Prosím zkušené chovatele o radu. Mám pár hus českých,a fungující hejno hus landeských (1+4).Jedna husa landeská přesně před 7 dny počala snášet vejce, nemá k nim žádný vztah a tak jsem začala sbírat, druhá husa (zatím nevím která) se přidala a mám od ní za tři dny tři kusy vajec. Líheň mám na 24 kusů vajec. Jedná se mi o to, že nevím jak mám praktikovat naplnění líhně vejci. Vejce mám uskladněné v nevytopené místnosti na platu, vejce otáčím, ale nevím jak dlouho si mohu dovolit je skladovat. Teoreticky sama husa si nanese někdy přes 20 vajec - proč se všude píše, že je nemám skladovat déle než týden? Za tuto dobu nebudu schopná naplnit líheň ani v době kdy by potenciálně nesli všechny husy, předpokládám již nyní, že minimálně tři vejce vyřadím (dvě první a jedno silně znečistěné). Husy se po snášce chovají ledabile, po snesení spusní houser hlášení o snášce a po té husa vejce zahrabe dospod podestýlky a nevšímá si ho.Nevím zda-li v normálu budou tato vejce vhodná do líhně.Mám zkušenost se "suchou" drůběží, bežně líhnu křepelky atd. o vodní drůbež se pokouším poprvé a bylo by škoda to pokazit. Děkuji za rady.
take vajička sbiram až pusti peři a sedne tak ji tam vajička dam . Nemaji byt starši do lihně ale pod husu i 3 tydny. jinak to nejde mi husa snaši co druhy den. ale i do lihně mužou byt starši jen to neni tak perfektni v 6 dni prosvitit a když tam nic neni vyměnit za nove a napsat tuškou datum. Přeji hodně štěsti
Předpokládám, že sedět bude jen česká husa, ta se k vejcím hlásila i loni, ale ty landeské opravdu snesou vejce (byla jsem u toho) a odejdou, nebo ho schovají a druhý den se ani nechovají, že by něco hlídaly, ani houser - předpokládám, že půjdou rovnou do líhně. Mohou tedy být třeba i 14 dní stará, když půjdu do rizika menší oplodněnosti vajec? A stačí, když budou v chladné místnosti asi tak do 12 stupňů, budu je otáčet, nejsou na slunci - ani v lednici. A co se špinavým vejcem? špinavé vejce=vyhodit z líhnutí?Zase když to vezmu logicky, husy mám čistotné, ale třeba takové kachny jsou prasata, pořád se máchají ve vodě, teď zimě byť bydlí ve zděné budově čisté rozhodně nejsou...a všude píše že vejce čistit nemám, nebo mám ale nějakým způsobem na sucho?
Všechny zvířata jsem vychovala loni v kuchyni, taháme je v náruči a proto chceme i úspěšně odchovat. děkuji za osvětu - vodní ptáci jsou pro mě trochu záhada.
Moje landenky take snesou a pak je přikryjou a vic se nezajimaji nesou co druhy den až přijde jejich čas udělaji si hnizdo z peři a sednou prvně take jen na puldne a pak sedi jak přibite mi loni jedna nanesla 45 a druha 25. měla jsem 4 a sedly všechny 2 i po druhe loni. špinave vajička čistim nasucho tou jemnou dratěnkou nic se jim nestane a trošku špinava take mužou byt. Někdo řika že landenky nesedi ale je to blbost ja mam sice husičky z Benkovic ty sedi vyborně ale mluvila jsem s tolika chovately co maji čistokrevne a všem seděly. ja ted dala do lihně 3 tydenni tak jsem zvědava po 6 dnech prosvitim a když to bude blbe prazne použiju jinak prvni dvě jsem dala do lihně na zkoušku a jsou oplodněne za tyden by se mněly lihnout tak jsem zvědava. Kdyby jste si chtěl-a povykladat ma.sz@seznam.cz s diskuzi na fauně nemam dobre zkušenosti Marie
My zcela běžně vejce i když je zaněřáděné, před vložením do líhně omyjeme ve vlažné vodě cca 35 stupňů s přidáním několika zrnek hypermanganu, vejce nejdříve ponoříme do važné vody necháme chvilku odmočit tak 10 min, a pak je omyjeme hrubou stranou houbyčky na nádobí, samozřejmě že ne od nádobí, pak je osušíme a ještě se nám nestalo, že by to bylo horší, než když jsme je neomývali.
Vejce skladujeme při teplotě okolo 12 stupňů nesmí hodně kolísat teplota, a každý den je dvakrát mlžíme zpravidla při otáčení, zkuste o uvidíte. Vejce pokud jsou ve vodě tak zpětně do sebe natáhnou nějaké malé množství vody a omladí se tím, někde o tom píšou a docela tomu věřím.
Skladovat pak můžete nejvíce dvacet dnů. Déle jsme to neriskovali.
V.P.
Děkuji, právě to jsem potřebovala - poznatky z praxe. Knihy jsou jedna jako druhá, chtějí jedno vejce jako druhé, všechny vypucované a čisté a já si pořád nedokázala představit jak to jako máme dělat, když nemáme takové vzorné husy a tím, že se o ně bojím, nemají možnost zanášet někam na zahradu a mít čisté vejce, přeci jenom každý den dostanou čistou slámu a čisté seno a druhý den je všechno mokré od toho jak se máchají nadšeně v kýblu, když je hezky cachtají se venku a houser tam "balí" holky. Další postřehy uvítám, zkušenosti s odchovem mám jak jsem psala, od tří dnů jsem měla ty landesky a rostly pod lampou v kuchyni, teď jsem již vybavená líhní a infralampou pro odchov, tak bych také od sebe ráda nějaké výsledky, abych holky mohla hodně pochválit.
Ještě jeden postřeh, možná jsen to domotala a všimla si toho až nyní, za to se omlouvám.
Vejce omýváme pouze v čisté vodě a oplachujeme ve vodě s několika zrnky hypermanganu a pak je osušíme pod žárovkou, pozor však, aby jste ho nepřehřála, někdo to dělá i fenem a tady obvzlášť pozor na přehřátí, když tak z uctivé vzdálenosti. Vejce neutíráme. setřeli by jsme film, který se tam vytvořil od hypermanganu.
To všechno se děje těsně před vložením do líhně.
Ještě jeden postřeh, nic se nemá přehánět, husa se s vejci také moc nemazlí a přesto je úspěšnost téměř stoprocentní.
Husy máte opravdu krásné a tak přeji, aby se vám dařilo.
V.P.
Násadová vejce vodní drůbeže skladuji v chladné místnosti. Obecně se dá říct, že vejce je použitelné cca stejně dlouhou dobu, jako trvá inkubace daného druhu. Čili až 28 dní kachní, až 30 dní husí, až 35 dní pižmovčí. Pochopitelně čím čerstvější vejce, tím lépe, ale ze zkušenosti mohu potvrdit, že při správném skladování se i ta nejstarší vejce líhnou normálně.
Pokud jsou vejce zašpiněná, můžete je omýt teplou vodou těsně před vložením do líhně. Neumývejte dříve a nepoužívejte studenou vodu. Nejlepší je omýt pod tekoucí vodou, aby uvolněná nečistota hned odtekla pryč a neulpívala na skořápce.
Někdo vejce před vložením do líhně ještě dezinfikuje, dezinfekce se dá koupit např. "na líhně.cz".
Hodně štěstí s líhnutím.
Ještě Vám sem vložím odkaz na opravdu pěkný článek. Přečtěte si jej, vše potřebné se tam dozvíte.
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6064/od-vajicka-ke-kureti/
chtěl bych se zeptat jestli to někdo taky tak děla že uchovava vejce v krabici ze pšenici kde je otačim a jsou na půl zasypana jinak se podivej se na tohle http://www.youtube.com/watch?v=pdAi0mXDPt0