Syndrom poklesu snášky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2014 13:16
mysak

XXX.XXX.54.5

Dobrý den odborníci, čestli jste nebo slyšeli jste něco o tom. Prý se jedná o patologické snížení či zastavení snášky, bez zjevné příčiny. Krmení dobré, podmínky dobré,ale přesto i mladé a roznesené slepice ustanou. Nepřepeřují nebo jen částečně a může to trvat týdny i měsíce.
Prosím bez invektiv.
Juraj Kafka

14.1.2014 13:25
danis

XXX.XXX.188.108

Jo, znám. Nic na světě se neděje bez příčiny.
Většinou se jedná o skryté onemocnění hejna, kokcidioza, salmonela... onemocnění probíhá v mírné formě bez vnějších příznaků a jediným příznakem je tedy právě to, že slepice nenesou.
Vždy, když slepice zdánlivě bez příčiny přestanou nést je nejlepší poradit se s veterinářem.
Taky se ovšem stává, že se jedná jen o chybu ve výživě - moc kalorické krmení, hlavně hodně tuků. To postihuje zejména ty chovatele, co krmí zbytky z hospod. Ti se potom diví, že slepice "mají žrádla tři zadky" a přitom nenesou. Zapomínají, že spíš než na kvantitě, záleží hlavně na kvalitě krmení.
To ale rozhodně není Váš případ pane Kafko, takže jestli píšete o problému svého hejna, ne jen obecně, spíš bych to viděl na toho veta.

14.1.2014 14:44
beginner

XXX.XXX.244.10

Na internetu píší o syndromu poklesu snášky jako o virovém onemocnění charakterizovaném snáškou vajec s měkkou skořápkou a bez skořápky u zdánlivě zdravých ptáků a vedoucím k náhlému poklesu snášky o 10-40%. Tohle jste asi na mysli neměl?
Také by mě zajímalo, proč některé slepice, které vypadají úplně normálně a žerou dobře, začnou snášet a pak si dávají bezdůvodnou pauzu, zatímco jiné snáší jako o závod. Jestli je to pouze tím, že je to špatná nosnice a je na vyřazení nebo je příčina jinde?

14.1.2014 18:35
giorgino123

XXX.XXX.47.65

dobrý večer,zrovna ted se mi stalo,slepičky krásně nesly,mladé kuřičky,vče v pohodě..koncem roku jsem rozdělil chovná hejna,a dva kmeny co nezustaly ve "svém" přestaly nést..ale přičítám to stresu z přestěhování,krmím stejně všechny,ty co zustaly,nesou pořád dobře..smajlík

14.1.2014 18:51
václavp

XXX.XXX.39.51

Dobrý večer, mám asi podobný problém, loni jsem ke svým pár hybridům pořídil pro okrasu tři mladé liliputky. Když dorostli, začaly až překvapivě snášet, skoro každý den snesla každá vajíčko. Pak se jim ale najednou z ničeho nic scvrkly hřebínky a snášet přestaly, a to přetrvává až dodnes ( už půl roku žádné vejce!!) Jednu už jsem zabil, ale nic spatného jsem nenašel- zatloustlá nebyla! Teď se jedné začíná zase vybyrvovat hřebínek, tak doufám, že se opet roznesou, ještě jim dám šanci...smajlík

14.1.2014 20:52
wyandotte

XXX.XXX.249.1

václavp napsal(a):
Dobrý večer, mám asi podobný problém, loni jsem ke svým pár hybridům pořídil pro okrasu tři mladé liliputky. Když dorostli, začaly až překvapivě snášet, skoro každý den snesla každá vajíčko. Pak se jim ale najednou z ničeho nic scvrkly hřebínky a snášet přestaly, a to přetrvává až dodnes ( už půl roku žádné vejce!!) Jednu už jsem zabil, ale nic spatného jsem nenašel- zatloustlá nebyla! Teď se jedné začíná zase vybyrvovat hřebínek, tak doufám, že se opet roznesou, ještě jim dám šanci...smajlík

To môže byť aj tým že tá liliputka teda nejaké zdr plemeno si asi chcela naniesť a sadnúť na vajíčka to môže byť aj tým hrebienkom že sa jej vyfarbil :)

14.1.2014 21:07
dorm

XXX.XXX.202.18

rousné zakrslé(asi máte) mají nížší snášku,teď netuším kolik,ale je možné,že si splnily co měly na jeden zátah nebo ve snáškových seriích a intervalech.
Pravidelný rytmus
nepravidelný rytmus
osmnáctivaječná serie
Netuším,jestli jste sledoval kolik toho nanesly, a jak pravidelně nesly,aby jste je holky nezabíjel zbytečně
je to jedna z možností proč smajlík

14.1.2014 21:12
wyandotte

XXX.XXX.249.1

ano presne ako píše dorm aj ja mám doma milflerky a už sa mi stalo jeden rok ked som vajička zbieral že sliepka začala kovokať a sedela na vajciach čo tam boli len čerstvo znesené, a ked som ju nenechal sedieť tak už neniesla vôbec až do zimy kedy oni nenesú skoro vôbec :)

14.1.2014 21:34
mysak

XXX.XXX.54.5

Našel jsem na wikipedii, že je to virová salpingitida, nějaký adenovirus od vodních ptáků.
Projevuje se nejprve změnou barvy skořápky, a zrnitostí na tupém nebo ostrém konci vajec. A pak nesení postřebků a nebo úplně zastavení snášky i při jinak výborném výživovém stavu. Takže ke zdrsnění skořápky u mě nedošlo. Tak doufám, že to není ono.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Adenovirov%C3%A1_salpingitida_dr%C5%AFbe%C5%BEe

15.1.2014 11:41
dkup

XXX.XXX.126.201

Já jsem měla taky koncem roku starost, co se slepicemi je. Pelichaly už od začátku září, v listopadu začaly částečně pelichat i mladé, koncem prosince pořád ještě všechny pelichaly..., hřebínky bledé, přestávaly mít zájem o žrádlo i o výběh do volnosti (každý den je na hodinu pouštím z výběhu), byly bez nálady. A vajíčko samozřejmě žádné. Vnější parazity neměly, průjem taky ne. Přitom trusný stůl, bidla apod. čistím denně - žádné viditelné parazity jsem ve výkalech neobjevila, výběh 2x ročně sypu nehašeným vápnem a manžel přeryje, mají ho i za dešťů suchý, písčitý... Zkusila jsem všechny slepice odčervit helmigalem... a bylo to ono! Všechny, dá se říct, přímo rozkvetly a už i nesou!

15.1.2014 12:49
dorm

XXX.XXX.202.18

Dano v jakém poměru dávkujete?
dík

15.1.2014 13:22
11.11

XXX.XXX.33.242

Jako nejlepší se mi osvědčilo sehnat na Slovensku helmigal v tabletach u nas je zakázanej dávam jednu tabletu a za 10 dní znova u hus tablety dvě. Rozumnej vet ho dokaže objednat a nechat přivezt i k nàm zrovna včera jsem kupoval balení 100 ks cena byla asi dvěstovky bylo to poslední balení na skladě ale bude se objednávat další.

15.1.2014 17:32
václavp

XXX.XXX.37.230

Dobrý večer, kolik snesly vajec mám přesně napsáno, bylo to celkem 144 kusů (od všech třech). Že by chtěly zasednout jsem nespozoroval. smajlík

15.1.2014 17:54
dorm

XXX.XXX.202.18

11.11 napsal(a):
Jako nejlepší se mi osvědčilo sehnat na Slovensku helmigal v tabletach u nas je zakázanej dávam jednu tabletu a za 10 dní znova u hus tablety dvě. Rozumnej vet ho dokaže objednat a nechat přivezt i k nàm zrovna včera jsem kupoval balení 100 ks cena byla asi dvěstovky bylo to poslední balení na skladě ale bude se objednávat další.

mě šlo jen o dávkování,jestli to někdo dělá u drůbeže jako tady na papouškách
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/722019/odcerveni-helmigal-2-5
na ty tablety prubnu našeho felčara přes kloakysmajlík

15.1.2014 18:39
11.11

XXX.XXX.34.237

Míchat to do vody nebo do žrádla to se mi moc neosvědčilo ty můry se v tom vrtají tři dni ani moc nepijou takhle dostanou každá co jí patří a mají po stávkování disciplína musí bejt.
Ten vet ať zkusí dealery ze slovenska rádi mu to přivezou.

15.1.2014 18:54
dkup

XXX.XXX.214.34

dorm napsal(a):
Dano v jakém poměru dávkujete?
dík

dávala jsem tablety, 1tbl na 1kg a za 14 dní zopakovala.
Sice na příbalovém letáku píšou, že přípravek není určen pro hospodářská zvířata ale jen pro okrasnou drůbež, ale v tomto případě si s tím hlavu nedělám, maximálně budeme pojídáním vajec také odčerveni smajlík

15.1.2014 19:18
marysh

XXX.XXX.114.253

11.11 napsal(a):

Taky jej používám v tabletách a dávkování je 1 tableta na 1 kg. Cena je 250,-Kč za 100 tablet. Můžete taky používat v prášku, kdy cena je asi 37,- Kč za 20 gr. pytlík. Něco jsem slyšel, že nejde předávkovat a pytlík by mněl byt na 100 kg.

15.1.2014 21:07
mysak

XXX.XXX.54.5

dkup napsal(a):
Já jsem měla taky koncem roku starost, co se slepicemi je. Pelichaly už od začátku září, v listopadu začaly částečně pelichat i mladé, koncem prosince pořád ještě všechny pelichaly..., hřebínky bledé, přestávaly mít zájem o žrádlo i o výběh do volnosti (každý den je na hodinu pouštím z výběhu), byly bez nálady. A vajíčko samozřejmě žádné. Vnější parazity neměly, průjem taky ne. Přitom trusný stůl, bidla apod. čistím denně - žádné viditelné parazity jsem ve výkalech neobjevila, výběh 2x ročně sypu nehašeným vápnem a manžel přeryje, mají ho i za dešťů suchý, písčitý... Zkusila jsem všechny slepice odčervit helmigalem... a bylo to ono! Všechny, dá se říct, přímo rozkvetly a už i nesou!

srdečně Vás zdravím,
To je potěšitelné, tedy že rozkvetly. A za jak dlouho? Už po první dávce nebo až po té druhé? Dal jsem jim to dneska, tak jsem zvědav jestli mi taky pokvetousmajlík, abych nekvetl dřív jásmajlík Nic ve zlém samozřejmě.
Naše slepice taky žerou až mají volata jako kachňata, trus mají také jakž takž v normě, ale ta nálada je taková no snad je normální, já nevím, no. Choděj se pást, ale jestli by měly ještě nějak veseleji skotačit u toho? To nevím. Takhle na tom dříví prosedí většinu dne.
Dal jsem tabletu na slepici, a dvě na kohouta. Ale podle toho co tu píšete, tak mohly být klidně dvě rovnou i na slepici a tři tablety na kohouta. Kurativně. Uvidím co se bude dít dál, dneska je taky pěknej přímrazek, takže to se slepicím taky zatlačí prdelky.

16.1.2014 07:02
11.11

XXX.XXX.33.242

Čau Juro.Neměl si tam na návštěvě lišku nebo cizího psa? Mě po jaru navštívila liška a zbytek slepic se choval podobně seděli pozorovali co se děje no zkrátka byli ve stresu trvalo to tři dni než se srovnali nenesli možná měsíc.Vim že zatáváš sekyrkovou léčbu já taky, ale v tomhle případě bych asi léčiltaky začátek chovný sezony a celý hejno to docela zamrzí.Když by nepomohlo to odčervení zkusil bych sutricol má hodně širokej záběr na bakteriální onemocnění a zabírá dost rychle.Můžeš zkusit přidat do krmení nastrouhanej celer a konopný semínko petželovou nať to je taky trošku zvedne.
Je to asi tou ufňukanou zimou pořát vlhko.
Napiš jak to už dlouho trvá
Čau

16.1.2014 10:15
mysak

XXX.XXX.54.5

11.11 napsal(a):
Čau Juro.Neměl si tam na návštěvě lišku nebo cizího psa? Mě po jaru navštívila liška a zbytek slepic se choval podobně seděli pozorovali co se děje no zkrátka byli ve stresu trvalo to tři dni než se srovnali nenesli možná měsíc.Vim že zatáváš sekyrkovou léčbu já taky, ale v tomhle případě bych asi léčiltaky začátek chovný sezony a celý hejno to docela zamrzí.Když by nepomohlo to odčervení zkusil bych sutricol má hodně širokej záběr na bakteriální onemocnění a zabírá dost rychle.Můžeš zkusit přidat do krmení nastrouhanej celer a konopný semínko petželovou nať to je taky trošku zvedne.
Je to asi tou ufňukanou zimou pořát vlhko.
Napiš jak to už dlouho trvá
Čau

Ahoj Honzo. Zima je ufňukaná to je pravda. Tady se pohybuje furt něco, vždyť víš, že to tu mám pomalu jako součást přírody.
Nejvíc samozřemě dravci, Ale já slepice na noc zavírám, tak nevím zda liška. Za dne sem nejde, Klepu na dřevo! Nechci jim dávat antibiotika, nemají rýmu, nic, Podesraný nejsou. A ještě by po jejich aplikaci teprv nenesly.
Jo, už jsem tu a tam na vážkách zda jich pár nezabít. Ale jak to udělám, jistě budou mít v sobě mraky žloutků. Taky jsem se párkrát utnul. Doslova.
Hmm, ty byliny jsou vždycky zajímavý, já používal u holubů oregáno. Kromě česneku tedy. A dobrý.
Staré slepice mi nenesou postupně jak začaly pelichat od října do teď. Mladé maransky se roznesly všechny ale ted mají dvě už zase pauzu. Mladé minory se některé roznesly už v prosinci, zbytek ted po novém roce. Vrány zlatokroký mi nesly dvě a ustaly obě, začíná ta třetí. Takže nevím. Sumatry loňský mě nesou asi tři a to po celou dobu vánoc. Jedna je tu fakt rekordmanka tateda drží lajnu a jaký má velký vejce. Mladý tři ještě nic.

16.1.2014 12:24
11.11

XXX.XXX.33.242

Ke mě chodila liška ve dne, ale to bylo po jaru tak to bylo lišče. Na pernatý dravce tak nereagujou.Když ti aspoň takhle snášejí tak je to dobrý.Já držim slepice od půlky listopadu zkrátka aby si odpočinuli a měl jsem potom vejce do líhně kvaltní.Když potřebuju aby se roznesli tak jim dám ránu bílkovinou aspoň tomu tak řikam dostanou dva dni jenom soju a do pití supervit.Během týdne se roznesou všechny mam to vyzkoušený už pár let a fakt to funguje už sem to poradil i několika lidem taky to zabralo.
Já ty antibiotika taky nemusim u mě je nejlepší doktor pro kuřata svině.Kuře se nakrčí nebo neroste a prase.má zákusek.Jenom že se selatama je to jiná tam chytí srajdu hned a druhej den sou na mrtvý proto ty atb mam doma.
Co sem se tu dočet o atb tak sem se až zhrozil jak to někdo používá jen tak preventivně.Zvíře má mít imunitu přirozenou a ne ho držet práškama naživu pak se nemůžeme divit že slepice snese pár vajec že má problém jenom přepelichat.Takový zvíře nechci a nepotřebuju.U mě nesou araukany kolem 200 vajec spí pod plechovou střechou voliery ze dvou stran otevřený nemají žádnou rýmu a vesele snáší i zimě hlavní je sucho a nemít průvan.Pro někoho je to asi moc tvrdej způsob chovu ale na druhou stranu několik let mi nechcípla dospělá slepice tak to mà něco do sebe.Odolný a tvrdÿ slepice po nich zdravej a odolnej odchov kterej nepotřebuje veterináře celej život to je muj cíl.Chàpu dobře že jsou plemena kde tohle praktikovat nejde omrzliny apod ale ta selekce na zdraví kuřat y měla být základ každýho chovu.
Počítám že se tu do mě někdo pustí no zkusim to vydržet.

16.1.2014 11:37
dkup

XXX.XXX.126.201

mysak napsal(a):
srdečně Vás zdravím,
To je potěšitelné, tedy že rozkvetly. A za jak dlouho? Už po první dávce nebo až po té druhé? Dal jsem jim to dneska, tak jsem zvědav jestli mi taky pokvetousmajlík, abych nekvetl dřív jásmajlík Nic ve zlém samozřejmě.
Naše slepice taky žerou až mají volata jako kachňata, trus mají také jakž takž v normě, ale ta nálada je taková no snad je normální, já nevím, no. Choděj se pást, ale jestli by měly ještě nějak veseleji skotačit u toho? To nevím. Takhle na tom dříví prosedí většinu dne.
Dal jsem tabletu na slepici, a dvě na kohouta. Ale podle toho co tu píšete, tak mohly být klidně dvě rovnou i na slepici a tři tablety na kohouta. Kurativně. Uvidím co se bude dít dál, dneska je taky pěknej přímrazek, takže to se slepicím taky zatlačí prdelky.

Zlepšování nálady bylo postupné (slepic i mojí smajlík ), za týden už to bylo znát a za 14dní už z nich zase byli dravci, kteří mi skáčou do mísy v náručí, když jim nesu míchanici. Dávala jsem na slepici 2 tbl a na kohouta 3 a pro jistotu to po 14ti dnech zopakovala.
Držím palce, aby to u vás bylo taky jen začervení a ne nic vážnějšího.

16.1.2014 13:08
mysak

XXX.XXX.54.5

11.11 napsal(a):
Ke mě chodila liška ve dne, ale to bylo po jaru tak to bylo lišče. Na pernatý dravce tak nereagujou.Když ti aspoň takhle snášejí tak je to dobrý.Já držim slepice od půlky listopadu zkrátka aby si odpočinuli a měl jsem potom vejce do líhně kvaltní.Když potřebuju aby se roznesli tak jim dám ránu bílkovinou aspoň tomu tak řikam dostanou dva dni jenom soju a do pití supervit.Během týdne se roznesou všechny mam to vyzkoušený už pár let a fakt to funguje už sem to poradil i několika lidem taky to zabralo.
Já ty antibiotika taky nemusim u mě je nejlepší doktor pro kuřata svině.Kuře se nakrčí nebo neroste a prase.má zákusek.Jenom že se selatama je to jiná tam chytí srajdu hned a druhej den sou na mrtvý proto ty atb mam doma.
Co sem se tu dočet o atb tak sem se až zhrozil jak to někdo používá jen tak preventivně.Zvíře má mít imunitu přirozenou a ne ho držet práškama naživu pak se nemůžeme divit že slepice snese pár vajec že má problém jenom přepelichat.Takový zvíře nechci a nepotřebuju.U mě nesou araukany kolem 200 vajec spí pod plechovou střechou voliery ze dvou stran otevřený nemají žádnou rýmu a vesele snáší i zimě hlavní je sucho a nemít průvan.Pro někoho je to asi moc tvrdej způsob chovu ale na druhou stranu několik let mi nechcípla dospělá slepice tak to mà něco do sebe.Odolný a tvrdÿ slepice po nich zdravej a odolnej odchov kterej nepotřebuje veterináře celej život to je muj cíl.Chàpu dobře že jsou plemena kde tohle praktikovat nejde omrzliny apod ale ta selekce na zdraví kuřat y měla být základ každýho chovu.
Počítám že se tu do mě někdo pustí no zkusim to vydržet.

Když mluvíš o těch plemenech co jsou náhlý na omrzliny. Tak Pavel Fenclů mě řikal, že když měl lakenfeldky a leghorny, tak mu spaly na stromě. A kohoutům prý nikdy nic nenamrzlo. Prej je důležitej suchej a čerstvej vzduch.
No, moje baby zase neznala nic jinýho, než že slepice nocovaly na půdičce nad chlívy s prasaty. Jinak to prý nebylo. Ze spoda šlo na ně logicky teplo. Chlívy byly zděný. Ale tak myslím si, že tam musely ráno vyskákat ven do mrazů a hned mohlo docházet k omrzání. A co se tenkrát chovalo, žejo, to byly hlavně vlašky a jejich kříženci s RI nebo NH a podle archivního videa, co natáčel můj táta, vím, že měla v 70. letech minulého stol. i světlý sasexky. Kde k nim přišla to už nevíme. Ale to už je měla v dřevníku. Pěkně v suchu.

16.1.2014 13:35
11.11

XXX.XXX.33.242

Ono v sedumdesátejch letech byla jiná doba hodně zo. mělo líhně kuřata šli poslat poštou a těch hotovejch kuřic jako teď se moc neprodávalo. Občas nějaký jzd ale to bylo hned vyprodaný tak kdo chtěl kuřata tak si je nechal poslat.Teď čtu chovatele ze 70 let ta spousta líhní v každym kraji to je až udivující je pravda že ta nabídka plemen nebyla to co dneska ale dají se tam najít i docela rarity i na dnešní dobu.Byli to časy vlašek leghorn minorek rodajlendek hempšír i těch sasexek je tam požehnaně líhlo se i dost mileferek vyandotek plymutek jak velkejch tak zdrobnělejch hodně se líhli třeba češky no holt byla jiná doba.Slepice byli v každym baráku holubi v každym druhym aspoň co pamatuju já hodně by k tomu moh napsat třeba Sláva Toman ten měl u nás rodajlendky.
Sakra kam až sme se to dostali od slepic co stávkujou až do sedmdesátejch let.

16.1.2014 16:47
mysak

XXX.XXX.54.5

11.11 napsal(a):
Ono v sedumdesátejch letech byla jiná doba hodně zo. mělo líhně kuřata šli poslat poštou a těch hotovejch kuřic jako teď se moc neprodávalo. Občas nějaký jzd ale to bylo hned vyprodaný tak kdo chtěl kuřata tak si je nechal poslat.Teď čtu chovatele ze 70 let ta spousta líhní v každym kraji to je až udivující je pravda že ta nabídka plemen nebyla to co dneska ale dají se tam najít i docela rarity i na dnešní dobu.Byli to časy vlašek leghorn minorek rodajlendek hempšír i těch sasexek je tam požehnaně líhlo se i dost mileferek vyandotek plymutek jak velkejch tak zdrobnělejch hodně se líhli třeba češky no holt byla jiná doba.Slepice byli v každym baráku holubi v každym druhym aspoň co pamatuju já hodně by k tomu moh napsat třeba Sláva Toman ten měl u nás rodajlendky.
Sakra kam až sme se to dostali od slepic co stávkujou až do sedmdesátejch let.

Jo, a vo tom to je, Honzo. A všímáš si, že do sebe nerejem. Takhle se chovateluje. smajlík

16.1.2014 17:10
milan1978

XXX.XXX.227.76

ja se taky připojím,jako malej kluk na začátku osmdesátých let si pamatuju na dvoře hlavně vlasky,minorky a leghornky,ale vím od babičky, ze když soukromě hospodařili někdy v 50.letech,mívala i holokrcky a moc si je pochvalovala nejen jako nosnice,ale i jako jatecnou drůbež.

milan1978

XXX.XXX.227.76

ja se taky připojím,jako malej kluk na začátku osmdesátých let si pamatuju na dvoře hlavně vlasky,minorky a leghornky,ale vím od babičky, ze když soukromě hospodařili někdy v 50.letech,mívala i holokrcky a moc si je pochvalovala nejen jako nosnice,ale i jako jatecnou drůbež.

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

milan1978

XXX.XXX.227.76

16.1.2014 18:09
11.11

XXX.XXX.42.126

Proč furt rejt to je snadný tady po internetu.Někdy mě tu taky někdo vytočí tak se ozvu ani ne tak kvůli sobě ale kvůli těm co začínají a berou tu rady vážně.Mě nebo tebe tim nedostanou nanejvýš si řeknu to je vůl tim to pro mě hasne,ale vem si někoho kdo má slepice třeba rok pak si tu přečte nějakou hloupost co se tu nechá vyčíst začne mu to chcípat nebo stačí aby mu slepice nenesli a je o chovatele míň a to je škoda.Vezmi si třeba tu ženu po nickem beginer neni to tak dávno co se tu ptala na základy a teď dokáže poradit už sama takovym fandim.Druhej příklad je ten klučina Matyáš z anonymky začíná tak se ptá ale ptá se na rozumný věci je vidět že ho to baví a začíná mít přehled.
Je jich tu víc takovejch proto je třeba je podpořit nejlepší by bylo je přitáhnout i do spolku vždyť to sám vidíš na schuzích je to skoro jako srazy důchodců nic proti nim nemám ale jsou třeba i ty mladý Co si asi můžou myslet když si přečtou vlákno o p. Dvořákovi že jsme spolek rozhádanejch pomlouvačnejch bab co si závidí uráží se mezi sebou.Do toho mají vlézt .Už sem něco zažil ale co se
dělo tam to byl hnus kluk co si udělá zkoušky tak tady se to na něj vrhlo jako supi.Ať je jakej chce já mu fandim.No radši pryč od toho.
Jestli Juro víš že líheň pí Havelkové ve Stránecké Zhoři fungovala už v těch sedmdesátejch letech a funguje do teď.
Nebo něco ještě staršího z knihy vydaný těsně po válce, ale tý první ti sem napíšu co se tu chovalo za slepice mě to až překvapilo co tu bylo za plemena bude tam i něco přímo pro tebe.Tak cituji.
Kur obecný,ramelsloherrský,lakenfeldský,thüringský,campinerský,hamburský,dorkinský,dominikánský,skotský,kukačkovitý,bergský,vlašský,španělské kury,minorky ,andalusky,la bresky,lemansky,mantesky.
b) kury chocolaté: hudanky,kevkerky,laflešky,bredanky,paduanky,holandanky a kur turecký.
Asijská plemena:Kočinky,brahmaputky,langšenky,malajské kury,fenix,jokohamky,plymutky,wyandotky,mechelenské kukačky,bojové kury sumatranské,belgické,indické bantamky,bojové kury anglické chaborský kur,negerský a hedvábné kury.
Je to jen taková zajímavost z minulosti ale je tam vidět že asi už i v tý době platilo to Pro krásu radost užitek.
PS nechtěl sem urazit žádnou babu ani babičku u nás se to tak řiká.

16.1.2014 19:23
mysak

XXX.XXX.54.5

11.11 napsal(a):
A něco pro ostatní

Děkuju, pěkný malby. Já jsem ty vlašky co tam jsou vyobrazený neznal jinak než takhle s klesajícími zády, čili mírně zvednuté trupy. Dneska je to slepice dá se říct vodorovná krabice. Němci udávají tempo. A vodorovný trup je tedy žádoucí. Což jsem se dočetl i ze zápisu školení posuzovatelů na stránkách svazu. Že zvednuté trupy má livorno. Tedy předek vlašek. Který se tu vlastně choval před zušlechtěním vlašky. A že držení trupu je jedním ze znaků odlišujících vlašky a livorna. Ale to asi není Tvůj šálek kávy, Ty máš raději Jižní Ameriku. Mě zas nesmí cokoliv bezocasýho nebo chocholatýho na dvůr. V každém případě ty zápisy z těch školení jsou moc zajímavé čtení a díky nim jsem se zase něčemu přiučil. Doporučuji každému přečíst, je to formou zápisu, takže stručně a věcně.

http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/zapisy.aspx

Jinak ty starý knihy, to je zlato - tam se dočte člověk věcí.

16.1.2014 21:17
lydie

XXX.XXX.70.117

Vrátím se zpět k tématu.
Při stejném počtu 20 slepic na výběh , krmení a stáří nosnic ( 12 měsíců)a odčervení ( Flubenolem), nám spolehlivě nesou rýnské slepice - výběh č.1 , 12 - 14 vajec denně, nezateplený dřevěný kurník.

Australky - výběh č. 2. zděný kurník - katastrofa... 1 - 4 vejce denně.

Volně na zahradě směs rýnských, australek, araukan a maransek - 30 nosnic, dřevěné kurníky ... 6 - 7 vajec denně.

Přitom před měsícem nesly všechny super.
Loni byl ten samý problém, ale to mrzlo a byla halda sněhu. Je to oříšek.

16.1.2014 22:37
mysak

XXX.XXX.54.5

lydie napsal(a):
Vrátím se zpět k tématu.
Při stejném počtu 20 slepic na výběh , krmení a stáří nosnic ( 12 měsíců)a odčervení ( Flubenolem), nám spolehlivě nesou rýnské slepice - výběh č.1 , 12 - 14 vajec denně, nezateplený dřevěný kurník.

Australky - výběh č. 2. zděný kurník - katastrofa... 1 - 4 vejce denně.

Volně na zahradě směs rýnských, australek, araukan a maransek - 30 nosnic, dřevěné kurníky ... 6 - 7 vajec denně.

Přitom před měsícem nesly všechny super.
Loni byl ten samý problém, ale to mrzlo a byla halda sněhu. Je to oříšek.

No, takhle to mám nějak já. Tedy čekám jak zapůsobí Helmigal. Mladý minory mě nesou všechny 7. Ale začínaj, takže není každý den 7 vajec. Dneškem začala nést vránohlávka co si dávala pauzu. Ta třetí zatím nic, ale už se stará. První přestala prakticky po výstavě. Pobledla. Teď lítá po výběhu jako kuřice. Z 5 maransek nesou dvě. Tři zbledly a pobíhají jako pominuté. Ze 4 zdrobnělek nese stará z r.2011. Nepřepeřuje nic, prakticky je to všechno už obrostlé novým peřím. Počasí nepočasí. Kdyby byly mrazy jak loni, neřeknu ani ň. Nejpíš je to proto, že nesvítím.

17.1.2014 09:33
lydie

XXX.XXX.70.117

My ve zděném kurníku australkám svítíme už měsíc a bez valného úspěchu.

Oproti tomu rýnky v dřevěném kurníku bez svícení nesou bez problému.

V předchozích letech to bylo stejné, jakmile chceme po vánocích zapnout zkušební líheň, snáška se skoro zastaví.

Asi nějaká sabotáž nebo cosmajlík. Stávkokazi jsou jen rýnské, takže letos holt budou nalíhnuté jak první.
Alespoň máme jistotu, že jsou vejce od ranných slepic, které nemají problém.

17.1.2014 09:48
mysak

XXX.XXX.54.5

lydie napsal(a):
My ve zděném kurníku australkám svítíme už měsíc a bez valného úspěchu.

Oproti tomu rýnky v dřevěném kurníku bez svícení nesou bez problému.

V předchozích letech to bylo stejné, jakmile chceme po vánocích zapnout zkušební líheň, snáška se skoro zastaví.

Asi nějaká sabotáž nebo cosmajlík. Stávkokazi jsou jen rýnské, takže letos holt budou nalíhnuté jak první.
Alespoň máme jistotu, že jsou vejce od ranných slepic, které nemají problém.

Hmm, tak aspoň budou dostatečně narostlé do podzimních výstav. Jsou to nádherný zvířata, ty černý. Modré nemají ten lesk. Černý u mě hrajou prim.

17.1.2014 09:55
lydie

XXX.XXX.70.117

Ještě doplním, voliéra č. 3. - 10 kusů - rýnské slepice, ale předloňské - měsíc přepeřovaly ( seschlé hřebínky atd), v současné době začínají nést
. Ale v téhle volieře to bylo klasické přepeřování.

Z volier slepice na střídačku vypouštíme na travnatý pozemek. Pokud to nejde, nosíme i v zimě zelené krmení z lesa.

17.1.2014 10:14
lydie

XXX.XXX.70.117

No my právě musíme líhnout touto dobou, protože výstavy tu začínají brzy na podzim. A australky nějakou chvíli rostou. Ale oni i kohouti rýňáci potřebují dost času než se dovyvinou.

Kdyby nám tu neneslo nic, budeme hledat problém. Ale jak to, že nesou slepice jen v jedné volieře.
Dumáme nad tím samozřejmě taky, ale zatím bez výsledku.

Jj, černá se zeleným leskem je nádherná, u rýnek i australek.
I modrá s lemy je pěkná, jen vylíhnout něco s opravdu super lemy a vším co k tomu patří. Zatím nejsme úplně spokojení...

17.1.2014 12:57
supan

XXX.XXX.23.49

Dobrý den, taky se přidávám. Holky přepeřovaly snad od začátku září do konce listopadu. ( někteří kohouti a slepice mají holé krky ještě teď) Snáška téměř nulová. Z cca 60-ti běžných vajec denně max 8 vajec. Teď na začátku ledna se všechny ( krom Žerzejáků a Brahmánek) roznesly.. V pátek jen mírně přituhlo (cca 2-3°) a od soboty zase snáška na bodě mrazu. Nese mi jen čtvrtina Maransek, Araukany vůbec, jen se občas nějaká splete a 1x týdně vejce najdu a to jsou tam i mladé kuřice co na začátku ledna koněčně začaly, Bressy to stoply úplně už v listopadu, Obři a Brahmy vůbec nic.... Jsou zdravé, krmení v pořádku, odčervení jsem taky zkusila, vitamíny mají také, díky této bezsněžné zimě mají i přísun zeleného ale prostě prd....

17.1.2014 14:53
jara.k

XXX.XXX.143.48

mysak napsal(a):
No, takhle to mám nějak já. Tedy čekám jak zapůsobí Helmigal. Mladý minory mě nesou všechny 7. Ale začínaj, takže není každý den 7 vajec. Dneškem začala nést vránohlávka co si dávala pauzu. Ta třetí zatím nic, ale už se stará. První přestala prakticky po výstavě. Pobledla. Teď lítá po výběhu jako kuřice. Z 5 maransek nesou dvě. Tři zbledly a pobíhají jako pominuté. Ze 4 zdrobnělek nese stará z r.2011. Nepřepeřuje nic, prakticky je to všechno už obrostlé novým peřím. Počasí nepočasí. Kdyby byly mrazy jak loni, neřeknu ani ň. Nejpíš je to proto, že nesvítím.

Jaké jste měli na výstavě světelné a tepelné podmínky?S paní Lydií jsme byli na stejné výstavě a to samé.Krátce po výstavě přestala nést,scvrkla hřebínek a začala přepeřovat v krčním závěsu .Bylo tam šero a zima.K tomu stres(výstava),nemohlo by to být tím? Doma mě to sice udělala ještě jedna,ale to jsem nepřisvěcoval.To trvalo 4týdny.Tento týden zase začaly nést,za pět dní mám víc vajec než za poslední tři týdny.

17.1.2014 16:21
mysak

XXX.XXX.54.5

jara.k napsal(a):
Jaké jste měli na výstavě světelné a tepelné podmínky?S paní Lydií jsme byli na stejné výstavě a to samé.Krátce po výstavě přestala nést,scvrkla hřebínek a začala přepeřovat v krčním závěsu .Bylo tam šero a zima.K tomu stres(výstava),nemohlo by to být tím? Doma mě to sice udělala ještě jedna,ale to jsem nepřisvěcoval.To trvalo 4týdny.Tento týden zase začaly nést,za pět dní mám víc vajec než za poslední tři týdny.

Tak na výstavě je vždycky stres a naše hala je studená. Ale minory, který byly vedle nich, tak nesou dál a sumatra jedna, co tam byla, tak taky. V každý kleci bylo ještě vejce. Pravdou je, že vrány a to všechny tam chodily po celou dobu sem a tam jako hysterické, těm se tam prostě nelíbilo. Je vidět, že to je slepice podobných vlastností jako češka, nesnáší uzavřené prostory. Ačkoli ty češky co tam také byly, se chovaly poměrně klidně.

17.1.2014 16:28
11.11

XXX.XXX.34.163

Zdravím.Dnes po mě v zaměstnání chtěly moc práce tak sem neměl čas se sem kouknout.
Teď mám nakrmeno koupil sem novou směs nosnice repro tak uvidim co to udělá. Dneska od araukan 14 mladejch slepiček 10 vajec včera 9 tak ty nestávkujou. Zdrobnělý velsumky stříbrný 15 ks
5 lonskejch zbytek letošní 5 vajec a včera taky 5 tam se ta stávka trošku projevuje,ale na druhou stranu do vánoc nesly 10-12 vajec denně.
No ty zimní výstavy nemám rád a vynechávám je kvůli tomu stresu. Pokaždý výstavě si daj slepice pauzu ta týden.
Přátelé nezoufejme nehledejme problémy kde nejsou Příroda a prodlužující se den to vyřeší za nás.
Uvidíte že vajec budou plný líhně.Kvočny taky budou mít na čem sedět.Bude to po jaru jako v tý písničce. Pro samý kuřata neni kam plivnout.A mezi těma kuřatama vyberem i něco na ty výstavy.
Zejtra začnu sbírat do líhně.
Jo ty rýnský se mi taky moc líbí,ale musim se krotit už bych se nevešel ani na dvůr.Dvě plemena slepic dvě kachen a jedno hus a musí mi to stačit.

17.1.2014 22:02
lydie

XXX.XXX.70.117

Člověk holt asi nemusí přijít na kloub všemusmajlík, důležité je, že drůbež vypadá zdravá, trus i apetit ok...
Je to sice divné, že přestanou během pár dní jako na povel skoro všechny nést, ale vypadá to, že nic nevymyslíme a budeme si muset počkat až zase začnou.

Už jsme taky přemýšleli nad zeštíhlením chovu.... a nakonec jsme k australkám, rýnkám, pižmovkám a krůtám pořídili husysmajlík...ještě, že jsme na to šílenství doma dvasmajlík.

17.1.2014 22:38
mysak

XXX.XXX.54.5

lydie napsal(a):
Člověk holt asi nemusí přijít na kloub všemusmajlík, důležité je, že drůbež vypadá zdravá, trus i apetit ok...
Je to sice divné, že přestanou během pár dní jako na povel skoro všechny nést, ale vypadá to, že nic nevymyslíme a budeme si muset počkat až zase začnou.

Už jsme taky přemýšleli nad zeštíhlením chovu.... a nakonec jsme k australkám, rýnkám, pižmovkám a krůtám pořídili husysmajlík...ještě, že jsme na to šílenství doma dvasmajlík.

Dneska jsem dal 1,4 z.Su do skleníku. Je tam kolem nuly skoro pořád. Ted večer dokonce 5 stupňů. Přes den i 10 - 15. A na dvacet tam mám nastavené automatické otvírání. Je to 3,5 x 5 m plocha suché země. Dal jsem jim tam jedno hnízdo. Nechám je tam dokud se neroznesou všechny. Tak doufám, že je letos nachovám, protože loni nula. Zatím nese jedna. Druhá už se nechala pojímat. Tak aby mi je nedrtili velcí kohouti. Zbytek hejna musí počkat na opravdové jaro.

8.2.2014 15:43
lydie

XXX.XXX.70.117

Tak u nás se konečně od začátku tohoto týdne vrací snáška do starých kolejí. Po 7 týdnech.

Rýnky už nesou všechny. Australek momentálně polovina, ale každý den se snáška o něco zvyšuje.

Bez změny krmení. Žádné přepeřování se nekonalo. Prostě pauza.

Noob

25.12.2015 22:07
Noob

XXX.XXX.234.172

Fdhstrhjaergsdfgersg

25.12.2015 23:32
mysak

XXX.XXX.54.2

Nasadil jsem ke krmení celý hrách, aby byla bílkovina, dále podmáslí do pití a na štědrý den dostaly ovařené kapří hlavy, krvavá voda z mytí kuchaných ryb, tak snad dostanou i nějakou bílkovinu živočišnou. Uvidíme zda se roznesou, slunovrat by tomu měl také nahrávat.

forestman

26.12.2015 00:28
forestman

XXX.XXX.43.210

Přátelé, něco je prostě špatně. Zrovna studuji texty autorů (Brian Walsh-týdeník TIME 2013/08/19 a další) o možných příčinách CCD (Colony Collapse Disorder= zhroucení včelstev ).Což začalo roku 2006, USA a Kanada, via 2008-9 V. Británie,2010-1 Švýcarsko, Německo a další.
Jedna z možných příčin= GMO kukuřice a hlavně soja. O pesticidech a především neonikotinoidech by mohla pohovořit firma Monsanto.
Kupované směsi pro nosnice. Z pytle 50kg zbude min.kýbl odpadu, to nevezmou slepice, ptáci ani myši. Nepoznám, zda jsou to jen popeloviny. Zkusím jiného výrobce, nečekám však lepší výsledek.
Přeci není možné, aby čistokrevné slepice přestaly po letních vedrech snášet (voliéry se stromy) a dosud se neobnovily ve druhém snáškovém cyklu. Dokonce dostávají i syrovátku a domácí tvaroh z kravského mléka. Bohužel ty kravičky ZD jsou cpány zase tou stejnou siláží z GMO. Babička měla dvě kravky, dojily do á 8litrů mléka denně. Když ho odstavila v krajáčích do lochu, smetana byla na tři centimetry. Dnešní kravky co nedojí dvacku, vyřazují.
Můj soukromý názor: tekutá hnojiva na polích=cesta do pekel. Přešlechtěné chovy (+"bobule") za účelem maximálního drancování produkce hospodářských zvířat (s následkem kratšího života).
Tak a teď do mne s pojmy "EKO" a "BIO"...

26.12.2015 10:03
Olánek

XXX.XXX.144.235

EKO a BIO plní základní funkci a tou je snížení nezaměstnatosti.

3.1.2016 08:11
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Mladé orlovky již nesou naplno. Od 65g až po 68g vajíčka. Vše je zamrzlé, jak jsem již psal, jsem v mrazové kotlině, ráno teď -15“C, přes den -8 až -10“C. Taktéž při jejich nočním hřadování mají stejné teploty. Pouštím je ráno v 8 hodin a v 16 hodin odpoledne již sedí na svých místech. Takže 8 hodin aktivity. Nepřisvětluji, netopím. (vajíčka nejsou mojí prioritou). Ze 30 mladých slepic 14-15 vajíček každý den. Krmivo ráno když vyběhnou ven, sám šrotuji, pšenice, ječmen, oves v poměru 30-30-30 a 10% extr. sojový šrot. Ten jsem začal dávat až mladé slepice začaly snášet. Začaly snášet v 9 měsících. Do toho je zamíchána namletá řepa s mrkví, ale není to každý den, spíš obden. Samozřejmě promícháno s vitamíny. Asi 2x týdně pečivo ve vodě. Přes den si sbírají a kolem 15 hodiny rozhodím po place pšenici s ječmenem. Někdy i pár zrn kukuřice. Ať mají pohyb. Voda ihned zamrzá, takže 2x denně. Když je venku sníh nebo nezamrzlý potok, tak vodu nehlídám. Nedělám s péčí žádné obstrukce. Pepa.

10.1.2019 18:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

Když jsem dneska náhodou narazil na Syndrom poklesu snášky,
tak si říkám, jaké to jsou zajímavosti, na tom světě, co vše (ještě) člověk neví, že?
Denně sbírám větší, než malé množství vajec, že bych s nimi pomalu mohl zahájit stavbu
Gaučíkova mostu, ale něco si načíst nebo vyzkoušet nikdy neuškodí...

https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/ornivac-nd-ib2-eds-injekcni-emulze-pro-kura-domaciho-1.html

http://www.kollarmvdr.cz/clanky/syndrom-poklesu-snasky_183.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Adenovirov%C3%A1_salpingitida_dr%C5%AFbe%C5%BEe

.

Přidejte reakci

Přidat smajlík