manticora

XXX.XXX.62.112
Dobrý deň, rada by som sa v tomto vlákne opýtala na niektoré veci ohľadom kríženia veľkých sliepok a sliepok zdrobnených.. už v minulom vlákne " chcem farebné sliepky, ako?" som sa informovala o tom, že chcem farebné sliepky teda aby bolo kura každé iné. nechcem 8 druhov, tak to nemyslím. A chcela by som sa opýtať, keďže mám pri leghornkách a dominantkach pasikavých ( ako amrox) 2 leghorn kohútov, budú všetky kurence biele. A budú mať vlastnosti leghorniek či aj dominantiek?
A teraz k hlavnej otázke, mám aj miflerky liliputky, a pekného papučkatého kohúta, bola by šanca ho dať k sliepkam? akej farby by boli potomkovia? boli by malé, veľké sliepky? mali by papučky? alebo ako? A ešte, ako docieliť aby som mohla spojiť dominantky a leghornky s liliputkami aby sa nebili? Lebo mám v pláne množiť aj liliputky, ďakujem za rady vopred. .. Lea
prepáčte za rozsiahle vety, ale mňa to proste okolo sliepok baví :)
manticora

XXX.XXX.62.112
Pridám pár fotiek, sem je malý kohútik tohtoročný odchov z jari, ale má nejaký iný hrebienok, co pak to je? :)
s takým to hrebeňom mám aj ja pár jedincov to sú križence :) no byt sa budú určite ak ich spojíte ale to časom prejde :) kuratá po takomto spojení by boly asi také medzi liliputkou a velkou sliepkou papučky by maly ale slabé hlavne krátke perie :) mal som jeden rok vypusteného takehoto "milfleráka " medzi velkými a vyliahlo sa mi čisto čierne kura po sliepke ktorá bola čierna, s malými papučami ale nebol o moc večší ako milflerka :) čiže by sa vám možno stohto kríženia podarilo vyliahnúť nejeke o nječo vešie sliepky ako liliputky ktoré by možno možno maly pud kvokania :)
manticora

XXX.XXX.62.112
martinez
napsal(a):
s takým to hrebeňom mám aj ja pár jedincov to sú križence :) no byt sa budú určite ak ich spojíte ale to časom prejde :) kuratá po takomto spojení by boly asi také medzi liliputkou a velkou sliepkou papučky by maly ale slabé hlavne krátke perie :) mal som jeden rok vypusteného takehoto "milfleráka " medzi velkými a vyliahlo sa mi čisto čierne kura po sliepke ktorá bola čierna, s malými papučami ale nebol o moc večší ako milflerka :) čiže by sa vám možno stohto kríženia podarilo vyliahnúť nejeke o nječo vešie sliepky ako liliputky ktoré by možno možno maly pud kvokania :)
Hm, tak ak je to fakt pravda tak ste ma potešil/a :) Len ma mrzí, že sa musím zbaviť veľkých kohútov jaj jaj :( A liahli by sa mi rôzne farby? Alebo to budú iba také ako on čiže všetko 3-farebné kurence? ... už aby bola jar A kedy asi prestanú veľké sliepky biť tie malé? nie že mi ich zabijú alebo niečo .. Nemám pustiť najprv kohúta, aby si vybudoval postave a potom sliepky, aby ich mohol chrániť pred veľkými?
Maly kohout velkou slepici prevazne neoplodni. Jezdi na ni jak jockey, ale nedostane se kloakou na kloaku.
Pak by to chtelo si uvedomit, co od slipek vlastne chci. Pokud pritulnost a ozdobu, existuje velke mnozstvi okrasnych a klidnych plemen, ktere nabizi pestrost jak u papousku. Pokud vejce, da se i tak vybrat, ale zase s ohledem na uzitkovost davat trochu pozor, co s cim krizim.
To ich budu chvilku nahat a dobat ale casom to prejde tie male sa im bud skovaju alebo s im vyhnu a potom sa prestnu byt. A jasne ze oplodni kohut sa dokaze posunut na sliepke az do zadu pri kloaku sam skm mal krizence velky ch a malych sliepok a u nas v dedine som to vydel uz viac krat . Tak urcite na brahmanku nedociahne ale na lahku sliepku ako leghorn alebo vlaska respektive hybrid urcite hej . Takze treba skusit pustit kohutika medzi velke aj so sliepockami a uvidite co sa bude diat . Akoze jasne ze vsegky vajcia nemusia byt oplodnene ale urcite sa ich par najde.
manticora

XXX.XXX.89.148
martinez
napsal(a):
To ich budu chvilku nahat a dobat ale casom to prejde tie male sa im bud skovaju alebo s im vyhnu a potom sa prestnu byt. A jasne ze oplodni kohut sa dokaze posunut na sliepke az do zadu pri kloaku sam skm mal krizence velky ch a malych sliepok a u nas v dedine som to vydel uz viac krat . Tak urcite na brahmanku nedociahne ale na lahku sliepku ako leghorn alebo vlaska respektive hybrid urcite hej . Takze treba skusit pustit kohutika medzi velke aj so sliepockami a uvidite co sa bude diat . Akoze jasne ze vsegky vajcia nemusia byt oplodnene ale urcite sa ich par najde.
Tak ako nejaké oplodnené vajce, keď podsadím pod morku 40 vajec a trošku sa vyliahnú to nahnevá, akože 5 kuriatok napríklad to je smiešne málo, to by som zo zvyšných vajec dosť napiekla ... A nebude mi skákať len po zdrobnených sliepkach? A na veľké sa vykašle? ... Toho sa bojím, aby som si zbytočne kohútov leghorn neodpratala a potom ich znovu nezháňala ....
manticora

XXX.XXX.89.148
martinez
napsal(a):
Tak skakat bude urcite aj po velkych len ako som pisal ze ci budu oplodnene vsetky sa neda zarucit. Radsej nehajte jedneho leghorna a mozno ked budete liahnut budu aj krizence malych . A naco zu vam dvaja kohuti ? Kolko mate sliepok 20 ?
Dobrý deň, tak aby sme v tom mali jasno, mám 2 kohútov, ktorých som našla v škatuli pri ceste takže ich nezabijem ani nikde nedám, nepredám ani nič podobne. Mám ich preto, pretože sú. ja chápem, že nie každý je taká povaha a povaha drsná si poviie :" na čo tá krava chová dvoch kohútov", ale pochopte, že nie každý je drsný a nie každý je bez srdca !! takže si tú iróniu vyprosím.
Sliepok mam presne 20, ak sa rozprávame o veľkých, čiže 10 leghorn a 10 dominant čierný. takže Vám to podpichnutie akosi nevyšlo ... A určite nenechám zdrobneného kohúta pri dvoch leghornoch, aby mi ho zabili to určite nie!
Mohol by mi niekto poradiť kto sa do toho rozumie??
ďakujem
manticora
napsal(a):
Tak ako nejaké oplodnené vajce, keď podsadím pod morku 40 vajec a trošku sa vyliahnú to nahnevá, akože 5 kuriatok napríklad to je smiešne málo, to by som zo zvyšných vajec dosť napiekla ... A nebude mi skákať len po zdrobnených sliepkach? A na veľké sa vykašle? ... Toho sa bojím, aby som si zbytočne kohútov leghorn neodpratala a potom ich znovu nezháňala ....
Kohoutek zakrsle rousne oplodni dominantku jen nahodou, je mezi nimi rozdil skoro 2kg. Leghorny jsou lehci, ale taky to bude slabe. Vyzkouseno (nahodne sousedkou), oplozenost byla kolem 10%. Mam take zdrobnele a velke dohromady, a i kdyz je kohoutek vetsi nez rousny, nechavam je dohromady. Krizence mam malokdy, i kdyz se drobek snazi i na velkych slipkach, technicky mu to moc nejde (sve ma z 90-95% oplozene, takze fakt ta technika).
manticora
napsal(a):
Dobrý deň, tak aby sme v tom mali jasno, mám 2 kohútov, ktorých som našla v škatuli pri ceste takže ich nezabijem ani nikde nedám, nepredám ani nič podobne. Mám ich preto, pretože sú. ja chápem, že nie každý je taká povaha a povaha drsná si poviie :" na čo tá krava chová dvoch kohútov", ale pochopte, že nie každý je drsný a nie každý je bez srdca !! takže si tú iróniu vyprosím.
Sliepok mam presne 20, ak sa rozprávame o veľkých, čiže 10 leghorn a 10 dominant čierný. takže Vám to podpichnutie akosi nevyšlo ... A určite nenechám zdrobneného kohúta pri dvoch leghornoch, aby mi ho zabili to určite nie!
ďakujem
Ale aka ironia to som pisal vazne a normalne polozil otazku. Nemyslim si ze by zabili toho zdr az taky silny njesu a ak mate velky pozemok tam kam nemoze byt ziaden problem . Ved ten maly vie urcite utiect ked uvidi ze nema na to byt dominantny kohut . A ak mate 20 sliepok tak to je v poriadku ale ak menej tak v inej teme ste spominaly ze nechcete velkeho kohuta lebo vam zmorduje sliepky ak ich je menej ako 10 tak vam ich tak isto znicia dvaja kohuti :) ja nehovorim aby ste ich daly prec to ste vy pisala ze by vam bolo luto ak by ste ich odpratala a maly by nepojimal dobre tak neviem co riesite. Ja sa vam snazim slusne poradit .
manticora
napsal(a):
ďakujem
čemu pořád nerozumíte? z lenghorňáků budete mít furt bílá kuřata jak už vám psali, zdrobnělěj je neoplodní, strčte všechny 3 do polívky a pořiďte jinýho kohouta lehkýho plemene. Pokud je nejste schopná strčit do polívky tak to vůbec dál neřešte a nic nelíhněte protože vylíhnete další kohouty...
vypadá to že vás asi opravdu nebaví číst ani odpovědi na vaše dotazy..
Manticora rozumi, radci nikoliv. Jeste nikdo ji totiz nedali tu spravnou radu - totiz tu, ktera by ji vyhovovala.
Nj, jak uz padlo na anonymni diskuzi, nakonec nebude nikdo ochotny se nechat zdrbnout za snahu poradit, a pani Manticora se bude muset radit jen s manzelem (podle diskuzi dlouholetym chovatelem) Autumnem :)
Jen tak mmch, Dominant cerny neni zbarveni amrox (tedy krahujci), bud je D. cerny se zlatym, nebo stribrnym krkem, nebo D. "zihany", coz je krahujci zbarveni ala amroxka. A rousna zakrsla, neboli milflerka, ma VZDY rousy, pokud je nema, je to krizenec (klidne v 10 koleni), rousna se nejmenuje pro srandu kralikum :)
Som v užase aká dôležitá diskusia sa tu vedie a.pri tom ide len o to ako sa dopracovať k bastardom. Žiadnemu kohutov neprikazete aby paril tu konkrétnu sliepku. Skočí na tu ktora je ochotná sa parit a nechať sa odparit.To že i malý trpaslík ma svoje potreby a bude sa snažiť ich uspokojiť musíte brať do úvahy.Že bude dochádzať ku konfliktom je tiež jasné a z praxe viem že traja kohúti je lepšie ako dvaja ale len pre nich. Ich konfliktnost môže vo veľkej miere ovplyvniť oplodnenost. To že sa môže vyliahnut veľa absolútne bezcennych kurčiat velkostne medzi bude nie pozitívum ale negatívum a riadne to ovplyvní rentabilitu chovu, chov stratí opodstatnenie. Vaša snaha o bastardizaciu a roztrieštenosť genetických vloh je vo vašom prípade obmedzená a jej výsledkom bude niečo čo vás na 100% neuspokojí. Do budúcnosti vám môžem poradiť nakúpiť roznofarebne dominantky, v ponuke minimálne 10 farieb alebo nakúpiť plemeno , vajcia či kurčatá trebárs plymutky z vecsim množstvom farebnych razov a tie mixovat medzi sebou. Prípadne pozháňať vajcia po okolí a nechať sa prekvapkat...
Uživatel s deaktivovaným účtem

zbosace
napsal(a):
Som v užase aká dôležitá diskusia sa tu vedie a.pri tom ide len o to ako sa dopracovať k bastardom. Žiadnemu kohutov neprikazete aby paril tu konkrétnu sliepku. Skočí na tu ktora je ochotná sa parit a nechať sa odparit.To že i malý trpaslík ma svoje potreby a bude sa snažiť ich uspokojiť musíte brať do úvahy.Že bude dochádzať ku konfliktom je tiež jasné a z praxe viem že traja kohúti je lepšie ako dvaja ale len pre nich. Ich konfliktnost môže vo veľkej miere ovplyvniť oplodnenost. To že sa môže vyliahnut veľa absolútne bezcennych kurčiat velkostne medzi bude nie pozitívum ale negatívum a riadne to ovplyvní rentabilitu chovu, chov stratí opodstatnenie. Vaša snaha o bastardizaciu a roztrieštenosť genetických vloh je vo vašom prípade obmedzená a jej výsledkom bude niečo čo vás na 100% neuspokojí. Do budúcnosti vám môžem poradiť nakúpiť roznofarebne dominantky, v ponuke minimálne 10 farieb alebo nakúpiť plemeno , vajcia či kurčatá trebárs plymutky z vecsim množstvom farebnych razov a tie mixovat medzi sebou. Prípadne pozháňať vajcia po okolí a nechať sa prekvapkat...
Aleluja!
presne toto som jej radil aj ja v jednej diskusii ale nejako sa to neuchytilo :) myslím že ona chce mať nejaké viacfarbne sliepky a aby neboly rovnaké medzi sebou :) ale kohútov sa nechce zbavit teda najprv ich chcela odpratať ale potom si to rozmyslela :) ale njekde predtým uvažovala že tam dá zdr kohúta lenže potom si aj to rozmyslela lebo si myslí že ho zabijú tí velký kohúti :)
bichirek

XXX.XXX.62.112
Diskusia je na diskutovanie, nie na hádky a urážanie. Nie som zástancom trápnych výmien názorov, ale zaujalo ma o spomenutí baszardov. vy si myslíte, že keď si kupujete dominantky, že sú nakrížené z čoho? Stále z prvého rodičovského kmeňa? Veď to sú bastardi, len si to neuvedomujete a predajca Vás necháva v nádeji, že ste kúpili to najlepšie Toť i banka pri Piešťanoch. Najlepšie sú čistokrvné sliepky, kto chová dominantky, ten to rýchlo pochopí :)
Bichi
PS: ani hádka nezvýši sebavedomie vyššie ako je strop tak sa nehádajte !!!
PS 2: Nikdy nejedzte živého králika, môže Vám vyskočiť z taniera
Musím vám oponovať. Dominant nie je obyčajný bastard, výsledok náhody. Je to premyslený produkt z jasným cieľom, z dosť vysokými parametrami. Plemenny materiál sa dosť dlho vyberal aby sa vytvorili stabilné línie a roznofarebnost je u neho len na účely malopredaja. Pôvodne bol len červený. Systém je dokonale prepracovaný a určite chránený patentom.
bichirek

XXX.XXX.62.112
Je to možné, ja mám zase takéto informácie.. napríklad, jeden "chovateľ" z Michaloviec predáva čistokrvné Morávie, keď som mu povedal, že to je hybrid a nie čistokrvná sliepka, povedal, že má rodičov hempšírov a že z nich sa to krížili. takže si myslím, že vačšina ani nevie čo im behá po dvore, a je smutné, ak predajca klame... Ako napríklad keď sa mi jeden snažil predať sliepky po prvej znáške a tvrdil, že sú to 17 týždňové, mali hrebeň, bolo vidieť, že sa asi niektoré preperujú a u niektorých som dokonca našiel vajce, urazený odišiel tak som si povedal dosť, chovám si svoje a viem čo mi hrabe v záhrade.. Nikdy by som nič nekúpil, pretože aj tí menší chovatelia alebo drobnochovatelia si zakúpené dominantky množia a tie predávajú ako čistú formu. Potom niet divu, že sa tu riešia "kauzy" ako : kŕmim zmeskou,neznášajú .. to je môj názor :)
Janosikova

XXX.XXX.228.137
Mám veľkeho kohúta a menšie sliepky,môže mi kohút umordovať časom sliepky?

Janosikova
napsal(a):
může

Janosikova
napsal(a):
Ano, může.