Brinsea Octagon 40 Advance, Eco - výroba domácej liahne

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2014 08:14
peter.110

XXX.XXX.85.152

Dobrý deň všetkým chovateľom,
týmto Vás chcem požiadať tých, ktorý vlastníte túto liaheň, či by ste boli ochtný a poslali mi na mail, detailnejšie fotografie tejto liahne, hlavne víka liahne, mám tiež jednu otázočku: ventilátory fúkajú smerom hore?

Páči sa mi sposob jej konštrukcie a myslím že bude oveľa jednoduchšie vyladiť prúdenie vyduchu v oválnej konštrukcii ako v krabicovej, tak si chcem vyrobiť liahen s takouto konštrukciou.

Jednu liaheň doma mám vyrobenú zo starej hladničky, tam sa mi práve nedarí vyladiť prúdenie vyduchu aby som mohol uspešne liahnut v dvoch lieskach nad sebou, s jednou lieskou liaheň funguje výborne a lihnutie je bezproblémové. Ak ale pridám druhú liesku zmení sa rozvrstvenie teplôt, Takze úspešne liahnem len na kapacitu 40 vajec(namiesto 80-tich ktoré som pôvodne plánoval)

To je dôvod prečo chcem vyrobiť dalšiu liaheň.Pretože na dvore mi pribudli husi a mimo to že nemôžem liahnuť spolu hrabavú a vodnú nestačí mi kapacita

Samozrejme som zvažoval kúpu liahne od pána Veselého, ale komlet materiál na výrobu doma mám ohrem silikónového topného kábla, ktorý bude stáť 350 KČ, tak to teda skúsim vyrobiť..

Ak by ste teda boli ochotný a poslali mi tie fotografie, budem Vám vďačný

Samozrejme sa pokúsim ju vyrobiť aj keby som žiadne fotografie nedostal a ak by bol záujem potom sem možem vložiť celý postup výroby s foto

Vopred Vám všetkým ďakujem
s pozdravom
Peter Bielik

10.1.2014 15:48
dorm

XXX.XXX.202.18

Peter mám obavy,že to kulaté víko je jen estetický .Ve skutečnosti je pod kopulí 4x větrák top.kabel, termostat a to celé je podložené rovným plexi nad vejci s otvory na proudění vzduchu.
Si neumím představit v čem by byla lepší než čtverec nebo obdelník.
Když to celé uděláš bude to pořád jenom čtvercové(možná trochu oblé hrany) nad vejci né pulkulaté.
Kdo dělal líheň doma,tak nedělal kulatou,ale vždy hranatou ,nebo z ledničky.
Myslím,že máš špatně uspořádáno prodění vzduchu a málo výkonné top.těleso na velikost líhně a počet vajec

11.1.2014 23:38
peter.110

XXX.XXX.95.89

Ahoj Dorm, díky za reakciu, myslím že mám dosť silné teleso -100W špirálu na rozmer liahne y dobre izolovanej chladničky 49cm výška, 42cm šírka a 30 cm hĺbka, problém bude určite vo ventilácii, keď pridám druhú liesku už to nestačí a rozdiel teploty je okolo 1stupňa a to sú nad sebou asi s10 cm medzerou.Neviem ako by som tam pridal ventilátor, nerád by som pokazil aj to čo aspoň koľko-toľko ide.Mám tam vonkajší obeh vzduchu cez izolovanú PVC trubku priemeru 7,5cm tak že vzduch fúka do vnútra liahne na zadnej stene dolu, fúka na špirálu.Ohriaty vzduch ide smerom hore cez priestor liesok kde je nasávaný ventilátorom späť do trubky.Ventilátor je 9x9cm, rychl. ot. 2500 R.P.M.
Skúšal som pridávať ventilátory vo vnútri liahne ale to sa viac pokazilo ako polepšilo

Myslím že riešením by mohlo byť pridanie dalších dvoch ventilátorov po ľavej a pravej strane toho čo už tam je, takisto vonkom cez PVC trubky.Teda boli by tam tri kusy vonkom prechádzajúcich trubiek čo ty na to aký máš na to názor? ak teda môžem tykať, inak neviem čo by som s tým mohol spraviť.

No druhú liaheň aj tak budem potrebovať aby som mohol liahnuť husi zvlášť

pridávam zopár fotiek opísanej liahne

s pozdravom
Peter

11.1.2014 23:40
peter.110

XXX.XXX.95.89

spodok - vzduch fúkajúci na špirálu

11.1.2014 23:42
peter.110

XXX.XXX.95.89

ventilátor nasávajúci vzduch a tlačiaci do trubky

11.1.2014 23:44
peter.110

XXX.XXX.95.89

už spomínaný vonkajší obeh vzduchu

11.1.2014 23:50
peter.110

XXX.XXX.95.89

foto úplne prvého naloženia liahne, je tam vidieť kde je umiestnene čidlo termostatu,pri neskoršom pokuse z dvoma lieskami bolo čidlo medzi nimi,
čidlo napravo,čo visí, som používal pre kontrólne meranie spolu z kalibračným teplomerom a spúšťal som ho cez vetracie otvory na vrchu liahne

11.1.2014 23:57
peter.110

XXX.XXX.95.89

no a takto to vyzeralo, keď sa začali liahnuť smajlík
s jednou lieskou bola úspešnosť asi 80%

s dvomi lieskami tak 60%

Přidejte reakci

Přidat smajlík