wert
napsal(a):
Zdravím všechny chovatelé.
Vlastním malou, ale dobrou líheň Brinsea octagon 20 advance ex.
Zajímalo by mě jakou nastavujete teplotu a vlhkost,dále chlazení a ventilaci u perliček.
Líhl jsem všechno možný ,ale perličky ještě ne.
Každému kdo poradí předem děkuji.
Petr
Poradíte Petr
ach jo... seznam.cz : líhnutí perliček, 2. odkaz:
http://www.chovzvirat.cz/clanek/369-umele-lihnuti-drubeze/
Perličky
Líhnutí perliček má v porovnání s líhnutím kuřat několik zvláštností. Vývoj perličat ve vejci trvá 26 dnů. Vejce se začínají ochlazovat už 6. dne - perliččí vejce mají silnější skořápku a méně pórů. Od 6. dne do 23. dne inkubace se musí chladit dvakrát denně 10 minut a obracet každou hodinu. Po přeložení do dolíhně, nebo od 23. dne inkubace, se musí chladit kropením vodou třikrát denně, čímž se současně zvyšuje relativní vlhkost prostředí potřebná pro dobrý průběh klubání. Relativní vlhkost v předlíhni má být 60 %, v dolíhni 80 %. Teplota v předlíhni i dolíhni má být 38 °C. Po přeložení do dolíhně se vejce přestávají obracet.
Určitě ale případně najdete i jiné návody.
xdingo
napsal(a):
ach jo... seznam.cz : líhnutí perliček, 2. odkaz:
http://www.chovzvirat.cz/clanek/369-umele-lihnuti-drubeze/
Perličky
Líhnutí perliček má v porovnání s líhnutím kuřat několik zvláštností. Vývoj perličat ve vejci trvá 26 dnů. Vejce se začínají ochlazovat už 6. dne - perliččí vejce mají silnější skořápku a méně pórů. Od 6. dne do 23. dne inkubace se musí chladit dvakrát denně 10 minut a obracet každou hodinu. Po přeložení do dolíhně, nebo od 23. dne inkubace, se musí chladit kropením vodou třikrát denně, čímž se současně zvyšuje relativní vlhkost prostředí potřebná pro dobrý průběh klubání. Relativní vlhkost v předlíhni má být 60 %, v dolíhni 80 %. Teplota v předlíhni i dolíhni má být 38 °C. Po přeložení do dolíhně se vejce přestávají obracet.
Určitě ale případně najdete i jiné návody.
Dobrý den,
vím, že je tu několik odkazů, ale prosím o radu ty, kdo opravdu perličky líhnou a mají praktickou zkušenost: píše se, že se líhnou 26. - 28. den - kdy tedy přestat vejce obracet? 24. nebo 26. den od vložení do líhně? A co se týká vlhkosti - rosíte ke konci vejce nebo pouze navyšujete vlhkost na oněch cca 85%? A je pravda, že kvůli tvrdé skořápce je líhnutí komplikovanější?
Omlouvám se za dotazy, ale líhnu poprvé, mám 22. den a nechci o kuřata přijít. Líheň mám obyčejné Cleo bez obracení, při prosvěcování 12. den jsem vyřadila pouze jedno neoplozené vejce z 23 ks. Jinak obracím podle času jak přijdu z práce, tak 3 - 4 x denně.
Děkuji za názory, Ovce.