Biosky – zkušenosti s touto značkou líhní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.11.2013 17:44

Dobrý den všem na ifauně. Dnes jsem obdržel přes 25 starou bisoku, konkrétně MONO 03. Za pár dní jí pošlu do Sedlčan opravit a seřídit a na jaře to poprvé zkusím. Předá mi tu někdo nějaké užitečné rady a zkušenosti s těmito líhněmi? Nikdy jsem v nich nelíhnul a tak nechci něco pokazit. A nepiště prosím věci typu: řiď se návodem. Zajímají mě Vaše osobní názory, zkušenosti a vychytávky. Předem děkuji všem, co se ozvou. Přeji hezký zbytek dne. smajlíksmajlík

11.11.2013 18:38
danis

XXX.XXX.188.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den všem na ifauně. Dnes jsem obdržel přes 25 starou bisoku, konkrétně MONO 03. Za pár dní jí pošlu do Sedlčan opravit a seřídit a na jaře to poprvé zkusím. Předá mi tu někdo nějaké užitečné rady a zkušenosti s těmito líhněmi? Nikdy jsem v nich nelíhnul a tak nechci něco pokazit. A nepiště prosím věci typu: řiď se návodem. Zajímají mě Vaše osobní názory, zkušenosti a vychytávky. Předem děkuji všem, co se ozvou. Přeji hezký zbytek dne. smajlíksmajlík

Ale ono je opravdu nejlepší držet se návodu. Já mám MONO 09, což je podobné, jen ve větším provedení.
Když jsem ji dostal, napsal jsem do Sedlčan a požádal o zaslání návodu, který mi velmi ochotně ZADARMO poslali mailem.
Zkusil jsem líhnutí, držel se do puntíku návodu a výsledek byl hned na poprvé vynikající. Později jsem zde na Fauně četl diskuzi, jak různí chovatelé tuto líheň "vylepšují" různými nádobkami s vodou apod., nicméně všichni měli mnohem horší úspěšnost než já.
Dospěl jsem tedy k názoru, že každé "vylepšení" je jen na škodu.

Takže já to dělám takhle:
Zapnu líheň a nechám ji běžet naprázdno 24 hod. V tomto čase seřídím teplotu a potom líheň naplním vejci. První dva dny vejce neotáčím, ale nechám je prohřát.
Poté vejce otáčím 2x denně. Líheň při otáčení vajec nevypínám. Otevřu víko, vyndám lísku s vejci a zase líheň zavřu.Vejce otočím, zkontroluji přitom, zda některé není naprasklé a poté lísku vrátím do líhně.
Teplotu kontroluji PŘED otáčením vajec a otevřením líhně. Pokud je potřeba seřídit, což většinou není, seřídím max. 1 x denně a to právě před otevřením víka. Dejte si pozor, knoflík termostatu je velmi citlivý, otočení o 1 mm znamená změnu teploty až o několik stupňů! Takže regulujte velmi citlivě.
Jo a ještě jedna důležitá informace. Vypínací teplota zmiňovaná v návodu je teplota, při které zhasne kontrolka topení. Spirála má ještě doběh, takže od této chvíle teplota ještě stoupne, ale to je normální, Vás musí zajímat právě ta vypínací teplota, ne doběhová. Teplota v líhni kolísá, což je taky normální ( stejně jako v hnízdě pod kvočnou ) a na líhnutí nemá negativní vliv, spíš naopak.
Když si dáte do líhně teploměr a změříte teplotu na vejcích a pod nimi, liší se, což je taky v pořádku, má to tak být. Tato líheň totiž maximálně věrně napodobuje přirozené podmínky v hnízdě a mláďata v ní vylíhnutá jsou zdravá a odolná.
Držím pěsti a přeji hodně štěstí s líhnutím.

Jo a držte se návodu smajlík

11.11.2013 18:42
ponka1

XXX.XXX.88.99

Mám ji ,30 let starou,líhnu při vyšší teplotě to je od 38-40 °C .Líhnivost je 80 % ale to je asi mým náročným plemenem.Zásadně nedávat vodu dovnitř,někteří to chtějí vylepšit a je to nanic.smajlík
trochu jsem ji zateplila / spodní část / slabým polistyrenem.na vejcích mám čidlo z venkovního digitálního teploměru.

11.11.2013 18:46
ponka1

XXX.XXX.88.99

Doplním,danis smajlík 03 má menší kapacitu,otočení je raz dva,tak tedy lísku nevyjímám,odstavím vedle na stul víko, otočím vejce a zase přiklopím.Líhnu bez chlazení.smajlík

11.11.2013 18:49

Já si jen myslím, že když tam ta voda není, tak že tam prostě musí být málo vlhko, ale dobrá, dám na Vaše rady. A jsem moc rád, že jste napsali! smajlík Ještě se v návodu píše, že má mít nějakí držáky po stranách či co. Tato líheň je opravdu stará, tak možná proto, ale žádné držáky jsem nenašel, je to jen vrchní a spodní víko a pasují do sebe (jen na jedné straně a dost těsně-asi je to tak správně). Myslím, že na funkci to mít vliv nebude. A s tím neotáčením první dva dny atd... myslíte, že se to dá aplikovat i na jiné staré stolové líhně? Mám jednu, asi 60-70 let starou (opravdu je tak stará, nelžu vám). S tou líhnul celý život můj děda a učil mě na ní. Teď už nemá takové výsledky jako ostatní, ale z nostalgie to zkouším stále. A obracím od prvního dne. To samé s kropením. Jak to je s tím kropením v bioskách? Prosím pěkně, poraďte smajlík

11.11.2013 18:49

Já si jen myslím, že když tam ta voda není, tak že tam prostě musí být málo vlhko, ale dobrá, dám na Vaše rady. A jsem moc rád, že jste napsali! smajlík Ještě se v návodu píše, že má mít nějakí držáky po stranách či co. Tato líheň je opravdu stará, tak možná proto, ale žádné držáky jsem nenašel, je to jen vrchní a spodní víko a pasují do sebe (jen na jedné straně a dost těsně-asi je to tak správně). Myslím, že na funkci to mít vliv nebude. A s tím neotáčením první dva dny atd... myslíte, že se to dá aplikovat i na jiné staré stolové líhně? Mám jednu, asi 60-70 let starou (opravdu je tak stará, nelžu vám). S tou líhnul celý život můj děda a učil mě na ní. Teď už nemá takové výsledky jako ostatní, ale z nostalgie to zkouším stále. A obracím od prvního dne. To samé s kropením. Jak to je s tím kropením v bioskách? Prosím pěkně, poraďte smajlík

11.11.2013 18:50

Jééžiš. Moc se omlouvám, že je to tu dvakrát. Zaseknul se mi prohlížeč. Snad to nebude moc vadit :)

11.11.2013 18:58
danis

XXX.XXX.188.108

ponka1 napsal(a):
Doplním,danis smajlík 03 má menší kapacitu,otočení je raz dva,tak tedy lísku nevyjímám,odstavím vedle na stul víko, otočím vejce a zase přiklopím.Líhnu bez chlazení.smajlík

No, já chladím, proto vyndavám. smajlík

11.11.2013 19:01
danis

XXX.XXX.188.108

Obracením nic nezkazíte, jen není potřeba. smajlík
Vejce rosím rozstřikovačem na kytky až poslední 3-4 dny před líhnutím.

11.11.2013 19:07

Děkuji :) Tak uvidím, co vylíhnu! Snad z toho něco bude. Ten návod je kupodivu dost srozumitelný a celkově se mi zdá i ta konstrukce líhně praktická a jednoduchá. Příští rok si asi pořídím novou biosku. Tuto si samozřejmě ponechám. Nemáte někdo zkušenosti s opravami? Kolik to stojí nebo jak jsou spolehliví apod? Ve středu jí tam nejspíš pošlu. Bude to něco stát, potřebuji nové topné těleso a teploměr a trochu to zrevidovat. Myslíte, že to bude hodně drahé? smajlík

11.11.2013 20:47
strašák

XXX.XXX.18.82

Bude to drahé a drahé bude i poštovné,ale dalších 10let možná 20 bude makat.Dejte pak vědět kolik to stálo,alesmajlík já počítám tak 2000kč.smajlíksmajlík

11.11.2013 20:52

Tak ono 2 tisíce nejsou tak moc (líheň nestála ani kačku). A když vydrží 20 let (stačilo by deset let). Tak se mi to x krát vrátí!! :) Ty italské nebo všeljaké jiné z dovozu... plastové hračky bez nápadu a čehokoli :D Za pět let by to šlo do šrotu. Jsem asi trochu patriot, ale hrozně se mi líbí provedení i celková obsluha a hlavně servis této firmy a jejich líhní! :) Tak teploměr stojí cca 500, revize typuju tak taky 500 a pak už jen to topné těleso + poštovné! Uvidíme, dám vědět, pokud nezapomenu :)

11.11.2013 20:57
marysh

XXX.XXX.114.253

Děkuji :) Tak uvidím, co vylíhnu! Snad z toho něco bude. Ten návod je kupodivu dost srozumitelný a celkově se mi zdá i ta konstrukce líhně praktická a jednoduchá. Příští rok si asi pořídím novou biosku. Tuto si samozřejmě ponechám. Nemáte někdo zkušenosti s opravami? Kolik to stojí nebo jak jsou spolehliví apod? Ve středu jí tam nejspíš pošlu. Bude to něco stát, potřebuji nové topné těleso a teploměr a trochu to zrevidovat. Myslíte, že to bude hodně drahé? smajlík

Neměl bych to tady dávat, ale snad mně nezabijí. Zavolejte si na pana Lukavského, opraváře těchto líhni, a poptejte se na cenu a jiné podrobnosti. Tel.: 606491571 .
Pane Lukavský, promiňte mi , prosím, že jsem zde zveřejnil Vaše tel. číslo.

11.11.2013 21:03

Dobrý den, a tento je pán je přímo opravář z firmy, nebo nějaký bývalý zaměstnanec? smajlík Orientační cenu (cenu jednotlivých komponentů) mi již zdělila paní Kadlecová, ale opravdu jen orientační, ještě nevím co vše je potřeba spravit. Ale zkusím zavolat i tomuto pánovi. Mockrát děkuji! smajlík

12.11.2013 17:39
dorm

XXX.XXX.202.18

zdravím všechny..ještě Jakubovi řekněte něco o výměně vzduchu a větraní , větracích otvorech,nikde jsem to na vláknu nenašel a já s touto třicítkou skušenosti nemám...Samozřejmě myslím třicítku bioskusmajlík

12.11.2013 17:48

Dobrý den. Přečetl jsem si ten návod, a o větrání se tam nepíše nic, jen že tam je 6 otvorů, které se nesmí ucpat :) 6 nahoře, 6 dole pod lískou. myslím, že by to asi mělo být v pořádku, neměl bych s tím asi nic dělat. Doslova je tam napsáno, že se větrání nereguluje :) U MONO 09 je to myslím nějak regulovatelné, ale nevím jak.

12.11.2013 20:55
kutil

XXX.XXX.147.173

Dobrý den. Přečetl jsem si ten návod, a o větrání se tam nepíše nic, jen že tam je 6 otvorů, které se nesmí ucpat :) 6 nahoře, 6 dole pod lískou. myslím, že by to asi mělo být v pořádku, neměl bych s tím asi nic dělat. Doslova je tam napsáno, že se větrání nereguluje :) U MONO 09 je to myslím nějak regulovatelné, ale nevím jak.

ahoj, u 3Bioss se vzduch nereguluje, ale u 60 a 90 ANO je to i v návodu popsáno, líhnutí zdar

12.11.2013 21:05

Děkuji za odpověď :) No hlavně, že to funguje. Máte někdo nějaké negativní zkušenosti a zážitky? Něco, čeho bych se měl vyvarovat? smajlíksmajlík

6.1.2014 19:26
stemad

XXX.XXX.43.186

dobrý den mám doma líhen bios monoplast na 60 vajec máte někdo zkušenost s tím že by se do líhně dali přepážky naskládali se vajíčka na špičatý konec a místo otáčení ba se naklápěla celá líheň?

6.1.2014 20:10
začátek

XXX.XXX.3.94

To neni dobrý napad,biosku je třeba používat podle návodu a všechna další vylepšení jsou jen na škodu.Naklánění zvláště,spodní vajička by byla v zimě a vrchní přehřátá.Ruční otočení je hned a vajíčka maj i chlazení.smajlík

6.1.2014 20:37
kutil

XXX.XXX.147.173

stemad napsal(a):
dobrý den mám doma líhen bios monoplast na 60 vajec máte někdo zkušenost s tím že by se do líhně dali přepážky naskládali se vajíčka na špičatý konec a místo otáčení ba se naklápěla celá líheň?

Tím, že dáte do Biosky nějaké přepářky asi přiblížíte vajíčka k topnému tělesu blíž - budou výš a tím pádem bude i teplota jiná, stejně chladíte, tak to otočení je jen pomazlení s vajíčkem, držte se doopravdy návodu a uvidíte, že budete spokojen, mám Bioss 30, 60, 90, nedám na ně dopustit a mám i moderní automatické brinsea, tak mi trošku věřte že vím o čem píši. Mnoho úspěchů

6.1.2014 20:43
stemad

XXX.XXX.43.186

dobře , a jakým zpusobem otáčíte vajíčka ?
kolik máte vypínací teplotu?

6.1.2014 20:58

Chcete poslat návod? Mám návody snad na všechny typy biosek ;) Tam je vše hezky a podrobně popsáno.

6.1.2014 21:05
stemad

XXX.XXX.43.186

Pokud by to bylo možné? Mám bios monoplast 60 tady je můj e-mail: stemad@centrum.cz. děkuji.

6.1.2014 21:09

Tak posláno, snad vám to pomůže.

6.1.2014 21:17
kutil

XXX.XXX.147.173

stemad napsal(a):
dobře , a jakým zpusobem otáčíte vajíčka ?
kolik máte vypínací teplotu?

každé ráno a večer dělám to skoro ve stejnou dobu. Sundám z líhně vršek odložím a otočím vejce takhle to dělám 3-9 den v 9dni kontroluji zárodky a tím mám i ochlazeno a od této doby chladím tím, že vyndám lísku s vajíčky ven, zavřu líheň nechám chladnout asi 2min a začnu otáčet vájíčka o 180 stupňů. Otáčení s chlazením by nemělo trvat déle než 5-6-minut, sundám poklop a vrátím vajíčka 2 - 3 X stříknu rozprašovačem nad vajíčka a zavírám líhe´ˇn toto opakuji každodenně a myslím si výsledky mám. Vajíčka si značím podélnou čárou, tak ráno jso vidět počáraná a večer bez čár.

Teplotu se snažím držet u všech tří typů od 38,5C do 39,5C. Nezapomeňte v 9 - 11 dni otevřít všechny větrací otvory naplno, ale to dělám je u 60a u 90na půl

Již mnohokrát jsem posílal návod. napište mi mejl a pošlu vám ho, mnoho zdaru

6.1.2014 21:27
kutil

XXX.XXX.147.173

stemad napsal(a):
Pokud by to bylo možné? Mám bios monoplast 60 tady je můj e-mail: stemad@centrum.cz. děkuji.

už jsem ho poslal

18.1.2014 18:24

Dovolím si toto téma obnovit.. Nakonec jsem biosku na 30 vajec ani neseřizoval, sehnal jsem za dobrý peníz funkční mono 09, která mi kapacitně vyhovuje více... za dva týdny by měla být poprvé nasazena a tak jsem se rozhodl ji podle návohu tento víkend pořádně seštelovat a nastavit. Zaprvé abych si ověřil jak a jestli funguje a abych se s ní z části naučil pracovat. Takže mám líheň od pátečního rána zaplou, teplota ve výšce zárodků se mi dostane na 37,5 pak se líheň začne vyhřívat a vypne na nějakých 38,0 a dohřeje se asi na 38,3 (možná to ještě o 0,2 zvýším). Vše zatím vypadá vpořádku. Jediné co mi dělá problém, a důvod proč toto téma obnovuji, je vlhkost. Na zkoušku jsem tam dal vlhkoměr a ukazuje mi nějakých 40%, to se mi zdá sakra málo. Misky s vodou tam cpát nechci, minulý majitel mi říkal, že tam dával cca 3, aby tam byla správná vlhkost.. tak nevím, co s tím. Poradí mi prosím někdo?

18.1.2014 18:24

Dovolím si toto téma obnovit.. Nakonec jsem biosku na 30 vajec ani neseřizoval, sehnal jsem za dobrý peníz funkční mono 09, která mi kapacitně vyhovuje více... za dva týdny by měla být poprvé nasazena a tak jsem se rozhodl ji podle návohu tento víkend pořádně seštelovat a nastavit. Zaprvé abych si ověřil jak a jestli funguje a abych se s ní z části naučil pracovat. Takže mám líheň od pátečního rána zaplou, teplota ve výšce zárodků se mi dostane na 37,5 pak se líheň začne vyhřívat a vypne na nějakých 38,0 a dohřeje se asi na 38,3 (možná to ještě o 0,2 zvýším). Vše zatím vypadá vpořádku. Jediné co mi dělá problém, a důvod proč toto téma obnovuji, je vlhkost. Na zkoušku jsem tam dal vlhkoměr a ukazuje mi nějakých 40%, to se mi zdá sakra málo. Misky s vodou tam cpát nechci, minulý majitel mi říkal, že tam dával cca 3, aby tam byla správná vlhkost.. tak nevím, co s tím. Poradí mi prosím někdo?

18.1.2014 18:44
začátek

XXX.XXX.18.82

Dobrý večer,já to dělám takto a do misky vodu,ale hlavně záleží na teplotě a vlhkosti v místnosti,Vaše teplota je na 21°C v místnosti co +1°C,líheň -0,1°C a obráceně.Jinak poslední 3dny 2-3 krát denně rosim.

18.1.2014 18:44
puffer

XXX.XXX.161.97

jakub.v .............Ty italské nebo všeljaké jiné z dovozu... plastové hračky bez nápadu a čehokoli :D Za pět let by to šlo do šrotu.............

Dovolím si s Vámi nesouhlasit, vlastním již šestým rokem líhen jihokorejského výrobce R-Com 20 a jsem s ní naprosto spokojen, taktéž tchán používá líhen Brinsea Octagon anglické výroby a pokaždé má 85-90% úspěšnost líhnutí.Bioska (je to jen můj názor) má výborné osvědčené líhně, jen si myslím že vývoj zaspal, ale cenou dvakrát předběhla konkurenci smajlík . David

18.1.2014 18:49

puffer napsal(a):
jakub.v .............Ty italské nebo všeljaké jiné z dovozu... plastové hračky bez nápadu a čehokoli :D Za pět let by to šlo do šrotu.............

Dovolím si s Vámi nesouhlasit, vlastním již šestým rokem líhen jihokorejského výrobce R-Com 20 a jsem s ní naprosto spokojen, taktéž tchán používá líhen Brinsea Octagon anglické výroby a pokaždé má 85-90% úspěšnost líhnutí.Bioska (je to jen můj názor) má výborné osvědčené líhně, jen si myslím že vývoj zaspal, ale cenou dvakrát předběhla konkurenci smajlík . David

Já jím prostě nevěřím ;) Za ty peníze, co ty líhně stojí bych si je nekoupil. (nemyslím teď větší líhně např. za 20 tisíc apod., bavím se o těch nízkokapacitních líhních na několik desítek vajíček). Novou biosku bych také nekoupil, ta cena je opravdu přehnaná... když ale koupím biosku na 90 vajec za 3000 kč (funkční) tak se mi to vyplatí mnohem více než dvakrát tak drahá líheň na poloviční počet vajec. Navíc s touto líhní budou možná líhnou i moje děti, ta na 30 vajec, kterou jsem dostal, je dobrých 30 let stará a pokud by se opravila tak je stále fuknční..

18.1.2014 18:51

začátek napsal(a):
Dobrý večer,já to dělám takto a do misky vodu,ale hlavně záleží na teplotě a vlhkosti v místnosti,Vaše teplota je na 21°C v místnosti co +1°C,líheň -0,1°C a obráceně.Jinak poslední 3dny 2-3 krát denně rosim.

Dobrý večer. Tak mám stejnou jako ta co je na obrázku, mám ještě jednu, je to typ 0B8-099 nebo tak nějak :) v té ale letos líhnout nechci. Jen už se nějak vytratila ta hadička, ta by se ale dala vyměnit, to není problém. Jak to tedy děláte? Dáváte pod lísku vodu? Nebo jí dáváte až do toho druhého dna?

18.1.2014 18:52
začátek

XXX.XXX.18.82

Já jím prostě nevěřím ;) Za ty peníze, co ty líhně stojí bych si je nekoupil. (nemyslím teď větší líhně např. za 20 tisíc apod., bavím se o těch nízkokapacitních líhních na několik desítek vajíček). Novou biosku bych také nekoupil, ta cena je opravdu přehnaná... když ale koupím biosku na 90 vajec za 3000 kč (funkční) tak se mi to vyplatí mnohem více než dvakrát tak drahá líheň na poloviční počet vajec. Navíc s touto líhní budou možná líhnou i moje děti, ta na 30 vajec, kterou jsem dostal, je dobrých 30 let stará a pokud by se opravila tak je stále fuknční..

Pokud jí nepotřebujete tak bych jí i koupil.(tu na 30 vajíček).

18.1.2014 18:55

Tento rok jí nepotřebuji, ale příští sezóny v ní nejspíš budu líhnout vodní drůbež. Takže bohužel, na prodej není, ale na inzerci ji čas od času někdo nabídne smajlík

18.1.2014 19:02
začátek

XXX.XXX.18.82

Dobrý večer. Tak mám stejnou jako ta co je na obrázku, mám ještě jednu, je to typ 0B8-099 nebo tak nějak :) v té ale letos líhnout nechci. Jen už se nějak vytratila ta hadička, ta by se ale dala vyměnit, to není problém. Jak to tedy děláte? Dáváte pod lísku vodu? Nebo jí dáváte až do toho druhého dna?

Ano dávám vodu pod líheň a líheň je podložená,aby fungovalo větrání a nestála ve vodě,je lepší pokud můžete líhnout v místnosti,kde je 19-22°C a kolem 60% vlhkosti a pak je to v pohodě,nic neni potřeba jen poslední 3 dny rosit.

18.1.2014 19:05

začátek napsal(a):
Ano dávám vodu pod líheň a líheň je podložená,aby fungovalo větrání a nestála ve vodě,je lepší pokud můžete líhnout v místnosti,kde je 19-22°C a kolem 60% vlhkosti a pak je to v pohodě,nic neni potřeba jen poslední 3 dny rosit.

S tím podložením to je dobrý nápad ;) Všechno mám nastavené, jen mě zlobí ta vlhkost. Někdo říká, že se voda má dávat, někdo že ne.. nechci to pokazit, nebudou to zrovna levná vejce ;)

18.1.2014 19:25
začátek

XXX.XXX.18.82

S tím podložením to je dobrý nápad ;) Všechno mám nastavené, jen mě zlobí ta vlhkost. Někdo říká, že se voda má dávat, někdo že ne.. nechci to pokazit, nebudou to zrovna levná vejce ;)

Za sebe mohu říci,že pokt máte 30 vajíček tak je dejte do 03 bude plná a má lepší teploty,neni až tak velký nárust teploty po vypnutí tělesa.09 je lepší jako dolíheň a nebo jí nasadit plnou.

18.1.2014 19:28

Budu jí nasazovat plnou :) takže s tím problém není ;)

19.1.2014 13:53
ivankav

XXX.XXX.213.224

Na vlhkost kašlete, Mám 030 a 099 a akorát poslední 2 dny dávám do líhně vlhký hadr. Líhnu v ložnici.

19.1.2014 13:55

Dobrý den smajlík No já se toho docela bojím, přeci jen je to velký rozdíl... při tak malé vlhkosti se mi bude z vejce odpařovat hrozně moc tekutiny a bůh ví jak to dopadne

19.1.2014 13:55

Dobrý den smajlík No já se toho docela bojím, přeci jen je to velký rozdíl... při tak malé vlhkosti se mi bude z vejce odpařovat hrozně moc tekutiny a bůh ví jak to dopadne

19.1.2014 14:35
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

práve som dnes naložil starú stolovú Biosku 09. Vojde sa do nej cca 90 vajec.

19.1.2014 14:37
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Vypínaciu teplotu mám nadstavenú na 38,6°C a pod drôteným roštom mám 3 ploché misky s vodou, kvôli zvýšeniu vlhkosti

19.1.2014 14:38
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Bioska pamätá ešte Česko-Slovensko, ale zatiaľ funguje. Snáď nesklame

19.1.2014 14:43

Dobrý den! smajlík Moc děkuji za odpověď... mám stejný typ jako Vy, mám tam teď 90 zkušebních vajec (vešlo by se jich možná i 100), za 14 dní pojedu už naostro tak to musím vychytat... zkusím tam teda také dát dvě tři misky a uvidím jak to dopadne smajlík

19.1.2014 20:00
ivankav

XXX.XXX.213.224

Biosky jsou konstruovány tak, že není potřeba žádné vlhčení v průběhu líhnutí. Nemají ventilátor jako některé líhně a proto odpařují "tak akorát"smajlík není třeba se bát. Jen ke konci líhnutí někdo rosí třeba fixírkou a já dávám ten vlhký hadr, je to jednoduššísmajlík

19.1.2014 20:04

Dříve sem líhnul v takové staré dřevěné líhi, už dědeček jí měl z druhé ruky.. a tam sou dva plechy na vodu + dvě takové závěsné mističky nebo jak to nazvat.. a vlhkost tam byla akorát těch 60... také byla bez ventilátoru tak nevím.. tohle líhnutí opravdu nesmím pokazit, protože druhý pokus už mít nebudu :) snad se mi z těch 90 vajec něco vylíhne :D když jsou tam tři misky je tam vlhkost 60% bez nich to bylo na 20% poté to stouplo asi na 35%

19.1.2014 21:22
kutil

XXX.XXX.147.173

Dříve sem líhnul v takové staré dřevěné líhi, už dědeček jí měl z druhé ruky.. a tam sou dva plechy na vodu + dvě takové závěsné mističky nebo jak to nazvat.. a vlhkost tam byla akorát těch 60... také byla bez ventilátoru tak nevím.. tohle líhnutí opravdu nesmím pokazit, protože druhý pokus už mít nebudu :) snad se mi z těch 90 vajec něco vylíhne :D když jsou tam tři misky je tam vlhkost 60% bez nich to bylo na 20% poté to stouplo asi na 35%

Vážený Jakube, poslal jsem Vám návod, prosím držte se ho. Psal jsem
Vám, že stačí při chlazení jak vrátíte vajíčka s lískou do líhně 3 - 4 x stříknout rozprašovačem a máte vlhkost zajištěnou. Líhnu dle návodu v Bioos 03, 60 a 90 a nemám problém a to líhnu huse , kačeny i kuřata teplotu držím od38,5 do 39C a výsledky mám výborné. Ono nezáleží jen na líhni, ono taky záleží jaké máte vajíčka atd.....
Jsem rád, že jste asi mladší chovatel a vím, že začátky jsou těžké, ale prosím doopravdy držte se návodu.

Líhnití zdar

19.1.2014 21:50

kutil napsal(a):
Vážený Jakube, poslal jsem Vám návod, prosím držte se ho. Psal jsem
Vám, že stačí při chlazení jak vrátíte vajíčka s lískou do líhně 3 - 4 x stříknout rozprašovačem a máte vlhkost zajištěnou. Líhnu dle návodu v Bioos 03, 60 a 90 a nemám problém a to líhnu huse , kačeny i kuřata teplotu držím od38,5 do 39C a výsledky mám výborné. Ono nezáleží jen na líhni, ono taky záleží jaké máte vajíčka atd.....
Jsem rád, že jste asi mladší chovatel a vím, že začátky jsou těžké, ale prosím doopravdy držte se návodu.

Líhnití zdar

Dobrý večer :) Ano, mladý chovatel opravdu jsem. Nějaké líhnutí už za sebou mám, v biosce však mé první, proto tolik povyku. Ještě mám dva týdny na rozmyšlenou, děkuji za radu Vám i všem ostatním. Myslím, že při plném nasazení líhně se mi tak i tak něco vylíhne. Až tomu tak bude tak sem napíši, jak to dopadlo, a jak sem postupoval :) Ještě jednou všem děkuji za rady ;)

21.1.2014 18:43
kasta

XXX.XXX.45.2

Dobrý večer můžete mi prosím, poslat návod na biosku na 30 vajec. Dík
hades.k@seznam.cz

21.1.2014 19:05

Posláno.. :)

21.1.2014 21:36
kacper

XXX.XXX.108.48

Chlapi a kde zhanate tie stare biosky ?? ja jednu mam a paci sa mi tak ze este jednu 60ku by som rad zohnal aj pokazenu viem si opravit sam , na tej mojej som zmodernizoval aj regulaciu uz mi to neriadi tranzistor ale optoclen , je to este presnejsie , Ak by niekto vedel o nejakej bioske napiste mi ,. inac ak ma niekto zaujem doplnim aj schemu regulacie ked sa niekomu pokazila , suciastky vyjdu na 10eur smajlík

21.1.2014 21:52

Stačí projít všechny možný bazoše aukra ifauny a najdete na 100% ;)

22.1.2014 16:00
2mazutak

XXX.XXX.88.132

zdravím dejte sem prosím tu novou regulaci asi nebudu sám komu by se to hodilo díky smajlík

23.1.2014 00:23
kacper

XXX.XXX.108.48

tu to neviem dat ... ak posles mailovu adresu rad poslem , rad poslem na kacper @choice.sk

23.1.2014 00:26
kacper

XXX.XXX.108.48

A Jakube dik skusil som,, no niet stastia o 14 vydany inzerat o 22druhej niet , moc velky zaujem smajlík asi mi nic neostava len vyrobit komplet kopiu aj s plechami ,,smajlík

25.1.2014 08:51
adion

XXX.XXX.223.66

Dobry den mohol by ste zaslat regulaciu na maros1959@post.sk Dakujem.

28.1.2014 14:56
stemad

XXX.XXX.43.186

dobrý den, v návodu u líhně monoplast na 60 vajec je v návodu napsáno že první týden vypínací teplota 40 stupňů a že sedmý den se sníží na 39,5 stupňě a u chlazení vajec je napsáno že se chladit nemusí když se sníží teplota o 0,5stupňě takže od druhého týdne mam mít vypínací teplotu v líhni 39 stupňů?

28.1.2014 15:25
kutil

XXX.XXX.147.173

stemad napsal(a):
dobrý den, v návodu u líhně monoplast na 60 vajec je v návodu napsáno že první týden vypínací teplota 40 stupňů a že sedmý den se sníží na 39,5 stupňě a u chlazení vajec je napsáno že se chladit nemusí když se sníží teplota o 0,5stupňě takže od druhého týdne mam mít vypínací teplotu v líhni 39 stupňů?

40 stupňů je když okolní teplota je 18C, v Bioos monoplast 60 v 9 dni kdy kontroluji oplozenost otvírám všechny ventilační otvory na úplno. Chladím pravidelně ráno i večer a to při tom, když otáčím vajíčka, vyndám z líhně lísku pak stříknu do středu líhně 3-4x roprašovačem, vrátím poklop líhně ,otočím vajíčka a asi za 10min vracím vajíčka na zpět stříknu 3 -4 x rozprašovačem nad vajíčka a mám i zaručenou vlhkost.
Líhnu v místnosti o teplotě kolem 22C a tudíž líhnu tak, že se mi pohybuje teplota po celou dobu líhnutí od 38,5C do 39,5C
a věřte nemám problém s líhnutím pokuď jsou samozřejmě vajíčka OK.
Ať se daří smajlík

28.1.2014 15:39
stemad

XXX.XXX.43.186

tou teplotou 38,5-39,5°C myslíte vypínací teplotu?

28.1.2014 16:04
kutil

XXX.XXX.147.173

stemad napsal(a):
tou teplotou 38,5-39,5°C myslíte vypínací teplotu?

Tak držím teplotu v líhni v tomto rozmezí samozřejmě někdy vyskočí skoro na 40C, ale to nemá na nic vliv, protože v této líhni je teploměr nad vajíčky, tudíž uprostřed vajíček je teplota kolem požadovaných 37,5 - 37,8 C

Snažím se aby nebyla teplota v líhni vyšší jak 39,5, seřídím a nemám problém, loni jsem před sezonou zakoupil z Bioos Sedlčany novou membránu termostatu a supr.

Ze skušeností si myslím, že kolísavá teplota nevadí ba naopak, pod slepicí taky není stejná teplota všude.

28.1.2014 19:58
stemad

XXX.XXX.43.186

píšete že se snažíte aby nebyla teplota v líhni vyšší jak 39,5°C to myslíte teplotu v urovni vajec nebo když zhasne kontrolka vyhřívá. a jak je psáno v tom návodu že když chci líhnout bez chlazení kolik mam mít tedy tu vypínací teplotu. a ještě jeden dotaz na v návodu je napsáno že ve středním prolisu mám nalít 1 dlvody a když se odpaří tak znovu ale o 4 strany dál je zase napsáno že se mají vajíčka vlhčit až od doby kdy je naklováno asi 10 % vajec.

28.1.2014 20:50
kutil

XXX.XXX.147.173

stemad napsal(a):
píšete že se snažíte aby nebyla teplota v líhni vyšší jak 39,5°C to myslíte teplotu v urovni vajec nebo když zhasne kontrolka vyhřívá. a jak je psáno v tom návodu že když chci líhnout bez chlazení kolik mam mít tedy tu vypínací teplotu. a ještě jeden dotaz na v návodu je napsáno že ve středním prolisu mám nalít 1 dlvody a když se odpaří tak znovu ale o 4 strany dál je zase napsáno že se mají vajíčka vlhčit až od doby kdy je naklováno asi 10 % vajec.

Mám tam originální teploměr, tudíš jak jsem psal je nad vajíčky, tak držím teplotu dle toho teploměru vypíná to asi kolem 39,2C trochu to najede výš a pak asi kolem 38,5C znovu zapne je tam rozdíl 1C. Do prolisu jak jsem psal stříkám vodu, zkušte si tam dát vlhkoměr, velká vlhkost taky není dobrá. BEZ chlazení nemám zkušenost. Když obracím vajíčka zároveň chladím.
Víc vám neumím poradit, ale je mi záhadou, proč jste si vybral líhnutí bez chlazení a jak potom obracíte vajíčka.(obracím a zároveň se chladí) Pochopitelně, že se první 3 dny neotáčí a před líhnutím 3 dny taky ne. První tři dny ani nechladím, ale chladím do té doby dokud se nezačne drůbež líhnout. Líhnu huse, kačeny a kuřata a nemám problém. Vajíčka potřebuji ochladit,potřebují se jak se lidově říká vydýchat, vždyť už jsou tam zárodky které vegetují. Jak jsem psal nezapomeňte na větrání.

29.1.2014 15:30
xmartinx

XXX.XXX.186.157

kacper napsal(a):
Chlapi a kde zhanate tie stare biosky ?? ja jednu mam a paci sa mi tak ze este jednu 60ku by som rad zohnal aj pokazenu viem si opravit sam , na tej mojej som zmodernizoval aj regulaciu uz mi to neriadi tranzistor ale optoclen , je to este presnejsie , Ak by niekto vedel o nejakej bioske napiste mi ,. inac ak ma niekto zaujem doplnim aj schemu regulacie ked sa niekomu pokazila , suciastky vyjdu na 10eur smajlík

sem s tou schemou smajlíksmajlík akurat riesim bios mono 06 kolise strasne teplote vypina pri 39.5 dobehne az do 42 a zapne az pri 36.7 takze ten termostat je asi v cudu???smajlíksmajlíksmajlík tak nejaka modernizacia by jej pomohlasmajlíksmajlík

29.1.2014 16:06
stemad

XXX.XXX.43.186

zkuste nejdříve napsat do biosky do sedlčan a oni vám zašlou novou membránu měl jsem s líhní taky takový problám že hodně kolísala teplota ale koupil jsem si v sedlčanech novou membránu a vše je v pořádku. naštěstí bydlím cca 15km od sedlčan takže jsem si pro membránu dojel přímo k výrobci.

29.1.2014 16:45
xmartinx

XXX.XXX.186.157

Aká je alebo bola orientačná cena

29.1.2014 17:39
začátek

XXX.XXX.18.82

xmartinx napsal(a):

Asi 200kč + doprava.

29.1.2014 19:00
xmartinx

XXX.XXX.186.157

stemad napsal(a):
zkuste nejdříve napsat do biosky do sedlčan a oni vám zašlou novou membránu měl jsem s líhní taky takový problám že hodně kolísala teplota ale koupil jsem si v sedlčanech novou membránu a vše je v pořádku. naštěstí bydlím cca 15km od sedlčan takže jsem si pro membránu dojel přímo k výrobci.

takze vo vasom pripade stacilo vymenit membranu ktora je sucastou termostatu ...

29.1.2014 19:01
kutil

XXX.XXX.147.173

xmartinx napsal(a):

s poštovným asi kolem 320Kč, loni jsem ji měnil a poslali ji okamžitě

29.1.2014 20:01
stemad

XXX.XXX.43.186

dobrý den, máte čím prosvěcujete vajíčka? chtěl bych si zakoupit nákou led baterku abych něměl jednoúčelovou věc. mohli by jste mi nákou led baterku z vlastní zkušenosti doporučit? například z aukra?

13.3.2014 19:55
simplikk

XXX.XXX.134.146

Dobrý večer mohla bych Vás poprosit o poslání návodu na líheň mono 09 ? Simplikk@seznam.cz

14.3.2014 08:12
chovatel12

XXX.XXX.57.56

Dobry den prosím poradte mam mono 03.Nastavil jsem požadovanou teplotu ale líhen strašně kolísá.Je na ni 38.8 a během pár minut 37 čím to muže být ?? Děkuji za odpověd

14.3.2014 11:12
ponka1

XXX.XXX.88.99

já koupila před 14 dny Biosku 06, zcela funkční na motoristické burze, prostě bomba smajlík- Funkční, v pořádku už mám týden nasazeno,perfektně drží teplotu,a za pouhých 1000,- smajlíkneměla jen originál teploměr ,ale nevadí mám na vejcích hozené čidlo od digitálu.

Dnes mám naklováno v Biosce 03, je r. 1971 !!!!! a super,líhnu v ní už několik let, stála 2000,- na inzerát , na Bazoši.

VODU ZÁSADNĚ NEPŘIDÁVÁM smajlík

17.3.2014 10:08
ponka1

XXX.XXX.88.99

V každém návodu od biosek je napsáno,že možno použít jako kvočnu.Tak letos jsem to poprvé zkusila,místo drahých žárovek....a zatím funguje.Horší až kuřátka vyrostou na 3 týdny to se tam asi nevlezou smajlík

18.3.2014 18:51
proky

XXX.XXX.163.67

Tak se mi dnes podařilo zakoupit tuto líheň. Už už jsem se chystal do Budějc do Makra pro tu tamagoči líheň a něco mi říkalo, že mám počkat ještě do pátku. A vyplatilo se. Pán dal líheň na net, já jí za hodinu našel a už je na cestě. Považuji to za úspěch dne, jelikož v tuto dobu sehnat biosku za slušnou cenu je kumšt. V neděli budu mít vajíčka Bresse, Wyandotky a od svých Šumavanek a moje slepičí mánie se posune o jeden level výše. smajlík

18.3.2014 18:55
proky

XXX.XXX.163.67

a podle prodávajícího, který jí prý našel v krabici ve skříni v ní ještě nikdy nebylo líhnuto...

18.3.2014 18:57
roman555

XXX.XXX.71.100

proky napsal(a):
a podle prodávajícího, který jí prý našel v krabici ve skříni v ní ještě nikdy nebylo líhnuto...

Tak tomu říkám dobrej kupsmajlík

18.3.2014 19:39
tretina

XXX.XXX.139.181

koupil jsem si typ 09 nastavená teplota je podle návodu, ale teploměr přiložený na vajíčkách ukazuje teplotu jen 32- 35,6 °C dělám chybu já ? prázdná líheň šla jako hodinky ovšem když jsem ji naložil, teplota klesla.. zatím je to jen pár hodin.. prosím tedy o radu, co s tím.. Sám si líhnu poprvé.. nechci nic pokazit

18.3.2014 20:07
ponka1

XXX.XXX.88.99

kupte obyčejný digi teploměr s čidlem,mají je všude auto Kely, OBI a Elektry....stojí asi kolem 100,- .Hodíte čidlo na vejce a seštelujte dle něj.Je to spolehlivější jak teploměr,který měří teplotu vzduchu nad vejci u spirály smajlík jako na mé fotce trochu výše ...
jinak nahřátí líhně s vejci trvá pul dne ,tak čekejte až se ustálí na vaši předem seřízenou teplotu.Postupně se vyrovnává teplota vzduchu a vajec ....smajlík

18.3.2014 20:08
ponka1

XXX.XXX.88.99

proky napsal(a):
Tak se mi dnes podařilo zakoupit tuto líheň. Už už jsem se chystal do Budějc do Makra pro tu tamagoči líheň a něco mi říkalo, že mám počkat ještě do pátku. A vyplatilo se. Pán dal líheň na net, já jí za hodinu našel a už je na cestě. Považuji to za úspěch dne, jelikož v tuto dobu sehnat biosku za slušnou cenu je kumšt. V neděli budu mít vajíčka Bresse, Wyandotky a od svých Šumavanek a moje slepičí mánie se posune o jeden level výše. smajlík

Sehnal jste tu samou co já , kolik stála? ta moje 1000,- smajlík

18.3.2014 20:41
proky

XXX.XXX.163.67

ponka1 napsal(a):
Sehnal jste tu samou co já , kolik stála? ta moje 1000,- smajlík

mě stála 2000,- Ale považuji to za úspěch.

18.3.2014 21:02
proky

XXX.XXX.163.67

smajlík Tak nakonec asi těšínská jablíčka budou kyselá. Přijdu na pc, zapnu mejl a tam, sorry, ale volal mi pán, že mi dá 2500,- Tomu říkám férovka. Takže mě čeká asi tamagoči smajlík Ještě jsem mu psal, že mu dám těch 2500 taky, a přišla odpověď, že to přebil ještě někdo 3000,- Podotýkám, že to nebyla aukce... Já, když se s někým na něčem dohodnu, tak to beru za hotovou věc...

18.3.2014 21:27
začátek

XXX.XXX.18.82

No pán je nenažraný a taky na něj dojde,jinak nová bioska stála 700kč.

18.3.2014 22:04
dorm

XXX.XXX.202.18

začátek napsal(a):

pán je sviněsmajlík..proradná

18.3.2014 22:29
kacper

XXX.XXX.174.246

kusok som sa odmlcal ,vela prace ale tu je moj vytvor okopirovana bioska .troska uteplena lebo liahnem pri izbovej teplote18 stupnov sprava sa ako original radsej som dal prednost vyrobe ako kupit cinusmajlík

18.3.2014 22:35
kacper

XXX.XXX.174.246

kacper napsal(a):
kusok som sa odmlcal ,vela prace ale tu je moj vytvor okopirovana bioska .troska uteplena lebo liahnem pri izbovej teplote18 stupnov sprava sa ako original radsej som dal prednost vyrobe ako kupit cinusmajlík

pohlad zhora

18.3.2014 22:37
kacper

XXX.XXX.174.246

a kto by vravel ze to je bubon z pracky?smajlík

19.3.2014 09:59
ponka1

XXX.XXX.88.99

kacper napsal(a):

tak to je super, gratuluji,jen z mého líhňařského pohledu,ta vejce před líhnutím otřete,jsou špinavá,muže se stát ,že 20 denním pusobením teploty kolem 39°C se bakterie řádně pomnoží a kuřátka se mužou nakazit , ale jen muj názor smajlík

já je musím mít čisťounká smajlík

19.3.2014 10:00
ponka1

XXX.XXX.88.99

začátek napsal(a):

co to je za blbinu, nová bioska stojí necelých 8 tisíc smajlík

19.3.2014 18:06
kacper

XXX.XXX.174.246

jasnee ja objednavam ,to som len skusal kolko vojde ze kolko objednam a akurat tyzden prsalo .inac mam original vajicka hempsirky vdvoch liahnach ale to sami paci taka vsimasmajlíkvost

19.3.2014 21:34
začátek

XXX.XXX.18.82

ponka1 napsal(a):
co to je za blbinu, nová bioska stojí necelých 8 tisíc smajlík

Musíš se mrknout v jakém roce byla vyrobena stolová líheň mono OB-039,začalo to v OPP okresní průmyslový podnik Příbram,tenkrát to bylo dost peněz asi tak půlka platu.Dost možná jsou starší jak ty,teda pokud nepamatuješ rok 1970.smajlík

20.3.2014 10:20
ponka1

XXX.XXX.88.99

nepamatuji, ale rok 1971 jo a z tohoto roku mám BIOS 03 smajlík takže jsme stejně mladý smajlík

20.3.2014 10:23
ponka1

XXX.XXX.88.99

kacper napsal(a):
jasnee ja objednavam ,to som len skusal kolko vojde ze kolko objednam a akurat tyzden prsalo .inac mam original vajicka hempsirky vdvoch liahnach ale to sami paci taka vsimasmajlíkvost

tak sorry,jak ty značky fungují? já dělám křížek a na druhé straně kolečko,takže ,,piškvorky " smajlík

20.3.2014 12:31
začátek

XXX.XXX.18.82

ponka1 napsal(a):
nepamatuji, ale rok 1971 jo a z tohoto roku mám BIOS 03 smajlík takže jsme stejně mladý smajlík

No moc si nefandi,to jsi už za zenytem,jako ta bioska,ale ta bude makat asi dýl.smajlík

20.3.2014 13:26
ponka1

XXX.XXX.88.99

začátek napsal(a):
No moc si nefandi,to jsi už za zenytem,jako ta bioska,ale ta bude makat asi dýl.smajlík

No teda dženlmen zrovna nejsi , tohle se dámám neříká smajlík

31.5.2014 21:02
clown

XXX.XXX.69.36

Dobry den,
mam prosbicku, lihne nekdo japonkske krepelky ve starych bios lihnich ?
Jakou mate teplotu na teplomeru ? Jak je Bios 30 teplomer nahore, tak dole ve vejcich diky jejich velikosti je zima .. .

Ve vetrane lihni mam 37.7, 37.8 .., nad vejci, ale tady diky uzavrence si nejsem moc jisty, vsude se uvadi mit 38.8, na konci 38.4. .. ale to ma byt na teplomeru BIOS lihne, nebo v pulce vajec ?

Dekuji moc, za radu..

internet je plny informaci, ale taky plny hovadin ..

Diky

Tomas

1.6.2014 10:08
začátek

XXX.XXX.18.82

Teplotou při líhnutí se rozumí teplota,při které líheň vypíná.Tato teplota je u typu 0B8-039 pro líhnutí slepic,perliček,bažantů a koroptví 38,6°C,pro líhnutí kachen,krůt a hus 38,5°C. 0B8-099 38,5°C a 38,3°C.

1.6.2014 12:17
clown

XXX.XXX.69.36

Dekuji moc..,
zkusim to doladit :) mam BIOS 039 ..
pokud chapu dobre, tak krepelky se lihnou podobne jako bazant .. zkusim nastavit tech 38.6 a uvidime, co bude v realu na vejcich .. :)

Treba to uz bude fungovat a ne s lihnivosti na 30% .. :(

2.6.2014 10:34
clown

XXX.XXX.134.226

tak na to abych mel v pulce krepelcich vajec 37.6, na dne 37.5,
tak musim mit na teplomeru 39.2 :) teplomer novy, origo :)
proste mala vejce .. , cirkulace prirodne pomala ..

uvidime co a jak dal .., preci jen je skoro v origo stavu, tak do ni nechci moc hrabat .. :)

25.1.2015 17:35
danka.tonka

XXX.XXX.246.254

Pls. Je tu ešte niekto, kto pošle do mejlu (danka.tonka@gmail.com) návod na použitie pre Bios zo Sedlčian: TYP MONO 09-B. Vopred vďaka.

25.1.2015 19:09
jose.valt

XXX.XXX.191.99

Právě bylo odeslané.
JM.

7.4.2015 11:13
Sarus

XXX.XXX.117.176

Já bych poprosila o zaslání návodu.
Děkuji
Sarkajurenkova@gmail.com.

pavel 76

28.4.2015 10:06
pavel 76

XXX.XXX.194.223

Dobrý den mohu požádat o návod k ob8-039 moc děkuji pavel.stefanek@email.cz.

11.7.2015 08:42
ponka1

XXX.XXX.88.99

Prodávám Biosku 03 na 30 slepičích vajec, funkční, letos odlíhla tři várky, bez problémů za 2000, - včetně pošty. Víko možno použíte jako kvočnu, fotky výše v diskuzi.volejte 604878299.

17.7.2015 10:18
clown

XXX.XXX.134.226

DD,
nemate nekde nekdo fotku te 03, resp. starsi BIOS ze Sedlcan se sundanym domeckem ?
Mam tu jednu, hodne modernizovanou a neni to dobre..., chtel bych to udelat jako origo.

Dekuji.

9.3.2016 14:20
Wyandotka zdrobnělá

XXX.XXX.177.15

začátek napsal(a):

Dobrý den,
pořídila jsem si lheň MONO 0B8 - 039 BOHUŽEL BEZ NÁVODU. Je to stejná líheň jako ta na obrázku vlevo. Chtěla bych vás požádat jestli byste mi někdo nemohl návod poslat na email.

meilo@centrum.cz.

9.3.2016 16:25
nomad72

XXX.XXX.234.139

Wyandotka zdrobnělá napsal(a):
Dobrý den,
pořídila jsem si lheň MONO 0B8 - 039 BOHUŽEL BEZ NÁVODU. Je to stejná líheň jako ta na obrázku vlevo. Chtěla bych vás požádat jestli byste mi někdo nemohl návod poslat na email.

meilo@centrum.cz.

Keby si sa s touto otázkou obrátila na BIOS Sedlčany, tak ho už máš dávno...

9.3.2016 16:47
Wyandotka zdrobnělá

XXX.XXX.177.15

nomad72 napsal(a):
Keby si sa s touto otázkou obrátila na BIOS Sedlčany, tak ho už máš dávno...

Na BIOS Sedlčany jsem se obrátila a taktéž jsem si dovolila oslovit i lidičky zde na FAUNĚ a stále nic. Jak tak koukám, tak vy jste mi také neodpověděl na můj dotaz.

9.3.2016 17:00
nomad72

XXX.XXX.234.139

Wyandotka zdrobnělá napsal(a):
Na BIOS Sedlčany jsem se obrátila a taktéž jsem si dovolila oslovit i lidičky zde na FAUNĚ a stále nic. Jak tak koukám, tak vy jste mi také neodpověděl na můj dotaz.

A to je povinnosť? a ako vieš, že ho mám ?

10.3.2016 08:51
Wyandotka zdrobnělá

XXX.XXX.177.15

Všem ochotným chovatelům, kteří mi poslali podrobné návody k líhni přeji úspěšné odchovy a mnoho radosti z drobotiny.

Děkuji.

Lenis.ek

11.3.2016 08:51
Lenis.ek

XXX.XXX.109.21

Dobrý den. Potřebuji prosím vás poradit. Mám po babi biosku mono 03 na 30vajec. Bohužel už mi neporadí jak v ní líhnout.
Chci se zeptat jestli můžu dát vejce na sebe. Jednalo by se o 30 vajec dole a 8 nahoře
Aspoň do prvního prosvěcování. Pokud ne, tak jestli po týdnu až prosvítím, můžu místo vyřazených vajec dodat další čerstvá.

14.3.2016 09:04
clown

XXX.XXX.134.226

Lenis.. ne.

ty vrchni se upecou od toho topneho teliska.
Pokud je lihen vytopena a origo teplomer ukazuje nekde kolem tech 38.2 - 38.4,
tak by to melo fungovat. Jen je treba vejce nejen otacet, ale i rotovat zevnitr ven kruhu,
tedy preskladat je. Jedine, co to chce je mit bud origo, nebo velmi dobrej teplomer v originalni vysce a dobrej termostat.

Vloni bez problemu kacenky pekiny, slepicky, krepelky.., bazanty.. :).

14.3.2016 11:18
Matuldo

XXX.XXX.12.0

Dobry den chcem sa opytat skusenejsich chovatelov, ci bude liahen bios na 60 vajec normalne fungovat aj ked do nej vlozim len 20 vajec. Dakujem.

Monikahol.

14.3.2016 11:48
Monikahol.

XXX.XXX.109.21

Jak vejce otáčite? Vezmete každé do ruky vyndate na stůl a zase naskladate? Nebo je jen prsty pootocite. Popřípadě prendate ze středu na kraj ?

14.3.2016 12:15
Wyandotka zdrobnělá

XXX.XXX.177.15

Monikahol. napsal(a):
Jak vejce otáčite? Vezmete každé do ruky vyndate na stůl a zase naskladate? Nebo je jen prsty pootocite. Popřípadě prendate ze středu na kraj ?

Vejce otáčím o 180 stupňů mám na nich namalovaná znamínka. Přendavám středová na okraj a ještě celým roštem pootočím o 180 stupňů.
Snažím se to dělat přesně podle návodu.

14.3.2016 12:45
začátek

XXX.XXX.4.22

Monikahol. napsal(a):

Dobrý den, vajíčka jen překuluju přes špičku a překládám je prvně po týdnu, pak po 2-3 dnech.

14.3.2016 13:42
jose.valt

XXX.XXX.191.99

Určitě bude fungovat i při naložení 20 ks vajec. Navíc se Vám bude snadněji otáčet a střídat polohu vajec, než když je "napěchovaná na doraz".

15.3.2016 05:39
Matuldo

XXX.XXX.16.39

jose.valt napsal(a):
Určitě bude fungovat i při naložení 20 ks vajec. Navíc se Vám bude snadněji otáčet a střídat polohu vajec, než když je "napěchovaná na doraz".

Dakujem za odpoved

tichy

13.3.2017 20:08
tichy

XXX.XXX.47.188

Zdravim šlo by poslat navod na bios30 diky.

12.4.2020 11:07
Thombob

XXX.XXX.44.145

Dobrý den mohu poprosit nějakého hodného majitele líhně Bios 30 o zaslání návodu k líhnutí. Moc děkuji. krepelky.online@seznam.cz

12.4.2020 21:38
Thombob

XXX.XXX.69.195

Moc děkuji za zaslání návodu... Líheň jsem dnes koupil a zapojil, tak jsem zvědav. Zatím zkouším na prázdno

13.4.2020 12:46
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Thombob napsal(a):
Moc děkuji za zaslání návodu... Líheň jsem dnes koupil a zapojil, tak jsem zvědav. Zatím zkouším na prázdno

Já tuhle líheň koupila za tisícovku, líhnu v ní už druhou sezónu a skáče to z ní srovnatelně jako z rcom king suro 20. Vodní i možná líp.
Přidělala jsem si k ní jiný teploměr (chycený gumičkou) viz fotka. A na ten průhled mám položené gumové kolečko (bylo to i s tím). Snažím se držet teplotu 38,6 občas je to teda náročnější pohnout o malinkato s tím kolečkem, ale za mě fakt velká spokojenost. Při předělání na dolíheň dám na dno pod síto, kusy kuchyňské utěrky na stírání (takové té pěnové) aby se nezakryla otvory a na ty naleju vodu, aby se nasákly a v líhni bylo vlhko.

29.4.2020 18:17
svobodkaB

XXX.XXX.235.76

danis napsal(a):
Ale ono je opravdu nejlepší držet se návodu. Já mám MONO 09, což je podobné, jen ve větším provedení.
Když jsem ji dostal, napsal jsem do Sedlčan a požádal o zaslání návodu, který mi velmi ochotně ZADARMO poslali mailem.
Zkusil jsem líhnutí, držel se do puntíku návodu a výsledek byl hned na poprvé vynikající. Později jsem zde na Fauně četl diskuzi, jak různí chovatelé tuto líheň "vylepšují" různými nádobkami s vodou apod., nicméně všichni měli mnohem horší úspěšnost než já.
Dospěl jsem tedy k názoru, že každé "vylepšení" je jen na škodu.

Takže já to dělám takhle:
Zapnu líheň a nechám ji běžet naprázdno 24 hod. V tomto čase seřídím teplotu a potom líheň naplním vejci. První dva dny vejce neotáčím, ale nechám je prohřát.
Poté vejce otáčím 2x denně. Líheň při otáčení vajec nevypínám. Otevřu víko, vyndám lísku s vejci a zase líheň zavřu.Vejce otočím, zkontroluji přitom, zda některé není naprasklé a poté lísku vrátím do líhně.
Teplotu kontroluji PŘED otáčením vajec a otevřením líhně. Pokud je potřeba seřídit, což většinou není, seřídím max. 1 x denně a to právě před otevřením víka. Dejte si pozor, knoflík termostatu je velmi citlivý, otočení o 1 mm znamená změnu teploty až o několik stupňů! Takže regulujte velmi citlivě.
Jo a ještě jedna důležitá informace. Vypínací teplota zmiňovaná v návodu je teplota, při které zhasne kontrolka topení. Spirála má ještě doběh, takže od této chvíle teplota ještě stoupne, ale to je normální, Vás musí zajímat právě ta vypínací teplota, ne doběhová. Teplota v líhni kolísá, což je taky normální ( stejně jako v hnízdě pod kvočnou ) a na líhnutí nemá negativní vliv, spíš naopak.
Když si dáte do líhně teploměr a změříte teplotu na vejcích a pod nimi, liší se, což je taky v pořádku, má to tak být. Tato líheň totiž maximálně věrně napodobuje přirozené podmínky v hnízdě a mláďata v ní vylíhnutá jsou zdravá a odolná.
Držím pěsti a přeji hodně štěstí s líhnutím.

Jo a držte se návodu smajlík

Dobrý den, mohla bych poprosit o adresu na opravnu líhně MONO do Sedlčan. Děkuji Svobodová

29.4.2020 18:37
jo012810

XXX.XXX.101.35

svobodkaB napsal(a):
Dobrý den, mohla bych poprosit o adresu na opravnu líhně MONO do Sedlčan. Děkuji Svobodová

Zde najdete kontak i možn ost se optat: https://www.bioska.cz/cze/kontakt

Zdeněk74

5.5.2020 21:34
Zdeněk74

XXX.XXX.84.43

Ahoj

Mohl bych někoho z Vás požádat o zaslání návodu k stolové líhni MONO OB8-039? Výrobcem byl OPP Příbram. Moc by mi to pomohlo.

Díky Vám

Zdeněk

6.5.2020 20:45
pajca

XXX.XXX.229.129

Potřebujete vědět nějakou konkrétní věc k této líhni ?

Zdeněk74

8.5.2020 21:21
Zdeněk74

XXX.XXX.84.43

Dobrý den

Zajímala by mě tabulka teplot pro jednotlivé druhy vajíček. Samozřejmě si doporučené teploty vajíček pro líhnutí kuřat dokážu najít na internetu. Ale teploměr je u této líhně umístěn poměrně vysoko a rozdíl mezi teplotou na teploměru a skutečnou teplotou vajíček je asi 1,5C, což je docela dost. Vajička jsou potom zvrchu teplejší, než ukazuje teploměr. Spodek vajíček (teplota na sítu) je zase nižší. Výrobce určitě toto respektoval v tabulce doporučených teplot. Pokud manual máte, byl byste tak hodný a naskenoval byste mi tuto tabulku?

Děkuji Vám

8.5.2020 21:28
veraboskova

XXX.XXX.0.235

4.21. Teplota při líhnutí
Teplota při líhnutí se rozumí teplota, při které líheň vypíná.
Tato teplota je u typu OB8-039 pro líhnutí slepic, perliček, bažantů a koroptví 38,6°C, pro líhnutí kachen, krůt a hus 38,5°C.
U typu OB8-099 je vypínací teplota pro líhnutí slepic, perliček, bažantů a koroptví 38,5°C a pro líhnutí kachen, krůt a hus 38,3°C.
Tyto teploty se udržují po celou dobu líhnutí stejné. Jedině v případě líhnutí bez chlazení (4.41) sníží se uvedené teploty od patnáctého dne inkubace o 0,5°C.

8.5.2020 21:29
veraboskova

XXX.XXX.0.235

3.1. Regulace teploty
Regulace teploty je automatická. Provádí je termistor umístěný uvnitř líhně, který ovládá přes zesilovací a spínací prvky topné těleso. Regulačním potenciometrem se řídí požadovaná teplota. Výrobcem je na rozvodné skříňce barevně označeno hrubé nastavení regulačního potenciometru. Přesné seřízení požadované teploty provede uživatel podle teploměru v líhni. Při otáčení regulačním potenciometrem vpravo se teplota zvyšuje, vlevo snižuje. Směr regulace je vyznačen na rozvodné skříňce.
Vypínací teploty uvedené v odstavci 4.21. se rozumí při teplotě místnosti 22°C. Je nutno počítat s tím, že při poklesu teploty místnosti bude teploměr ukazovat více než při 22°C a naopak.
Při přechodných (do 24 hodin) změnách teploty v místnosti se líheň nereguluje. Při delší odchylnosti teploty od 22°C, je nutné při nižší teplotě v místnosti vypínací teplotu zvýšit, a naopak, při vyšší teplotě snížit. Zvýšení nebo snížení je asi o 0,1°C na 1°C změny teploty v místnosti.
Příklad: místnost 22°C - vypínací teplota 38,6°C, místnost 18°C - vypínací teplota 39,0°C, místnost 26°C - vypínací teplota 38,2°C.
Regulace teploty MONO líhně se provádí zásadně co nejméně. Při líhnutí se provádí pouze před tím, než byla líheň otevřena, tj. ráno nebo večer před obracením vajec. Jindy než v tuto dobu se teplota reguluje pouze v tom případě, když přestoupí o 0,5°C požadovanou vypínací teplotu.

8.5.2020 21:30
veraboskova

XXX.XXX.0.235

pošlete mi do zprávy váš email, mám návod od výrobce v PDF, pošlu

Zdeněk74

9.5.2020 19:53
Zdeněk74

XXX.XXX.84.43

Dobrý den

Díky moc. Já jsem zkoušel nastavit teplotu kolem 38,2C a na vajíčkách jsem naměřil kolem 40C, na sítu bylo potom jen kolem 37C. Teplotní spád v líhni je poměrně velký. Umístění teploměru je zhruba uprostřed topného tělesa (ve středu kružnice), vajíčka jsou ale pod topným tělesem. Teploměr měří teplotu v jiném prostoru, než jsou vajíčka. Proto pořádně nevím, jakou teplotu nastavit.
Pokud byste byl teda tak hodný, adresa pro zaslání návodu je:
ccatiga@seznam.cz

Díky

Pěkný večer

Zdeněk

27.5.2022 20:21
miskomisko

XXX.XXX.74.249

pošlite aj mne prosim návod na miskoregistracie@gmail.com na mono 90tku, mam ju a prvykrat liahnem :)

hektor1

14.9.2022 17:53
hektor1

XXX.XXX.130.207

Mohl bych někoho z Vás požádat o zaslání návodu k stolové líhni MONO OB8-039? Výrobcem byl OPP Příbram. Moc by mi to pomohlo.

hektor1

14.9.2022 20:00
hektor1

XXX.XXX.130.207

Mohl bych někoho z Vás požádat o zaslání návodu k stolové líhni MONO OB8-039? Výrobcem byl OPP Příbram. Moc by mi to pomohlo.borivoj1971@post.cz

14.9.2022 22:27
Vencaz HorníDolní

XXX.XXX.251.82

Co třeba zkontaktovat výrobce?
https://www.bioska.cz/cze/index

10.1.2023 11:29
Milan330

XXX.XXX.114.180

Prosím mal by niekto návod na použitie v elektronickej forme na liaheň
MONO 0B8-099?
Ďakujem
mi.salacha@gmail.com

26.1.2023 06:55
MiraTom

XXX.XXX.221.85

Milan330 napsal(a):
Prosím mal by niekto návod na použitie v elektronickej forme na liaheň
MONO 0B8-099?
Ďakujem
mi.salacha@gmail.com

Mám :-). Máte to v emailu.
Míra

3.2.2023 01:25
honzapm

XXX.XXX.134.34

Bios Mono 90 od spolehlivého zdroje.

https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/4007146/lihen/

.

Paskuda

26.2.2023 17:17
Paskuda

XXX.XXX.33.214

Dobrý deň. Mám biosku 09, potreboval by som manual na obsluhu, boli by ste ochotný poslať mi ho. Ďakujem veľmi pekne za ochotu. MK
marek.kokoska@post.sk

27.2.2023 19:09
peter z bratislavy

XXX.XXX.149.193

Poslal som do mailu originál návod k liahni Bios

28.2.2023 10:38
MiraTom

XXX.XXX.221.85

Pro případné zájemce o návod k BIOSKÁM (pokud se vám nechce psát do BIOSKY, kde jsou mimochodem velmi ochotní)

MONO 03 a 09 BIOS varianta s membránovým termostatem:
https://drive.google.com/file/d/1r8M1Vo-Dhle23YyfEmh3nzx-imJv3ROP/view?usp=share_link

MONO OB8-039 a OB8-099 varianta s elektronickým termostatem
https://drive.google.com/file/d/1U9oDq7CYNg68-ZLOvYkTHclH4LddS3HK/view?usp=sharing

Přeji hodně zdaru při líhnutí.

Míra

18.3.2023 10:18
MiraTom

XXX.XXX.108.134

Tak mám od včera nasazeno v líhní OB8- 039 a vypínací teplotu nastavenou dle návodu na 38,6°C. Na vejcích mám pouze 37°C. Měřeno lékařským rtuťovým teploměrem. Mám nechat dle návodu, nebo raději přidat?

18.3.2023 20:56
začátek

XXX.XXX.4.22

MiraTom napsal(a):
Tak mám od včera nasazeno v líhní OB8- 039 a vypínací teplotu nastavenou dle návodu na 38,6°C. Na vejcích mám pouze 37°C. Měřeno lékařským rtuťovým teploměrem. Mám nechat dle návodu, nebo raději přidat?

JE DŮLEŽITÉ jakou máte teplotu v místnosti, kde líhnete, méně jak 22 °C tak přidat 0,1 °C za každý -1°C a obráceně.

19.3.2023 07:45
MiraTom

XXX.XXX.168.167

začátek napsal(a):
JE DŮLEŽITÉ jakou máte teplotu v místnosti, kde líhnete, méně jak 22 °C tak přidat 0,1 °C za každý -1°C a obráceně.

S tím počítám. Líheň mám v místnosti, kde je teplota 22°C +/- 0,5°C. Teploměr je ve výšce cca na průměr vejcete od horní hrany nasazených.

Přidejte reakci

Přidat smajlík