusom ,,vyvárať,, podľa Vašich receptov asi by som to musel ukončiť najneskôr po roku. Tak by som Vás prosil, neodsudzujte odchov štandardnými KKZ, sú vyvinuté pre všetky vekové kategorie podľa výskumov po celom svete. Nezaznamenal som ani nízku znášku ani podpriemerné velkosti vajec v začiatku znášk. cyklu. Ak však v mladom veku nedostanú plnohodnotnú vyváženú výživu znáška nastúpi velmi neskoro a chovatela čakanie omrzí a z chovom skončí...U mňa jedna línia od Dr.J.T. začínala po 38 dni života, beriem však priemer a som spokojný ak 80% znáša v 50 dni. Čo sa týka príbuzenskej plemenitby, u niektorých farieb som sa nevyhol I. i II. stupňu. Vyskytla sa síce nižšia liahnivosť a mierne zvýšený úhyn s ktorým som počítal ale nikdy nie hromadný či fatálny. Skôr ma znepokojoval vysoký podiel strakatých jedincov pri tvorbe nových farieb nežiadúcich. Tieto nebolo možné využiť ani pri chove Tuxedo. Pre mňa odvtedy bola strakatosť znakom degenerácie. K vyskytu čiernych mutantov som skeptický, zatial, podla mňa výraz tenebrozus znamená temný alebo tmavý. Tak isto nechápem prečo boli mandžuské zlaté premenované na zlaté divoké. Čo sa týka Faraonov, nemal som šťastie na Vami opisované hmotnosti i keď som nakupoval u renomechovatelov. Zopár sliepočiek bolo nadpriemerne mohutných ale také som dochoval aj po znáškovom type od p.Caunera z Kostolišťa. Takže by ma zaujmalo kde berú rodičovský materiál tý čo zaručené Faraony ponúkajú. Asi sa u nich nejedná o hybrid ale o plemeno Faraon keď si už tieto dúležité vlastnosti predávajú v ďalších generáciách. Prosil by som na záver aby sme tu vystupovali z nadhladom pri posudzovaní príspevkov a nepodliehali k vyjadrovaniu ostrej kritiky ak niekto niekomu chce pomôcť a my sa s tým nestotožňujeme. Degraduje to toto forum a odrádza od diskusie mnohých skúsených chovatelov.
Neviem o tom ze by som sa vedome ci nevedome vyjadroval ze nesuhlasim s praktikami inych chovatelov
Nikde som neuviedol ze som znalec ale ze ich chovam. Ak sek niekto robi hrdinu zo seba, uprimne, kazite chut do chovu vy a nie ja :D .. Takto mi je ukradnute majte krepelky aj na balione ci v krabici ..... a na zaver poviem len tolko : nevideli ste moj chov a vsetko viete. Pre tajych ludi existuje meno.. pekny den, s Vami debata z mojej strany ukoncena.
autumn

XXX.XXX.106.39
jadron
napsal(a):
Chtěla bych to vidět.
Pekny slnecny den prajem :) uz ste si nasli male.prekvapenie? :)
autumn
napsal(a):
Neviem o tom ze by som sa vedome ci nevedome vyjadroval ze nesuhlasim s praktikami inych chovatelov
Nikde som neuviedol ze som znalec ale ze ich chovam. Ak sek niekto robi hrdinu zo seba, uprimne, kazite chut do chovu vy a nie ja :D .. Takto mi je ukradnute majte krepelky aj na balione ci v krabici ..... a na zaver poviem len tolko : nevideli ste moj chov a vsetko viete. Pre tajych ludi existuje meno.. pekny den, s Vami debata z mojej strany ukoncena.
Prepáčte, ale ja som svoj príspevok neadresoval len Vám, tak nechápem prečo sa Vás práve táto časť dotkla? Ale keď ste sa tam našli, neberiem vám to. Neodporúčal ste krmenie KKZ pre nosnice kôli problémom vo vývine, máte to niečim podložené? Na odchov sa používajú odchovné zmesy, nosnicová je produkčná. Inak vaječníky sa vyvíjajú ešte pred začatím znášky, takže v 8.týždni už musia fungovať. Ak už chováte niekolko rokov, tak už ste znalec, tá skromnosť tu nepasuje. Vedomosti však získavame celý život a to je na tom super, ani ja neviem všetko a ani vedieť nebudem a som s tým zmierený. Rád si však prečítam skúsenosti iných a snažím sa s toho niečo pre seba vybrať. Ja Váš chov nepotrebujem vidieť, stačí mi že Vás záluba baví a máte z nej radosť. Ste zbytočne urážlivý, malo by Vás tešiť že si tazatelka berie Vaše rady k srdcu a uštipačné príspevky berte z nadhladom. Až teraz mi doplo, že Váš príspevok bol adresovaný mne. Rád by som teda vedel s kým mám tu česť. Prajem Vám veľa pekných chvíl s prepeličkami a dúfam že sa opeť stretneme pri nejakej téme, trebárs o farebných prepeliciach...
marysh
napsal(a):
Použil jste slova " masný hybrid " nevědomky ale správně, určitě víte co se stane z hybridem, když ho Vy a vaší kamarádi dále množíte. V ČR jsou masné křepelky s USA a to z původní linie " Faraon " , kde samičky opravdu dosahují hmotnosti 400 g a samci až 350 g. Další americká linie z nedávných let je " Jumbo " , kde samičky dosáhnou až 500 g a samci 430 g, bohužel není zatím v ČR a její chov je pro drobnochovatele vlastně nemožný z důvodu umělé inseminace a dalších anomálii způsobených nepřirozenou hmotností.
Česká republika, a konkrétně př. Ivan Pavel, udělal standart divoce zbarveného a bílého rázu, které zahrnul do platného vzorníku drůbeže. O žádném jiném platném standartu jiných barevných rázu křepelky japonské nevím. Uvádíte tady výmysly a nepravdy.
Ovšem věta o tom , že jste úplně na začátku je pravdivá.
Co jsem prohlížel americké stránky o křepelkách tak označení Jumbo bych řek že je jako unás označení Faraon.Je to křepelka jak na maso tak na vajíčka.Nikde jsem nenašel že by se unich dělala uměla inseminace a váha je také nižší.Uváděj že slepičky maj průměrně 350+g.co jsem dále našel tak se chovaj min 9 barvách.jestli máte odkaz na jiné int. stránky o Jumbo křepelkách tak je sem prosím dejte
jadron
napsal(a):
Máte nádherné křepelky.Opravdu lahodí oku. Přeji ať se daří.
Děkuji, jsou úžasné a jsme z nich nadšení. Krásné, barevné.. ale hlavně nás dostaly povahou, jsou úplně jiné, než kuřata a slepice- ničeho se nebojí, při chytání neutíkají, klidně se dají vzít do ruky, žádné plašení...
autumn

XXX.XXX.106.39
sona1
napsal(a):
Děkuji, jsou úžasné a jsme z nich nadšení. Krásné, barevné.. ale hlavně nás dostaly povahou, jsou úplně jiné, než kuřata a slepice- ničeho se nebojí, při chytání neutíkají, klidně se dají vzít do ruky, žádné plašení...
Haha prave dnes som sledoval ako sliepka nahanala osu .. k popukaniu :D inak od prveho dna som mal v odchovni krepelku ktora mi vzdy po otvoreni vyletela na ruku. Ked bola vacsia tak na okraj odchovni. Po 3 tyzdni mi vzdy po otvoreni vyletela na plece a dobkala do ucha :D robieva to aj vonku v prerobenych zajacnikoch. Otvorim dvierka ona vyleti na plece podobe do ucha a vrati sa aby sa nazrala :D ak by to urobila ina, uz hy som ju hladal :D ale ak su od mala chovane navyknu si na cloveka. Aj moje sa daju chytit. Hned prve hejno boli ako stado konin tam ste sli pre krmidlo a furgali lietali kvicali :D potom si tiez zvykli ... a ked prejdete okolo urcite si vsimate ako na vas nedockavo pozeraju... :D no vdacne potvorky :)
Opravdu moc ,moc,moc se mi líbí vaše barvy křepelek. Jak jste k nim přišla- koupila, vylíhla.?
Chtěla bych taky takové.Pořídila bych jim pěknou klec /voliéru na zahradu a manžela už by piclo. Ale on by si s nimi pak stejně povídal jako s křepelkami co už mám.
Kdyby jste prodávala násadbová vejce, určitě mám zájem. Koukala jsem do vašeho oprofilu odkud jste, jestli bych to k vám neměla kousek a nemáte tam info.
Dejte prosím vědět. Děkuji.
autumn

XXX.XXX.106.39
Tak si predstavte co sa mi stalo.....
asi pred 20 dnami som kupoval od jedneho chovatela 350 krepelcich vajec.
Poctivo som ich otacal ako sa to robi ( neliahnem prvt krat)
dnes je 19 den od zapojenia liahne, vyliahlo sa mi 5 krepeliek... 345 vajev bolo neoplodnenych ..
a sok bol ked som kupoval nasadky bielych anglickych a vyliahli sa divoke :D
ked som tomu panovi volal, tak mii tvrdil, ze som robil nieco zle... ked som sa ho pytal ci sa mozem prist pozriet cci.vobec tie biele ma, povedal "neotravuj ' a zlozil. Bastard ... 35 eur fuc ... nornalne mam chut ku nakopat prd.l :(
Dobrý den,
nezlobte se, ale nadá mi to nereagovat - uvádíte spoustu polopravd a nesmyslů:
Ja som ich nikdy nekrmil zmeskami pre nosnice, ta zapricinuje rychly rast vajecnikov, z casti aj rychle dospievanie.
To snad nedělá žádný chovatel, že by mladou nevyvinutou drůbež v jakémkoliv věku před začátkem snášky krmit směsí pro nosnice, na to jsou jiné krmiva o kterých nevím jestli tušíte, proto není třeba experimentovat se složením vlastní směsi a je to pro začátečníka nejjednodušší, samozřejmě přilepšení zeleným je vítané. Ale asi tušíte, jen ji označujete jako "srot pre male kuriatka" takže také používáte směs.
Susedky sa chvalili vajcami uz v 5 tyzdni, mne zacali 8/9 tyzdni a prve vajcia boli ako dva obycajne prepelicie.
začali vám snášet pozdě z důvodů špatných podmínek ,ne dobrých, od 2 týdnů velice nízká teplota a špatné složení krmné dávky, jen proto začaly nést o 3 týdny pozděj než normálně
podotýkám že snáška v 6-7 týdnech je naprosto normální a je bez použití směsi pro nosnice
Sakozrejme mi znasaju stale a nepotrebujem zaclenovat nove kusy do hejna a ani zabijat, kedze sa vyvyjali pomaly, su zdatne a zdrave. U nich neplati ze prva znaska je vtedy a druha vtedy a pak pecene maso.. kto vie, to bude asi preto, ze sa k nim spravam s respektom ..
Tohle bych rád viděl já a určitě i spousta jiných chovatelů na vlastní oči - křepelka tak jako jiná drůbež po první snášce která je třeba oproti slepicím delší přepeří a během přepeřování nenese - pokud vám tohle nějaký začátečník uvěří bude při přepeřování křepelek hledat chybu u sebe v chovu a to naprosto zbytečně...
a este jedna dobra rada - nedavajte im skrupiny :)
pokud jsem dobře pochopil že skrupiny jsou skořápky a nikde jinde nezmiňujete přidávání vápeného gritu je to opět cesta do pekel, křepelky potřebují vápník na tvorbu skořápky a ze špenátu ani mouky ho nezískají, bez dostatku vápníku začnou nést vejce s narušenou skořápkou, popřípadě bez skořápky, hrozí odvápnění kostí, na to navazují mechanická zranění křepelek....
A vrchol.znasky znamena ze vtedy je produktivita vajec najvyssia, potom po vacsiie pripadoch slabne. U vysilenych jedinccov konci znaska uz o dva roky.
zde jen podotknu že drůbež má počet vajec ktreré snese daný už před započetím snášky a víc z ní nevymáčknete, jen můžete ovlivni jestli bude snášet každý den a zásobu si vyčerpá dřív, nebo ob den a ponese stejný počet vajec dýl
Pridavam fotku vajec.
ano, vejce nalevo je standardní křepelčí vejce od nosné křepelky - cca 11 až 12g, vejce napravo je buď od starších křepelek (stejně jako u slepic - v druhém snáškovém cyklu, který vy nemáte, je méně vetších vajec, objem snesené vaječné hmoty cca stejný), nebo od masných - cca 16 až 17g
tento rozdíl není způsoben ani ustájením, ani krmením
inak uvazujem ze na jar odchovam nejake krêpelky a skusim aby dorastli do maxi velkosti, tym padom budu vacsie aj zvnutra takze vajcia by mali byt taky vacsie :)
každá křepelka doroste do maximální velikosti a začne snášet
zajímalo by mě jak jim chcete zabránit ve snášce a donutit k dalšímu růstu?
Ja ich nezabijam moje su veteranky, ale zrejke tak ako sliepky ci kohuty :) sekera - rychla smrt, toceni krkem - trapeni
křepelka je tak malá že se opravdu těžko strefuje sekerou, hlava se uřízne nožem (dělám já) nebo ustříhne nůžkama
Ak mate príbuzneho kohúta, zvačša sa Vam mladé nedožijú viac ako 2 týždne. Ak aj prekročia tento vek, pak zdochnú aj tak.
toto je naprostá pitomost, příbuzenská plemenitba se používá nejenom u drůbeže
jestli vám něco chcípe ve dvou týdnech je to kvůli nízké teplotě jak uvedu dále
Vo veku 2 tyždňov budú pri teplote 20 stupňov, čo im dostatočne stačí :)
Naprosto nestačí, ten úhyn který přisuzujete příbuzenské plemenitbě má za následek nízká teplota při vašem odchovu
teploty mají být 1.týden 37 - 35 2.týden 32-30 3.týden 27-25 4.týden 20-22
Ak otočíte malú krepelku, vidíte v okolí zadočku malý výčlenok, malý červík ktorý sa vysunie pri slabom masírovaní. to je samček.
pletete hrušky s jablkama, takhle se u křepelek nic nepozná, "červíka" má vodní drůbež - kachny, husy ne křepelky, jen je zbytečně trápíte
ano druhý způsob funguje od začátku pohlavní dospělosti
Alebo im dávajte kukuričný šrot, dorastú okolo váhy 500 gramov, vtedy su pripravene na mrazak :)
nedokáži popsat jestli opravdu křepelka dosáhne takové váhy, ale i kdyby ano máte místo dietní křepelky lojovou kouli což můžu potvrdit z chovu ostatní drůbeže a krmení kukuřicí - kukuřice jde na sádlo ne na maso (ale pokud jak píšete křepelky nezabíjíte asi to nevíte, ovšem nevím co s těma lojovejma koulema pak děláte)
A ak tak im pridávajte vitamíny nutriMix pre nosnice a užitkovu hydinu/drubez), ta obsahuje dost mineralov a vitaminov ktore organizmus potrebuje. nedavajte im vsak zmesku pre nosnice, pretoze budu male a rychlo sa im bude tvorit vajecniky co znamena, ze vajcai budu male. sice do roka budu znasat vacsie, ale nie tak ako pomaly vyvyjajuce sa kreplky.
mezi tím když si takhle "obohatíte" vlastní šrot a směsí pro nosnice není už moc rozdílů
ještě jednou zopakuji že do začátku snášky se používají komletni směsi pro odchov buď pro kuřata K1 nebo lépe pro bažanty BŽ1
Nejde mi o nějáké hádky, ale mate te tady ostatní začínající chovatele (nevím jestli úmyslně) a už jsem se na to nemohl dívat.
Vše co uvádím je konkrétně doložitelné zkušenostmi mími, ostatních chovatelů, dohledatelné jak na ifauně tak jinde na webu.
Dobrý den,
Ja som ich nikdy nekrmil zmeskami pre nosnice, ta zapricinuje rychly rast vajecnikov, z casti aj rychle dospievanie.
To snad nedělá žádný chovatel, že by mladou nevyvinutou drůbež v jakémkoliv věku před začátkem snášky krmit směsí pro nosnice, na to jsou jiné krmiva o kterých nevím jestli tušíte, proto není třeba experimentovat se složením vlastní směsi a je to pro začátečníka nejjednodušší, samozřejmě přilepšení zeleným je vítané. Ale asi tušíte, jen ji označujete jako "srot pre male kuriatka" takže také používáte směs.
Susedky sa chvalili vajcami uz v 5 tyzdni, mne zacali 8/9 tyzdni a prve vajcia boli ako dva obycajne prepelicie.
začali vám snášet pozdě z důvodů špatných podmínek ,ne dobrých, od 2 týdnů velice nízká teplota a špatné složení krmné dávky, jen proto začaly nést o 3 týdny pozděj než normálně
podotýkám že snáška v 6-7 týdnech je naprosto normální a je bez použití směsi pro nosnice
Sakozrejme mi znasaju stale a nepotrebujem zaclenovat nove kusy do hejna a ani zabijat, kedze sa vyvyjali pomaly, su zdatne a zdrave. U nich neplati ze prva znaska je vtedy a druha vtedy a pak pecene maso.. kto vie, to bude asi preto, ze sa k nim spravam s respektom ..
Tohle bych rád viděl já a určitě i spousta jiných chovatelů na vlastní oči - křepelka tak jako jiná drůbež po první snášce která je třeba oproti slepicím delší přepeří a během přepeřování nenese - pokud vám tohle nějaký začátečník uvěří bude při přepeřování křepelek hledat chybu u sebe v chovu a to naprosto zbytečně...
pokud jsem dobře pochopil že skrupiny jsou skořápky a nikde jinde nezmiňujete přidávání vápeného gritu je to opět cesta do pekel, křepelky potřebují vápník na tvorbu skořápky a ze špenátu ani mouky ho nezískají, bez dostatku vápníku začnou nést vejce s narušenou skořápkou, popřípadě bez skořápky, hrozí odvápnění kostí, na to navazují mechanická zranění křepelek....
zde jen podotknu že drůbež má počet vajec ktreré snese daný už před započetím snášky a víc z ní nevymáčknete, jen můžete ovlivni jestli bude snášet každý den a zásobu si vyčerpá dřív, nebo ob den a ponese stejný počet vajec dýl
Pridavam fotku vajec.
ano, vejce nalevo je standardní křepelčí vejce od nosné křepelky - cca 11 až 12g, vejce napravo je buď od starších křepelek (stejně jako u slepic - v druhém snáškovém cyklu, který vy nemáte, je méně vetších vajec, objem snesené vaječné hmoty cca stejný), nebo od masných - cca 16 až 17g
inak uvazujem ze na jar odchovam nejake krêpelky a skusim aby dorastli do maxi velkosti, tym padom budu vacsie aj zvnutra takze vajcia by mali byt taky vacsie :)
křepelka je tak malá že se opravdu těžko strefuje sekerou, hlava se uřízne nožem (dělám já) nebo ustříhne nůžkama
Naprosto nestačí, ten úhyn který přisuzujete příbuzenské plemenitbě má za následek nízká teplota při vašem odchovu
pletete hrušky s jablkama, takhle se u křepelek nic nepozná, "červíka" má vodní drůbež - kachny, husy ne křepelky, jen je zbytečně trápíte
nedokáži popsat jestli opravdu křepelka dosáhne takové váhy, ale i kdyby ano máte místo dietní křepelky lojovou kouli což můžu potvrdit z chovu ostatní drůbeže a krmení kukuřicí - kukuřice jde na sádlo ne na maso (ale pokud jak píšete křepelky nezabíjíte asi to nevíte, ovšem nevím co s těma lojovejma koulema pak děláte)
mezi tím když si takhle "obohatíte" vlastní šrot a směsí pro nosnice není už moc rozdílů
ještě jednou zopakuji že do začátku snášky se používají komletni směsi pro odchov buď pro kuřata K1 nebo lépe pro bažanty BŽ1
Nejde mi o nějáké hádky, ale mate te tady ostatní začínající chovatele (nevím jestli úmyslně) a už jsem se na to nemohl dívat.
Vše co uvádím je konkrétně doložitelné zkušenostmi mími, ostatních chovatelů, dohledatelné jak na ifauně tak jinde na webu.
marvon
napsal(a):
Dobrý den,
Pridavam fotku vajec.
zde jen podotknu že drůbež má počet vajec ktreré snese daný už před započetím snášky a víc z ní nevymáčknete, jen můžete ovlivni jestli bude snášet každý den a zásobu si vyčerpá dřív, nebo ob den a ponese stejný počet vajec dýl.
Kdysi se říkalo že každá samička se rodí s určitým počtem vajíček.Je to asi10-15let co bylo zjištěno že to není pravda.Jak u savců tak u ptáků vajíčka do určitého stáří pořád přibývají.
autumn

XXX.XXX.106.39
marvon
napsal(a):
Dobrý den,
Pridavam fotku vajec.
Reagujem na Vaš príspevok smerovaný k mojím radám. Keďže ste citovali, taktiež Vám odpoviem na Vaše odpovede samotnými bodmi.
1. Kde som uviedol, že mladé krepelky kŕmim zmesou pre dospelé nosnice? Pokiaľ viem, čo viem, tak som iba podotkol aby sa tým krepelky nekŕmili, Keďže som bol svedkom v nie jednom prípade, ako "chovatel" doporúčal už od mala kŕmiť zmeskou pre nosnice.
2. Nie, začali znášať vajcia neskôr nie pre to, že by som sa o ne nevedel postarať, ale preto, že to tak už majú v rodene. Sú to krepelky z Kanady od nevlastného otca, ktorý sa tomu venuje viac ako 35 rokov.
3.Začnem čítať s porozumením, fakty neprekrúcam vo svoj prospech. Ja som písal, že v mojom chove nemám vrchol znášky a pak idú na pekáč do rúry. To ale neznamená, že mne sa sliepky nepreperujú, veď to ... je mimo obliga.Takže si láskavo príspevky prečítajte ešte raz ak už chcete kritizovať.
4.Škrupiny im nedávam preto, lebo v mojom prípade im zachutili a začali si požierať vlastné vajíčka. Nie, neboli mokré a bez bielka.. ( pre úplnosť)
K tomu Vašmu výplodu fantázie, že som napísal, že múka a špenát sú dobré na kosti. Opýtam sa Vás rovno, pijete pritom často? Nikde som nič také nenapísal, tak mi nepodsúvajte vety. Ja viem, že chcete vyzerať múdro, ale múdry človek nekritizuje s výmyslami :D
Ešte sa mi nestalo, že by som mal nejakú prepelicu v zlom zdravotnom stave. Ak ich máte také, nuž, použijem Vaše slová, asi sa o ne nestaráta dobre a to sa týka aj kŕmenia:D
5.Tvrdíte, že každá sliepka má vopred daný počet vajec. Je pekné, že používate zastaralé rady od babičiek, ale nie každá je osvedčená.
V prvej vete píšete, že sa znáška nedá nijako ovplyvniť, v tej druhej zase, že sa to dá počtom vajec za rok. tak dá či nie? No, námety na scenár super, ale kompozícia viet je nulová.
6.Čo sa týka fotky vajec, ak raz uvediem, že na pravo sú od mojích krepeliek a vo veku 1-4, tak to tak asi bude, Nie som z tých, čo majú potrebu vymýšľať si len preto, aby si ich niekto všimol. Síce, ak Vám nejaká krepelka zasa nenapovedala nejaké informácie :D Ach, kam sa hrabe veštecká guľa?
7.Citujem:"tento rozdíl není spůsoben ustájnením ani krmením", nechcem sa nikoho dotknúť, ale ak sa raz niekto špecializuje na klietkový chov, ako môže vedieť veľa vecí o podstielkovom? Niektorí sú až barz "mudri".
8.Zabíjanie - prosím, skopírujte mi odsek alebo úryvok, kde som písal, že neviem zabíjať krepelky. písal som, že nezabíjam chovné hejná, ktoré budú veteránky. Uvádzal som niekde, že odchované, brojlerové a vhodné na výkrm z liahni nezabíjam, resp. nie sú zabité? .. tak mi tu nepodsuvajte nepravdive informácie, ktoré som sem uvádzal! Asi pre ľudí ako ste vy som mal uviezť, nakoľko nestrihám krepelkám krky ( :D ), že sekera má niekoľko rozmerov a keď sa povie sekera, nie je to hneď tá, s ktorou sa rúbu stromy v lese.. Kapiš?
9.Naprostá pitomosť? Áno, tomu nasvedčuje Váš príspevok.
Ročne odchovám stovky krepeliek a z každého "vrhu" som nemal úhyn prevyšujúci 10% z celého počtu. ( percentuálnosť pripisovaná krepelkám do veku 5 týždňov v mojom chove, ďalej šli k chovateľom od ktorých som informáciu o úhyne nezaregistroval).
Čo sa týka príbuznosti kohútov k sliepkam, sem sa trošku pozastavím, najprv sa dosmejem...
Fakt ten posledný začiatočník by nevedel, že príbuzné kohúty nie sú do chovu, čo myslíte, prečo si chovatelia kohúty do chovu navzájom medzi sebou vymieňaju? Asi zo srandy, hm?
Nie som chovateľ čo chodí na výstavy a píše články do novín, ale takúto hlúposť by som z úst nevypustil.. Neverím, že máte aj v hydine inej príbuzných samcov a máte veľmi kvalitné potomstvo. .. Jednoducho to je taký brept sťa tatry naopak :D
zaujímalo by ma, keďže ste taký všude všoho znalec, či ste už nejakému skúsenemu chovateľovi hydiny povedali túto novinku a či Vás nevysmial, pretože s mojou susedou, ktorá má doma porpi hydine aj párik emu, sme sa tak nasmiali až sme sa spotili
Takže ak sa bojíte, že moje rady nejaký chovateľ alebo chovateľ začiatočník vezme vážne, potom neviem ako pomenovať vaše nou hau s pribuzným kohútom :D ... Ak by som bol začiatočník a toto by mi povedal "skúsený" chovateľ, ako aj to že takto sa robia nové mutácie, tak by som sa smiechom nezdržal :D
10.Pletiem hrušky s jablkami? A čo tak slivky?
Červík - to si šlovek nazve všetko podľa tej Vašej literatúry? už ste s tým fakt trápny. Výšlenok, výrastok, je to fuk. Podľa toho som v druhom dni triedil, úspešnosť bola cca okolo 80%, takže asi som si to nenapísal iba tak. Či poviem NASA aby kvôli konkurencii satelity ztiahli? :D prosím, požičajte mi z vašej múdrosti, nech aspoň trochu pôsobým dojmom ........ (každý nech si doplní podľa seba)
11.KUKURICA :D , moja babka sa Vás pýta, čo ste ešte na základnej škole :)
Už ste niekedy niečo vykrmovali na mäso? Ročne vykrmujem asi 100 brojlerov kalimero, tak tiež 100 super-master a ešte sa mi nestalo, že by boli sám tuk. Minimum tuku nájdete pri čistení v črevách. vari si myslíte, že vyžmýkam sliepku a mám liter oleja? :D
Kukuričný šrot spolu s jačmenným alebo pšeničným je základ. Do 4 tyzdna dávam miesaný, od 4 iba kukuričný. Zrejme viem lepšie, či zas Aladinová lampa? :D
12.Čo sa týka kŕmenia, kŕmim si tak, ako uznam za vhodné. Myslím, že nutrimix nie je umelina. Chémia? Všetko je chémia, inak by sa tento predmet nevyučoval v školách, alebo?
Všetko má svoju stavbu, štruknúru a iné, vďaka ktorým to má všeto chemické vlastnosti.
Neviem ako vy, ale ja nekupujem v poľnonákupe staré zmesy, ktoré ke´d si človek ovonia tak cíti, že toto je čistá chémia. Neviem, nevidel som pri domácej krmnej zmesy ani dvojhlave ani štvornohé krepelky. Tak aasi to nebude tak ako to uvádzate Vy.
13. Áno, túto reč ste zakončili excelentne, ale klietkový chov je iný a podstielkový iný. Či zas je to všetko rovnaké? ..
14. nejde tu o neschopnosť prijať ostrú kritiku. Ak by bola k veci a pravdivá, tak prosím. Ja som liberálny človek a prišiel som sem so zámerom zdieľania mojích skúseností, zážitkov a odchovov, nie aby som sa tu naťahoval s niekým, ktorému sa moje príspevky nepáčia, pretože neprechádzaju normami literatúry :D
15. Brojlerové krepelky... Vulalá, mám ich dovezené z Nemecka od chovatela, ktorý sa tým živí. zrejme to v Cesku nie je na takej provni, asi ani na Slovensku, aby to bolo viac známe.
A keďže sú to dobrí známi môjho nevlastného otca, ktorého spomeniem neskôr, pri dovoze týchto krepeliek si všimli a pozreli moje možnosti v zmysle priestor, podmienky, krmovi...
Nemali námietky ani problém. Ešte si odo mňa odniesli jednu užitočnú radu.
Boli svedkami, ako aj iní ľudia či kupujúci, že moje zvieratá, nie len krepelky, sú v dobrom zdravotnom stave a majú dobré životné podmienky. Zatiaľ som sa nestretol s tým, že by mi niekto pretáčal moje slová proti moj prospech :D
16. Môj nevlastný otec z Kanady, kde som žil, sa venuje tomuto koníčku viac ako 35 rokov kedy v začatkoch málo kto vedel o týchto zvieratách. Neexistoval internet tak populárne ako teraz. takže ak niekto o tom niečo vedel, bolo to na dva riadky v novinách.
"vyrobil" si rôzne farebné mutácie a rázy. Dosť ma tu zarazilo, že si chovatelia nenazývajú mutácie ako nové tak i stále, svojími názvami. Bol som tu odsúdený za výraz "čierna" ... v iných štátoch by Vás asi vysmiali.
Keďže otec chová obrovské krepelky ktoré predáva, nikomu cudziemu násadové vajcia neponúka, dal mi ako krepelky tak i násadové vajcia. Z vajec som dal mojej susede ktorá ma vždy vo všetkom podporovala. Z počiatku mi neverila až ke´d si nevzala do ruky tie vajcia a následne z nich naliahla. Sama bola prekvapená. Takže tu si dovolím tvrdiť, že málo kto vie o niečom takom. Samozrejme ja si to odchovávam pre seba a známych, nechať to šíriť mudrym ako ste vy, to by bola KA-TA-ST-RO-FA.. Teraz momenmtálne ich nemám, ale na jar po dovoze Vám ich nafotím a pošlem aj s menovkou a pusinkou na obálke :D Nech Vám trochu ten hrebienok spadne.
17. Piesok, myslím, že je to samozrejmosť. Ak som to neuviedol, tak sa ospravedlňujem, ale aj ja som len človek, Nemal som možnosť stať sa robotom. To bohužiaľ!
Načo im budem sýpať grit, ak majú piesok v popelišti kde si ho zobí. Pointa šla BON VOYAGE??
18. k radám, nikde som neuvádzal, že to takto musia robiť. Ja som ani neradil, možno do určitej miery, inak som písal iba o mojích vlastných skúsenostiach, nie informácie z literatúry.
A myslím, že každý sa stará o svoje zvieratá tak, ako uzná za vhodné. Podľa Vás to robím neprofesionálne, moje zvieratá /nie len krepelky/ maju tak pestrú a vyváženú stravu, že by ste mali sánku až na zemi!
takže si vezmite tie svoje jablká a hrušky a spravte si z nich kompot.
19. Posledný odsek, ak sa takto riadí každý jeden chovateľ a bojí sa skúsiť niečo nové, tak to bez komentára.
20. Chovám a choval som hydiny nespočetno.
Od bažantovitých, cez okrasné až nosivé.
Momentálne mám prepelice a bažanty, okrasné sliepky, zdrobnené sliepky, sliepky na znášku, sliepky čistokrvné, dvojužitkové a veľmi ťažké, z vodnej hydiny kačky, husi a husokačky a choval som aj morky. Nikdy sa mi nestalo, že by som mal nejaké širiace sa choroby, vysoké úhyny, vplyvy škodných ako zo zeme tak zo vzduchu a nevidel som zakrpatene, male pomaly rastúce jedince čo značí asi o tom, že je o nich postarané veľmi dobre!
Mne nerobi problím prijať kritiku, aj keď sa stretnem s chovateľmi a nesúhlasím s nimi v určitých veciach( nestalo sa mi že by som nesúhlasil vo všetkom :D ), tak to prijmem, spracujem a idem ďalej. Ale nie, že vyvolám hádky a na záver napíšem, že hádať sa nechcem. Čo čakáte? že nakydáte a zostane to bez odozvy? Ak by ste mali pravdu, fajn, ale taká krivda aká sa dovalila na moje plecia, to je už moc.
Mimochodom ročne odchovam viac ako 100 jedincov z každého druhu hydiny( myslene bažantovite, sliepky, kacky, husi..., nie druhovité v zmysle paduanky, holokrčky .... )
Tak dúfam, že sme si to vyjasnili. Ako ste sami písali, takéto roztržky odlákajú a znechucujú ľuďom zapájať sa do diskusií. kvôli ľudom, ktorí mudrujú a všetko kritizujú.
Sú ľudia, ktorí všetko nahádžu a čakajú s literatúrou v ruke, sú ľudia, čo to robia aj pre radosť a snažia sa objavovať aj nové veci, ke´dže tie staré a zaužívané už ovláda!
A ten palec nadol, ktorý ste použil, ten si ukážte sám pre seba,. Nech máte vyššie sebavedomie!
Tak a teraz môžem pokojne opustiť toto fórum.
Ďakujem všetkým a dúfam, že som niekomu pomohol, či už Vám moje skúsenosti pomohli alebo nie. prajem zakladateľke tejto témy, aby si vajíčko našla čo najskôr a tešila sa z toho aj naďalej a aby ju to neupustilo. Ostatným prajem chovu zdar a aby sa Vám darilo aj nasledujúce roky. A čo s neprajníkmi? nech sa darí aj Vám.
Už neodpoviem, všetko bolo vysvetlené.
S pozdravom Autumn, chovateľ hydiny z Kanady až na Slovensko ;)
A pán marvon, vy ste overené literatúrou či web stránkami? .....
.......Aj vôl telaťom bol ....... , Aj prezident listie raz hrabal !
vilik
napsal(a):
Vážený pane Marysh:
Pokud dobře vím, tak v platném vzorníku ČSCH jsou uvedeny tři barevné rázy a ne dva. 1)bílé, divoce zbarvené a strakaté. To, že si tu někdo vymýšlí další barvy, které nejsou uznané si myslím, že také není pravda. Nicméně nejsem posuzovatel, ale vím, že se u nás již chovají i jiné barevné rázy, kde je dokázáno, že potomky předávají ve stejných barvách. Věta kterou napsal Eversil, že je to na začátku je také pravdivá, ale za poslední dva roky, si myslím, že se to hojně daří zdokonalovat.
V současné době pracujeme na černé barvě křepelky, která dosud není nikde, pouze je v německu jako hybrid tenebroz, ale není to uplně černá. už nám moc nechybí!!
Co se týče hmotnosti, tak v současné době neexistuje křepelka která by dosahovala hmotnosti, nizké jak si myslíte. Na základě jednoho chovatele-posuzovatele , který tvrdil, že má pravou linii nosných přímo z japonska jsem zjistil, že tomu tak není. Přenechal odchov jedná posuzovatelce a tam jsem to společně ještě s dalšími převažoval a zjistili jsme , že když křepelky dospěli byly ve stejné hmotnosti jako ty naše, udajní kříženci!-jak on tvrdil a prosazoval že jen on má čistou linii.
Mahagonová barva je již stejně uznaná jako tmavě divoká, takže já nevidím důvod proč tu říkáte, že si eversil vymýšlý . Každopádně to už všichni ví.
Abych se vrátil k tomu japonsku, nechal jsem si poslat násadová vejce z udajneho dobrého chovu. To co z toho vyrostlo byste se asi divil. To mělo i do našich křepelek tak daleko, že....
Nesnažte se prosím odrazovat lidi, které chtějí tento druh drůbeže chovat, protože si myslím, že jediné blbosti co tu jsou píšete VY!!!
Pozn. Nejlepší jsou tací, kteří furt jenom melou kraviny a když je potřeba, aby své názory a tvrzení nikterak podložili tak se ani jednou nezůčastní.
Nejvíce barevných rázů naleznete u tohoto chovatele a myslím si, že když ho oslovíte ráz Vás s barevnými rázy seznámí...
http://www.dvorakpavel.estranky.cz/fotoalbum/krepelky-japonske/
Takže to chce KLID
Proč lžete ??? Proč urážíte ??? Jste divný !!!
marvon
napsal(a):
odpověděl jste si na vše sám, žijte klidně dál v bludech, ostatním doporučuji čerpat i z jiných zdrojů než rad pána ze Slovenska....
Příteli Marvone, blbcům se nemá odporovat. . Jen mi je líto, že je to Slovák, teď si bude hodně chovatelů myslet, že jich tam je víc.
Autumn- bola by škoda keby ste opustil diskusiu. Ja som Vám už napísal v čom s Vami nesúhlasím, prípadne čo ste asi vysvetli, podal pre mňa nie dosť zrozumitelne ale pokial to máte všetko overené vo vlastnom chove nemôže Vás moje oponovanie ani v najmenšom urážať. Ba naopak i keď sa jedná podľa mňa o najhlúpejšiu hydinu, je to mladý odbor a stále ponúka nové výzvy svojou nenáročnosťou, plasticitou pri tvorbe nových variet či iných smerov v šlachtení prípadne len praobyčajným pozorovaním správania sa niekde na trávniku vo voliere. Za obdobie chovu ktoré by sa dalo prirovnať k tomu čo spomínate u Vášho nevlast. otca som niekolko krát musel chov zrušiť ale stále má pre mňa osobitné čaro a vždy keď sa dá sa k nim vraciam a vždy ma niečim prekvapia. Verím že zadavatelka i ostaný začiatočníci budú s Vašimi radami spokojný, budú pre ne dostačujúce, prípadne si tu od Vás nechajú vysvetliť to čo im nie je jasné. Bolo by naopak velkým prínosom či spestrením diskusie ak by ste popísal chovy vo svete ak ste mal možnosť navštívíť ich. Čo sa týka šlachtenia čiernej prepelice ja by som na ne šiel cez modré, aguti faktor sice obsahuje tmavé farbivo ale podla mňa je to stále len hnedá a nie čierna. U niektorých šedomodrých sa už dá objaviť tmavý lem a aj trochu zhusteného čierneho pigmentu.
nikdo se hádat nepotřebuje, jen to nejde nechat bez odezvy, až někdo toto vlákno najde a 2 týdenní křepelky nechá ve 20 stupních může tady chytrákovy leda poděkovat
takový rady nikdo nemá prezentovat veřejně, té příbuzenské plemenitbě a úmrtí do 2 týdnů se směje už celá ifauna ... nebudu to celé opakovat, odpověď jsem stejně nečetl protože je zmatená a k nepřečtení
Dobrý den,
tak jak jsou na tom Vaše křepelky? Už nesou? Já mám zhruba stejně staré - dnes přesně 8 týdnů a ještě nenesou. Přitom nemůžu říct, že bych něco zanedbala. Do 5 týdnů jsem postupně snižovala teplotu v odchovně a pak jsem je dala do venkovní voliéry a klece (zkouším, co jim bude více vyhovovat - zatím jsou pipky v pohodě jak na podestýlce, tak na roštu). Krmila jsem ze začátku směsí pro odchov kuřat a přidávala mixované kopřivy s vařeným vejcem, zeleninu, stříhanou travičku. Teď dostávají směs pro křepelky přímo namíchanou od výrobce krmiv s vysokým obsahem bílkovin a samozřejmě jim stříhám různé bylinky, trávu, také dostávají občas vajíčko nebo těstoviny. Myslela jsem, že začínají snášet kolem toho 40. dne, ale v dosti článcích jsem se dočetla, že v 5. týdnu snáší jen ty nejvyšlechtěnější linie z Francie. Tyhle moje česká směska by měly začít právě po tom 8. týdnu tak uvidím no. Ale jsem na tom stejně - jsem schopná stát hodinu u nich, dívat se jak si štěbetají a čekat jestli náhodou nebude už nějaké to vajíčko
Dobrý den, tak mě velice těší, že jste na tom jako já.
Včera bylo mým holkám-křepelkám 8 týdnů a nic.Krmení mají výborné,travičku jim stříhám a pořžád nic.Už jsem to vzdala a nechala na nich-až to příjde,tak to bude. Pořád jsem měla výčitky , že je v krmení nějak zanedbávám a pak jsem došla k závěru, že to tak není.
Takže teď již jen čekám a ono to příjde. Pak nafotím a dám sem.
Dejte vědět, až bude to vaše pvní vajíčko.
Přeji hodně úspěchů. Jadron
Dobrý den,
také s křepelkami začínám a nemyslím si, že bysme je nějak zanedbávali v krmení. Holt jak řikáte, budeme si muset počkat, až se bude chtít jim. Zrovna jsem přišla od těch mých - lítají dneska od rána po kleci jako praštěné, až mám strach, aby si něco neudělaly... Budu ráda, když se pochlubíte Vašimi vajíčky a až mi ty moje také něco vykouzlí, určitě se také pochlubím
Přeji též hodně úspěchů
Jee tak ty moje čudly dneska taky nic. Jinak králíka mám taky ale zakrslého - měla to bát samička Lajla a bohužel ze samičky se vyklubal Karlík Takže se králíčků nedočkám... V květnu jsem mu pořídila samičku a ta bohužel po 14 dnech zemřela na myxomatózu - jak jsme to ořvali... Bylo mi jí tak líto, že jsem už další radši ani nesháněla. Holt bude Kája sám. Zítra budu pokračovat v okukování křepelek. Mám tam nějaké samečky, tak ty zítra přítel "zneškodní" (já na to nemám povahu) a nechám si jen dva do každé skupiny jednoho, aby byly holky v klidu a nešikanovaly se mi mezi sebou. Přemýšlala jsem jetli nenesou kvůli té zimě, která už je teď celkem přes noc.... Ale nevím. Co myslíte?
jadron
napsal(a):
Mě nenesou a nenesou.Jsou pěkně vybíravé v žrádle a vejce pořád nikde.
A ty chladnější rána- nevím, podle názorů jiných zde na Fauně by to snad nemělo vadit.
Dobrý večer, tak já slavím první chovatelský úspěch Mám z toho radost jako děcko
to i naše malá to brala spotovněji. Přikládám foto (sice trochu rozmazané, ale přece) a přeji i Vám, aby už pipky snesly
Gratuluji,gratuluji a gratuluji.Tak jste se konečně dočkala prvního vejce od křepelek.
Já ještě ne.
Včera jsem si byla u pána pro násadbová vejce křepelek a myslím, že už vím proč mi nenesou.Je to stravou.Tak snad už vím jak na ně a budou vajíčka a dočkám se i já.
Přeji hodně úspěchů a radosti z křepelek.
me jedna cinska slepicka mi zacala snaset az po 8 tydnech, druha hned v patem .., prvni snasi nesmyslne kazdy den .. (jiz cca 40 vajec), druha obden. prvni velka vejce svetla, druha je ma tmave a o dost mensi .. , priznam se, ze jsem mel radost, kdyz snesla prvni .., v ocekavani te teoreticke hranice 8 - 18 vajec a pak sedne jsem vydrzel do cca 22 a pujcil jsem si lihen
ted mam doma tydenni smecku peti malych zdravych kuratek .. , 10 vajec jsem mel neoplozenych, 2 jsem krapnul svou nesikovnosti .. , 3 kurata byla slaba a nedostala se ven a u dvou byly spatne behaky .. bohuzel mi lihen vychladla pri bourkach 14 dni zpet .., takze ani dve UPSky co mam na PC neudrzely teplotu a ja s dekou pres lihen pribehl pozde .. (proste jsem necekal, ze budu bez el. 16h) Snad se ale v sobotu dockam dalsich "obludek"
Řeknu vám. co mi pán doporučil.Pána nebudu jmenovat, to se nedělá, ale vzhledem k mým zkušenostem co jsem vyzkoušela po radách tady na Fauně se striktně přikláním k radě pána- dávat jen suché krmení pro křepelky!!!!!!!!!!!!!!! A najela jsem na to taky.Krmení se koupí na www.lihne.cz.
Tak uvidím, mám totiž jen dojem, že jsem milé křepelky tak rozmazlila, že mi přestali už různé věci žrát a vybírali si.Takže dost a krmím jen suché.
Dám vědět,kdy bude první vejce.
Já si právě koupila krmeni pro bažanty Repro (lihne.cz) - prý je i pro křepelky. Ale pro ty moje potvůrky asi není dost dobré vyhazují ho z krmítka a zdá se mi že je i velké
.. Předtím jsem měla krmení z Čebína to bylo velikostne supr ale ta cena
. Nevím jestli je to tím počasím jak se teď střídají chladnější noci tak mám vajec méně asi o 2/3 a nebo je to právě těma granulema že je nechcou
.
Ano, o tom jsem psal, na směsi není špatného a je to pro začátečníka nejjednodušší, je to vyvážená krmná dávka, nadstavováním této směsi bramborem, rýží, těstovinami je zbytečné, z tohoto objemového krmiva se pouze zasytí mechanicky nic jí to nedá.
Proto jsem doporučoval směs pro odchov ať už kuřat, bažantů nebo přímo křepelek,
namíchat vlastní vyváženou směs není jednoduché, pokud to má být opravdu kompletní krmná směs použijete stejné přísady jak v té kupované (různé šroty, grit, minerály, vitamíny) budete s tím víc práce a ještě budete laborovat jaké poměry čeho jsou nejlepší...
Mícháním různých zbytků, trávy, atd. směs nenahradíte a vidíte jak to "končí".
Pro začátečníky musím znovu doporučit držet se osvědčených postupů s teplotou, krmením, světelným režimem.
Vyvarujete se zklamání a experimentovat můžete bez problémů pozděj až se seznámíte se základy, trochu si křepelky "osaháte" nic nebrání v používání netradičních postupů...
jadron
napsal(a):
Řeknu vám. co mi pán doporučil.Pána nebudu jmenovat, to se nedělá, ale vzhledem k mým zkušenostem co jsem vyzkoušela po radách tady na Fauně se striktně přikláním k radě pána- dávat jen suché krmení pro křepelky!!!!!!!!!!!!!!! A najela jsem na to taky.Krmení se koupí na www.lihne.cz.
Tak uvidím, mám totiž jen dojem, že jsem milé křepelky tak rozmazlila, že mi přestali už různé věci žrát a vybírali si.Takže dost a krmím jen suché.
Tak teď když čtu Váš příspěvek dochází mi skutečnost, že moje první vajíčko bylo až po 4 dnech co jsem začala krmit JEN kompletním krmivem pro křepelky Na té radě asi něco bude a je pravda, že tady na fórech čtu různé názory o chovu a většina z nich jsou v rozporu s ostatními radami a názory....
Tak snad už se také dočkáte. Já teď čekám až jich bude víc, abych mohla ochutnat
bichirek

XXX.XXX.94.79
jadron
napsal(a):
Dobrý den, ja chovám prepelice na bohatej strave. od suchej až po mokrú a začali mi nosiť v 6 týždni, v ôsmom som mal už od každej denne 1 vajce. Ak sa nemôžete dočkať dlho vajcia, možno Vám predajca predal staré vynosené prepelice, alebo ich máte v prievane či v studenom. Niečo z toho?
Inak stále zrno, jedzte každý deň ráno na obed a večer iba suchý chlieb :)
Bichi
bichirek
napsal(a):
Dobrý den, ja chovám prepelice na bohatej strave. od suchej až po mokrú a začali mi nosiť v 6 týždni, v ôsmom som mal už od každej denne 1 vajce. Ak sa nemôžete dočkať dlho vajcia, možno Vám predajca predal staré vynosené prepelice, alebo ich máte v prievane či v studenom. Niečo z toho?
Inak stále zrno, jedzte každý deň ráno na obed a večer iba suchý chlieb :)
Bichi
Dobrý den,chtěl bych začít s chovem křepelek a vybral jsem si japonské a vyčetl že snáší 1 rok tak sem se chtěl dozvědět co je na tom pravdy?
bichirek

XXX.XXX.94.79
marvon
napsal(a):
první snášové období je delší než u slepic a trvá cca rok když snese přes 300 vajec, pak přepeřuje a po asi 2 měsících začíná znovu snášet
súhlasím, aj ke´d preperovanie začne skôr a končí aj neskôr, málokedy kúpite prepelice rovnakej vekovej kategórie, len od chovateľa, ktorý sa tým "živí". Inak pri dobrej starostlivosti vydržia aj druhý, s menšou znáškou aj tretí rok, ako uvádza chovateľ že aj 4. rok, s tým ešte skúsebnosť nemám, ale nevravím, lebo neviem. Aj tak len na suchom Vám dlho znášať nebudú, myslím nad "limit prepelíc" Inak aké farebné rázy chováte? Máte niekto skúsenosti s "faraonmi"? .. Ešte sa mi nepodarilo zohnať originál, iba nakrížených, ktoré na internete ako je bazos a bazar predávajú v znení " Čistá línia".
bichi
jadron
napsal(a):
Ne,nezačaly.Už to snad ani nepříjde. Už týden krmím jen suchým-směs pro křepelky a nic.
Je to opravdu divné.
Dám vědět až to příjde,
Tak mě teda z 8 slepiček nosných snáší zatím 5. Zbylé tři určitě nejsou samci, protože jim nelze vymacknout sperma a ani nemaji nabehlou tu zlazu. Vcera mi začala snášet 5. slepička dneska žádná navíc, tak jsem zvědavá, kdy začnou ty poslední tři. Jinak zvláštní je, že všechny tři jsou mahagonově zbarvené jako jediné.... Tak uvidím. Ale u těch Vašich je vážně už divné, že nesnáší ani jedna...
Určitě držím palce...
zdravím...
než se trochu rozepíšu... jadron... jeďte na prodloužený víkend, nejlépe někam k moři a až se vrátíte, uvidíte že ponesou... podle mě to holky cejtěj a jsou nervozní
"ten zo slovenska" kamarát moj... kašli na ně
nemá se tu cenu hádat s nějakym "chytrym" nebo rádoby-chovatelem... faktem je, že tvoje příspěvky (tušim z ledna - babička a sekera) opravdu pobaví
já o prepelicách teprve přemejšlim. Sbírám informace, plánuju kde budou bydlet (kotelnu u nás v domě mi manželka už zatrhla
)... prostě podle mě jsou komentáře tvýho typu daleko užitečnejší, než dvacet přečtenejch knížek. Držim ti palec
a pro všechny, kdo se tu mihnou... jak tak serfuju... jsem nechápal... 15 letej kluk a místo aby honil holky, hulil v parku marijánku, bo podobný věci, co dělaj dneska mladý, tak pěstuje slepice a křepelky... http://kurata.webnode.cz/
prostě taky borec...
mějte se a... jadron, už???
misak.barva
napsal(a):
zdravím...
než se trochu rozepíšu... jadron... jeďte na prodloužený víkend, nejlépe někam k moři a až se vrátíte, uvidíte že ponesou... podle mě to holky cejtěj a jsou nervozní
"ten zo slovenska" kamarát moj... kašli na ně
nemá se tu cenu hádat s nějakym "chytrym" nebo rádoby-chovatelem... faktem je, že tvoje příspěvky (tušim z ledna - babička a sekera) opravdu pobaví
já o prepelicách teprve přemejšlim. Sbírám informace, plánuju kde budou bydlet (kotelnu u nás v domě mi manželka už zatrhla
)... prostě podle mě jsou komentáře tvýho typu daleko užitečnejší, než dvacet přečtenejch knížek. Držim ti palec
a pro všechny, kdo se tu mihnou... jak tak serfuju... jsem nechápal... 15 letej kluk a místo aby honil holky, hulil v parku marijánku, bo podobný věci, co dělaj dneska mladý, tak pěstuje slepice a křepelky... http://kurata.webnode.cz/
prostě taky borec...
mějte se a... jadron, už???
Na toho kluka jsem taky narazila - je skvělej dokonce má na youtube svoje vlastní videa - Jak postavit líheň, Jak udělat domácí obal na křepelčí vejce - ty už jse si udělala doma a jsou skvělý
.... Vážně je šikula. Mě je teda 21 ale nedovedu si představit, že bych v 15 místo diskotéky
pečovala o slepičky. Chytlo mě to až teď - křepelkami počínaje a za týden si jedu pro kuřičky Maranské. Jsem zvědava jak mi to s nimi půjde. Následovat budou Araukany a Wyandotky
....
Ale dost žvástů. Ještě jse chtěla napsat, že jsem se včera spojila s paní, co mám od ní křepelky. Té zůstalo ještě asi 70 křepelek stejně starých a mě už snáší týden holky jedny a paní se strašně divila, protože ona ještě také neměla ani vajíčko. Je to zvláštní. Přitom je má ve stejných podmínkách jako já
bichirek

XXX.XXX.94.79
Tiež si nemyslím, že rady pána zo slovenska boli zlé. Tiež nemám rád ľudí ktorí sem chodia za úmyslom podpichovať a vyvolávať hádky. Pán s tým kohutom na obrazku ktorý kritizuje, nie je to od Vás fér. tiež by sme mohli my o Vás písať nepríjemné veci.
Ten chlapec - klobuk dole.
bichi.
bichirek
napsal(a):
Tiež si nemyslím, že rady pána zo slovenska boli zlé. Tiež nemám rád ľudí ktorí sem chodia za úmyslom podpichovať a vyvolávať hádky. Pán s tým kohutom na obrazku ktorý kritizuje, nie je to od Vás fér. tiež by sme mohli my o Vás písať nepríjemné veci.
Ten chlapec - klobuk dole.
bichi.
Co Vás opravňuje k souzení jiných lidi ??? Jaké zkušeností s chovem a chovatelstvím ??? Kolik let a jaké výsledky a úspěchy v chovatelství ??? Vzdělání a praxe ??? ......
Nemám v úmyslu nikoho kritizovat, bohužel na blbost se musí reagovat aby to nedopadlo jak s touhle republikou.
bichirek

XXX.XXX.94.79
marysh
napsal(a):
Co Vás opravňuje k souzení jiných lidi ??? Jaké zkušeností s chovem a chovatelstvím ??? Kolik let a jaké výsledky a úspěchy v chovatelství ??? Vzdělání a praxe ??? ......
Nemám v úmyslu nikoho kritizovat, bohužel na blbost se musí reagovat aby to nedopadlo jak s touhle republikou.
Tak vidím, že ste z tých,ktorí nepripustia, že sa vie do chovateľstva rozumieť aj niekto iný ako Vy sám. ospravedlňujem sa adminke tejto témy za nevecný príspevok, ale tuto Pán mi nedá :)
pane, dúfam, že môj príspevok si prečítate do konca, nie ako toho pána, kde ste napísal, že jeho článok nie je k prečtení, ja som sa na ňom pobavil :)
Chovám hydinu od14 rokov od kedy babka zomrela.
krepelky chovám mahagonove, anglicke a kalifornske
sliepky - paduanky, holanďanky, miflerky dvoj a trojfarebné, kalimero a K-avi holokrčky, La Fleche, Fénixy, Minorky, Leghornky, hempšírky, Vlašky, už len okrasný pár brahmanky veľkej a kočinky zdrobnenej a samozrejme nesmie chýbať pár dominantiek ktoré sú prefíkané.
Vodná: kačiče saské ruánske a pyžmové (čínske)
husy labutie a nemecké nosivé
V knihe mám zaznačené od každeho jedinca kedy boli odčervené, preliečované, kedy začala znáška, hmotnosť vajca, úhyny ( minimálne len u vodnej), počet vajec denne, týždenne, mesačne a ročne pre porovnávanie, počet naplnených liahní takže mi tu nevravte že som do toho debil. Možno ten pán s červeným X-kom neradil podľa Vás, ale čo ak má pravdu, to tiež môžu ľudia pochybovať po nie peknom výstupe rady tie Vaše.
Exotické vtáctvo: andulky, korely, agapornisy, pár ara, amazoňany
Mám 21, tento rok to bude 8 rokov od kedy som začal s chovom. Nie som stará korytnačka, nebehal som počas puberty po diskotékach a nebral marišku, zaujali ma zvieratá čo značne ovplyvnilo môj život a plány do budúcna. Čo sa týka vzdelania, študujem ekonomickú vysokú školu, počas letných brigád som pracoval ako brigádnik v ZOO v blizkom meste kde som kydal hnoj nie len vtáctvu :)
republika sem nepatri, sem patrí všetko o hydine, nie o politike, na to máte forum iné .
bichi.
to o nepřečtení do konce jsem psal já a jednalo se o reakci jednak na obsah kde znovu opakoval bludy, druhak na styl - protože to opravdu číst nešlo a když tak velmi špatně
v žádném případě to nebylo z důvodu slovenského jazyka.
přijde mě podivné zkoušet hokusy-pokusy a pak se ptát proč to nefunguje na ifauně, když někdo rozumně odpoví proč tak je takřka ukamenován že takové týrání jako správná teplota a krmení směsí se nepoužívá...
rady pána o příbuzenské plemenitbě a umrtí do 2 týdnů, teplotě 20 stupňů pro 2 týdenní křepelky a podobné mě budou bavit ještě hodně dlouho ..... a věřím že nejenom mě....
o dalších podivnostech se nebudu znovu rozepisovat, jen dotvařejí celkoví obrázek "možná chovatele" nebo podvodníka...
bichirek

XXX.XXX.94.79
marvon
napsal(a):
to o nepřečtení do konce jsem psal já a jednalo se o reakci jednak na obsah kde znovu opakoval bludy, druhak na styl - protože to opravdu číst nešlo a když tak velmi špatně
v žádném případě to nebylo z důvodu slovenského jazyka.
přijde mě podivné zkoušet hokusy-pokusy a pak se ptát proč to nefunguje na ifauně, když někdo rozumně odpoví proč tak je takřka ukamenován že takové týrání jako správná teplota a krmení směsí se nepoužívá...
rady pána o příbuzenské plemenitbě a umrtí do 2 týdnů, teplotě 20 stupňů pro 2 týdenní křepelky a podobné mě budou bavit ještě hodně dlouho ..... a věřím že nejenom mě....
o dalších podivnostech se nebudu znovu rozepisovat, jen dotvařejí celkoví obrázek "možná chovatele" nebo podvodníka...
vy asi nikdy nebudete spokojný čo? Možno ak by ste si prečítali svoje príspevky, tak to teda skúste. Na jeho príspevku sa ľudia bavili kde Vás pekne zosmiešnil a už aj viem prečo :) ľudí nepoznáte a odsudzujete ich vy sám na to, že píšete, prečo ich odcudzujem já, pritom také veci nerobím. Kadíte si do úst pane, taká je pravda. A odpovedáte mimo toho čo ste písal pred mojím príspevkom na ktorý ste reagoval. Inak o pribuzenskej plemenitbe ste radil vy, on Vám to len spochybnil a ja to spravím tiež. Nikdy nedávať do chovu príbuzných jedincov, inak sú potomkovia všeaké len nie zdravé :) Ak nie, tak nám napíšte prečo je dobré dávať k matke dieťa a k sestrám brata, mňa to dosť zaujíma..
bichi.
jak dva... tři... možná čtyři kohouti na dvorku... nevim jestli tohle jadroniným křepelkám pomůže, aby začaly snášet. Podle mýho názoru má každej jiný zkušenosti a nemá cenu se tu navzájem ponižovat a urážet. Čtu všechny příspěvky až dokonce. Nepřiklánim se ani na jednu stranu, protože podle mýho je prostě nesmysl dohadovat se tu o tom, jestli bratr se sestrou jo nebo ne. Nejsem žádnej zoolog, ale čistě podle mýho názoru by to mohlo mýt nějakej vliv kuli genetice... ale neřikám, že bych to nevyzkoušel prostě zkušenosti má každej jiný a je pravda, že některý příspěvky mě tu rozesmály a usoudil jsem, že to za komentář ani nestojí
proto bych vás chtěl poprosit, abyste nechaly těch dohadů. Pokud máte takovou potřebu, založte si jiný "vlákno"... děkuji pěkně
mějte se a... jadron... už?
Také by mě zajímalo proč se tu dva chovatele dohadují o h..... když stejně ani jeden z nich neuzná chybu. Nechápu tohle bezdůvodný napadání.... Jadron by uvítala rady ohledně chovu a ne kdo má a kdo nemá pravdu.
Ohledně křepelek mě už snáší úplně všechny - dneska začaly dvě poslední. Zatím největší vajíčko mělo 16 g a nejmenší 10. Dále mám křepelky venku i když už v noci klesají dost teploty a očividně jim to nevadí. Jedny jsou na podestýlce a druhé v kleci - ty přikrývám na noc dekou. Navíc jsem zjistila, že vedle ve vesnici chová paní také křepelky a tak jsem se tam jela podívat. Křepeličky má ve venkovní voliéře na betoně, kde má jen malou zastřešenou bedničku, kam slepičky nosí. Voliéra není nijak krytá a paní je na zimu ani nikam nestěhuje. Krmí směsí speciálně pro křepelky (jako já) a nesly bez dvou slepiček i v zimě v mrazech všechny. Toť moje nové informace.
Mimochodem udělala jsem pokus - k mým křepelkám jsem od paní od které je mám koupila ještě 4 pipiny(paní ze stejného vrhu ještě nesnáší ani jedna) a dala je k mým v kleci. Mají se čile k světu, ostatní je žasně přijaly a teď jsem zvědavá kdy začnou nést, protože původní chovatelka jim dává vše možné a krmí směsí pro nosnice - po které křepelky šíleně smrdí..... Tak dám vědět kdy se roznesou i tyhle nováčci.
Docela by mě zajímalo Jadron: Slepičky máte od kuřátek nebo už jste je koupila na snášení? (omlouvám se, že se ptám jestli jste to tu už psala, ale nechce se mi kvůli tomu znovu číst celé vlákno) Není možné, že Vám prodaly staré vynesené slepičky?
Nebo už začaly snášet?
Pořád Vám držím palečky a přeju ta vajíčka...
bichirek
napsal(a):
vy asi nikdy nebudete spokojný čo? Možno ak by ste si prečítali svoje príspevky, tak to teda skúste. Na jeho príspevku sa ľudia bavili kde Vás pekne zosmiešnil a už aj viem prečo :) ľudí nepoznáte a odsudzujete ich vy sám na to, že píšete, prečo ich odcudzujem já, pritom také veci nerobím. Kadíte si do úst pane, taká je pravda. A odpovedáte mimo toho čo ste písal pred mojím príspevkom na ktorý ste reagoval. Inak o pribuzenskej plemenitbe ste radil vy, on Vám to len spochybnil a ja to spravím tiež. Nikdy nedávať do chovu príbuzných jedincov, inak sú potomkovia všeaké len nie zdravé :) Ak nie, tak nám napíšte prečo je dobré dávať k matke dieťa a k sestrám brata, mňa to dosť zaujíma..
bichi.
Víte co, vy tam někde máte hnízdo...
Přikládám fotku z Chovatele, což je časopis vydávaný Českým svazem chovatelů a doporučuji na svaz směřovat Vaše výtky na propagaci příbuzenské plemenitby a nemožnost odchovu z takového spojení...
A přece víme ze zkušeností, že nejkrásnější plemena holubů byla vyšlechtěna důmyslnou plemenitbou příbuzných jedinců, historie dokonce uvádí, že vynikající jedinci byli odchováni od rodičů zcela příbuzných.
Smějte se oba i se sousedkou, ale smějete se vlasní blbosti
Já a spousta ostatních se směju taky s Vámi a Vám
Až zas budu mít náladu, projdu starší čísla a pokecáme o dalších bludech
bichirek

XXX.XXX.94.79
marvon
napsal(a):
Víte co, vy tam někde máte hnízdo...
Přikládám fotku z Chovatele, což je časopis vydávaný Českým svazem chovatelů a doporučuji na svaz směřovat Vaše výtky na propagaci příbuzenské plemenitby a nemožnost odchovu z takového spojení...
A přece víme ze zkušeností, že nejkrásnější plemena holubů byla vyšlechtěna důmyslnou plemenitbou příbuzných jedinců, historie dokonce uvádí, že vynikající jedinci byli odchováni od rodičů zcela příbuzných.
Smějte se oba i se sousedkou, ale smějete se vlasní blbosti
Já a spousta ostatních se směju taky s Vámi a Vám
Až zas budu mít náladu, projdu starší čísla a pokecáme o dalších bludech
vačšieho debila som nestretol, pridávať články o holuboch ke´d sa bavíme o vývoji slepic. Až mi nájdete v tej vašej knižke pribuzenske sliepky, potom Vám uverím. Do vtedy sa smejte, stejne ste vačšine k smiechu a hodne ľudom idete na nervy ako prídete všade a robíte zo seba majstra. Tak by ste si mohol zabetonovat ruky a nahnuť sa k Dunaju. už viem preč Vás nemaju radi... Tak dovidenia
Pre jadron - nemohli vám predať staré krepelky, lebo aj v pokročilom veku Vám sem tam slepička znesie vajíčko. Nemenili ste im často stravu, nesťahovali ste iich do ineho priestoru alebo samotné slepičky do ineho "obyváku" ? na niečo hádam prídeme, koľko že im je teraz? Skúste odpočítať cca 2 týždne, u nás po dedinke je taký trend že vyliahnuté majú už 2týždne :) Takže pokiaľ to nekupujete od chovateľa čo sa tým živí a neokopíruje Vám článok o holuboch, tak taký by Vám bordel nepredal. treba dávať pozor čo od koho kupujete. Inak, neviem, či to funguje, ale niekde sa to riešilo, že im treba dať surové slepačie vajcie. to im zachutí a keď ho po niekoľko dávkach nedostanú, tak si ho proste znesú. V klietkach sa Vám skotuľa, ale na podstieľkovom bude problém, ale je to len návrh, neskúľal som to :D To robievala babkyna sestra aby rýchlo mala znášku u slepic, odnaučila jesť vajce a bolo :)
bichi.
Ahojte ja som si vzala rady od autumn k srdiečku a keď som si vyliahla malé prepeličky, zajtra majú 4 týždne, postupovala som a postupujem podľa jeho/jej rád.
zatial mi uhynula jedna prepelička, kŕmim tak ako radí a musím uznať, že pekne rastú, tak ešte 4 týždne a som zvedavá, či budem mať tiež také veľké vajíčka či nie, fakt som zvedavá!!
aj by som odfotila moje slečinky, ale nemajú rady objektívy tak možno keď im dám prášky na spanie
hromadka nestesti ... :)
na druhy pokus o amaterske lihnuti skoro bez znalosti problematiky jsem spokojeny..
prosim nehadejte se, ono je pak tezke necemu uverit a jen snizuje hodnota prizpevku,
my zacatecnici pak hodne tapeme a i po precteni cele diskuze jsme stale mimo misu.
clown
napsal(a):
hromadka nestesti ... :)
na druhy pokus o amaterske lihnuti skoro bez znalosti problematiky jsem spokojeny..
prosim nehadejte se, ono je pak tezke necemu uverit a jen snizuje hodnota prizpevku,
my zacatecnici pak hodne tapeme a i po precteni cele diskuze jsme stale mimo misu.
Jsou nadherní ti Vaši čmeláčci gratuluji
Chtěla bych také zkusit líhnout, ale nechci si kupovat kvůli tomu hned líheň, tak jsem přemýšlela, že bych se zkusila zeptat známých, jestli by mi jí na 18 dní nepůjčili.... Ale nemůžu se nějak odhodlat
ja mam taky pujcenou ..
ted dokoncuji svoji .., akorad lehce hapruje teplomer na termostatu, ukazuje mene, nez v realu je
takze to musim jeste dopilovat .. protoze se mi podarilo mit na teplomeru 38.6 testne nad vejci a vejce melo 41,5, takze moc :( dodal jsem tam vetsi vetrak, tak bude i lepsi cirkulace
ted to zkousim porovnavat jeste s klasickym lekarskym teplomerem a odecitam ..
jinak cmelaci jsou super.. chce to mit je fakt doma od vylihnuti ..
prvni druhy den chteji mamu a je jim smutno, nechaj se chovat
treti den uz vedi co a jak a radeji jsou doma, mam je na hoblinach
paty den uz mrchy zdrhaj .. :)
desaty den, uz jsou jak dospeli, proste chytnout je znamena dobrodruzstvi :)
proto se snazim davat vejce do lihne ve stredu max ctvrtek,
abych se jim mohl venovat o vikendu, kdy se maji vylihnout
clown
napsal(a):
ja mam taky pujcenou ..
ted dokoncuji svoji .., akorad lehce hapruje teplomer na termostatu, ukazuje mene, nez v realu je
takze to musim jeste dopilovat .. protoze se mi podarilo mit na teplomeru 38.6 testne nad vejci a vejce melo 41,5, takze moc :( dodal jsem tam vetsi vetrak, tak bude i lepsi cirkulace
ted to zkousim porovnavat jeste s klasickym lekarskym teplomerem a odecitam ..
jinak cmelaci jsou super.. chce to mit je fakt doma od vylihnuti ..
prvni druhy den chteji mamu a je jim smutno, nechaj se chovat
treti den uz vedi co a jak a radeji jsou doma, mam je na hoblinach
paty den uz mrchy zdrhaj .. :)
desaty den, uz jsou jak dospeli, proste chytnout je znamena dobrodruzstvi :)
proto se snazim davat vejce do lihne ve stredu max ctvrtek,
abych se jim mohl venovat o vikendu, kdy se maji vylihnout
Jůůů kdybych si uměla udělat líheň sama.... Jste šikovný. Koukala jsem i na netu na nějaké menší líhně, ale přijdou mi celkem drahé.... Jako studentka si nemůžu dovolit takovou hračku...
Moje křepelky jsem měla jedny od 3 denních mimin a jedny měly 7 - 9 dní - takže vím co myslíte tím dobrodružstím při jejich chytání Také jsem je měla doma, když byly maličké a samozřejmě bych měla v teplíčku i ty, které bych se vylíhla (po podovních máme ještě celé dolní patro prázdné, ale vytápěné). Nejspíš zavolám známým jestli nemají tu líheň na půjčení. Strašně mě to láká. A chtěla bych zkusit pak i slepičky.... No uvidíme
Přeji úspěšný odchov čmeláčků
bichirek
napsal(a):
vačšieho debila som nestretol, pridávať články o holuboch ke´d sa bavíme o vývoji slepic. Až mi nájdete v tej vašej knižke pribuzenske sliepky, potom Vám uverím. Do vtedy sa smejte, stejne ste vačšine k smiechu a hodne ľudom idete na nervy ako prídete všade a robíte zo seba majstra. Tak by ste si mohol zabetonovat ruky a nahnuť sa k Dunaju. už viem preč Vás nemaju radi... Tak dovidenia
Pre jadron - nemohli vám predať staré krepelky, lebo aj v pokročilom veku Vám sem tam slepička znesie vajíčko. Nemenili ste im často stravu, nesťahovali ste iich do ineho priestoru alebo samotné slepičky do ineho "obyváku" ? na niečo hádam prídeme, koľko že im je teraz? Skúste odpočítať cca 2 týždne, u nás po dedinke je taký trend že vyliahnuté majú už 2týždne :) Takže pokiaľ to nekupujete od chovateľa čo sa tým živí a neokopíruje Vám článok o holuboch, tak taký by Vám bordel nepredal. treba dávať pozor čo od koho kupujete. Inak, neviem, či to funguje, ale niekde sa to riešilo, že im treba dať surové slepačie vajcie. to im zachutí a keď ho po niekoľko dávkach nedostanú, tak si ho proste znesú. V klietkach sa Vám skotuľa, ale na podstieľkovom bude problém, ale je to len návrh, neskúľal som to :D To robievala babkyna sestra aby rýchlo mala znášku u slepic, odnaučila jesť vajce a bolo :)
bichi.
bavíme se o genetice a o tom že z příbuzenské plemenitby zvířata nechcípou, bohužel je vidět že vůbec netušíte "která bije"
tady máte pár odkazů na teploty:
http://www.krepelky.wz.cz/japkrep.htm
http://www.krepelky.info/index_1.php?id=04
marvon
napsal(a):
Opravdu jste měla ve dvou týdnech teplotu 20 stupňů?
Ja sa priznám že takto teploty neskúmam. Aj kuriatka si odchovávam nasledovne: Mám drevenú bedničku, na spodok som dala staré handry, uprostred mám velku sedmičku flašku a v nej žiarovku na kábel. Majú to zapnuté stále, prvé dni aj v noci, potom som na noc vypínala a postupne odkrývala a teraz už sú na ibyčajnej izbovej teplote, zapnem im to na noc aj to mám slabú žiarivku :)
takže v podstate nejdem podľa pána s tou teplotou, ja neviem akú ju teraz mám, ale uhynula mi iba jedna, inak kŕmim tým čím on a zatiaľ, musím poklopať, sú veľké (klopem na hlavu, veď duté ako duté :P ). Inak nemám finančné prostriedky na doliahne a drahé liahne, sama liahnem ešte asi v 20 ročnej liahni, raz sa mis talo, že mi vajcia uhoreli :D inak zatiaľ nič, dúfam, že ma nebudete ohovárať za grilované vajcia ale každý robíme chyby Ale na jar mám vždy veľa húsatok, mám na to taký malý trik ale asi je už vačšine známy, na 3 hodiny všetky vajcia ponorím do vopred zohriatej vody na 30°C , používam akvarijný ohrievač vody a takto na stálej teplote "varím" 3 hodinky, liahnivosť sa zvýši lebo vajce naberie vlhkosť alebo čo to je :) A je pravda, nehádajte sa súhlasim že každý máme svoje, veď sa majme radi :)
Ne, ještě pořád ne. Bohužel jsem vyzkoušela některé rady/nerady tady z faunya jen jsem to pokazila a takzvaně jsem dle mého názoru ty křepelky podtrhla. Nikde jsem se tu nedočetla, že jim mám dávat K1 a K2 aby měli vše co potřebovaly k vývoji.Teď musím počkat až se mi tak nějak srovnají a dospějí.
Ale jediný co mě na tom uklidňuje je, že nepěli hladem a nějakou nepéčí.
Děkuji za rady.Přesně jste na to kápl- několikrát změna stravy a nedostatek informací.Nikam jsem je nestěhovala, to né.Velká chyba byla v mých nezkušenostech.Křepelky byly koupené od chovatele a protože se známe i jinak, vím, že by mi špatné křepelky neprodal.
Myslím, že snůška prvního vejce je na spadnutí. Dám vědět.
Děkuji za rady.Přesně jste na to kápl- několikrát změna stravy a nedostatek informací.Nikam jsem je nestěhovala, to né.Velká chyba byla v mých nezkušenostech.Křepelky byly koupené od chovatele a protože se známe i jinak, vím, že by mi špatné křepelky neprodal.
jadron
napsal(a):
nic si z toho nedělejte, vůbec o nic nejde, prostě jen pokud krmíte jak se říká "statková krmiva" a ne kompletní směs - opravdu nedokážete doma namíchat takové poměry (neříkám, jsou takoví co to zvládnou levou zadní ale mají zkušenosti a možnosti z čeho ji namíchat - jjá do takové domácí směsi půl věcí neseženu/nevypěstuji), tak se vyvijejí pomalej a vajíčko bude pozděj.
jak píšete o změně tak v tom máte naprostou pravdu a drůbež na ni více nebo méně reaguje, hlavně na náhlou změnu, ať se jedná o krmení, teplotu, nebo délku osvětlení. Cokoliv z toho bude probíhat postupně (postupné prirozené zkracování dne, postupné přirozené snižování teploty) přijmou líp než skokovou změnu která se většinou týká krmení.
Jen jsem chtěl říct že netrpí, ošem netrpěly by ani kompletní směsy a bylo by dřív vajíčko.
Jen proto doporučuji začátečníkům držet se osvědčených postupů, protože pak podle nich můžou i očekávat výsledky...
Pokud se dočtete že snáška JK začíná v 6-8 týdnu tak je to při doporučené teplotě, krmení, prostoru...
Ty doporučené jsou "optimální", určitě mě napadá i pár způsobů jak roznést křepelky dřív než v 6 týdnu ale .... není k tomu důvod, mám je rád jak všechnu drůbež co mám, týden sem - týden tam nikoho nevytrhne, atd. ....
Jen chci prostě říct že poprvní je fajn se držet léty osvědčených postupů, vidět to na vlastní oči a podruhé, potřetí už třeba zkoušet svoji cestu jak to udělat líp, nic proti tomu, jen to chce čas ....
S pozdravem a ať se daří...
Marvon- máte velkou pravdu- týden sem, týden tam-oni se roznesou.Jak píšete-snůška je když je vše optimální a když není- není ani vajíčko.
Vždycky si k nim sednu a koukám na ně.Je to paráda,je to úžasné, je to skvělé.
V líhni mám další a vlastně moje první.Předchozí jsem koupila.Snad se vylíhnou a budou se mít čile k světu.Už se na ně připravuji a moc se těším.
Vo Vašom prípade by som este slepicky dotoval vit.E a AD3 jednorazovo podľa návodu a KZ ktorou krmite by som obohatil asi o 5% živocisnych bielkovín. Môžete z najdostupnejsich použiť nájomno pomlete kocici granule. Taktiež KZ doporučujem pomliet na jemno. Zelené krmivo radím vynechať. Dôležitá je čistá voda. Ak by to nezabralo odvazte perličky a dajte nám priemernú váhu či sú riadne vyvinuté. Chovu zdar.
bichirek
napsal(a):
bichi.
No a je to venku...... konečně jsi se nám vybarvil
blair
napsal(a):
Marysh veď už prestaňte! Stále sa robíte dôležitým, mne to už tiež lezie hore krkom -.-
provokatérom by mali zakázať chodiť na moderované fórum.
U Vás na Slovensku je normální nadávat jiným do " debilů " ? Vulgárně reagovat na odlišné názory ? ....
Znám hodně slovenských chovatelů a velmi si jich vážím, jsou to slušní a inteligentní odbornici. Mám pocit, že tady na ifaunu chodí pravý opak.
marysh
napsal(a):
U Vás na Slovensku je normální nadávat jiným do " debilů " ? Vulgárně reagovat na odlišné názory ? ....
Znám hodně slovenských chovatelů a velmi si jich vážím, jsou to slušní a inteligentní odbornici. Mám pocit, že tady na ifaunu chodí pravý opak.
Mne osobne za to nestojíte aby som sa Vami zaoberala. Chovateľ môže byť každý, nemusí mať IQ 999 99 ježiško ako vy :) Pac a pusu pac a pusu
bichirek

XXX.XXX.94.79
blair
napsal(a):
Mne osobne za to nestojíte aby som sa Vami zaoberala. Chovateľ môže byť každý, nemusí mať IQ 999 99 ježiško ako vy :) Pac a pusu pac a pusu
Už hneva aj vás? prekvapujuce
marysh
napsal(a):
Přestaňte dělat ostudu pořádným a slušným chovatelům ze Slovenska.
Nikto tu "ostudu" nerobí, možno vy! Stále do niečoho rýpete a robíte sa dôležitým, asi by ste si mali spraviť vlastný článok a tam buzerovať. Ja na Vás nie som zvedavá a vlastne tu ani kvôli vám nie som - chvála panu bohu .
To je prostě marné, vždycky se najde někdo kdo za dobře míněnou radu flusne.
Tak jsem se snažil to rozumně vysvětlit, dočkal jsem se argumentu "se ti smějeme se sousedkou"
Jinak absolutně nic, takže za mě tady kolegům nevěřím že vůbec něco chovají, a jestli tak s tou snúškou nesmyslů jim to dlouho nevydrží, pritom aspoň základy by každý mohl znát, není na tom nic slozitého, ani to nejsou nedostupné informace. S tačí začít s články tady na ifauně, je tu i archiv starších...
Konec zvonec :P
Dobrý den,náhodou jsem se dostal k diskusi protože chci znovu začít chovat křepelky kvůli malé vnučce a chci se podívat kam chovatelství za tu dobu dospělo,některé příspěvky jsou fakt nářez ale na druhou stranu i hodně slušných informací(Marven,Zbosace.Ještě zda by bylo možné napsat osvědčené prodejce směsí a rozdíl mezi sypkou a granulema,kterou berou lépe a vzpomínám si že jsem přidával vylíhnutým křepelkám mák jaký na to máte názor a jestli se to ještě praktikuje,ještě k chovu četl jsem informace o chovu v mrazech atd.myslím že to křepelkám neprospívá a že stálá teplota 18-22 celoročně je ideální a samozřelmě světelný režim min.12 hod.stalo se mi že jsem nechal svítit 16 hod a byli dvě vajíčka za den ale to je hodně vysiluje.Přeji hodně radosti z chovu Míla.
Vážení nadešel den s velkým D. Dnes mi poprvé křepelky snesly dvě vajíčka a tímto bych ráda ukončila i tuto diskuzi.
Všem děkuji za podporu a rady.
Přeji všem hodně chovatelských úspěchů.
jadron
napsal(a):
Vážení nadešel den s velkým D. Dnes mi poprvé křepelky snesly dvě vajíčka a tímto bych ráda ukončila i tuto diskuzi.
Všem děkuji za podporu a rady.
Přeji všem hodně chovatelských úspěchů.
Jééé tak to moc gratuluji!!!! Úplně paráda, tak jste se dočkala.
Jinak ještě bych chtěla dopsat pro případné čtenáře tohoto vlákna: Masné křepelky už snáší také a ty kydy typu: nízká snáška a nebo skoro žádná - nejsou pravda!!! Mám 6 slepiček a mám od nich denně 5 vajíček. prostě nádhera.
Jadron Přejji mnoho úspěchů s chovem, ať se Vám prostě daří a další kuřátka odchováte ještě lépe než Vaše první pipky. Myslím, že už jsme si lecos odzkoušely a vyzkoušely co jim vyhovuje a co ne Tak se mějte pěkně a ještě jednou gratuluji
no hurá
jadron má svoje vajíčka a dohadům je konec... aspon tady
jadron, gratulace takže... bude první volské očíčko?
já si dnes koupil na ochutnání 9 vajíček za 32,- Kč v Tescu... jak jsem vyšel ze supermarketu (varuju slabší povahy), jedno jsem šoupnul do huby... celý, včetně skořápky. Chuťově mi přišli o trochu lapší, skořápka se dala rozkousat (pravda, slepičí skořápku jsem neokusil )...
jadron ještě jednou HURÁ
co ja bych za to dal, kdyby nenesly ..
mate je doma a nechavate jim bezne svetlo denni, nebo jim svitite ..
jak to maji s teplotou ?
Ja jsem ted jeden par strcil do verandy, kde je 12 Celsia / bezny prirodni rezim svetla v zime a po tydnu konecne prestala blbka mala snaset. Takze uz dala 12 dni pokoj .., druhy a treti par jsem vzal do pracovny, kde se sviti a topi na 20 stupnu Celsia a vic a ty pro zmenu zacaly snaset ted naplno,
takze pujdou mezi svatky do chladu taky.
jsem zvedavy, sam se ucim :)
No mám je od kuřátek doma prvně jsem je měla přímo v pokoji ale při přepeřování jsem je přesunula do sklepa kde je teplota cca 20 celodeně. Světlo mají přírodní nesvítím jim. Jídlo dostávají 3 až 4x děně. Co já bych za to dala aby nesly potvory jedny. Jsem začátečník a nevím co je špatně. Podestýlku jim pravidelně každý týen měním a mají hobliny
kateřina007
napsal(a):
No mám je od kuřátek doma prvně jsem je měla přímo v pokoji ale při přepeřování jsem je přesunula do sklepa kde je teplota cca 20 celodeně. Světlo mají přírodní nesvítím jim. Jídlo dostávají 3 až 4x děně. Co já bych za to dala aby nesly potvory jedny. Jsem začátečník a nevím co je špatně. Podestýlku jim pravidelně každý týen měním a mají hobliny
Křepelky potřebují, aby spolehlivě nesly, alespoň 14 - 16 hodin světla. Já svítím těm svým od 6 od rána do 9 do večera. Stačí koupit za 80 korun 2.5w žárovku a dát jim lampičku - v tom Vašem sklepě bude asi pěkné šero a tma ještě dřív než venku. Do 14 dní nejpozději by měly začít nést. Důležité je tké CO jim dáváte žrát. Křepelka potřebuje v potravě velký obsah bílkovin. Dává se směs pro nosnice a nebo přímo směs pro nosné křepelky(což mám ozkoušené, že je lepší - pipky nesmrdí a snáší daleko lépe). Pokud jste začátečník, určitě bych si netroufla míchat křepelkám směs sama - tu blbost jsem udělala když jsem před půl rokem začínala s těma mýma....Teplotu máte suprovou.
Přeji hodně úsoěchů a dejte vědět, jak jste dopadla
Tereza
Dobrý den,
je to Britská parková prepelica-E/E-
je to typ s tmavohnedým operením,samce a samičky sú rovnako pigmentované. V bode,kde sa spája horný a dolný zobák a na hrdle pod dolným zobákom je svetlejšie až biele operenie.
Zákl. užitkové parametre: priemerná živá hmotnosť vo veku 42 dní- samce 140,samičky 145 gr,
produkcia vajec za 12 mesiacov znášky je 215 vajec
Capko

XXX.XXX.249.172
Dobrý deň prajem,
Chcem sa opýtať. musia mať prepeličky kohúta, aby zniesli vajíčka?
ĎAKUJEM.