Začal jsem dávat 8 týdením kuřicím Plymutky bílé namočený chleba, který nakouskuju a přimíchám do směsy N0.
Dávám jim ho protože, sežerou o 50% více než by měly a pořád hladově koukají - tak aby toho měly víc.
Chleba kupuji za 7 Kč a má necelé kilo - tedy 700Kč za metrák. Jenže za 690 Kč můžu koupit metrák pšeničného šrotu nebo za 450 pšenici a za 50 si ji nechat našrotovat - tedy i za 5 Kč můžu mít kilo pšeničného šrotu.
Není pak lepší sypat jim ten šrot + směs místo chleba + směs ?
Jediná výhoda která mě napadá u toho chleba je objem, ale jestli by něměly víc z té směsy.
.petr.
napsal(a):
Začal jsem dávat 8 týdením kuřicím Plymutky bílé namočený chleba, který nakouskuju a přimíchám do směsy N0.
Dávám jim ho protože, sežerou o 50% více než by měly a pořád hladově koukají - tak aby toho měly víc.
Chleba kupuji za 7 Kč a má necelé kilo - tedy 700Kč za metrák. Jenže za 690 Kč můžu koupit metrák pšeničného šrotu nebo za 450 pšenici a za 50 si ji nechat našrotovat - tedy i za 5 Kč můžu mít kilo pšeničného šrotu.
Jediná výhoda která mě napadá u toho chleba je objem, ale jestli by něměly víc z té směsy.
idealni je davat obje dohromady oboje věci v horké vodě namočit a nechat naboptnat potom ještě dotoho přidat vařené brambory pro prasata a je s toho idealni směs + ještě jim přidavam kukuřičný nebo sojový šrot
.petr.
napsal(a):
Musíte také k tomu přistupovat i jinak-kuřice nabírají na váze,orgsanizmus potřebuje energii a to výživnou a ne jen šrot a směs.Vše se odvíjí nejen od potřeby samotného organizmu mladého zvířete a pak hlavně od vaší zkušenosti s chovem slepic.Když to ošidíte,začnou sice snášet,ale později špatně a opět budete mít stejné diléma-dát kvalitu a dostat kvalitu i kvantitu,nebo nedat a říkat mám to bio.To je na vaší úvaze,zda-li chcete mít kvalitní jedince a tedy i kvalitní užitkovost.Ano-dnes je vše o penězích.
pro ETUA
Možná se to ztratilo v textu, ale dávám jim krmnou směs N0 v navýšení o polovinu více než by měly správně mít. Veškeré potřebné živiny mají tedy, myslím, z té krmné směsy v dostatečné míře.
Ten chleba dávám jen aby se dojedly a co řeším je jestli je lepší chleba nebo kukuřičný šrot - směs N0 zůstane v každém případě.
.petr.
napsal(a):
pro ETUA
Možná se to ztratilo v textu, ale dávám jim krmnou směs N0 v navýšení o polovinu více než by měly správně mít. Veškeré potřebné živiny mají tedy, myslím, z té krmné směsy v dostatečné míře.
Ten chleba dávám jen aby se dojedly a co řeším je jestli je lepší chleba nebo kukuřičný šrot - směs N0 zůstane v každém případě.
Já osobně bych v tomto období-léto volila chleba a namočila bych to do zředěného kyselého mléka-cca l litr.Dostanou tak potřebnou bílkovinu,kvasnice-zdroj vitamínů a budou se i dobře pást.U mě mají stále k dispozici namočené zrní-směs ovsa,pšenice,ječmene,kukuřice,slunečnice.Slunečnici a kukuřici dávám na kbelík jen asi po půl kile.Slunečnice je vynikající při přepeřování.Namočené obilí v těchto parných dnech je pro ně i osvěžující.Nemají žádný průjem.Ta poznám k přepeřování,moje 4 měsíční kuřata běhají společně s dospělou drůbeží.Nemám ovšem hodně zvířat-dospělé kusy včetně hedvábniček 17 ks a kuřat 31,ale nic se nehoní,nic není oklované.Pravda je,že jim dávám i krmné mleté maso-někdy syrové,někdy vařené.
Krmnou směsku pro kuřice přidávám na kbelík směsi šrotů asi tak 1,5kg a to mají až do vyzobání,někdy i dva dny.Takže ani žádné plýtvání.Když připravuji šrot se směskou dávám 2x týdně Carbifit 1 lžíci.