Dobrý den všem, mám asi hloupý dotaz, ale zajímalo by mě, jak je to s papíry u drůbeže? Když si na výstavě koupím králíka, má tetování a dostanu k němu lejstro s rodokmenem a dalšími údaji. Když si ale koupím nějakou drůbež, má kroužek což beru namísto tetování a nic k tomu dál není, jako žádné lejstro. Jak je to v tomto případě? Jak se pak ví, zda-li se nekříží příbuzní jedinci a jak se pak ví, že drůbež, co si člověk pořídí je čistokrevná a není třeba z dvorku zkřížená s kdo ví čím? Když si tedy koupím třeba kohouta a slepici a šel bych s nimi na výstavu, stačí že mají kroužek? Jak je to vlastně s výstavami? U psů a koček se musí zařídit chovatelská stanice, složit různé zkoušky a svody a u drůbeže nic takového není?
Když se člověk rozhodne chovat drůbež, a zaregistruje se v ZO, kde se dozví všechny důležité věci o výstavách, chovech atp. Kromě vyptávání se starších a zkušenějších? Je to třeba popsané v řádech a směrnicích? Snažil jsem se číst řády a směrnice ze stránek čschdz a popravdě je to na mě napsané moc odbornou češtinou :D ne že bych byl negramot, ale je to složité jako většina ouředních lejster. Není třeba nějaká kniha, kde by se člověk dočetl, jak, co, kdy a kde? :D většinu dne prosedím v kanceláři a když mám volno, běhám kolem svých zvířátek a tak volné chvilky strávené v kanceláři mohu ideálně věnovat studiem, na osobní kontakty nemám moc času a většina chovatelů přes email ani moc nekomunikuje. Čemuž se nedivím, každý nemá čas vysedávat u emailu jako já :D
Nakonec bych rád napsal, že jestli jsem se něčím zde někoho dotkl, tak neúmyslně, nerad bych rozpoutal další zuřivou debatu, kterých je zde mnoho :D když si to tu občas čtu, nestačím se divit, jak kdejaký obyčejný a jednoduchý dotaz dokáže vyvolat vlnu hněvu a rozohněnou diskuzi... občas si říkám, že tázaný ani nedostal odpověď na svůj dotaz a pod dotazem se několik lidí bombarduje slovíčky... předem děkuji za všechny odpovědi a nehněvejte se prosím za mou zvědavost a nevědomost. Krásný den všem ZP
Jinak každý registrovaný chovatel chová na dvorku dle svého nejlepšího svědomí čistokrevnou drůbež - tzv. rozmnožovací chov. Vyšší level je plemenný chov - chovatel vede rodokmeny a jeho chov je kontrolován. Dále je možno provozovat šlechtitelský chov - vznik nových plemen a barevných rázů. Národní plemena jsou vedena v tzv. genových rezervách - dělá se typizace a další kontroly. Snad jsem to napsala ve zkratce správně, tak to chápu já. Jiní mohou mít fundovanější názor. Dana